Honnan tudhatod, hogy alkalmas vagy-e lézeres szemműtétre?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A lézeres szemműtét kezeléssel magad mögött hagyhatod a szemüveg viselését. Ha Te is úgy érzed, hogy sportolás vagy vezetés közben kényelmetlen az okuláré, szabadulj meg tőle. Cikkünkben bemutatjuk azt a 3 +1 szempontot, amelyeknek a beavatkozás igénybevételéhez meg kell felelned.

Mik a beavatkozás legfőbb előnyei? 

A szemlencse közellátásnál domborodik, míg távollátásnál lapos lesz. 40-45 éves korban a domborodás nehezebbé válik, így közelre homályosabban láthatunk. Ezt a jelenséget nevezzük presbyopiának. Az ilyen esetekben alkalmazható a műlencse műtét. Ha azonban hosszútávú eredményeket szeretnél elérni, érdemes a modern technológiával megvalósított lézeres szemműtét kezelést választanod, amelynek további előnyei:

  • a gyors (10 perces) beavatkozás,
  • a rövid felépülési idő,
  • a fájdalommentes eljárás, 
  • a szemcseppes érzéstelenítés,
  • az azonnali látásjavulás,
  • a műtét után kísérővel saját lábon távozás lehetősége.

3 +1 eset, amikor alkalmas a lézeres szemműtét

1. Az életkor mint befolyásoló tényező

18 év alatt a törvényi szabályozások tiltják a beavatkozás végrehajtását. 60 év felett pedig orvosi szempontból nem javasolt az eljárás. Ennek elsődleges oka, hogy az idő előrehaladtával megnövekszik a szürkehályog kialakulásának kockázata. A szürkehályogra pedig a szemüveg sem jelenthet megoldást, kizárólag szemlencse műtéttel lehet kezelni.

2. Milyen dioptrián javít a látáskorrekció?

Távollátás esetében a kezelés a +0,75 és +4,00 közötti dioptriánál alkalmazható. Rövidlátásnál a -0,75 és -12,00 közötti értékeknél vehető igénybe. Cilinderes vagy tórikus dioptriánál pedig a -6,00 és +6,00 közötti számmértéket szükséges figyelembe venned. Ezen kívül az eljárás ideális megoldás lehet, ha főleg távolra szeretnél megszabadulni a szemüveg viselésétől.

3. Lézeres szemműtét, avagy soha többé szemüveg

Előfordulhat, hogy a távoli és a közeli szemüveglencsédben nem túl nagy a dioptria különbség. Ebben az esetben hatalmas segítség lehet az úgynevezett Presbymax kezelés. A lézeres szemműtét során az erősebb szemet közel-, míg a gyengébb szemet távollátásra állítják be. Később az agy összehangolja a két szerv munkáját, így mindkét helyzetben élesen fogsz látni.

+1 Miért fontosak az előzetes vizsgálatok?

Végül nem szabad megfeledkezned a szemek és az egész szervezeted általános egészségügyi állapotáról sem. Az előzetes állapotfelmérés során kizárhatod azokat a tényezőket, amelyek csökkenthetik a kezelés hatékonyságát és növelhetik a komplikációkat. Ide tartozhat a szaruhártya vastagsága, a látóidegek alapbetegségei vagy akár az írisz, pupilla mérete.

10 perc lézeres szemműtét a szemek egészségéért

A műtét előtt 3 napig próbakontaktlencsével tesztelheted, hogyan fogsz látni a műtétet követően. Ha az agy nem képes hozzászokni az új látáséllességhez, a beavatkozásra nem kerülhet sor. A dioptria nagysága nem növeli a műtét időtartamát vagy a fájdalom mértékét. Emellett ár-érték arányban is rendkívül kedvező, hiszen az egészséged a legnagyobb kincs.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója