Bazofil granulocita magas és alacsony értékek jelentősége

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A bazofil granulociták az immunrendszer fontos sejtjei, melyek kritikus szerepet játszanak a szervezet védekező mechanizmusainak működésében. Ezek a sejtek a fehérvérsejtek egyik alcsoportját képezik és a vérképző szervekben, különösen a csontvelőben keletkeznek. Méretüket tekintve a granulociták közül a legkisebbek, de aktivitásuk révén mégis jelentős hatásuk van a különböző immunológiai folyamatokban.

A bazofil granulociták száma relatíve alacsony a vérkeringésben, de ez nem csökkenti jelentőségüket. Ezek a sejtek felismerik a külső és belső patogéneket, illetve idegen anyagokat, mint például allergéneket, és gyorsan reagálnak azok jelenlétére. A bazofilok felszínén található Fc receptorok képesek az ellenanyagok (immunglobulinok, pl. IgE) kötésére, amelyek felismerték és megkötötték a patogéneket vagy az allergéneket.

Aktiválódásuk során a bazofilek többféle gyulladást előidéző vegyületet, úgynevezett mediátorokat bocsátanak ki. Ezek közül a legismertebb a hisztamin, ami gyulladásos választ és az allergiás reakciók jellegzetes tüneteit, mint például az értágulatot, az érgörcsöt és a simaizom-összehúzódást váltja ki.

Emellett leukotriének, prosztaglandinek és egyéb citokinek felszabadításával is közreműködnek a gyulladásos válaszban és hozzájárulnak a krónikus gyulladásos folyamatok fenntartásához is.

Az allergiás reakciókban különösen fontos szerepük van, mivel az allergén hatására felszabaduló hisztamin jelentősen hozzájárul az allergiás tünetek, például a csalánkiütés, az orrfolyás és a szemviszketés kialakulásához. A bazofil granulociták által kibocsátott más vegyületek is fontosak lehetnek a paraziták elleni védekezésben és a tumorellenes immunitásban.

Bazofil granulocita értékek

A bazofil granulocita értékek a teljes fehérvérsejtszám egy kis százalékát képviselik a vérben. A normál értékek laboratóriumi referenciatartományaiban kis eltérések lehetnek, de általánosan az alábbiak szerint határozzák meg:

Abszolút bazofil szám (Abszolút bazofil sejtszám / µL vagy cellák x 10^9/L):

 • Normál tartomány: Általában 0 – 200 cella/µL (vagy 0 – 0.2 x 10^9/L)
 • Magas bazofil szám (Bazofília): 200 cella/µL (vagy 0.2 x 10^9/L) fölött
 • Alacsony bazofil szám (Basopénia): Nem jelentős klinikai állapot, mivel a bazofilok normál esetben is alacsony számban vannak jelen.

Bazofil százalék (a teljes fehérvérsejtszámon belül):

 • Normál tartomány: Általában 0.5 – 1%
 • Magas bazofil Százalék: 1% fölött
 • Alacsony bazofil százalék: Gyakran nem számít jelentősnek, mert alapból is alacsonyak az értékek.

Fontos megjegyezni, hogy a bazofil értékek magukban nem diagnosztizálják a betegségeket, hanem részei egy szélesebb körű diagnosztikai folyamatnak, amely magában foglalhat más laboratóriumi teszteket, fizikális vizsgálatot és a beteg tüneteinek értékelését.

Az abszolút és százalékos értékek emelkedése vagy csökkenése egyaránt fontos lehet a különböző egészségügyi állapotok diagnosztizálásában és kezelésében. Mindig az adott klinikai kontextusban és más laboratóriumi értékekkel együtt kell értékelni őket.

Bazofil granulocita magas értékek

Amikor egy vérvizsgálat során a bazofil granulociták (basophilek) száma magasabb a normál értékeknél, akkor bazofíliáról beszélünk.

A bazofil szint emelkedése különböző körülményeket jelezhet, és többféle okra vezethető vissza. Az alábbiakban néhány olyan állapotot és tényezőt sorolunk fel, amelyek kapcsolatba hozhatók a bazofilok számának növekedésével:

1. Allergiás reakciók:

 • Az allergénekkel való expozíció következtében a bazofilok száma emelkedhet, mivel aktív szerepet játszanak az allergiás válaszban.

2. Gyulladásos folyamatok:

 • A gyulladásos betegségek, mint például a reumás arthritis, is okozhatják a bazofil szám növekedését.

3. Hematológiai megbetegedések:

 • A krónikus mieloid leukémia és más mieloproliferatív betegségek esetében a bazofilok száma a vérképzőrendszer kóros működése következtében emelkedhet meg.

4. Endokrin okok:

 • A pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis) szintén összefüggésbe hozható a bazofilok számának növekedésével.

5. Fertőzések:

 • Bizonyos fertőzések, különösen a baktériumok által okozott fertőzések, bazofil választ válthatnak ki.

6. Gyógyszerek:

 • Egyes gyógyszerek, mint például az ösztrogén tartalmú gyógyszerek vagy a kortikoszteroidok, megemelhetik a bazofilok számát.

7. Vas- és B12-vitamin hiány:

 • Bizonyos tápanyaghiányok, különösen a vas- és B12-vitamin hiány is vezethet bazofília kialakulásához.

8. Stressz:

 • A stressz, legyen az fizikai vagy érzelmi, növelheti a bazofilok szintjét, részben a stressz hormonok, mint a kortizol hatására.

Ha egy vérvizsgálat magas bazofil értéket mutat, az orvos további vizsgálatokat rendelhet el annak meghatározására, hogy mi áll a változás hátterében. Fontos megjegyezni, hogy a bazofil szint emelkedése önmagában ritkán ad okot aggodalomra, de ha az emelkedés jelentős vagy hosszabb ideig tart, akkor további kivizsgálás lehet szükséges az alapjában meghúzódó ok felderítéséhez.

Bazofil granulocita alacsony értékek

Az alacsony bazofil granulocita (basophil) szint gyakran nehezebben észlelhető, mivel a bazofilek már normál állapotban is csak a fehérvérsejtek nagyon kis százalékát teszik ki a vérben.

Az alacsony számú bazofilnak önmagában ritkán van klinikai jelentősége, de bizonyos esetekben az alábbi állapotokkal hozható összefüggésbe:

1. Akut fertőzések:

 • Bizonyos akut fertőzések, különösen bakteriális jellegűek, csökkenthetik a bazofilek számát, mivel a fehérvérsejtek más típusai (például a neutrofilek) szaporodnak el gyorsabban, aminek következtében relatív basopénia alakul ki.

2. Hipertireózis:

 • A pajzsmirigy túlműködése, vagyis a Hipertireózis szintén társulhat alacsony bazofil számhoz.

3. Stressz:

 • Fizikai vagy érzelmi stressz, különösen ha krónikus, befolyásolhatja a fehérvérsejtek eloszlását, és ez az alacsony bazofil szám megjelenésével is összefüggésbe hozható.

4. Szteroid terápia:

 • A kortikoszteroidok, amelyeket számos gyulladásos és autoimmun állapot kezelésére használnak, csökkenthetik a bazofilek számát.

5. Cushing-szindróma:

 • A Cushing-szindróma, amely a kortizol hormon túltermelődésével jár, szintén csökkentheti a bazofilok számát a vérben.

6. Súlyos allergiás reakciók:

 • Súlyos allergiás reakciók, mint például az anafilaxia, azonnali bazofil degranulációt és a sejtek vérben lévő számának átmeneti csökkenését okozhatják.

7. Kemoterápia és sugárterápia:

 • A rák kezelésére használt kemoterápia és sugárterápia károsíthatja a csontvelőt és csökkentheti a fehérvérsejtek, így a bazofilek termelődését is.

8. Specifikus csontvelő betegségek:

 • A csontvelőt érintő betegségek, mint például az aplasztikus anémia, különböző fehérvérsejt-típusok, így a bazofilek alacsony szintjével is járhatnak.

Amennyiben a bazofilok száma rendszeresen alacsony a vérképben, és más tünetek is fennállnak, az orvos további vizsgálatokat rendelhet el annak kiderítésére, hogy mi áll az alacsony szám hátterében. Az alacsony bazofil szint önmagában ritkán okoz tüneteket vagy jelent klinikai problémát, de része lehet egy nagyobb kórképnek, ezért fontos figyelemmel kísérni a lehetséges összefüggéseket.

A bazofil granulocitákhoz kapcsolódó betegségek

Autoimmun betegségek

Autoimmun betegségek esetében a test immunrendszere saját sejtjei ellen fordul. A bazofilek szerepet játszhatnak bizonyos autoimmun állapotokban, mint például:

 • Reumás arthritis: A bazofilek befolyásolhatják a gyulladásos választ, és elősegíthetik a reumás arthritis patogenezisét.
 • Szisztémás lupus erythematosus (SLE): A bazofilek aktív szerepet játszhatnak az SLE-ben, és részt vehetnek a betegség gyulladásos válaszának szabályozásában.
 • Hashimoto-thyreoiditis: A bazofilok által termelt citokinek befolyásolhatják a pajzsmirigy autoimmun betegségének kialakulását.

Hematológiai megbetegedések

Hematológiai megbetegedések között számos olyan állapotot találunk, amelyek közvetlenül érintik a bazofileket vagy azok száma megváltozásával járnak, például:

 • Krónikus mieloid leukémia (CML): A CML egyik jellemzője lehet a bazofilek számának növekedése, ami diagnosztikai markerként is szolgálhat.
 • Policitémia vera: Ebben a betegségben a vérsejtek túltermelődése miatt a bazofil szám emelkedhet.
 • Mielofibrózis: A csontvelő kóros szöveti burjánzása, amelyben a bazofilek száma szintén megváltozhat.

Allergiák és anafilaxia

Az allergiák és az anafilaxia közvetlenül kapcsolódnak a bazofil granulociták működéséhez:

 • Allergiás reakciók: A bazofilek kulcsfontosságú szerepet játszanak a közvetlen típusú allergiás reakciók kialakulásában, hiszen ők felelősek a gyulladásos mediátorok, mint például a histamin felszabadításáért.
 • Anafilaxia: Az anafilaxiás sokk egy életveszélyes allergiás reakció, amelyben a bazofilek által felszabadított mediátorok hirtelen és erős érválaszt váltanak ki, ami légzési nehézségekhez és akár a vérnyomás hirtelen csökkenéséhez vezethet.

Mindezen állapotokban a bazofilek aktivációja, mediátor-felszabadítása és a gyulladásos folyamatokban való részvételük jelentőségét számos klinikai és laboratóriumi vizsgálat támasztja alá. Az immunrendszer ezen sejtjeinek működési zavaraihoz kapcsolódó kutatások segíthetnek új terápiás stratégiák kifejlesztésében a fent említett betegségek kezelésére.

Végszó

Összefoglalva, a bazofil granulociták kicsi, de fontos részét képezik az immunrendszernek, és jelentős szerepet játszanak különböző allergiás, gyulladásos és hematológiai folyamatokban. A bazofil értékek laboratóriumi vizsgálata fontos információval szolgál az orvosok számára, segíthet a betegségek diagnosztizálásában, a terápiás válaszok monitorozásában és az immunrendszer állapotának megértésében.

Fontos megjegyezni, hogy ez a cikk csupán tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti a szakképzett egészségügyi szakemberek által nyújtott orvosi tanácsadást. Amennyiben a bazofil granulocita értékeiről vagy azok egészségügyi jelentőségéről van kérdésed, mindig keresd fel kezelőorvosodat vagy a megfelelő egészségügyi szakembert.

Az önellenőrzés és öngondoskodás helyett mindig szakember irányítása alatt álljunk, aki a teljes klinikai képet ismerve tudja értékelni az eredményeket és megfelelő kezelést tud javasolni.

Biztonságos egészségügyi döntésekhez vezető út az információ, az orvosi tudás és az együttműködés.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója