Tojásallergia – Tippek és trükkök az ezzel élőknek

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A tojás gazdag tápanyagforrás, és számos étel és ételkészítmény alapvető összetevői. Ám sok ember számára nem csak a táplálkozás részét képezik, hanem allergiás reakciók kiváltói is lehetnek.

A tojásallergia, különösen a gyermekek körében, az egyik leggyakoribb élelmiszer-allergia, ami komoly egészségügyi kihívások elé állíthatja az érintetteket és családjaikat.

Ebben a cikkben mélyrehatóan vizsgáljuk a tojásallergia okait, tüneteit, diagnózisát és kezelési lehetőségeit, valamint azt, hogy kik a leginkább veszélyeztetettek.

Mi is az a tojásallergia?

A tojásallergia akkor alakul ki, amikor az immunrendszer tévesen veszélyes anyagként azonosítja a tojásban lévő egy vagy több fehérjét. Válaszul az immunrendszer specifikus antitesteket, úgynevezett immunoglobulin E (IgE) antitesteket termel a tojásfehérjék ellen.

Amikor a személy ismét tojással érintkezik, ezek az antitestek az immunrendszer válaszát aktiválják, amely hisztamint és más vegyületeket bocsát ki a szervezetben. Ezek a vegyületek okozzák az allergiás reakció tüneteit.

Ez az immunválasz a test védelmi mechanizmusának egy félrevezetett formája. Normális körülmények között az immunrendszernek a káros baktériumokkal és vírusokkal szemben kellene reagálnia, de az allergiás személyeknél az immunrendszer bizonyos ártalmatlan anyagokra, mint például a tojásfehérjék, reagál.

A pontos ok, amiért egyes emberek allergiát fejlesztenek, és mások nem, nem teljesen ismert, de a genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak.

Mely fehérjék okozhatnak allergiás reakciót?

A tojás két fő részből áll: a sárgájából és a fehérjéből. Mindkét rész okozhat allergiás reakciót, de a legtöbb ember, különösen a gyermekek, a tojásfehérjére allergiásak. A tojásban található fő allergén fehérjék a következők:

 1. Ovomucoid (Gal d 1): Ez a leginkább allergén tojásfehérje, és a legtöbb allergiás reakciót ez váltja ki.
 2. Ovalbumin (Gal d 2): Ez a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a tojásfehérjében.
 3. Ovotranszferrin (Gal d 3): Egy másik jelentős allergén, amely vasat köt.
 4. Lizozim (Gal d 4): Egy enzim, amelyet főként a tojásfehérjében található meg.

Fontos megjegyezni, hogy míg egyesek csak a nyers tojásra lehetnek allergiásak, másoknak ugyanazok a fehérjék okozhatnak reakciót még akkor is, ha a tojást főzve vagy sütve fogyasztják. Ezenkívül azok számára, akik allergiásak a tojásfehérjére, fontos tudni, hogy néhány vakcina tojásfehérjében előállított kultúrákat tartalmaz, ezért fontos konzultálni az orvossal az oltások előtt.

Tünetek és diagnosztika

Hogyan ismerhető fel a tojásallergia?

A tojásallergiára jellemző tünetek általában röviddel azután jelentkeznek, hogy a személy tojást vagy tojást tartalmazó terméket fogyasztott. Azonban a tünetek súlyossága egyénenként változó, és a kisebb bőrtünetektől a súlyos anafilaxiáig terjedhet.

A tojásallergia gyakori tünetei:

 1. Bőrtünetek: bőrpír, csalánkiütés, ekcéma-szerű tünetek vagy az arc, a száj körüli terület, az ajkak vagy a szemek duzzanata.
 2. Emésztőrendszeri tünetek: hasi fájdalom, hasmenés, hányás vagy hányinger.
 3. Légzőrendszeri tünetek: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, asztma-szerű tünetek vagy gége duzzanata.
 4. Keringési tünetek: alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok, sápadtság vagy eszméletvesztés.
 5. Egyéb tünetek: szédülés vagy fejfájás.

A legsúlyosabb reakció az anafilaxia, amely életveszélyes és azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az anafilaxia tünetei közé tartozik a légszomj, a fulladás érzése, a gyors pulzus, a súlyos csalánkiütés és az eszméletvesztés.

Hogyan diagnosztizálják az orvosok a tojásallergiát?

 1. Anamnézis: Az orvos részletesen megkérdezi a páciens történetét, beleértve a tüneteket, azok időzítését és az esetlegesen elfogyasztott ételeket.
 2. Bőrpróba (prick teszt): Ebben a tesztben az orvos egy kis mennyiségű tojásfehérjét cseppent a páciens bőrére, majd egy tűvel enyhén megszúrja a bőrfelszínt. Ha a páciens allergiás a tojásra, a bőr az adott területen kipirosodik és duzzadt lesz.
 3. Vérvizsgálat: Specifikus IgE antitesteket keresnek a vérben, amelyek a tojás allergénjeihez kötődnek. A magas IgE szint a tojásallergia jelenlétére utalhat.
 4. Eliminációs diéta: Az orvos javasolhatja, hogy a páciens hagyja el az étrendjéből a tojást egy ideig, majd figyelje meg, hogy a tünetek megszűnnek-e.
 5. Provokációs teszt: Ebben a tesztben az orvos kis mennyiségű tojást ad a páciensnek egy ellenőrzött környezetben, és figyeli a tünetek kialakulását. Ez az egyik legmegbízhatóbb módszer az allergia diagnosztizálására, de csak orvosi felügyelet mellett szabad elvégezni.

Fontos, hogy ha valakinek gyanúja van a tojásallergiára, keressen fel egy allergológust vagy immunológust a pontos diagnózis érdekében és az esetleges kezelési lehetőségek megvitatása végett.

Rizikófaktorok

Kiknél alakul ki leggyakrabban tojásallergia?

A tojásallergia főként csecsemőkben és kisgyermekekben alakul ki, és sok esetben az évek során magától is megszűnhet. Egyes tényezők azonban növelik a tojásallergia kialakulásának kockázatát:

 1. Életkor: A tojásallergia leggyakrabban csecsemőkben és kisgyermekekben alakul ki. Sok gyermek kinövi ezt az allergiát későbbi életkorban.
 2. Egyéb allergiák: A gyermekek, akik más élelmiszer-allergiával rendelkeznek, például tej- vagy mogyoróallergiával, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a tojásallergia kialakulására is.
 3. Atópiás betegségek: Azoknál a gyermekeknél, akiknél atópiás dermatitisz, asztma vagy allergiás nátha (szénanátha) alakul ki, nagyobb a valószínűsége a tojásallergia kialakulásának.
 4. Családi előzmények: Ha a családban másoknak is vannak allergiái, fokozott a kockázat a tojásallergia kialakulására.

A tojásallergia kezelése

Hogyan kezelhető a tojásallergia?

A tojásallergia kezelésének elsődleges módja a tojás és a tojást tartalmazó termékek kerülése. A betegeknek tájékozódniauk kell arról, hogyan ismerhetik fel és kerülhetik el a tojást tartalmazó termékeket az élelmiszer-címkéken.

Ezenkívül az érintetteknek fel kell készülniük arra, hogy kezeljék az esetleges allergiás reakciókat:

 1. Kerüljük el a tojás fogyasztását: A legbiztosabb módja a tojásallergia kezelésének a tojás és a tojást tartalmazó termékek elkerülése.
 2. Olvassuk el az élelmiszer-címkéket: A tojás sokféle termékben megtalálható, így fontos, hogy az érintettek alaposan olvassák el az összetevőket a címkéken.
 3. Epinefrin autoinjektor: A súlyos allergiás reakció, az anafilaxia esetére az érintetteknek mindig maguknál kellene tartaniuk egy epinefrin autoinjektort (pl. EpiPen vagy hasonló készülék). Ha anafilaxiás reakció következik be, az epinefrint azonnal be kell adni és sürgősségi ellátásra van szükség.

Az allergén immunterápia szerepe

Az allergén immunterápia olyan kezelési forma, amelynek során a páciensnek kis mennyiségű allergént adnak be, az adagokat fokozatosan növelik, hogy az immunrendszer idővel megszokja az allergént és kevésbé reaktívvá váljon. A célja az, hogy csökkentse vagy megszüntesse az allergiás tüneteket.

A tojásallergia kezelésében az allergén immunterápia egy ígéretes kezelési forma, különösen azoknál a gyermekeknél, akik nem nőttek ki belőle.

Néhány tanulmány szerint a tojásallergiás gyermekek egy részénél az allergén immunterápia hatására a tünetek csökkentek vagy teljesen megszűntek. Azonban a hosszú távú hatások és a kezelés biztonságossága még kutatás alatt áll.

Mindenesetre a tojás allergén immunterápiát csak orvosi felügyelet mellett szabad elvégezni, és az esetleges súlyos allergiás reakciókra való felkészülés fontos része a terápiának. Ha valaki tojásallergiában szenved és érdeklődik az allergén immunterápia iránt, konzultáljon allergológusával vagy immunológusával.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója