Árt a derekunknak, ha nehéz tárgyat emelünk?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

„Már a cipőfűzőmet sem merem bekötni, nehogy megfájduljon a derekam.”
„Félek nehezet emelni, mert az árt a gerincnek.”

Számos alkalommal hallott már ehhez hasonló mondatokat derékfájdalommal küzdő betegektől –mondta Kresz Ábris, a Sherlock Rehab gyógytornásza.

De egészséges, fiatal emberek esetén is megesik, hogy azért kerülnek bizonyos mozgásformákat vagy sportokat, mert az hiszik, az rosszat tesz a derekuknak.

A szakember szerint az előrehajlás önmagában nem olyan veszélyes a gerincre nézve, mint ahogyan azt régebben gondolták, de vajon mi a helyzet a nehéz tárgyak emelésével?

Törékenyek lennénk?

Hosszú ideje az az általános nézet a nehezebb dolgok emelésével és az előrehajolással és kapcsolatban, hogy ilyenkor az ágyéki gerincben keletkező nyíróerők hatására túlterheljük a derekunkat.

Ennek hatására meghúzódhatunk vagy becsípődhet az ideg, sőt, akár sérvet is kaphatunk. – Az előrehajláskor fellépő, meglepően nagy erők vitathatatlanok, viszont a testünknek, a mindennapi tevékenységek során is jelentős terhelést kell kibírnia.

Például a váll ízületre a testsúly másfélszerese hat, amikor az asztalra támaszkodva kelünk fel, valamint járás közben a csípő ízület is a testsúlyunk nagyjából két és félszeresét viseli. – mondta a gyógytornász.

Fáradtság és figyelemhiány

Egy tanulmány során közel ezer embert kérdeztek meg arról, hogyan alakult ki náluk a derékfájdalom. A vizsgálat során kiderült, hogy a legtöbbször nem egy nehéz tárgy megemelése okozta a panaszukat, sokkal inkább szerepet játszott a fáradtság, a nem megfelelő egyensúly, vagy nem arra figyelt, amit éppen csinált. – Nem azt állítom, hogy nehéz dolog emelése vagy az előrehajolás közben nem alakulhat ki derékfájdalom.

Sok esetben ez a tünet azt jelzi, hogy nincs minden rendben a szervezetünkben. A panasz hátterében például állhatnak belső szervi elváltozások, vagy akár pszichés tényezők is – hívta fel a figyelmet a szakember.

Védeni kell a gerincünket?

– Ha csak olyan szabályok szerint szabad lehajolni és emelni, amivel csökkentjük a gerincükre ható terhelést, akkor azt feltételezzük, hogy a gerincünk gyenge, ezért védelemre van szüksége. Ez azonban egyáltalán nem igaz. A gerinc elképesztően nagy terhelést képes elviselni, nézzük csak meg az erőemelőket. Az erőemelés alapgyakorlatokról – felhúzás, fekve nyomás, guggolás – azt gondolhatnánk, hogy borzasztó terhelést jelentenek, főleg az ágyéki gerincszakaszra.

Ezek a gyakorlatokat a sportolók hetente több tucatszor, több száz kilót emelve ismétlik, mégis náluk sokkal kevesebb a sérülések aránya, mint azoknál, akik egyéb mozgásformákat végeznek – magyarázta a szakértő.

Fokozatos terhelés

Egy kísérlet során úgynevezett VBR (Vertebral Body Replacement) szerkezetet ültettek a vizsgált alanyok csigolyatestének helyére. Ez az eszköz képes mérni a mozgások során fellépő erőket.

A kutatók azt kérték a résztvevőktől, hogy egyenes gerinc mellett hajoljanak előre és guggoljanak le. A vizsgálatból kiderült, hogy guggolás közben összesen 4 százalékkal kevesebb szöveti terhelést mértek, mint előrehajolásnál, ami nem nagy különbség.

A szakember szerint, amennyiben rendszeresen gyakoroljuk a fentebb említett mozgásformákat, és fokozatosan növeljük a terhelést, akkor a szervezetünknek van elég ideje alkalmazkodni. Erősebbek lesznek a gerinc épségének megtartásáért felelős szövetek.

De akkor most bárhogy és bármit emelhetünk?

Természetesen, nem igaz, hogy mától fogva bárhogy lehajolva emelgethetünk olyan nehéz tárgyakat, amelyeket eddig messziről kerültünk. Valóban, ha a hátunkat egyenesen tartjuk, valamint a csípőnket, és a térdünket is használjuk, akkor nehezebb súlyt tudunk biztonságosan megmozgatni.

Emellett az is kiemelendő, hogy ne kerüljünk minden olyan mozgásformát és sportot, ami sokak szerint túl nagy terhelést jelentene számunkra. Ha esetleg mégis fellép a derékfájdalom, akkor ne feledjük, hogy nem minden esetben a gerincünkkel van probléma – sokszor ezzel a fájdalommal jelzi a testünk, hogy valami nem jól működik a szervezetünk más részén.

Ha ez a fájdalom állandósul és nem akar elmúlni, akkor érdemes manuálterapeuta segítségét kérni.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója