Az Ashwagandha jótékony hatásai

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 8 perc

Az ashwagandha egy Indiából származó gyógynövény, amelyet széles körben használnak az ayurvédikus gyógyászatban, amely az egyik legrégebbi természetgyógyászati rendszer. Számos egészségügyi előnyéről ismert, beleértve a stressz és szorongás enyhítését, a fizikai teljesítmény növelését és az immunrendszer erősítését.

Az ashwagandha bemutatása

Az ashwagandha, más néven „Indiai ginzeng” a Solanaceae (burgonyafélék) családba tartozó, gyógynövényként ismert Withania somnifera (álombogyó) nevű növény. Az ashwagandha szanszkrit név, amely „a ló szagát” jelent, utalva a növény friss gyökereinek erős illatára, mely a ló szagához hasonlít.

Az ashwagandha őshonos India, Észak-Afrika és a Közel-Kelet sivatagos területein, de ma már világszerte termesztik. Az ayurvédikus gyógyászatban, India hagyományos gyógyító rendszerében több ezer éve használt gyógynövény. Ezt az adaptogén növényt széles körben használják a stressz csökkentésére, az energia növelésére és az általános egészség javítására.

Az ashwagandha gyökereit és bogyóit használják gyógyászati célokra. Az ashwagandha fitokemikáliákat, köztük withanolidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, adaptogén és immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ashwagandha mint adaptogén növény

Az adaptogének olyan speciális növények, gyógynövények vagy vegyületek, amelyek képesek növelni a szervezet ellenálló képességét a fizikai, kémiai vagy biológiai stresszel szemben, és elősegíteni a homeosztázis fenntartását.

Az adaptogének általános jellemzője, hogy nem irányítják a szervezetet egy adott irányba, hanem segítenek a szervezetnek saját maga kiegyensúlyozásában. Emiatt az adaptogének általában nem okoznak mellékhatásokat, és nem addiktívek.

Ashwagandha és az adaptogén tulajdonságai:

 1. Stresszcsökkentő hatás: Az ashwagandha képes csökkenteni a stresszhormon, a kortizol szintjét a szervezetben. Ezáltal csökkentheti a krónikus stressz okozta károkat és elősegíti az egészséges stresszválaszt.
 2. Neuroprotektív hatások: Az ashwagandha komponensei, mint például a withanolideok, neuroprotektív hatással rendelkeznek. Képesek csökkenteni az oxidatív stresszt az agyban és elősegíteni az idegsejtek túlélését.
 3. Immunmoduláló hatás: Segíthet az immunrendszer egyensúlyban tartásában, semlegesítheti a túlzott immunválaszt, de erősítheti az immunrendszer válaszát is, ha szükséges.
 4. Endokrin egyensúly: Képes befolyásolni a pajzsmirigy működését, elősegítve ezzel az egészséges hormonműködést és az endokrin rendszer egyensúlyát.
 5. Fokozott fizikai és mentális állóképesség: Növelheti az energia szintet, a fizikai teljesítményt és az állóképességet, valamint javíthatja a kognitív funkciókat és a koncentrációs képességet.
 6. Homeosztázis támogatása: Az adaptogének, mint az ashwagandha, elősegítik a szervezet belső egyensúlyának fenntartását és visszaállítását stresszes körülmények között.

Az Ashwagandha jótékony hatásai

1. Hogyan hat a stresszre és a szorongásra?

Az álombogyó egyik legismertebb és leginkább kutatott tulajdonsága az, hogy csökkenti a stresszt és a szorongást. Több mechanizmuson keresztül fejti ki ezeket a hatásokat:

 1. Kortizol csökkentése: A kortizol a szervezet „stresszhormonja”, amely a mellékvesék által termelődik válaszul a stresszre. Túlzottan magas kortizol szint hosszú távú negatív hatásokkal járhat, mint például alvászavarokkal, emelkedett vércukorszinttel, az immunrendszer legyengülésével vagy a csontsűrűség csökkenésével. Az ashwagandha egyes tanulmányokban képes volt csökkenteni a kortizol szintjét, ami hozzájárul a stressz és szorongás csökkentéséhez.
 2. GABA-szerű hatás: Az ashwagandha vegyületei, például a withanolideok, képesek kötődni az agy GABA receptoraihoz, ami gátolja az idegsejtek túlzott aktivitását. A GABA egy inhibítoros neurotranszmitter, amely nyugtató hatással rendelkezik az idegrendszerre, ezáltal csökkenti a szorongást és javítja az alvás minőségét.
 3. Antioxidáns hatás: A krónikus stressz növeli az oxidatív stresszt a szervezetben. Az ashwagandha antioxidáns vegyületei, mint például a withanolideok és a flavonoidok, segíthetnek semlegesíteni a szabadgyököket, védenek az oxidatív stressz által okozott károsodástól, és támogatják az idegsejtek egészségét.
 4. Neuroplaszticitás elősegítése: Elősegítheti az agyi idegsejtek növekedését és újraképződését (neurogenezis), valamint az idegsejtek közötti kapcsolatok (szinapszisok) erősítését. Ezek a folyamatok hozzájárulhatnak a kognitív funkciók javulásához és a szorongás csökkentéséhez.
 5. Adaptogén hatás: Mint adaptogén, az ashwagandha elősegíti a szervezet alkalmazkodását a különböző stresszforrásokhoz, segítve a szervezetet a belső egyensúlyának fenntartásában és a stresszválasz optimalizálásában.

Ezek alapján elmondható, hogy az ashwagandha több különböző mechanizmuson keresztül képes csökkenteni a stresszt és a szorongást. A klinikai vizsgálatok eredményei is támogatják ezt, hiszen az ashwagandha kivonatokat szedő csoportok gyakran jelentették a stressz és szorongás csökkenését, valamint az alvás minőségének javulását.

2. A növény fizikai teljesítményre gyakorolt hatásai

 1. Növeli az állóképességet: Az ashwagandha javíthatja az aerob kapacitást, ami pozitív hatással lehet a kardiovaszkuláris teljesítményre és az állóképességre. Néhány tanulmány kimutatta, hogy az ashwagandha kivonatok fokozhatják a maximális oxigénfogyasztást (VO2max), ami fontos mutatója az állóképességnek.
 2. Izomnövekedés és erő: Egyes kutatások szerint az ashwagandha kivonatok képesek elősegíteni az izomtömeg növekedését és az izomerőt edzés mellett. Az ashwagandha szedése mellett edző emberek nagyobb izomtömeg-növekedést és erőnövekedést észleltek bizonyos tanulmányokban.
 3. Csökkenti az izomkárosodást: Antioxidáns vegyületei csökkenthetik az intenzív fizikai aktivitás során keletkező oxidatív stresszt, ami csökkenti az izomkárosodást és elősegíti a regenerációt.
 4. Stressz és fáradtság csökkentése: Adaptogén tulajdonságainak köszönhetően képes csökkenteni a fizikai és pszichológiai stresszt, ami hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez és a gyorsabb regenerációhoz edzések között.
 5. Testzsír csökkentése: Néhány tanulmányban az ashwagandha fogyasztása csökkentette a testzsír százalékát a résztvevőknél, ami előnyös lehet azok számára, akik zsírégetést vagy súlycsökkenést szeretnének elérni.
 6. Hormonális egyensúly: Az ashwagandha pozitív hatással lehet a tesztoszteron szintre és a kortizol szintre, ami előnyös lehet a fizikai teljesítmény és a regeneráció szempontjából.

3. Az ashwagandha agyra gyakorolt jótékony hatásai

Az ashwagandha agyra gyakorolt jótékony hatásai széles körűek, és az ayurvédikus gyógyászatban már évezredek óta ismertek. A modern tudományos kutatások megerősítik és részletezik ezeket a hatásokat.

 1. Neuroprotektív hatások: Az ashwagandha antioxidáns vegyületei, például a withanolideok, védhetik az idegsejteket az oxidatív stressztől és más károsító tényezőktől. Emiatt hasznos lehet neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór megelőzésében és kezelésében.
 2. Kognitív funkciók javítása: Elősegítheti az agyi funkciók, mint a memória, a koncentráció és a tanulás javítását. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha kivonatok fogyasztása javította a kognitív teljesítményt idős vagy kognitív zavarokkal élő egyéneknél.
 3. Stressz és szorongás csökkentése: Az ashwagandha, mint adaptogén növény, segíthet az agynak alkalmazkodni a stresszes körülményekhez és csökkentheti a stressz és a szorongás érzését.
 4. Hangulatjavító hatás: Antidepresszáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ami hozzájárulhat a depresszió tüneteinek enyhítéséhez. Az ashwagandha kivonatok fogyasztása javíthatja a hangulatot és csökkentheti az anhedóniát (az öröm érzésének elvesztését).
 5. Neurogenezis támogatása: Az ashwagandha elősegítheti az új idegsejtek képződését, különösen az agy hippokampusz régiójában, ami kulcsfontosságú a memória és a tanulás szempontjából.
 6. Agyi gyulladás csökkentése: Az ashwagandha kivonatok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek csökkenthetik az agyi gyulladást, amely hozzájárulhat számos neuropszichiátriai rendellenességhez.

4. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságok

Az ashwagandha két különösen fontos terápiás tulajdonsággal rendelkezik: anti-inflammatorikus (gyulladáscsökkentő) és antioxidáns tulajdonságokkal. Ezek a tulajdonságok fontos szerepet játszanak a növény sokféle egészségjavító hatásában. Most ezeket a tulajdonságokat fogom részletezni:

 1. Anti-inflammatorikus tulajdonságok:
  • Az ashwagandha kivonatok képesek csökkenteni a gyulladást kiváltó citokinek, például a TNF-α és az IL-6 szintjét.
  • A növényben található vegyületek, például a withanolideok, gátolhatják a gyulladásos útvonalakat, így csökkentve a gyulladást és az ezzel kapcsolatos betegségek kockázatát.
  • Ezek a gyulladáscsökkentő hatások hasznosak lehetnek olyan állapotok kezelésében, mint az ízületi gyulladás vagy egyéb autoimmun rendellenességek.
 2. Antioxidáns tulajdonságok:
  • Az oxidatív stressz a szervezetben felhalmozódó szabad gyökök miatt alakul ki, amelyek károsíthatják a sejteket és a DNS-t, és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához és az öregedéshez. Az antioxidánsok semlegesítik ezeket a szabad gyököket.
  • Az ashwagandha kivonatok növelik az antioxidáns enzimek, például a szuperoxid-dizmutáz (SOD) és a kataláz aktivitását, ezáltal erősítve a szervezet antioxidáns védelmét.
  • A növényben található vegyületek, mint a withaferin A és a withanolideok, közvetlen antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek.
  • Ezek az antioxidáns hatások különösen fontosak a sejtek védelmében az oxidatív károsodás ellen, és hozzájárulnak az ashwagandha neuroprotektív, kardioprotektív és egyéb jótékony hatásaihoz.

A gyulladás és az oxidatív stressz fontos szerepet játszik a legtöbb krónikus betegség kialakulásában, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákot, a neurodegeneratív állapotokat és az öregedési folyamatokat. Az ashwagandha anti-inflammatorikus és antioxidáns tulajdonságai miatt potenciálisan hasznos lehet ezeknek a betegségeknek a megelőzésében és kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy noha az ashwagandha számos potenciális egészségügyi előnnyel rendelkezik, a kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot. Az ashwagandha kiegészítők használata előtt mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy egészségügyi szakemberrel, különösen, ha krónikus betegségben szenvedünk vagy gyógyszereket szedünk.

Az Ashwagandha alkalmazása és adagolása

Az ashwagandha alkalmazása és adagolása nagyban függ a felhasználó egészségi állapotától, életkorától, és a kívánt eredménytől. Az ashwagandha kapható tabletta, kapszula, por és folyékony kivonat formájában, amelyek mindegyike eltérő koncentrációban tartalmazhatja a növény hatóanyagait.

Adagolás

Általánosságban elmondható, hogy az ashwagandha napi adagja 450–500 mg-ra osztva, két-három részletben szoktak ajánlani. Egyes esetekben az adagot növelhetjük 600-1000 mg-ra is, de ezekben az esetekben mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.

Hogyan kell szedni

Az ashwagandha tablettát vagy kapszulát általában étkezés közben vagy étkezés után ajánlott bevenni. A por formáját gyakran teákban vagy turmixokban lehet feloldani. A folyékony kivonatot pedig általában vízzel hígítva szokták bevenni.

Az Ashwagandha potenciális mellékhatásai

Az ashwagandha általában jól tolerálható, de néhány ember számára mellékhatásokat okozhat. A lehetséges mellékhatások közé tartozik:

 1. Emésztőrendszeri problémák: Az ashwagandha szedése során néhány ember jelentett hasi fájdalmat, hasmenést, székrekedést vagy émelygést. Ezek a mellékhatások gyakran akkor fordulnak elő, amikor az ashwagandha-t magas dózisban vagy éhgyomorra veszik be.
 2. Álmatlanság: Néhány ember számára az ashwagandha szedése álmatlanságot okozhat. Bár az ashwagandha-t gyakran használják a stressz és a szorongás kezelésére, amelyek befolyásolhatják az alvást, néhány ember számára éppen ellenkező hatást fejt ki.
 3. Fejfájás: Néhány ember számára az ashwagandha szedése fejfájást okozhat. Ha fejfájást tapasztalunk az ashwagandha szedése során, fontoljuk meg az adag csökkentését vagy a kiegészítő abbahagyását, és konzultáljunk orvosunkkal.
 4. Szédülés és álmosság: Néhány ember számára az ashwagandha szedése szédülést vagy álmosságot okozhat.
 5. Pajzsmirigy problémák: Az ashwagandha befolyásolhatja a pajzsmirigy működését, és megemelheti a pajzsmirigy hormonjainak szintjét, ami pajzsmirigy túlműködést okozhat. Ezért azoknak, akiknek pajzsmirigy betegségük van, óvatosan kell használniuk ezt a növényt.
 6. Interakciók gyógyszerekkel: Az ashwagandha kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a pajzsmirigy gyógyszereket, az immunrendszeri gyógyszereket, a szedatívumokat és az antikoagulánsokat.

Az ashwagandha használata előtt mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy egészségügyi szakemberrel. Ha mellékhatásokat tapasztalunk az ashwagandha szedése során, hagyjuk abba a kiegészítő szedését és konzultáljunk orvosunkkal.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója