Melyek a pajzsmirigy alulműködés tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A pajzsmirigy alulműködés, vagy hipotireózis, egy olyan állapot, amelyben a pajzsmirigy nem képes elegendő pajzsmirigy hormont termelni.

A pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú szerv a nyak elülső részén, és hormonjai segítenek szabályozni számos testfunkciót, beleértve az anyagcserét, a hőtermelést, és a fejlődést.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

A pajzsmirigy alulműködés, vagy hipotireózis, számos tünettel járhat, amelyek gyakran lassan alakulnak ki és nem specifikusak, tehát más betegségek esetén is előfordulhatnak.

A tünetek súlyossága gyakran attól függ, hogy mennyire súlyos az alulműködés, és mennyi ideig tartott anélkül, hogy kezelték volna.

A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb tünetei a következők:

 • Fáradtság
 • Gyengeség
 • Súlygyarapodás vagy képtelenség a súlyvesztésre
 • Száraz haj és bőr
 • Hajhullás
 • Hidegérzékenység
 • Izomfájdalom, -gyengeség vagy -görcsök
 • Székrekedés
 • Depresszió
 • Irritáció vagy memóriaproblémák
 • Menstruációs rendellenességek
 • Lassú szívverés

Ha bármilyen okból gyanítod, hogy pajzsmirigy alulműködésed van, konzultálj orvosoddal, aki a tünetek és a laboratóriumi tesztek alapján diagnosztizálhatja a betegséget.

Melyek a pajzsmirigy alulműködés tünetei arcon?

A pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis) az arcra és az arc környékére is hatással lehet. Az arcon és a fejen megjelenő tünetek a következők lehetnek:

 1. Arcduzzanat: A pajzsmirigy alulműködés gyakran okozza az arc, különösen az alsó szemhéj duzzadtságát. Ez a duzzanat a mirigyből származó alacsony hormonszint miatt a szervezetben felgyülemlett anyagokból adódik.
 2. Száraz, durva bőr: A bőr hidratáltságának csökkenése gyakori tünet. A bőr pikkelyessé válhat, különösen az arcon és a kezeken.
 3. Hajhullás: Bár ez nem korlátozódik kizárólag az arcra, a haj elvékonyodhat és hullhat, beleértve az szemöldök külső szegélyét is.
 4. Hideg érzet az arcon: Az alulműködő pajzsmirigy nem termel elegendő hormont a megfelelő hőtermeléshez, így az arc hideg érzetű lehet.
 5. Lassú kifejezés és beszéd: Az arcizmok is lassabbá válhatnak, ami lassabb mimikai reakciókat és beszédet eredményezhet.
 6. Hallásproblémák: Néhány embernél a halláscsökkenés is előfordulhat, mivel az alulműködés befolyásolhatja a belső fül működését.

A kezeletlen pajzsmirigy alulműködés következményei a következők lehetnek

 1. Fizikai változások: A bőr szárazabbá és hidegebbé válhat. A haj és a körmök is törékennyé válhatnak.
 2. Energiahiány és fáradtság: A pajzsmirigyhormon hiányában a szervezet energiafelhasználása csökken, ami fáradtsághoz és letargiához vezethet.
 3. Testsúly-növekedés: A pajzsmirigyhormon alacsony szintje lassítja az anyagcserét, ami súlygyarapodáshoz vezethet.
 4. Depresszió és hangulatingadozások: Az alulműködő pajzsmirigy befolyásolhatja az agy működését, ami hangulatingadozásokat és depressziót okozhat.
 5. Memória problémák: Néhány embernek memória vagy koncentrációs problémái lehetnek.
 6. Szívproblémák: A hipotireózis emelheti a koleszterinszintet, ami növeli a szívbetegség kockázatát.
 7. Reprodukciós problémák: A menstruációs ciklus zavarai, meddőség és terhességi komplikációk is jelentkezhetnek.
 8. Neuropátia: Néhány ember bizsergést vagy zsibbadást érez a kezében és az ujjaiban.
 9. Székrekedés: Az emésztőrendszer lassulása székrekedést okozhat.
 10. Izom- és ízületi fájdalom: Az izmok és ízületek is érzékenyebbek lehetnek.
 11. Megnagyobbodott pajzsmirigy (golyva): A pajzsmirigy megnagyobbodhat, ami látható vagy tapintható duzzanatként jelentkezik a nyakon.
 12. Myxedema kóma: Ez egy ritka, de életveszélyes állapot, amely akkor alakul ki, ha a hipotireózist nem kezelik. Tünetei közé tartozik az alacsony testhőmérséklet, a zavartság, az ödéma és súlyos esetben kóma.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója