Bal bordaív alatti fájdalom – Mi lehet az oka?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Bevezetés a bal bordaív alatti fájdalomról: A fájdalom jellemzése és elhelyezkedése

A bal bordaív alatti fájdalom sokak számára ismerős lehet, legyen az hirtelen fellépő, rövid ideig tartó kellemetlenség vagy tartós, visszatérő panasz. Ez a fájdalom a bordák alatti területen jelentkezik, ami az emberi test bal oldalán helyezkedik el, közvetlenül a mellkas és az alsó has közötti részen.

A fájdalom típusa, intenzitása és időtartama változó lehet. Néhányan éles, szúró érzést tapasztalhatnak, míg másoknál tompa, húzódó vagy görcsös fájdalom léphet fel. Néhány ember csak egy bizonyos pozícióban vagy tevékenység közben érez fájdalmat, míg másoknál állandóan jelen van. Az elhelyezkedése és az érzett fájdalom típusa segíthet az orvosoknak a diagnózis felállításában.

Az emberi test bal oldalán számos létfontosságú szerv található, mint például a szív, a lép, a gyomor és a bal vesének felső része. Ezen kívül izmok, ízületek, idegek és más szövetek is helyet foglalnak ezen a területen. Mindegyikük különböző problémákkal járhat, amelyek a bal bordaív alatti fájdalmat okozhatják.

Ezért, ha valaki bal bordaív alatti fájdalmat tapasztal, fontos annak megértése, hogy ez a tünet számos különböző állapotra vagy betegségre utalhat. A pontos diagnózis érdekében alapos orvosi vizsgálatra lehet szükség.

A bal bordaív alatti fájdalom leggyakoribb okai

A bal bordaív alatti területen érzett fájdalomnak számos lehetséges oka van, mivel több kritikus szerv is ezen a területen található. A fájdalom pontos forrásának megértése az orvos és a beteg közötti kommunikáció, a fizikai vizsgálatok, és további diagnosztikai eljárások kombinációjával lehetséges.

 1. Gyomor és emésztőrendszeri problémák
  • Gyomorhurut (gastritis): A gyomor nyálkahártyájának gyulladása, melyet bakteriális fertőzés, alkoholfogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek (mint például a nem-szteroid gyulladáscsökkentők) okozhatnak.
  • Fekély: A gyomorban vagy a vékonybél kezdeti szakaszában (nyombélben) kialakuló sebek, melyeket a gyomorsav okozhat, gyakran a Helicobacter pylori bakteriális fertőzés következtében.
 2. Szívproblémák
  • Szívinfarktus: A szív egy részének vérellátásának hirtelen megszűnése, ami a szívizomsejtek halálához vezet. A fájdalom gyakran sugárzik a bal karba, a vállba, a nyakba vagy az állkapocsba.
  • Angina pectoris (koszorúérgörcs): A szívizomnak a vérrel való nem megfelelő ellátása miatt jelentkező mellkasi fájdalom, gyakran terhelés hatására.
 3. Lép problémák
  • Lépsérülés: A lép sérülése trauma, például baleset vagy ütés következtében léphet fel, és akut fájdalmat okozhat.
  • Léptágulat: A lép megnagyobbodása különböző okokból, mint például fertőzések, daganatok vagy más betegségek miatt.
 4. Bordasérülések és -törések
  • A bordák sérülése vagy törése esésekből, ütésekből vagy traumából adódóan léphet fel, és erős fájdalmat okozhat, különösen mély lélegzéskor.
 5. Interkostális neuralgia
  • Az interkostális idegek, amelyek a bordák között haladnak, irritációjából vagy sérüléséből eredő fájdalom. Gyakran éles, szúró fájdalomként írják le, amely a bordák mentén terjed.

Ezen kívül számos más állapot és betegség is okozhat bal bordaív alatti fájdalmat, ezért fontos az orvosi konzultáció a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A bal bordaív alatti fájdalom sokszor ártalmatlan és ideiglenes, de olykor komoly egészségügyi problémákra is utalhat. Ezért fontos tudni, mikor kell orvosi segítséget kérni.

 1. A fájdalom súlyossága és időtartama
  • Amennyiben a fájdalom erős, heves és hirtelen jelentkezik, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.
  • Ha a fájdalom több napig vagy hétig tart, még ha nem is súlyos, érdemes kivizsgáltatni, mert krónikus betegségre is utalhat.
 2. Egyéb tünetek és kísérőjelenségek
  • Ha a fájdalomhoz egyéb tünetek társulnak, mint például láz, hányás, étvágytalanság, sárgaság vagy fogyás, akkor mindenképpen keressünk fel egy szakembert.
  • Emésztési problémák, mint a székrekedés, hasmenés vagy vér a székletben, szintén komolyabb problémára utalhatnak.
 3. Vészhelyzeti tünetek felismerése
  • Légszomj, fulladás vagy a mellkasban jelentkező szorító fájdalom, amely a bal karba, a vállba, a nyakba vagy az állkapocsba sugárzik, azonnali orvosi ellátást igényel, mivel ezek a szívinfarktus tünetei lehetnek.
  • A bal bordaív alatti területen tapintható duzzanat vagy érzékenység sérülés vagy gyulladás miatt is kialakulhat, ami sürgősségi ellátást igényel.
  • Ha hirtelen, erős hasi fájdalommal járó rosszullét jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója