A gyomorégés és a reflux olyan problémák, melyekkel számos ember küzd nap mint nap. Ezek a tünetek nemcsak kellemetlenek, de hosszú távon károsíthatják a nyelőcsőt is. A helyes táplálkozás azonban jelentősen hozzájárulhat a reflux tüneteinek csökkentéséhez.
Ebben a cikkben bemutatjuk, mely élelmiszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében és melyeket érdemes kerülni, hogy megelőzzük a gyomorégést és a kényelmetlen tüneteket.
Reflux étrend táblázat
Élelmiszer kategória | Ajánlott | Kerülendő |
---|---|---|
Gyümölcs | Alma, banán | Narancs, citrom, grapefruit, ananász |
Zöldség | Brokkoli, káposzta, sárgarépa, zeller, zöldbab | Hagyma, paradicsom és származékai |
Hús | Csirkemell, pulyka, hal | Fűszeres húsok, bacon, kolbász |
Tojás és tejtermék | Tojásfehérje, zsírszegény tej | Teljes tej, zsíros sajtok, krémsajt |
Gabonák | Rozs, zab, búza, barna rizs | Csokis gabonapelyhek, zsíros sütemények |
Italok | Víz, gyógyteák | Kávé, alkohol, szénsavas italok, citruslé |
Édességek | Méz, édesítőszer | Csokoládé, zsíros sütemények |
Zsírok | Olívaolaj, kókuszolaj | Tejszín, zsíros mártások, margarin |
Fontos azonban tudni, hogy minden egyén eltérő, és ami az egyik személy számára működik, az nem biztos, hogy a másik számára is hatékony lesz. Javasolt a változtatások bevezetése fokozatosan és a szervezet reakciójának figyelése.
Néhány további tanács
- Kerüljük a zsíros ételeket, mert azok nehezebben emészthetők és hosszabb ideig maradnak a gyomorban, ami növeli a reflux esélyét.
- Iktassunk be több kisebb étkezést naponta.
- Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, de kerüljük a túl sok folyadék bevételét az étkezések közben.
- Kerüljük a lefekvés előtti étkezést, legalább 2-3 órát hagyva az utolsó étkezés és az alvás között.
- A testsúlycsökkenés és az egészséges testtömeg fenntartása is segíthet a reflux tüneteinek csökkentésében.
Mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy táplálkozási szakemberrel az étrenddel kapcsolatban, különösen ha krónikus betegségben szenvedünk vagy gyógyszereket szedünk!