Kleptománia: Mit kell tudni a lopási kényszerről?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 8 perc

A kleptománia egy gyakran félreértett és rosszul interpretált mentális zavar, melyet az ellenállhatatlan kényszer jellemez tárgyak ellopására, anélkül, hogy azoknak bármilyen valós értéke vagy hasznossága lenne az érintett számára.

Bár sokan tévesen az egyszerű lopási szokással azonosítják, a kleptománia sokkal mélyebb, komplex neuropszichiátriai rendellenesség, melynek megértése elengedhetetlen a hatékony kezelés és a társadalmi elfogadás érdekében.

Ebben a cikkben mélyebben belemerülünk a kleptománia természetébe, történelmébe, kialakulásának okaira, tüneteire és a kezelési lehetőségekre, valamint megcáfoljuk a leggyakoribb mítoszokat és tévhiteket, amelyek övezik ezt a rendellenességet.

Mi is az a kleptománia?

A kleptománia egy impulzuskontroll-zavar, amelyben az egyénnek ellenállhatatlan kényszere támad arra, hogy értéktelen tárgyakat lopjon, anélkül, hogy ezekre szüksége vagy haszna lenne.

A kleptomániás emberek gyakran nem azért lopnak, mert szükségük van a tárgyakra vagy pénzügyi előnyre törekszenek, hanem mert a lopás pillanatában erős kényszer érzését tapasztalják, és a cselekedet elvégzése után átmeneti megkönnyebbülést éreznek.

Különbségek a hétköznapi lopás és a kleptománia között:

 1. Motiváció: Míg a hétköznapi lopás gyakran anyagi vagy egyéb előny szerzése miatt történik, a kleptomániások gyakran a belső feszültség csökkentése miatt lopnak, nem pedig a tárgy értéke vagy hasznossága miatt.
 2. Tudatosság és tervezés: A hétköznapi lopások gyakran megtervezettek, míg a kleptománia hirtelen, impulzív cselekedetek formájában jelentkezik.
 3. Érzelmek a cselekedet után: Sok kleptomániás bűntudatot, szégyent vagy aggodalmat érez a lopás után. Ezzel szemben a „hétköznapi” tolvajok gyakran büszkék a „sikerükre” vagy nem éreznek különösebb érzelmi választ.
 4. A cselekedet visszatartása: A kleptomániás személyek gyakran küzdenek az ellenállhatatlan kényszerrel, és nehezen tudnak ellenállni annak, hogy ne lopjanak, még akkor is, ha tudják, hogy rosszul cselekszenek.
 5. Gyógykezelés és terápia: Mivel a kleptománia egy mentális egészségügyi zavar, gyakran terápia vagy gyógyszeres kezelés segíthet a tünetek kezelésében. A hétköznapi lopás nem rendelkezik ezzel a jellemzővel.

A kleptománia történelmi áttekintése

A kleptománia koncepciója nem új keletű, de annak diagnosztikai és társadalmi értelmezése az évek során változott. Lássuk az áttekintést!

A kleptománia történelmi megjelenése:

 1. 19. század eleje: A kleptománia kifejezést először a 19. század elején használták orvosi körökben. Ebben az időszakban a kleptománia sokszor úgy lett bemutatva, mint egy elsősorban nőket érintő betegség, ami a korabeli orvosok szerint a női idegrendszer „gyengeségéből” adódott.
 2. 19. század vége – 20. század eleje: A pszichiátriai gondolkodás és a diagnosztikai módszerek fejlődésével a kleptománia egyre inkább elismert diagnózissá vált. Ebben az időszakban kezdték el a kleptomániát az impulzuskontroll-zavarok között helyezni.

Diagnosztikai fejlődése:

 1. DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders): A DSM, az Amerikai Pszichiátriai Társaság által kiadott diagnosztikai kézikönyv, az 1950-es években kezdte el tartalmazni a kleptomániát, és azóta is többször módosították a diagnózist.
 2. A 20. század vége: A kleptomániát egyre inkább az impulzuskontroll-zavarok közé sorolták, és nem feltétlenül kötötték össze más mentális rendellenességekkel, mint korábban. A kutatások a dopamin rendszerrel és annak szabályozási zavaraival kapcsolták össze.
 3. 21. század: Az újabb kutatások és klinikai megfigyelések lehetővé tették a kleptománia jobb megértését, és a kezelési módszerek is finomodtak. A kognitív viselkedésterápia és bizonyos gyógyszeres kezelések hatékonynak bizonyultak a tünetek kezelésében.

Okaik és kialakulása

A kleptománia kialakulásának pontos oka nem ismert, de több tényező is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Íme néhány fontosabb:

Biológiai és genetikai tényezők:

 1. Agyi változások: Néhány kutatás az agy bizonyos területein, különösen azokon, amelyek az impulzuskontrollért és a döntéshozatalért felelősek, strukturális és funkcionális eltéréseket talált a kleptomániásokban.
 2. Genetikai hajlam: Bár nincs egyértelmű „kleptománia gén”, néhány kutatás arra utal, hogy a betegség genetikai hajlammal is összefügg. Azoknak az embereknek, akiknek a családjában előfordult kleptománia vagy más impulzuskontroll-zavar, nagyobb esélyük lehet a betegség kialakulására.

Pszichológiai és környezeti tényezők:

 1. Traumák és stressz: Egyes esetekben a kleptománia sérülés, trauma vagy erős stressz után alakulhat ki. Ezen események hozzájárulhatnak a kényszerítő viselkedések kialakulásához.
 2. Társuló mentális rendellenességek: A kleptománia gyakran együtt jár más mentális egészségügyi problémákkal, mint a depresszió, szorongás, evészavarok vagy a borderline személyiségzavar.
 3. Társadalmi és környezeti tényezők: A társadalom és a környezet, ahol élünk, befolyásolhatja a kényszerítő viselkedések kialakulását. Például a társadalmi elvárások vagy a környezeti nyomások erősödése hozzájárulhat a stresszhez, ami elősegítheti a kleptománia megjelenését.

A dopamin és a kleptománia közti kapcsolat:

 1. Dopamin-rendszer: A dopamin egy neurotranszmitter, amely fontos szerepet játszik a jutalom és a motiváció szabályozásában. Néhány kutatás arra utal, hogy a kleptomániásoknak zavaraik vannak a dopamin rendszerben, ami befolyásolhatja impulzusaikat és a jutalomhoz való viszonyukat.
 2. A lopás „jutalomként”: A kleptomániások gyakran átmeneti megkönnyebbülést éreznek a lopás után, ami hasonló lehet a dopamin szint emelkedésének hatásához. Ebben az értelemben a lopás lehet egy módja annak, hogy „pótolják” a dopamin hiányát vagy stimulálják annak termelését.
 3. Gyógyszeres kezelés: Néhány, a dopamin szintet befolyásoló gyógyszer hatékonyan csökkentheti a kleptománia tüneteit. Ez tovább erősíti a dopamin és a kleptománia közti kapcsolat gyanúját.

A kleptománia multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező kombinációjaként alakul ki. Bár a pontos okok és mechanizmusok nem teljesen ismertek, az összefüggések megértése segít a betegség hatékony kezelésében.

A kleptománia tünetei

A kleptománia diagnosztizálásához bizonyos tüneteknek és jellemzőknek kell jelen lenniük. Néhány közülük:

 1. Ellenállhatatlan kényszer: A betegnek erős, ellenállhatatlan kényszere támad arra, hogy lopjon. Ennek a kényszernek az ellenállása nagy belső feszültséget okoz.
 2. Megkönnyebbülés a lopás után: A tárgy ellopása után átmeneti megkönnyebbülés vagy eufória érzése jelentkezik.
 3. Spontán cselekedetek: A lopások impulzív jellegűek, és nem előre megtervezettek.
 4. Nem anyagi haszonszerzés: A lopások nem az anyagi haszon megszerzése céljából történnek. Gyakran értéktelen tárgyakat lopnak el.
 5. Bűntudat és szégyen: A kleptomániások gyakran bűntudatot, szégyent vagy aggodalmat éreznek a cselekedetük után.

Hogyan ismerhetjük fel a kleptomániás viselkedést?

A fent említett tüneteken túlmenően fontos megfigyelni a következőket:

 1. Titkolózás: A kleptomániás gyakran titkolja a lopott tárgyakat, elrejti vagy eldobja őket.
 2. Gyakori lopások: A betegséggel élők gyakran ismételten lopnak, még akkor is, ha korábban már elkapták vagy negatív következményekkel járt a viselkedésük.

A kleptománia és más betegségek/rendellenességek közötti összefüggések:

 1. Mood zavarok: Sok kleptomániás személy szenved depressziótól vagy bipoláris zavartól.
 2. Szorongásos zavarok: Az általános szorongás, pánikzavar vagy a poszttraumás stressz zavar gyakori lehet a kleptomániások között.
 3. Evészavarok: A bulimia nervosa és az anorexia nervosa előfordulása magasabb lehet a kleptomániások között.
 4. Impulzuskontroll-zavarok: A kleptománia más impulzuskontroll-zavarokkal, mint például a patológiai szerencsejátékkal, is társulhat.
 5. Személyiségzavarok: Néhány esetben a kleptománia a borderline, a hisztérikus vagy a nárcisztikus személyiségzavarral is összefüggésbe hozható.

A kleptománia komplex zavar, és a tünetek sokszor más mentális egészségügyi problémákkal is összefonódnak. Ezért a teljes képhez átfogó értékelésre és diagnosztikai vizsgálatokra van szükség.

Kezelési lehetőségek

A kleptománia kezelése általában a betegség súlyosságától és az egyedi körülményektől függ. A következő kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre:

Terápiás módszerek:

 1. Kognitív viselkedésterápia: Ez a terápiaforma segít az embereknek felismerni és változtatni a káros gondolkodási és viselkedési mintáikon. Hatékonyan segíthet a betegnek az impulzusainak felismerésében és kezelésében.
 2. Csoportterápia: Lehetőséget nyújt a betegek számára, hogy másokkal osztozzanak tapasztalataikon és megtanuljanak új stratégiákat a viselkedésük kezelésére.
 3. Családterápia: A családi tagok bevonása is segíthet a betegnek megérteni és kezelni a kleptomániát, valamint javíthatja a családi dinamikát.

Gyógyszeres kezelési lehetőségek:

Bár jelenleg nincsenek a kleptománia specifikus kezelésére jóváhagyott gyógyszerek, néhány gyógyszer hatékonynak bizonyult a tünetek enyhítésében:

 1. Szelektív szerotonin visszavétel-gátlók (SSRI-k): Ezek enyhíthetik a kleptománia tüneteit.
 2. Mood stabilizátorok
 3. Antipszichotikumok: Bizonyos atipikus antipszichotikumok, mint például az olanzapin (Zyprexa), is használatosak lehetnek a kleptománia kezelésében.

Milyen egyéb intervenciós módszerek léteznek?

 1. Önsegítő csoportok: A kleptomániával élők számára kialakított önsegítő csoportok lehetővé teszik a betegek számára, hogy megosszák tapasztalataikat, tanácsokat adjanak egymásnak és támogassák egymást.
 2. Relaxációs technikák: A meditáció, a mély légzés és az önhipnózis olyan relaxációs technikák, amelyek segíthetnek a betegeknek a kényszerítő viselkedésük kezelésében.
 3. Biofeedback és neurofeedback: Ezek a módszerek segítenek a betegeknek jobban megérteni és kontrollálni fiziológiai folyamataikat, ami elősegítheti az impulzív viselkedés kezelését.

A kezelési stratégiát mindig egyéni alapon kell kialakítani, és a legjobb, ha egy tapasztalt pszichiáter vagy pszichológus segítségével történik. Gyakran az egyes kezelési módok kombinációjának használata a leginkább hatékony.

Gyakori tévhitek és mítoszok a kleptomániáról

A kleptománia komplex neuropszichiátriai rendellenesség, és mint ilyen, sok félreértés és mítosz övezi. Íme néhány közülük:

 1. A kleptománia egyszerűen csak lopási szokás: Sokan azt hiszik, hogy a kleptomániások „szeretnek” lopni vagy hogy egyszerűen csak rossz szokásuk van. Valójában a kleptomániásoknak ellenállhatatlan kényszerük van a lopásra, amelyet gyakran kísér bűntudat, szégyen és aggodalom.
 2. A kleptomániások anyagi haszonszerzés céljából lopnak: Valójában a kleptomániások gyakran értéktelen tárgyakat lopnak, amelyekre nincs is szükségük. A lopás nem az anyagi érték miatt történik, hanem a cselekedet által kiváltott érzések miatt.
 3. A kleptomániát könnyen kontroll alatt lehet tartani: Sokan azt gondolják, hogy a kleptomániások egyszerűen csak „abbahagyhatják” a lopást, ha úgy akarják. A valóságban azonban a kleptománia kezelése sokkal bonyolultabb, és gyakran szükség van terápiára és/vagy gyógyszeres kezelésre.
 4. A kleptománia a gyengeség jele: A kleptománia nem a morális gyengeség vagy a rossz jellem jele. Egy neuropszichiátriai rendellenesség, amelyet biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők kombinációja okoz.
 5. Mindenki, aki lop, kleptomániás: Bár a kleptomániásoknak ellenállhatatlan kényszerük van a lopásra, nem minden lopás kleptománia. Sok más ok is vezethet lopáshoz, például a szükségesség, a kíváncsiság, a kihívás, vagy a puszta izgalom.
 6. A kleptománia nem igazi betegség: Sokan úgy gondolják, hogy a kleptománia csak egy kifogás a rossz viselkedésre. Valójában a kleptománia komoly mentális egészségügyi zavar, amely jelentős stresszt és szenvedést okoz az érintetteknek.

A fenti tévhitek és mítoszok csak néhány példa arra, hogyan félreértelmezhetik vagy félreértékelhetik az emberek ezt a komplex mentális rendellenességet. Fontos, hogy a társadalom jobban megértse a kleptomániát, hogy az érintettek megfelelő támogatást és kezelést kaphassanak.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója