Mi számít magas GGT értéknek?

Szerző: Norbert

A gamma-glutamil transzferáz, ismertebb nevén GGT, a máj egészségének egyik fontos mutatója. De pontosan mi számít magas GGT értéknek, és mit jelenthet ez számunkra?

Ebben a cikkben feltárjuk a GGT kulcsfontosságú szerepét, meghatározzuk a magasnak tekinthető értékeket és megvizsgáljuk, hogy milyen okai lehetnek a szokásosnál magasabb szinteknek.

Mi az a GGT és mire használják?

A GGT egy enzim, amely kulcsszerepet játszik a glutation, egy antioxidáns peptid metabolizmusában. A glutation a sejtekben nyújt védelmet a káros oxidatív stresszel szemben, így a GGT enzim nélkülözhetetlen az emberi egészség szempontjából.

Orvosi vizsgálatok során a GGT szintjét gyakran használják a máj funkciójának és egészségének monitorozására. Emelkedett GGT értékek gyakran utalnak májkárosodásra vagy májbetegségekre, például alkoholos májbetegségre, zsírmájra vagy májgyulladásra.

Hol található meg a GGT az emberi szervezetben?

A GGT elsősorban a májsejtekben található, de megtalálható a vesében, a hasnyálmirigyben és a bélben is kisebb mennyiségben.

Mivel a májban a legmagasabb a koncentrációja, a GGT-t főként májfunkciós vizsgálatokhoz használják, és a máj egészségi állapotának egyik mutatójaként tekintenek rá. Ha a májsejtek károsodnak, a GGT felszabadul a véráramba, ami növekedett szintet eredményez a vérvizsgálatok során.

A GGT normál értékei

A GGT, mint minden laboratóriumi teszt esetében, normál tartományokat határoznak meg, hogy az eredményeket a referenciaértékekhez képest értékelni lehessen.

Azonban ezek a referenciaértékek eltérhetnek a laboratóriumok, a mérési módszerek és a különböző populációk között, ezért fontos az egyes laboratóriumi eredményeket az adott labor referenciaértékei alapján értékelni.

Hogyan határozzák meg a normális tartományt?

A normális tartomány meghatározásához egy populációs mintát vesznek, amelyben egészségesnek tekintett emberektől származó mintákat vizsgálnak. A kapott értékekből statisztikai módszerekkel határozzák meg a középértéket és a szóródási intervallumokat. Általában azokat az értékeket tekintik normálisnak, amelyek a 95%-os konfidencia-intervallumon belül esnek.

Mi számít normál értéknek?

A gamma-glutamil transzferáz (GGT vagy gamma GT) normál értéke változhat a laboratóriumtól, a mérési módszerektől és a populációtól függően.

A normál tartomány általában a következőképpen néz ki:

 • Férfiak esetében: 10-60 U/l (egység/liter)
 • Nők esetében: 6-40 U/l lehetnek az általános értékek.

Ez azonban csak általános referenciaérték. Mindig az adott laboratóriumi referenciaértékekhez kell viszonyítani az eredményeket, mivel azok változhatnak laboratóriumonként.

Ha valakinek a GGT értéke kívül esik a referencia tartományon, orvossal kell konzultálni az eredmények értékeléséhez és az esetleg szükséges további lépések meghatározásához.

Mi számít magas GGT értéknek?

Ahogy már fentebb említettük általánosságban férfiaknál 10-60 U/l, nőknél pedig 6-40 U/l értékeket tekintik normálisnak.

Ezen értékek felett számít „magasnak” a GGT érték. Tehát férfiak esetében 60 U/l feletti, míg nőknél 40 U/l feletti érték számít magasnak.

Mi okozhatja a magas GGT értéket?

Magas GGT érték számos körülmény és állapot következtében alakulhat ki:

 1. Alkoholos májbetegség: Az alkoholfogyasztás egyik leggyakoribb okozója a magas GGT értéknek.
 2. Nem alkohol okozta zsírmáj (NAFLD): Ez a betegség azoknál az embereknél alakul ki, akik nem isznak alkoholt, vagy csak mérsékelt mennyiségben fogyasztanak, mégis zsír halmozódik fel a májukban.
 3. Májgyulladás (hepatitisz): Akár vírusos, akár egyéb okból kifolyólag, a májgyulladás magas GGT értékkel járhat.
 4. Epeúti elzáródás vagy epekövek: Az epevezetékben kialakuló elzáródás vagy kövek is emelkedett GGT értékhez vezethetnek.
 5. Májrák: Bizonyos esetekben a magas GGT érték a májrák jele is lehet.
 6. Egyéb májbetegségek: Például cirrózis vagy primér biliáris kolangitisz.
 7. Gyógyszerek és toxikus anyagok: Néhány gyógyszer vagy vegyi anyag károsíthatja a májat, ami emelkedett GGT értéket okozhat.
 8. Egyéb betegségek: Néhány más betegség, mint például a szívelégtelenség vagy a diabetesz, szintén növelheti a GGT szintjét.

Ha valaki magas GGT értékkel rendelkezik, fontos további orvosi vizsgálatokon részt venni a pontos ok és a megfelelő kezelés meghatározása érdekében.

Hogyan lehet csökkenteni a magas GGT értéket?

A magas GGT érték csökkentése elsősorban az alapul szolgáló ok kezelésén alapul. Az életmódbeli változtatások és a gyógyszeres kezelések kombinációja gyakran a legjobb módszer a GGT szint csökkentésére.

Életmódbeli változtatások:

 1. Alkohol: A mérsékelt vagy teljes mértékű alkoholmegtartózkodás segíthet a GGT érték csökkentésében, különösen, ha az alkoholfogyasztás volt a magas érték oka.
 2. Étrend: Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend fogyasztása, amely gazdag rostban, zöldségekben és gyümölcsökben, és alacsony telített zsírokban, különösen segíthet a nem alkohol okozta zsírmáj (NAFLD) esetén.
 3. Testmozgás: A rendszeres fizikai aktivitás, mint például a sétálás, futás vagy úszás, segít a testsúly szabályozásában és csökkenti a máj zsírlerakódásának kockázatát.

Gyógyszeres kezelések és terápiák:

 1. Májvédő gyógyszerek: Olyan készítmények, mint például a máriatövis elősegíthetik a májfunkció javítását bizonyos körülmények között.
 2. Májgyulladás kezelése: Ha a magas GGT érték oka hepatitisz, antivirális vagy egyéb gyógyszereket lehet alkalmazni a betegség kezelésére.
 3. Egyéb gyógyszerek: Ha a magas GGT értéket más betegségek, például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy koleszterinproblémák okozzák, ezeknek a betegségeknek a kezelése is segíthet a GGT szint csökkentésében.
 4. Alkohol és drog rehabilitáció: Ha a magas GGT érték alkohol vagy drogfogyasztás miatt alakult ki, a rehabilitációs programok és a tanácsadás is hasznos lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a GGT érték magas szintje a máj vagy az epeutak rendellenességének jele lehet, ezért fontos az orvosi konzultáció és a pontos ok meghatározása. Az alapul szolgáló oknak megfelelően az orvos fogja meghatározni a legmegfelelőbb kezelést vagy terápiát.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója