Csalánkiütés: Tünetek, okok és kezelési stratégiák

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 7 perc

A csalánkiütés, vagy orvosi nevén urticaria, egy viszonylag gyakori bőrállapot, amely jellegzetes piros, duzzadt foltok megjelenésével jár, és gyakran jár viszketéssel vagy égető érzéssel. A kiütések mérete és formája változó lehet, és bárhol megjelenhetnek a testen.

Ebben a cikkben részletesen foglalkozunk a csalánkiütés okaival és típusaival, a felismerés jeleivel, a kezelési lehetőségekkel.

Emellett tárgyaljuk a csalánkiütés kapcsolatát más bőrbetegségekkel és az esetleges társuló autoimmun állapotokkal, hogy átfogó képet kapjunk erről a sokszínű és gyakran bonyolult bőrbetegségről.

Mi is az a csalánkiütés?

Csalánkiütés, más néven urticaria, egy olyan bőrreakció, amely pirosas, viszkető kiütések formájában jelenik meg a bőrön. Ezek a kiütések azonnal felmerülhetnek és ugyanúgy gyorsan eltűnhetnek, és a megjelenésük gyakran hasonló a csalán érintésekor keletkező égő, viszkető kiütésekhez – innen is kapta a nevét.

A csalánkiütés jellemzően egy allergiás reakció következménye, amikor a szervezet immunrendszere túlreagál egy ártalmatlan anyaggal szemben, például bizonyos ételekkel, gyógyszerekkel vagy egyéb kiváltókkal szemben.

Ebben az állapotban a bőrben lévő hízósejtek hisztamint és más vegyületeket bocsátanak ki, ami a kis ereket érintő gyulladást és a bőrben lévő folyadékszivárgást okozza, így jönnek létre a jellemző duzzadt, viszkető kiütések.

Az urticaria két fő típusa létezik: akut és krónikus

Az akut csalánkiütés rövidebb, általában hat héten belül megszűnik, míg a krónikus csalánkiütés hosszabb ideig, esetenként évekig is fennállhat.

Kezelése a tünetek enyhítésére és az esetleges kiváltó okok megszüntetésére koncentrál. Az enyhe esetek gyakran nem igényelnek orvosi beavatkozást, míg a súlyosabb vagy hosszabb ideig tartó tünetek esetén gyógyszeres terápia szükséges lehet, beleértve az antihisztaminokat, kortikoszteroidokat vagy más immunterápiás kezeléseket.

Mindig fontos, hogy a csalánkiütéses tüneteket tapasztaló személyek orvoshoz forduljanak a helyes diagnózis és kezelés érdekében, különösen, ha a kiütések hosszan tartóak, vagy ha légzési nehézség vagy egyéb súlyosabb tünetek is jelentkeznek.

Okok és kiváltó tényezők

Csalánkiütést kiváltó tényezők

A csalánkiütés kialakulása mögött számos különböző kiváltó tényező állhat, melyek közül néhány példa:

 • Ételek: Bizonyos ételek, mint például a diófélék, tojás, kagyló és egyéb tengeri herkentyűk, szója, tejtermékek, és néhány adalékanyag allergiás reakciót válthatnak ki.
 • Gyógyszerek: Néhány gyógyszer, mint például az NSAID fájdalomcsillapítók, bizonyos antibiotikumok (például penicillin), és a vérnyomáscsökkentő ACE-gátlók szintén okozhatnak csalánkiütést.
 • Fizikai tényezők: Fizikai irritáció, mint a súrlódás, hideg, hő, napfény vagy akár a víz is kiválthatja ezt a bőrreakciót.
 • Stressz: Az emocionális stressz egyes esetekben összefüggésbe hozható a csalánkiütés kitörésével.
 • Betegségek és fertőzések: Autoimmun betegségek, mint például a lupus, fertőzések, beleértve a vírusos torokgyulladást vagy a húgyúti fertőzéseket, szintén előidézhetik.
 • Allergének: Létezik közvetlen érintkezés az allergénekkel (mint például állati szőr, pollen, poratka) és a csalánkiütés között.

Allergiás reakciók és csalánkiütés

Az allergiás reakciók esetében az immunrendszer túlzottan erőteljesen reagál valamilyen általában ártalmatlan anyagra, amelyet allergénnek nevezünk.

Amikor ezek az allergének bejutnak a szervezetbe, az immunrendszer hisztamin és más vegyületek felszabadulását váltja ki, ami a hízósejtekben található. Ez okozza a jellemző csalánkiütés tüneteit: a duzzanatot, a vörösséget és a viszketést.

Nem allergiás eredetű csalánkiütés

Nem minden csalánkiütés allergiás reakció eredménye. Sok esetben a pontos kiváltó ok nem azonosítható, és ilyenkor idiopátiás urticariaként ismerjük az állapotot.

A csalánkiütés néha a test fizikai reakciója lehet az említett fizikai tényezőkre vagy egyes adalékanyagokra, amelyek nem specifikusan immunreakció révén váltanak ki tüneteket.

Más nem allergiás okok közé tartozhatnak például a hormonális változások (mint amilyenek a menstruáció vagy terhesség során jelentkeznek), bizonyos krónikus betegségek, és néha még a stressz is.

Tünetek és jellemzők

Hogyan ismerjük fel a csalánkiütést?

A csalánkiütés (urticaria) legfőbb jellemzője a viszkető, vöröses vagy halvány rózsaszín kiemelkedések (urtica), amelyek bárhol megjelenhetnek a testen.

A kiütések mérete változó lehet, apró foltoktól kezdve akár nagyobb, összefüggő területekig terjedhetnek. Gyakran ödémával járnak, amely a bőr alatti szövetek duzzanata. Ezen kiütések jellemzően a következő tünetekkel társulnak:

 • Viszketés, ami súlyos lehet és nagyon zavaró a mindennapi életben.
 • Halvány vagy piros kiemelkedések, melyek eltérő alakúak és méretűek lehetnek.
 • Kiütések, amelyek „vándorolnak” a bőrön, azaz eltűnhetnek egyik helyről és megjelenhetnek egy másikon.

A csalánkiütés különböző típusai

A csalánkiütésnek többféle formája létezik, melyek a kiváltó okok és a tünetek időtartama szerint különböznek:

 • Akut urticaria: Hirtelen keletkezik és kevesebb mint hat hétig tart. Gyakran ételek vagy gyógyszerek okozzák.
 • Krónikus urticaria: Mindennapos vagy majdnem mindennapos kiütések, amelyek több mint hat hétig tartanak. Az ok gyakran ismeretlen marad.
 • Fizikális urticaria: Fizikai ingerekre, mint a hideg, hő, nyomás, vagy napfény reagálva jelenik meg.
 • Dermatographia: A bőr felületén enyhe nyomásra (például karcolásra) kialakuló csalánkiütés.
 • Kolinerg urticaria: Kicsi, gyakran halványabb kiütések, amelyek meleg hatására vagy erős érzelmek, stressz esetén jelenhetnek meg.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Orvosi segítséget akkor kell kérni, ha:

 • A csalánkiütés hirtelen jön létre és súlyos tünetekkel (pl. nehézlégzés, nyelv vagy torok duzzanata, szédülés) társul, ami allergiás reakcióra (anafilaxia) utalhat, ami életveszélyes állapot.
 • A kiütések több napon keresztül fennállnak, és nem javulnak az otthoni kezelésre.
 • A csalánkiütés krónikussá válik, azaz több mint hat hétig tart.
 • A csalánkiütés zavarja az alvást vagy a napi tevékenységeket.
 • A kiütések fertőzés jeleit mutatják, mint például a fájdalom, genny vagy láz.

Mivel a csalánkiütés különböző okok miatt jelentkezhet, és néha más, komolyabb egészségügyi problémákra is utalhat, fontos, hogy a pontos diagnózis és megfelelő kezelés érdekében szakemberhez forduljunk.

Kezelési módszerek

Általános kezelési ajánlások

A csalánkiütés kezelése általában a tünetek enyhítésére és az állapotot kiváltó okok azonosítására és kezelésére irányul. Az általános ajánlások között szerepel:

 • A kiváltó allergén vagy irritáló anyag elkerülése.
 • Hideg borogatás alkalmazása a kiütéses területen a viszketés és duzzanat csökkentésére.
 • A bőr védelme az irritációt okozó tényezőktől, mint például szűk ruházat vagy erős detergensek használata.
 • Stresszkezelő technikák alkalmazása, amennyiben a stressz játszik szerepet a tünetek kialakulásában.

Gyógyszeres kezelések (antihisztaminok, stb.)

A csalánkiütés gyógyszeres kezelésének alappillérei:

 • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek csökkentik a viszketést és a kiütések méretét a hisztamin hatásának blokkolásával. Az antihisztaminok lehetnek első generációs (például difenhidramin), amelyek álmosságot okozhatnak, vagy második generációs (például cetirizin, loratadin), amelyek kevésbé valószínű, hogy álmosságot okoznak.
 • Kortikoszteroidok: Súlyosabb esetekben orális vagy injekció formájában adott szteroidok segíthetnek a gyulladás és a tünetek gyorsabb csökkentésében.
 • Immunmoduláló szerek: Krónikus urticariában szenvedő betegeknél, amikor az antihisztaminok nem hatásosak, az orvosok más típusú gyógyszereket, például leukotrién antagonistákat vagy immunszuppresszánsokat is felírhatnak.
 • Omalizumab: Ez egy viszonylag új kezelési forma, egy monoklonális antitest, amit krónikus csalánkiütés kezelésére használnak, különösen ha más terápiák nem hatékonyak.

Alternatív és kiegészítő terápiák

 • Dietetikai változtatások: Néhány ember számára hasznos lehet bizonyos élelmiszerek vagy adalékanyagok kerülése.
 • Herbális és természetes készítmények: Bizonyos növényi kivonatok, mint a kamilla vagy az aloe vera, enyhíthetik a bőrirritációt és nyugtathatják a bőrt.
 • Akupunktúra: Egyes tanulmányok szerint az akupunktúra csökkentheti a csalánkiütés tüneteit.
 • Relaxációs technikák: Mint például a meditáció vagy a jóga, amelyek segíthetnek a stressz csökkentésében és így a tünetek súlyosságának enyhítésében.
 • Rendszeres testmozgás: A testmozgás segíthet az általános egészség javításában és a stressz csökkentésében, ami előnyös lehet a csalánkiütés megelőzésében.
 • Szabályozott hőmérséklet és páratartalom: A túl magas vagy alacsony hőmérséklet, valamint a magas páratartalom súlyosbíthatja a tüneteket.

Társuló állapotok

Csalánkiütés és egyéb bőrbetegségek

A csalánkiütés gyakran társulhat más bőrbetegségekkel, illetve azok tünetei hasonlóak lehetnek. Például:

 • Ekcéma (atópiás dermatitis): Egy krónikus bőrbetegség, amely viszkető kiütésekkel jár, és gyakran társul allergiás betegségekkel, mint például az asztma vagy a szénanátha.
 • Psoriasis (pikkelysömör): Egy autoimmun bőrbetegség, amely vastag, vörös, ezüstös pikkelyes foltokkal jelentkezik, és néha urticariával keveredő bőrtüneteket okozhat.
 • Rosacea: Egy gyulladásos bőrbetegség, ami az arcon kivörösödést és kiütéseket okozhat, ami néha urticariával párhuzamosan alakul ki.

Ezek az állapotok más kezelési stratégiákat igényelhetnek, ezért fontos, hogy a diagnózis és kezelés szakorvosi felügyelet mellett történjen.

Kapcsolat az autoimmun betegségekkel

A csalánkiütés kialakulhat autoimmun megbetegedések következtében is, ahol az immunrendszer tévesen a saját sejtek ellen fordul. Ilyen betegségek lehetnek:

 • Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE): Egy olyan betegség, amely számos szervet érint, és bőrtüneteket is okozhat, köztük csalánkiütés-szerű reakciókat.
 • Reumatoid artritisz: Gyulladásos ízületi megbetegedés, amely ritkán társulhat bőrtünetekkel, beleértve a csalánkiütést is.
 • Cöliákia: Egy autoimmun betegség, amely a glutén fogyasztása után jelentkezik és kiütéseket is okozhat (dermatitis herpetiformis).

Az ilyen típusú csalánkiütés kezelése magában foglalhatja az alapbetegség kezelését, mint például az immunmoduláló gyógyszerek vagy a speciális étrend használatát. Ha autoimmun betegség áll a csalánkiütés hátterében, az átfogó kezelési terv kialakításához többféle szakorvosi konzultációra lehet szükség.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója