Makula degeneráció: Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A makula degeneráció, más néven időskori makuladegeneráció (AMD), egy olyan szem betegség, amely az éles és központi látásért felelős retina rész, a makula károsodásával jár. Ez a betegség főként az idősebb korosztálynál jelentkezik, és az egyik vezető oka a vakságnak világszerte az idősek körében. A makula degeneráció két fő típusát különböztetjük meg: a „száraz” (atrofikus) formát, amely lassú látásvesztést okoz, és a kevésbé gyakori, de súlyosabb „nedves” (exudatív) formát, amely gyors és jelentős látáscsökkenést okozhat.

A betegség jelentősége abban rejlik, hogy az érintettek képessége a finom részletek érzékelésére, írás olvasására, vezetésre, vagy akár az arcok felismerésére is jelentősen csökkenhet. A makula degeneráció prevalenciája az életkor növekedésével emelkedik, különösen 50 éves kor felett. A világ népességének elöregedésével a makula degenerációval élők száma várhatóan tovább nő, ami kiemelt figyelmet igényel a betegség megelőzésére, korai felismerésére és hatékony kezelési módszerek fejlesztésére.

A makula degeneráció megértése és a korai beavatkozás jelentősége vitathatatlan, hiszen bár jelenleg nem gyógyítható teljesen, számos kezelési lehetőség létezik a látásromlás lassítására és az életminőség javítására.

A makula degeneráció típusai

Ahogy már említettük a makula degeneráció két fő típusra oszlik, amelyek a betegség különböző formáit és előrehaladási mintáit jelölik. Ezek a „száraz” (atrofikus) és a „nedves” (exudatív) makula degeneráció. Mindkét típus jelentős befolyással van az érintettek látására, de eltérő kezelési megközelítéseket igényelnek.

Makula degeneráció száraz típusa

A száraz makula degeneráció a leggyakoribb forma, amely az esetek többségéért felelős. Ez a forma lassan fejlődik ki és a retinán belüli druseneknek nevezett apró fehér vagy sárga lerakódások felhalmozódásával kezdődik. Ezek a lerakódások az idő múlásával károsíthatják a makulát, ami látásvesztéshez vezethet.

A száraz makula degeneráció általában mindkét szemet érinti, és bár ritkán okoz teljes vakságot, jelentősen csökkentheti az életminőséget a látásélesség fokozatos romlása révén.

Makula degeneráció nedves típusa

A nedves, vagy exudatív, makula degeneráció kevésbé gyakori, de sokkal súlyosabb formája a betegségnek. Ez a típus akkor alakul ki, amikor az újonnan képződő, gyenge minőségű véredények a makula alá nőnek.

Ezek az éredények könnyen szivároghatnak vagy vérzést okozhatnak, ami gyors és súlyos látásvesztéshez vezet. A nedves makula degeneráció gyakran jelentkezik azoknál, akik már átestek a száraz formán, és intenzívebb kezelést igényel, mint például injekciók a szembe, hogy lassítsák a véredények növekedését és minimalizálják a látásvesztést.

Átmenet a szárazból a nedvesbe

Fontos megjegyezni, hogy bár az emberek egy kis százaléka fejlődik tovább a száraz formától kezdve a nedves makula degenerációba, ez a változás gyorsan bekövetkezhet, és jelentős látáskárosodást okozhat. Ezért rendkívül fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés, különösen azok számára, akiknél már diagnosztizáltak száraz AMD-t, hogy időben észrevegyék a betegség esetleges előrehaladását.

Mindkét típusú makula degeneráció esetén kulcsfontosságú a korai felismerés és kezelés a látás megőrzése és az életminőség javítása szempontjából.

Okok és kockázati tényezők

A makula degeneráció kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert, de számos tényezőt azonosítottak, amelyek növelik a kockázatot. Ezek a tényezők együttesen járulhatnak hozzá a betegség fejlődéséhez és előrehaladásához. A legjelentősebb okok és kockázati tényezők a következők:

Életkor

A legnagyobb kockázati tényező az életkor. A makula degeneráció leginkább az 50 éves vagy annál idősebb embereket érinti, és a kockázat az életkor előrehaladtával növekszik.

Genetika

A családi előfordulás és bizonyos gének jelenléte jelentősen növelheti a makula degeneráció kialakulásának kockázatát. Ha valakinek a közvetlen családjában előfordult a betegség, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála is.

Dohányzás

A dohányzás jelentősen megnöveli a makula degeneráció kockázatát. A dohányosoknál sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, és gyorsabban haladhat előre, mint a nem dohányzóknál.

Táplálkozás

A táplálkozás is befolyásolhatja a makula degeneráció kockázatát. Az antioxidánsokban szegény étrend, ami kevés zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, növelheti a betegség kialakulásának esélyét.

Magas vérnyomás és szívbetegségek

A magas vérnyomás és egyéb szív- és érrendszeri betegségek szintén összefügghetnek a makula degeneráció kialakulásával, mivel ezek befolyásolhatják a szem belső vérellátását.

Fényexpozíció

Néhány kutatás arra utal, hogy a hosszú távú UV-fény és kék fény expozíció növelheti a makula degeneráció kialakulásának kockázatát, bár ez a tényező még mindig vitatott a tudósok körében.

Elhízás és mozgásszegény életmód

Az elhízás és a mozgásszegény életmód szintén hozzájárulhat a makula degeneráció kialakulásának kockázatához, részben a szív- és érrendszeri egészség általános hatásain keresztül.

A makula degeneráció kockázatának csökkentése érdekében fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a dohányzás elkerülése, a rendszeres testmozgás, valamint a rendszeres szemészeti vizsgálatok, amelyek segíthetnek a korai stádiumú betegség azonosításában és kezelésében.

Tünetek és korai jelzések

A makula degeneráció tünetei és korai jelei változatosak lehetnek, és gyakran fokozatosan alakulnak ki. Az érintettek sokszor csak akkor veszik észre a problémát, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van. Fontos azonban tudni, hogy a korai felismerés jelentősen javíthatja a kezelési eredményeket.

Íme néhány gyakori tünet és korai jel, amelyek makula degenerációra utalhatnak:

 • Homályos látás: A leggyakoribb tünet a központi látás fokozatos romlása vagy homályossá válása, különösen olvasásnál vagy egyéb részletigényes tevékenységeknél vehető észre.
 • Torzított képlátás: Egyenes vonalak hullámosnak vagy torzultnak tűnhetnek, és az érintettek nehezen tudják beazonosítani a vonalak közötti távolságokat. Ez az Amsler-rács teszt során is észlelhető.
 • Sötét, üres területek a látótér közepén: A látótér közepén sötét vagy üres területek (skotómák) jelenhetnek meg, amelyek megnehezítik az arcok felismerését vagy a finom részletek észlelését.
 • Színlátás változása: A színek halványabbnak vagy kevésbé intenzívnek tűnhetnek, ami különösen a színek közötti finom különbségek észlelését nehezíti meg.
 • Adaptáció a fényváltozásokhoz: Az érintettek nehezebben alkalmazkodnak a fényváltozásokhoz, például egy sötét szobából a napfényre lépve, vagy fordítva.
 • Látás gyors romlása: A nedves makula degeneráció esetén a látás hirtelen és gyors romlása is előfordulhat, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek más látásproblémákra is utalhatnak, ezért mindenféle látásváltozást komolyan kell venni és szemészeti vizsgálattal kell értékelni.

Kezelési lehetőségek

A makula degeneráció kezelése függ a betegség típusától (száraz vagy nedves), valamint a betegség előrehaladottságától. Jelenleg nincs gyógyulást eredményező kezelés a száraz makula degenerációra, de vannak módszerek, amelyek segíthetnek lassítani a betegség előrehaladását és javítani az életminőséget.

A nedves makula degeneráció esetében pedig léteznek aktív kezelési lehetőségek, amelyek célja a látásromlás megállítása vagy lassítása.

Íme néhány gyakran alkalmazott kezelési lehetőség:

Száraz makula degeneráció kezelése

 • Életmódbeli változtatások: Az egészséges táplálkozás, amely magában foglalja a zöld leveles zöldségeket és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, valamint a dohányzás abbahagyása segíthet lassítani a betegség előrehaladását.
 • Táplálék-kiegészítők: Az AREDS (Age-Related Eye Disease Study) és AREDS2 tanulmányok javasolják bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, mint például C-vitamin, E-vitamin, lutein, zeaxanthin, cink és réz fogyasztását a betegség előrehaladásának lassítása érdekében.
 • Szemészeti ellenőrzések: Szükségesek a rendszeres szemészeti ellenőrzések a betegség állapotának monitorozására és az esetleges nedves formába való átmenet azonnali kezelésére.

Nedves makula degeneráció kezelése

 • Anti-VEGF terápia: A vaszkuláris endoteliális növekedési faktor (VEGF) elleni gyógyszerek injekcióit közvetlenül a szembe adják, hogy csökkentsék a patológiás véredények növekedését és csökkentsék a szivárgást és a duzzanatot.
 • Fotodinamikus terápia (PDT): Egy speciális lézeres kezelés, amely egy fényérzékeny gyógyszerrel van kombinálva, amit intravénásan adnak be. A gyógyszer aktiválódik a lézer fényével, ami elpusztítja a kóros véredényeket a szemben.
 • Lézeres koaguláció: Ritkábban használt módszer, amely magában foglalja egy nagy energiájú lézersugár közvetlen alkalmazását a kóros véredényekre, hogy elzárja őket és megakadályozza további növekedésüket.

Minden kezelési lehetőségnek vannak előnyei és kockázatai, és az egyéni kezelési tervet a szemész orvosnak kell megállapítania, figyelembe véve a betegség stádiumát, az érintett személy általános egészségét és egyéb tényezőket.

Az érintettek számára rendkívül fontos a rendszeres orvosi felügyelet és a kezelési ajánlások pontos követése a legjobb lehetséges látáseredmények és életminőség elérése érdekében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója