Melyek lehetnek az alacsony diasztolés érték okai?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

Az emberi szív két fő ciklusban pumpálja a vért: a szisztolés és a diasztolés fázisban. Míg a szisztolés érték a szívverések közötti maximális nyomást jelenti, addig a diasztolés érték a két szívverés közötti minimális nyomást tükrözi.

A vérnyomásnak ezen két értékének egyensúlya elengedhetetlen az egészségünk fenntartásához. Az alacsony diasztolés érték azonban sokak számára okoz problémát, ami nem csak kellemetlen tünetekhez vezethet, hanem különféle egészségügyi állapotokra is utalhat.

Ebben a cikkben bemutatjuk az alacsony diasztolés érték leggyakoribb okait, tüneteit, valamint a kezelési és megelőzési lehetőségeket.

Mi is az a diasztolés érték?

A vérnyomás két összetevőből áll: a szisztolés és a diasztolés értékből. Amikor a vérnyomást mérjük és két számot kapunk, például 120/80 mmHg, az első szám a szisztolés, a második pedig a diasztolés érték.

A diasztolés érték azt mutatja meg, mennyi a nyomás az artériákban abban az időszakban, amikor a szív relaxálódik és újra töltődik vérrel a következő összehúzódás előtt. Más szavakkal, a diasztolés érték a két szívösszehúzódás közötti „pihenési” időszakban mérhető legkisebb nyomást tükrözi az erekben.

A vérnyomás mérésének alapjai

A vérnyomás mérése olyan eljárás, amely a vérnek az artériák falára gyakorolt nyomását méri. A mérést általában egy eszközzel, a szfigmomanométerrel végzik, és az eredményt higanymilliméternek (mmHg) megfelelő egységben adják meg.

Mi számít normális diasztolés értéknek?

A normális diasztolés érték felnőttek esetében általában 80-89 mmHg között mozog. Az optimálisnak tekintett érték kevesebb mint 80 mmHg, de 60 mmHg felett van.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes emberek számára mi számít normálisnak, az egyedi tényezőktől függ, például az életkortól, az egészségi állapottól, és más rizikófaktoroktól.

Az alacsony diasztolés érték határai

Bár az „alacsony” meghatározása változó lehet és az egyén egészségi állapotától függ, általában a diasztolés érték 60 mmHg alatt tekinthető alacsonynak. Ezen érték alatt fennáll a hipotenziónak, azaz az alacsony vérnyomásnak a veszélye, amely különböző okokból alakulhat ki és különböző tünetekkel járhat.

Azonban minden egyes esetben fontos az orvosi konzultáció, mivel az alacsony vérnyomás nem mindig okoz problémát, és néhány ember természetesen alacsony vérnyomással él anélkül, hogy egészségügyi problémái lennének.

Az alacsony diasztolés érték főbb okai

1. Szívbetegségek

A szívbetegségek, beleértve a szívritmuszavarokat, a szívinfarktust vagy a szívizom gyengülését, befolyásolhatják a vérnyomást. Például, ha a szív nem képes elegendő mennyiségű vért pumpálni, ez alacsony vérnyomást eredményezhet.

2. Hormonális rendellenességek

A hormonális egyensúlyhiány is okozhat alacsony vérnyomást. Például az Addison-kór, amely a mellékvese elégtelen működésével jár, vagy a diabetes insipidus (nem összekeverendő a cukorbetegséggel) mindkettő befolyásolhatja a vérnyomást.

3. Bizonyos gyógyszerek és készítmények hatása

Számos gyógyszer és terápia ismert arról, hogy csökkentheti a vérnyomást. Ilyenek például:

 • Diuretikumok
 • Alfa- és bétablokkolók
 • Vérnyomáscsökkentők
 • Bizonyos antidepresszánsok és antipszichotikumok
 • Narkotikumok, például opioidok

4. Hirtelen fogyás vagy alultápláltság

Az alultápláltság, különösen a B12-vitamin és a folsav hiánya, gyengítheti a test képességét a vérnyomás szabályozására. Ezenkívül a drasztikus fogyás vagy a táplálkozási rendellenességek, mint az anorexia vagy a bulimia, szintén hajlamosíthatnak alacsony vérnyomásra.

5. Endokrin problémák, például pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) és más endokrin rendellenességek, mint például a mellékvesekéreg elégtelen működése, befolyásolhatják a vérnyomást. A pajzsmirigy alulműködésekor a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, amely szabályozza a test anyagcseréjét és más fontos funkciókat, beleértve a vérnyomás szabályozását.

Ha valakinél alacsony diasztolés értéket mérnek, fontos, hogy konzultáljon orvosával, mivel a mögöttes okok és a megfelelő kezelési lehetőségek az egyénre specifikusak lehetnek.

Tünetek és jelek, amelyek az alacsony diasztolés értékkel társulnak

1. Szédülés és ájulás

Az egyik leggyakoribb tünet az alacsony vérnyomással kapcsolatban a szédülés vagy a fejfájás. Az alacsony vérnyomás esetén a vér nem képes elegendő oxigént szállítani az agyba, ami szédüléshez vezethet. Súlyos esetekben az ájulás is bekövetkezhet, különösen ha az egyén hirtelen áll fel ülő vagy fekvő pozícióból.

2. Fáradékonyság

A szervezet nem kap elegendő oxigént, ami fáradtság érzetet okozhat. Ez a tünet gyakran az első jele lehet az alacsony vérnyomásnak.

3. Légszomj és mellkasi fájdalom

Az alacsony vérnyomás következtében a szív és a tüdő nem kapnak elegendő vérellátást, ami légszomjat és mellkasi fájdalmat okozhat. Ezek a tünetek komolyak lehetnek és azonnali orvosi ellátást igényelnek, különösen ha szívbetegség vagy más komoly állapot áll a háttérben.

4. Palpitációk vagy szabálytalan szívverés

Az alacsony vérnyomás befolyásolhatja a szív működését, ami palpitációkhoz vagy a szív ritmusának változásához vezethet. A palpitáció a szívverés erős vagy gyors érzetét jelenti, míg a szabálytalan szívverés bármilyen rendellenes szívritmust jelenthet, mint például a pitvarfibrilláció.

Kezelési lehetőségek és megelőzés

1. Életmódbeli változtatások

Az életmódbeli változtatások gyakran az első lépést jelentik az alacsony vérnyomás kezelésében és megelőzésében:

 • Fokozatos pozícióváltás: Ha az alacsony vérnyomás hirtelen pozícióváltáskor jelentkezik (pl. felálláskor), akkor érdemes lassabban mozogni, és egy kicsit várni mielőtt felállunk az ágyból vagy egy székből.
 • Napi többszöri étkezés: Kisebb, gyakoribb étkezésekkel elkerülhető a nagy étkezések utáni vérnyomás csökkenés.
 • Sóbevitel: Sok esetben növelni kell a sóbevitelt, de ezt mindig egyeztessük orvossal, mivel túl sok só más egészségi problémákat okozhat.
 • Elegendő folyadékbevitel: A hidratáció fenntartása segíthet megelőzni az alacsony vérnyomást, különösen nyáron vagy meleg környezetben.
 • Kerüljük az alkoholt: Az alkohol kiszáradást és vérnyomásesést okozhat.

Alternatív és kiegészítő terápiák

Bár nem mindig vannak tudományosan alátámasztott bizonyítékok a hatékonyságukról, néhányan alternatív kezeléseket is alkalmaznak:

 • Kompressziós harisnya: A vér visszaszívásának megakadályozására a lábakban, ami segíthet növelni a vérnyomást.
 • Akrupunktúra: Ezt a módszert néhányan az alacsony vérnyomás kezelésére használják, de a hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok korlátozottak.
 • Gyógynövények és kiegészítők: Néhány gyógynövényt, mint például a rozmaringot, az alacsony vérnyomás kezelésére is ajánlják.

Fontos megjegyezni, hogy az alacsony vérnyomás kezelésének és megelőzésének megközelítése egyénenként változhat, ezért fontos az orvos általi értékelés és ajánlások követése.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója