Mi történik elménkkel és testünkkel alvás közben?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Mindannyian tudjuk, hogy a minőségi alvás elengedhetetlen az általános egészséghez. Éjszaka átlagosan 8 órát ajánlott aludni, és ezt sötét és csendes szobában kell megtenni.

Ezeket az ajánlásokat valószínűleg már mindenki hallotta, de elgondolkodtál már azon, hogy mi történik az elmével és a testtel alvás közben, és miért olyan fontos az alvás?

Íme 8 dolog, ami alvás közben történik a testünkkel és az elménkkel

1. A testhőmérséklet jelentősen csökken

Alvás közben a testhőmérséklet jelentősen csökken. Ez csökkenti a kalóriaégetés sebességét és növeli a melatonin termelését.

A melatonin egy hormon, amely kulcsszerepet játszik a cirkadián ritmusban, egy 24 órás ciklusban, amelyet általában alvás-ébrenlét ciklusként határozhatunk meg. A cirkadián ritmus bármilyen zavara különféle egészségügyi problémákhoz vezethet.

2. A szervezet megtisztul a méreganyagoktól

Nyugalmi állapotban a szervezet megtisztítja magát a méreganyagoktól és eltávolítja a sérült molekulákat. Ez a folyamat segíti a test és az agy „megfiatalodását”.

A szükséges mennyiségű alvás nélkül a szervezet nem tud megszabadulni a méreganyagoktól és felhalmozódnak, ami az egész szervezetre káros hatással lehet.

3. Fogyás

Bár túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, tény, hogy alvás közben a szervezet az izzadás révén kiüríti a felesleges vizet. Éjszaka nem eszünk és nem iszunk folyadékot ennek pótlására, így a szervezet megtisztul a visszatartott víztől.

Az éhséghormonokat alvás közben is szabályozzák, így ha eleget alszol minőségileg, kevésbé lesz kedved a gyorsételekhez.

4. Álmok

Az álmodozás mindenkivel előforduló folyamat, bár sokan nem emlékeznek az álmaikra reggel. Ez egy olyan kérdés, amelyet a tudósok még mindig nem nagyon ismernek, de bebizonyosodott, hogy az ember 2 órát is képes álmodni éjszakai álmából.

5. Egyre magasabbak leszünk

Elsőre furcsán hangzik, de amikor az ember lefekszik, a gerinc lemezei dekompresszálódnak és újrahidratálódnak, így kissé megnőnek. Emiatt, ha közvetlenül lefekvés után mérjük meg a magasságunkat, 1 cm-el magasabbak lehetünk. Napközben gyorsan visszatérünk a megszokott magasságunkba.

6. Remegés

Valószínűleg tapasztaltál már olyan hirtelen, teljes testre kiterjedő remegést, amely olyan erős lehet, hogy fel is ébreszt. Ez egy olyan jelenség, amelyben az izmok szinte az egész testben hirtelen és önkéntelenül összehúzódnak.

Általában elalváskor, az ébrenlét és az alvás közötti átmenet során jelentkeznek. Ezeket az akaratlan rángásokat myoclonusnak nevezik, és teljesen ártalmatlannak tartják, de úgy gondolják, hogy a stressz és a rossz minőségű alvás okozza.

7. A bőrünk megújul

Alvás közben a szervezet nagy mennyiségű kollagént termel – azt a fehérjét, amely simává, egészségessé és széppé varázsolja a bőrt.

A kollagéntermelést az alvás közben felszabaduló növekedési hormon serkenti. A magasabb kollagénszint fiatalabb, egészségesebb és ragyogóbb bőrt eredményez.

Az alvás a bőr hidratálásához is rendkívül fontos, hiszen alvás közben a bőrön található faggyúmirigyek faggyút termelnek, ami természetesen hidratálja a bőrt.

8. Gyakori megébredés

Érdekes tény, hogy gyakran felébredünk éjszaka. Az ébredések óránként akár 15-ig is terjedhetnek. Ez azért történik, mert különböző alvási szakaszokon megyünk keresztül, de ezek olyan rövidek, hogy általában nem is emlékszünk az ébredésre.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója