Amit a leggyakoribb bőrbetegségekről tudni kell

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 10 perc

A bőr az emberi test legnagyobb szerve, mely nem csupán az elsődleges védelmi vonalunkat képezi a külső környezeti hatásokkal szemben, hanem létfontosságú szerepet játszik a hőszabályozásban és az érzékelésben is. Ennek ellenére gyakran hajlamosak vagyunk alábecsülni bőrünk egészségének jelentőségét, míg egy súlyos bőrprobléma fel nem hívja figyelmünket rá.

A bőrbetegségek széles spektruma – az enyhe, átmeneti állapotoktól kezdve a krónikus, életminőséget jelentősen befolyásoló betegségekig – jelentős kihívást jelentenek az egészségügyi rendszerek számára világszerte.

A bőrbetegségek gyakorisága globálisan magas, és életünk során szinte mindenki találkozik valamilyen formájával. Legyen szó aknéról, ekcémáról, psoriasisról vagy akár bőrrákról, a bőrbetegségek nem válogatnak kor, nem vagy etnikum szerint. Ezen állapotok nem csupán fizikai kellemetlenségeket okoznak, hanem pszichológiai és szociális terhet is jelenthetnek az érintettek számára, befolyásolva önbizalmukat, kapcsolataikat és mindennapi életvitelüket.

A bőrbetegségek megelőzése és kezelése kulcsfontosságú a betegek életminőségének javításához. A korai felismerés és az adekvát kezelés hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez, a betegség progressziójának lassításához és a hosszú távú egészségügyi komplikációk megelőzéséhez.

Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a leggyakoribb bőrbetegségek jellemzőivel, tüneteivel és a rendelkezésre álló kezelési lehetőségekkel, valamint hogy proaktívan vigyázzon bőrének egészségére.

Íme a leggyakoribb bőrbetegségek elemzése

1. Atópiás dermatitisz (ekcéma)

Az atópiás dermatitisz, más néven ekcéma, egy gyakori krónikus bőrbetegség, amely viszkető, gyulladt bőrt okoz. Ez a betegség leginkább gyermekeknél jelentkezik, de felnőtteknél is előfordulhat.

Az atópiás dermatitisz oka több tényező kombinációjában keresendő, beleértve a genetikai hajlamot, a környezeti tényezőket és a bőr védelmi funkciójának csökkenését.

Okok

 • Genetikai hajlam: Az atópiás dermatitisz gyakran fordul elő családokban, ami arra utal, hogy genetikai tényezők játszanak szerepet a betegség kialakulásában. Bizonyos gének befolyásolhatják az atópiás dermatitisz kockázatát, amelyek az epidermisz (a bőr legfelső rétege) barrier funkciójával és az immunrendszer válaszával kapcsolatosak.
 • Környezeti tényezők: Allergének, irritáló anyagok, mint például szappanok és detergensek, valamint bizonyos élelmiszerek súlyosbíthatják a tüneteket.
 • Bőr barrier funkciójának gyengülése: A bőr nem képes megfelelően védőgátat képezni az allergének és irritáló anyagok ellen.

Tünetek

 • Viszketés, ami gyakran éjszaka a legintenzívebb.
 • Piros, gyulladt bőrfelületek, amelyek gyakran a könyökön, térdhajlatban, az arc és a nyak területén jelennek meg.
 • Száraz, érdes vagy pikkelyes bőr.
 • Folyadékkal teli hólyagocskák, amelyek felrepedhetnek és váladékozhatnak.

2. Pszoriázis (pikkelysömör)

A pikkelysömör egy krónikus, nem fertőző, gyulladásos bőrbetegség, amely a bőrsejtek túlzott termelődésével jár, vastag, pikkelyes bőrfoltok kialakulását eredményezve. A pszoriázis bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a fiatal felnőttkorban kezdődik. Ez a betegség változó intenzitással jelentkezik; időszakokban romlik, majd javul. A pszoriázis több formája ismert, amelyek eltérő tünetekkel és súlyossági szintekkel rendelkeznek.

Okok

A pszoriázis pontos oka ismeretlen, de úgy vélik, hogy immunrendszeri zavarok és genetikai tényezők egyaránt szerepet játszanak a betegség kialakulásában. A pszoriázisos bőrsejtek gyorsabban osztódnak, mint a normális, ami a jellegzetes vörös, pikkelyes plakkok kialakulásához vezet.

Különböző környezeti tényezők, mint például stressz, bizonyos gyógyszerek, a bőr sérülése vagy egyes fertőzések, súlyosbíthatják a tüneteket.

Tünetek

A pszoriázis leggyakoribb tünetei közé tartozik a vörös, kiemelkedő, pikkelyes plakkok megjelenése, amelyek gyakran viszketnek vagy fájnak. Ezek a plakkok általában a fejbőrön, a könyökökön, a térdeken és a hát alsó részén alakulnak ki, de bármely testrészen előfordulhatnak.

A pszoriázis súlyossága nagyon változó; néhány ember csupán néhány kis foltot tapasztal, míg másoknál a test nagy részét érintheti.

3. Akne (pattanások)

Az akne vagy pattanások egyike a leggyakoribb bőrproblémáknak, amely főként serdülőkorban kezdődik, de felnőtteket is érinthet. Az akne akkor alakul ki, amikor a bőr pórusai elzáródnak a faggyú (bőr által termelt olaj), halott bőrsejtek és néha baktériumok miatt. Ez gyulladáshoz, pattanásokhoz, mitesszerekhez és néha fájdalmas cisztákhoz vezet.

Okok

Az akne több tényező kombinációjának eredménye:

 • Faggyútermelés túlzott mértéke: A bőr olajtermelésének növekedése hajlamosít a pórusok elzáródására.
 • Halott bőrsejtek felhalmozódása: Ezek a sejtek elzárhatják a pórusokat, ami pattanások kialakulásához vezethet.
 • Bakteriális fertőzés: Az Propionibacterium acnes (P. acnes) baktérium túlszaporodása gyulladást okozhat.
 • Hormonális változások: Különösen a serdülőkorban, terhesség alatt, vagy bizonyos gyógyszerek szedésekor.
 • Genetikai hajlam: Az akne hajlamossága örökölhető a családban.

Tünetek

Az akne tünetei közé tartoznak:

 • Fehérfejű pattanások: Kis, fehér csúcsú dudorok, amelyek zárt pórusokból alakulnak ki.
 • Fekete fejű pattanások (mitesszerek): Nyitott pórusok, amelyek a bennük lévő anyag oxidációjával feketévé válnak.
 • Papulák: Kis, piros, gyulladt dudorok.
 • Pustulák: Gennyes csúcsú gyulladt dudorok.
 • Nodulok és ciszták: Nagyobb, fájdalmas, mélyen a bőr alatt elhelyezkedő gyulladásos képződmények, amelyek hegesedést okozhatnak.

4. Rosacea

A rosacea egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely főként az arc középső részét érinti, jellemzően az orr, az orcák, az áll és a homlok területén. A rosacea leginkább felnőtteknél jelentkezik, különösen világos bőrű nőknél, bár férfiaknál általában súlyosabb formában alakul ki.

A rosacea jellemzői közé tartoznak az arc bőrének vörössége, látható erek, papulák és pustulák, valamint néhány esetben az orr bőrének megvastagodása (rhinophyma).

Okok

A rosacea pontos oka ismeretlen, de több tényezőt is azonosítottak, amelyek hajlamosíthatnak a betegségre vagy súlyosbíthatják annak tüneteit.

Ilyenek például a genetikai hajlam, az érrendszeri reakciók, a bőrben található mikroorganizmusok (pl. Demodex atka és Helicobacter pylori), valamint környezeti és életmódbeli tényezők, mint a meleg ételek és italok, alkohol, stressz és bizonyos időjárási körülmények.

Tünetek

A rosacea tünetei változatosak lehetnek, de általában az alábbiakat foglalják magukban:

 • Állandó vagy időszakos arcpirosság
 • Égő vagy szúró érzés az arcon
 • Kis, piros, gyulladt dudorok (papulák) és gennyes kiütések (pustulák)
 • Látható erek (teleangiectasia) az arc bőrén
 • Az orr bőrének megvastagodása (rhinophyma), ami inkább férfiaknál fordul elő
 • Az érintett területeken a bőr szárazsága és hámlása

5. Cellulitisz

A cellulitisz egy bakteriális fertőzés, amely a bőr mélyebb rétegeit és a bőr alatti szöveteket érinti, gyakran gyulladást, vörösséget, duzzanatot, és fájdalmat eredményezve az érintett területen. Bár a cellulitisz bármely testrészen kialakulhat, leggyakrabban a lábakon fordul elő. Ez a betegség gyorsan terjedhet a testben, ezért fontos a korai felismerés és kezelés.

Okok és kockázati tényezők

A cellulitiszt leggyakrabban a Staphylococcus aureus és a Streptococcus baktériumok okozzák, amelyek a bőrön keresztül, kisebb sérüléseken (például vágásokon, horzsolásokon, égési sérüléseken) vagy bőrproblémákon (például ekcémán, pikkelysömörön) keresztül hatolnak be.

Kockázati tényezők közé tartozik a bőr integritásának bármilyen megsértése, a gyenge immunrendszer, a krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, valamint az elhízás és a nyirokrendszeri problémák.

Tünetek

A cellulitisz jellemző tünetei a következők:

 • Bőrpír, duzzanat és a fertőzött terület melegsége
 • Fájdalom vagy érzékenység
 • Gyorsan terjedő vörös foltok
 • Láz, hidegrázás és általános rossz közérzet (súlyos esetekben)

6. Csalánkiütés (Urticaria)

A csalánkiütés, más néven urticaria, egy gyakori bőrreakció, amely vörös, viszkető, kiemelkedő bőrkiütéseket okoz, amelyek gyakran csalán csípéshez hasonlítanak. A kiütések mérete és formája változó, néhány millimétertől több centiméterig terjedhetnek, és bármely testrészen megjelenhetnek. A csalánkiütés néhány órától több napig is eltarthat, és olykor magától is elmúlik.

Okok

A csalánkiütés akkor alakul ki, amikor a bőrben lévő kis erekben lévő folyadék a környező szövetekbe szivárog. Ez gyakran az allergiás reakciók, bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok vagy aszpirin), élelmiszerek (pl. diófélék, tojás, tengeri ételek), fizikai ingerlés (pl. hideg, hő, nyomás), stressz vagy egyéb okok következtében történik. Néhány esetben azonban a pontos ok meghatározása nehézkes lehet.

Tünetek

 • Vörös vagy bőrszínű kiütések, amelyek viszketnek vagy égő érzést okoznak
 • Kiütések, amelyek gyorsan megjelennek és eltűnnek, majd más helyeken újra megjelenhetnek
 • Súlyos esetekben, angioödéma (a mélyebb bőrrétegek duzzanata, különösen az ajkakon, a szemeken vagy a genitáliákon)

7. Herpes simplex vírus (HSV) által okozott fertőzések

A Herpes simplex vírus (HSV) két fő típusát különböztetjük meg: HSV-1 és HSV-2. Mindkét típus fertőzést okozhat, amelyek a bőrön vagy a nyálkahártyákon jelentkező, folyadékkal teli hólyagok formájában manifesztálódnak.

A HSV-1 általában az ajkakon (herpes labialis) és az arc területén okoz elváltozásokat, míg az HSV-2 elsősorban a nemi szerveken jelentkezik (genitális herpesz), bár mindkét típus képes bármely területet érinteni.

Okok és terjedés

 • HSV-1 általában szoros személyes kontaktus révén terjed, például csókolózás útján, vagy közös használati tárgyak, mint poharak és evőeszközök megosztásával.
 • HSV-2 terjedése leggyakrabban szexuális kontaktus során történik.

Mindkét vírus az idegsejtekben marad latent állapotban, és időszakosan aktivizálódik, ami tünetek megjelenését eredményezi.

Tünetek

Az első fertőzés gyakran enyhébb vagy súlyosabb tünetekkel jár, beleértve:

 • Fájdalmas hólyagok vagy fekélyek a fertőzött területen
 • Láz, fejfájás és izomfájdalmak (elsősorban az első fertőzés során)
 • Nyirokcsomó-duzzanat
 • Fájdalom és viszketés a fertőzött területen

A vírus reaktiválódása általában enyhébb tünetekkel jár, és rövidebb ideig tart.

8. Bőrrák

A bőrrák a bőrsejtekben kezdődő rákos megbetegedés, amely az egyik leggyakoribb ráktípus. Három fő típusa van: bazálsejtes karcinóma, laphámrák (más néven spinocelluláris karcinóma) és melanóma. Bár a bazálsejtes és a laphámrák jelentik a bőrrákok nagy részét és általában kevésbé agresszívek, a melanóma a legveszélyesebb formája, amely gyorsan terjedhet és életveszélyes lehet.

Okok és kockázati tényezők

A bőrrák kialakulásának leggyakoribb oka a UV-sugárzás, legyen szó napfényről vagy szolárium használatáról. Egyéb kockázati tényezők közé tartozik a világos bőr, a számos lézió vagy atípusos anyajegy, a családi előzmények, az immunrendszer gyengesége és korábbi bőrrák megbetegedések.

Tünetek

 • Bazálsejtes karcinóma: Gyakran fénynek kitett területeken jelenik meg, mint egy fénylő, áttetsző dudor, amely pirosas szélű lehet.
 • Laphámrák: Általában kemény, pikkelyes csomóként vagy fekélyként jelenik meg, amely nem gyógyul.
 • Melanóma: A legveszélyesebb bőrrák típus, amely változásokat okozhat meglévő anyajegyekben vagy új, szabálytalan alakú, többszínű léziók formájában jelentkezhet.

9. Gombás bőrfertőzések

Gombás bőrfertőzések a bőrön, a körömön vagy a hajban jelentkező fertőzések, amelyeket különböző gombafajok okoznak. Ezek a fertőzések gyakoriak és változatos formákat ölthetnek, attól függően, hogy a test mely részét érintik. A leggyakoribb típusok közé tartozik a lábgomba, a körömgomba, a tinea corporis (testgomba), a tinea capitis (fejbőrgomba) és a candidiasis.

Okok és terjedés

Gombás fertőzések általában a gombák számára kedvező környezetben (meleg, nedves) szaporodnak el. A fertőzések közvetlen érintkezéssel, fertőzött személyekkel vagy tárgyakkal (pl. törölközők, cipők) terjedhetnek. Néhány gombafaj, mint a Candida, természetesen is jelen van a testünkön, és bizonyos feltételek mellett okozhat fertőzést.

Tünetek

A gombás bőrfertőzések tünetei a fertőzés típusától függően változhatnak, de általában az alábbiakat foglalják magukba:

 • Viszketés és égő érzés
 • Piros, gyulladt bőrfelületek
 • Hólyagok és pikkelyes bőr
 • A bőr repedezése és hámlása
 • A köröm sárgás vagy barnás elszíneződése, megvastagodása

10. Vitiligo

A vitiligo egy krónikus bőrbetegség, amely a bőr pigmentsejtjeinek (melanociták) pusztulásával jár, a bőrön jelentkező, jellemzően szabálytalan alakú, fehér foltok megjelenését eredményezve. A vitiligo bármely életkorban előfordulhat, és bár nem fertőző vagy életveszélyes állapot, jelentős pszichológiai és érzelmi hatással lehet az érintettekre.

Okok

A vitiligo pontos oka ismeretlen, de az immunrendszer szerepét feltételezik, amely tévesen támadja meg és pusztítja el a bőr pigmentsejtjeit. Egyéb elméletek a genetikai hajlamra, a neurokémiai zavarokra, valamint az oxidatív stresszre és a szabad gyökökre utalnak, mint lehetséges okokra.

Kockázati tényezők

 • Genetikai hajlam: A vitiligóval élők családjaiban nagyobb az esélye a betegség előfordulásának.
 • Autoimmun betegségek: Az olyan egyének, akik más autoimmun állapotokban szenvednek, mint a pajzsmirigy-betegség, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
 • Külső okok: Néhány esetben a bőr sérülése vagy a napégés elősegítheti a vitiligo tüneteinek megjelenését.

Tünetek

A vitiligo legjellemzőbb tünete a bőrön megjelenő fehér foltok, amelyek általában a napnak leginkább kitett területeken kezdődnek, mint az arc, a kéz és a láb. A foltok mérete és eloszlása változó, és az idő múlásával terjedhetnek.

Önellenőrzés és bőrgyógyászati szűrések

A bőr egészségének megőrzése és a bőrbetegségek, beleértve a bőrrákot is, korai felismerése érdekében kulcsfontosságú a rendszeres önellenőrzés és a szakorvosi szűrések. Ezek a módszerek segítenek azonosítani a potenciálisan aggodalomra okot adó változásokat a bőrön, lehetővé téve a korai beavatkozást és kezelést.

Önellenőrzés

A bőrön végzett rendszeres önellenőrzés magában foglalja a test teljes felületének vizsgálatát, beleértve a nehezen látható területeket is, mint a hát, a fejbőr és a talpak. Keressünk új elváltozásokat, valamint a meglévő anyajegyek, születési jegyek vagy bőrkiütések változásait. A következők jelenthetnek aggodalomra okot adó jeleket:

 • Aszimmetria: Ha az anyajegy egyik fele nem tükrözi a másikat.
 • Szegélyek: Ha az anyajegy szélei egyenetlenek, kiszakadtak vagy éles kontúrokkal rendelkeznek.
 • Szín: Ha az anyajegy színében változás következik be, több színűvé válik vagy rendellenes színt mutat.
 • Fejlődés: Minden változás, mint a növekedés, vérzés, viszketés vagy hámlás.

Bőrgyógyászati szűrések

A szakorvosi szűrések lehetővé teszik a bőrgyógyász számára, hogy alaposan megvizsgálja a bőrt, felismerje a potenciálisan káros elváltozásokat, és szükség esetén további vizsgálatokat javasoljon vagy kezelést írjon elő. A bőrgyógyászati szűrővizsgálatok gyakorisága függ az egyéni kockázati tényezőktől, beleértve a bőrtípust, a családi előzményeket, a korábbi napégéseket és a bőrön már lévő elváltozásokat.

Miért fontosak?

A korai felismerés kulcsfontosságú a bőrbetegségek, különösen a bőrrák sikeres kezelésében. A rendszeres önellenőrzés és a szakorvosi szűrések növelik a korai diagnózis esélyét, amikor a kezelés a leghatékonyabb. Ezek a gyakorlatok segíthetnek csökkenteni a betegségek előrehaladásának kockázatát, valamint a kezelés okozta kellemetlenségeket és költségeket.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója