Melyek a trombózis tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A trombózis egy állapot, amikor vérrögök (trombusok) képződnek a véredényekben. Ezek a vérrögök megakadályozhatják a vér normális áramlását, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat. A trombózisnak két fő típusa van: mélyvénás trombózis (DVT) és artériás trombózis.

  1. Mélyvénás trombózis: Ez a típusú trombózis akkor fordul elő, amikor egy vérrög képződik a test mélyebb vénáiban, általában a lábakban. A DVT tünetei közé tartozhat a duzzanat, a fájdalom és a bőr elszíneződése az érintett területen. A DVT különösen veszélyes, mert a vérrög elszakadhat és a vérárammal a tüdőbe kerülhet, ahol tüdőembóliát (PE) okozhat, ami életveszélyes állapot.
  2. Artériás trombózis: Ez akkor fordul elő, amikor egy vérrög az artériákban alakul ki. Az artériás trombózis általában a szívben vagy az agyban következik be, és szívrohamot vagy stroke-ot okozhat.

A trombózis kialakulásának oka gyakran a vér koagulációjának (véralvadásának) zavara. Ez a zavar lehet örökletes, vagy más egészségügyi állapotok, például rák, autoimmun betegségek, terhesség vagy hosszabb ideig tartó mozgáshiány miatt alakulhat ki.

A dohányzás, az elhízás és a magas vérnyomás is növelik a trombózis kockázatát. A trombózis kezelése gyakran vérhígítók (antikoagulánsok) alkalmazását foglalja magában.

A trombózis tünetei

A trombózis tünetei a vérrög helyétől és nagyságától függenek. Egyes esetekben a trombózisnak nincsenek jellegzetes tünetei, míg más esetekben az alábbi tünetek lehetnek jellemzőek:

1. Mélyvénás trombózis (DVT) esetében

  • Duzzanat, általában az egyik lábon, de előfordulhat mindkettőn is.
  • Fájdalom vagy kellemetlen érzés, általában a lábikrában vagy a láb egészében, amit sokan húzódó fájdalomnak, izomgörcsnek vagy diszkomfortnak írnak le.
  • Bőrpír az érintett lábon.
  • A bőr melegsége az érintett területen.

2. Artériás trombózis esetében a tünetek a vérrög helyétől függően változhatnak

  • Szívben: Mellkasi fájdalom, nehézlégzés, izzadás, szédülés, szívdobogás érzés – ezek a szívroham tünetei lehetnek.
  • Agyban: A stroke tünetei, beleértve a hirtelen gyengeséget vagy zsibbadást, általában az arc, a kar vagy a láb egyik oldalán, zavart beszédet, látásproblémákat egyik vagy mindkét szemben, hirtelen fejfájást, szédülést vagy egyensúlyvesztést.

Ha bármelyik ilyen tünetet észlelünk, azonnal keressük fel orvosunkat vagy menjünk el a legközelebbi sürgősségi szolgálathoz, mert a trombózis életveszélyes állapot lehet, különösen, ha a vérrög a tüdőbe vándorol és tüdőembóliát okoz.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója