Pikkelysömör (Psoriasis): Tünetek, okok és kezelési stratégiák

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 12 perc

A pikkelysömör, vagy orvosi nevén psoriasis, egy krónikus, nem fertőző bőrbetegség, mely világszerte milliók mindennapjait befolyásolja. Jellemzői az elszarusodott, pikkelyszerű bőrfoltok, melyek gyakran járnak viszketéssel és fájdalommal.

Ez a cikk átfogóan tárgyalja a pikkelysömör aspektusait a tünetektől kezdve a kezelési lehetőségeken át a betegség pszichoszociális hatásáig.

Célunk, hogy segítséget nyújtsunk az érintetteknek a betegség jobb megértéséhez, és hogy tájékoztatást adjunk azokról az erőforrásokról és stratégiákról, melyek hozzájárulhatnak a pikkelysömörrel élők életminőségének javításához.

Pikkelysömör (Psoriasis) megértése

A pikkelysömör egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely jellegzetesen a bőr felszínen jól körülhatárolt, vöröses, gyakran viszkető, ezüstös-fehér hámló plakkok kialakulásával jár.

Nem ragályos, tehát nem terjed közvetlen kontaktussal. A betegség kialakulásának pontos mechanizmusa még mindig nem teljesen ismert, de a kutatások azt mutatják, hogy genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak.

Az immunrendszer túlaktivitása vezet a bőrsejtek gyorsabb ciklusához, ami normál esetben 28-30 nap helyett, a pikkelysömörben szenvedőknél csak 3-4 nap. Ez az elszaporodott bőrsejt-gyártás eredményezi a jellegzetes plakkokat.

A pikkelysömör tünetei

A bőrtünetek jellemzői

A pikkelysömör bőrtünetei igen változatosak lehetnek, de vannak jellegzetes jelek, amelyek több betegnél is megfigyelhetők. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Vörös, kiemelkedő plakkok: Ezek a plakkok gyakran fedik be az ezüstös-fehér, száraz hámlások, amelyek gyakran hámlanak, vagy könnyen lekaparhatók.
 • Viszketés és égő érzés: Ezek a plakkok gyakran viszketnek vagy égnek, és ez a tünet különösen kellemetlen lehet, akár az alvás minőségét is ronthatja.
 • Bőrrepedések és vérzés: A bőr gyakran kirepedezhet, ami fájdalmas lehet és néha vérzést is okozhat.
 • Körömproblémák: Az érintettek körmei vastagodhatnak, benőhetnek, és eltávolodhatnak a körömágytól, illetve bemélyedések is megjelenhetnek rajtuk.

Az érintett területek gyakran a könyökön, térdén, fejbőrön és a hát alsó részén találhatók, de a pikkelysömör bármely bőrfelületet érinthet, beleértve a nemi szervek területét és a szájüreget is. Ritkább esetekben a pikkelysömör befolyásolhatja a puha szöveteket, például a belső szervek közelében lévő bőrt.

Egyéb kapcsolódó egészségügyi problémák (pl. pszoriázisos ízületi gyulladás)

A pikkelysömör nem csak a bőrt érintő állapot, hanem gyakran társul más egészségügyi problémákkal is, úgynevezett komorbiditásokkal.

Ezek közül a legismertebb az Ízületi gyulladással járó pikkelysömör, amely a pikkelysömörös betegek körülbelül 30%-át érinti. Ez egy autoimmun állapot, amely az ízületek gyulladásához vezet, így okozva fájdalmat, duzzanatot és merevséget, hasonlóan a reumás ízületi gyulladáshoz. Ha nem kezelik megfelelően, az ízületi gyulladás súlyos ízületi károsodáshoz vezethet.

További egészségügyi problémák, amelyek gyakrabban fordulnak elő pikkelysömörben szenvedőknél, többek között:

 • Szív- és érrendszeri betegségek: A pikkelysömörben szenvedők nagyobb kockázatnak vannak kitéve a szívbetegségek és a stroke esetében, részben az általános gyulladásos állapot miatt.
 • Metabolikus szindróma: Ez egy egészségügyi állapotok csoportja, amely magasabb kockázatot jelent a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegségek kialakulására.
 • Depresszió és szorongás: A pikkelysömör pszichológiai hatásai jelentősek lehetnek, és gyakran előfordulhat depresszió és szorongás.
 • Crohn-betegség és más gyulladásos bélbetegségek: A pikkelysömörös egyének nagyobb eséllyel szenvedhetnek gyulladásos bélbetegségekben is.

Mivel a pikkelysömör komplex állapot, amely számos szervrendszert érinthet, fontos, hogy a kezelőorvosok átfogóan vizsgálják és monitorozzák a betegek általános egészségét, és szükség esetén más szakorvosokkal is együttműködjenek a kezelésük során.

A pikkelysömör okai és kockázati tényezői

Genetikai hátterek

A pikkelysömör kialakulásának pontos oka továbbra is ismeretlen, de számos kutatás rámutatott, hogy erős genetikai komponense van.

A genetikai hajlam a pikkelysömör egyik legfontosabb kockázati tényezője; a betegség gyakran fordul elő a családokban. Több mint 50 génvariánst azonosítottak, amelyek növelik a pikkelysömör kialakulásának kockázatát.

Ezek a gének általában az immunrendszerrel kapcsolatosak, különösen azokkal, amelyek a T-sejtek működését és a gyulladásos választ szabályozzák. Ha valakinek a szülei vagy testvérei szenvednek a betegségben, nagyobb esélye van arra, hogy ő is kifejlessze.

Környezeti és életmódbeli kiváltó okok

Bár a genetikai hajlam fontos, önmagában nem elegendő a betegség kialakulásához; környezeti és életmódbeli tényezőknek is szerepük van. Ezek a kiváltó tényezők aktiválhatják a genetikailag hajlamos személyeknél a betegség tüneteit.

Ilyen kiváltó okok lehetnek:

 • Fertőzések: Különösen a streptococcus baktérium okozta torokgyulladás vált ki gyakran pikkelysömör rohamot.
 • Stressz: A magas stresszszintű időszakok gyakran összefüggnek a pikkelysömör rohamainak kezdetével vagy súlyosbodásával.
 • Bizonyos gyógyszerek: Egyes vérnyomáscsökkentők (béta-blokkolók), maláriaellenes szerek és lítium is előidézhetik vagy súlyosbíthatják a tüneteket.
 • Sérülések: A bőr bármilyen típusú sérülése, úgy mint vágás, karcolás, napégés vagy akár intenzív vakarózás is kiválthatja a tüneteket a sérült területen (Koebner jelenség).
 • Dohányzás és alkoholfogyasztás: A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás összefüggést mutathat a pikkelysömör súlyosbodásával.
 • Elhízás: A túlsúly vagy az elhízás növelheti a betegség kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát, valamint a gyulladás általános szintjét a szervezetben.
 • Időjárási tényezők: A hideg, száraz idő rosszabbíthatja a tüneteket, míg a meleg, napos éghajlat gyakran javít az állapoton.

Megjegyzendő, hogy a kockázati tényezők közötti kapcsolat komplex és személyenként változó. Nem mindenki, aki genetikailag hajlamos vagy ki van téve a környezeti kiváltó okoknak, fogja a pikkelysömör tüneteit tapasztalni, és nem minden pikkelysömörös betegnél azonosítható egyértelmű kiváltó ok.

A pikkelysömör típusai

A pikkelysömör (pszoriázis) számos formában jelentkezhet, és az alábbiakban bemutatásra kerülnek a leggyakoribb típusok. Minden típusnak megvannak a sajátosságai, amelyek befolyásolhatják a kezelési stratégiákat és a prognózist.

Plakkos pikkelysömör

A plakkos pikkelysömör a leggyakoribb típus, ami a betegek mintegy 80-90%-át érinti. Jellemzője az ezüstös-fehér pikkelyekkel fedett, kiemelkedő, vörös bőrterületek (plakkok) megjelenése.

Ezek a plakkok gyakran érdesek, viszkethetnek és fájdalmasak lehetnek. Leggyakrabban a könyökön, térdén, fejbőrön és a hát alsó részén találhatók, de bárhol előfordulhatnak a testen.

Guttált pikkelysömör

A guttált típusú pikkelysömör általában gyorsan jelenik meg kis, cseppecske alakú léziókkal, amelyek főként a test törzsén és a végtagokon fordulnak elő.

Sok esetben egy streptococcus baktérium okozta felső légúti fertőzés, például egy torokgyulladás után alakul ki. Gyakran előfordul gyermekeknél és fiatal felnőtteknél.

Inverz pikkelysömör

Az inverz pikkelysömör azokon a testrészeken jelenik meg, ahol a bőr dörzsölődik, mint például a hónaljban, a nemi szervek környékén, az ágyékban vagy a mellek alatt.

Ezek a léziók általában sima és fényes felületűek, és nem fedik pikkelyek, mint a plakkos pikkelysömör esetében.

Pustuláris pikkelysömör

Ez a ritkább és gyakran súlyosabb típus fehér hólyagok megjelenését okozza a bőrön, amelyek nem fertőző gennyel vannak töltve. A pustuláris pikkelysömör a test bármely részén megjelenhet, de gyakran a kezeknél és a lábaknál fordul elő.

Eritrodermikus pikkelysömör

Az eritrodermikus pikkelysömör a bőr nagy területeit érintő, kiterjedt gyulladásos bőrbetegség, ami erőteljes bőrhámlással, égő érzéssel és bőrpírral jár.

Ez a legkevésbé gyakori, de leginkább súlyos pikkelysömör forma, amely sürgős orvosi ellátást igényel, mivel befolyásolhatja a test hőszabályozását és vízháztartását.

Mindig fontos, hogy egy tapasztalt bőrgyógyász által végzett alapos klinikai vizsgálat alapján történjen a diagnózis és a megfelelő kezelési terv kidolgozása. A különböző pikkelysömör típusok eltérő kezelési megközelítést igényelhetnek.

Kezelési Lehetőségek a pikkelysömörre

A pikkelysömör kezelése általában a tünetek súlyosságától és a betegség típusától függ. Az alábbiakban a leggyakrabban alkalmazott kezelési lehetőségeket ismertetjük, amelyek segíthetnek a tünetek kezelésében és a betegség visszaesésének csökkentésében.

Helyi kezelések (krémek és kenőcsök)

A helyi kezelések közé tartoznak a kortikoszteroid-tartalmú krémek és kenőcsök, amelyek csökkentik a gyulladást és a viszketést, valamint a bőr hámlását elősegítő hatóanyagokat tartalmazó készítmények, mint például a szalicilsav vagy a kátrány.

Ezenkívül szteroidmentes topikális készítmények, mint a kalcipotriol, amely a D-vitamin analógja, vagy a tazarotén, egy topikális retinoid is használhatók. Ezek a kezelések elsősorban enyhe vagy mérsékelt pikkelysömör esetében jönnek szóba.

Fényterápia (UVB-fényterápia és PUVA)

A fényterápia vagy fototerápia UVB (ultraviola B) fény használatával működik, amely segíthet lassítani a túlzott bőrsejtnövekedést.

A PUVA kezelés egy másik típusa a fényterápiának, ahol az UVA fényt kombinálják egy psoralen nevű gyógyszerrel, amely növeli a bőr érzékenységét a fényre. Ezek a kezelések általában a súlyosabb pikkelysömör esetében kerülnek alkalmazásra.

Szisztémás kezelések (szájon át szedhető és injekciózható gyógyszerek)

A szisztémás kezelések olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják az egész szervezetet és nem csak a bőrt. Ezek a gyógyszerek jelentős mellékhatásokkal járhatnak, ezért általában szoros orvosi felügyelet mellett alkalmazzák őket.

Biológiai terápiák (biológiai válaszmodosítók)

A biológiai terápiák a legújabb generációs kezelések közé tartoznak, amelyek célzottan blokkolják az immunrendszer bizonyos részeit, így csökkentve a gyulladást, amely a pikkelysömör tüneteit okozza.

Ezeket a gyógyszereket, mint például a TNF-alfa gátlókat az interleukin gátlókat, rendszerint akkor alkalmazzák, ha a hagyományos szisztémás kezelések nem elegendően hatékonyak vagy ellenjavalltak.

A biológiai terápiák általában injekció formájában kerülnek beadásra, és bár hatékonyak lehetnek, magas költségük és lehetséges mellékhatásaik miatt általában csak bizonyos kritériumoknak megfelelő betegek számára érhetők el.

Életmód és otthoni ápolás

A pikkelysömör krónikus állapot, amelynek kezelésében az életmódbeli változtatások és a megfelelő bőrápolás kulcsfontosságúak lehetnek. A következő alcímek alatt kifejtjük, hogyan segíthetnek ezek a módszerek a tünetek enyhítésében és a kiújulások csökkentésében.

Életmódbeli változtatások és pikkelysömör

Az életmód megváltoztatása nem csupán a pikkelysömör tüneteinek enyhítését segítheti, hanem az általános egészségi állapot javítására is pozitív hatással lehet.

Az alábbi tényezők kiemelten fontosak:

 • Stresszkezelés: A stressz jelentősen befolyásolhatja a pikkelysömör súlyosságát, ezért fontos megtalálni a megfelelő stresszkezelő technikákat, mint például a meditációt, jógát, vagy a rendszeres testmozgást.
 • Súlykontroll: A túlsúly súlyosbíthatja a pikkelysömör tüneteit, ezért egy egészséges súly elérésének és megtartásának fontossága nem hanyagolható el.
 • Megfelelő táplálkozás: Egyes betegek tapasztalatai szerint bizonyos ételek fogyasztása rosszabbíthat a tüneteken, ezért érdemes lehet naplót vezetni az étrendről, és szükség esetén diétás tanácsadó segítségét igénybe venni.
 • Dohányzás és alkoholfogyasztás: A dohányzás és az alkohol mind ismert pikkelysömör súlyosbodást okozó tényezők. Azoknak a betegeknek, akik dohányoznak vagy rendszeresen alkoholt fogyasztanak, javasolt ezeket a szokásokat feladni.

Hatékony bőrápolási rutinok

A helyes bőrápolási szokások kialakítása elengedhetetlen a pikkelysömörrel élők számára. Ezek közé tartozik:

 • Enyhe bőrápoló termékek használata: A bőr túlzottan kiszáradásának elkerülése végett használjunk enyhe, illatmentes szappanokat és testápolókat.
 • Hidratálás: A bőr rendszeres hidratálása kulcsfontosságú, különösen fürdés vagy kézmosás után.
 • Lágyítók és keratolitikumok: Ezek a termékek segítenek a plakkok puhításában és az elhalt hámsejtek eltávolításában.
 • Kerüljük a bőrirritációt okozó tényezőket: A bőr súrlódásának és irritációjának elkerülése, valamint a közvetlen hőforrásoktól való távolmaradás segíthet csökkenteni a gyulladást.
 • Napfény mértékletesen: A napfény természetes UVB sugárzása segíthet a tünetek enyhítésében, de fontos a bőr túlzott napoztatásának elkerülése és a napvédelem használata.

Táplálkozás és a pikkelysömör

Az étrend és a táplálkozás fontos szerepet játszhatnak a pikkelysömör kezelésében és a tünetek enyhítésében. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen étrendi javaslatokat érdemes megfontolni és melyek azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes kerülni.

Étrendi javaslatok és kerülendő élelmiszerek

Az étrendnek támogatnia kell az immunrendszert, csökkentenie kell a gyulladást, és el kell kerülnie azokat az élelmiszereket, amelyek súlyosbíthatják a pikkelysömör tüneteit.

 • Gyulladáscsökkentő élelmiszerek: Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, mint például a zsíros halak (lazac, makréla, szardínia), lenmag és a diófélék, segíthetnek a gyulladás csökkentésében.
 • Antioxidánsokban gazdag élelmiszerek: Friss gyümölcsök, zöldségek és egész gabonák antioxidáns-tartalmuk révén támogathatják az immunrendszert és segíthetnek a gyulladásos folyamatok ellen.
 • Kerülendő élelmiszerek: Egyes betegek arról számolnak be, hogy bizonyos élelmiszerek, mint a glutént tartalmazó gabonafélék, a tejtermékek, a cukros vagy zsíros ételek súlyosbíthatják a tüneteket.
 • Alkohol: Az alkohol befolyásolhatja bizonyos gyulladásos folyamatokat és súlyosbíthatja a pikkelysömört, ezért a mértékletesség vagy az alkoholfogyasztás teljes mellőzése javasolt.
 • Hidratálás: A megfelelő hidratálás is fontos, mivel a dehidratáció rontja a bőr állapotát.

Étrendkiegészítők szerepe

Táplálékkiegészítőkkel támogatható a pikkelysömör kezelése, de fontos, hogy ezeket csak orvosi javaslatra és felügyelet mellett alkalmazzuk.

 • Omega-3 kiegészítők: Ha az étrend nem biztosít elegendő omega-3 zsírsavat, akkor kiegészítő formájában is bevihető.
 • D-vitamin: A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a pikkelysömörrel, így a D-vitamin pótlása hasznos lehet, különösen azok számára, akik keveset vannak a napon.
 • Cink és más nyomelemek: A cink segíthet az immunrendszer normál működésében és a sebgyógyulásban, de a túlzott bevitel kerülendő.

Minden esetben ajánlott konzultálni egy táplálkozási szakértővel vagy orvossal a megfelelő étrend és táplálékkiegészítők kiválasztásához, mivel a pikkelysömör és annak kezelése személyre szabott megközelítést igényel.

A pikkelysömör pszichológiai hatásai

A pikkelysömör nemcsak fizikai, hanem jelentős pszichológiai és érzelmi hatásokkal is járhat az érintettek számára. A krónikus bőrbetegség kezelése során a lelki egészség figyelembevétele létfontosságú a teljes személyre szabott ellátás biztosításához.

A következő alcímek tárgyalják a betegség lelki hatásait, valamint a támogatási lehetőségeket és a coping (megküzdési) stratégiákat.

A betegség lelki hatásai

A pikkelysömör pszichológiai hatásai változatosak lehetnek és magukban foglalhatják:

 • Alacsony önértékelés: A bőrön látható tünetek önértékelési problémákat okozhatnak, melyek összefügghetnek szégyenérzettel vagy a kinézet iránti aggodalommal.
 • Szorongás és depresszió: Az állandó tünetek és a társadalmi stigma szorongást és depressziót válthatnak ki, ami tovább ronthatja az életminőséget.
 • Szociális visszavonulás: Az emberek elkerülhetik a szociális helyzeteket vagy tevékenységeket, mert szégyenlik a betegség látható jeleit.
 • Stressz és frusztráció: A pikkelysömör fellángolásai és a kezelés iránti folyamatos szükséglet stresszt és frusztrációt okozhat.

Támogatás és megküzdés stratégiák

 • Pszichológiai támogatás: Beszélgetésterápia vagy csoportterápia segíthet a betegeknek feldolgozni érzéseiket és megtanulni hatékony coping stratégiákat.
 • Stresszkezelés: A stresszkezelő technikák, mint a relaxációs gyakorlatok, meditáció vagy jóga, segíthetnek a tünetek kezelésében és az általános jólét javításában.
 • Társadalmi támogatás: Csoportokba való csatlakozás, ahol más pikkelysömörrel élő emberekkel lehet kapcsolatba lépni, segíthet a betegeknek megérteni, hogy nem ők az egyedüliek ezzel a problémával, és támogatást nyújthat.
 • Egészséges életmód: A rendszeres testmozgás és egészséges táplálkozás javíthatják az általános jólétet és csökkenthetik a pszichológiai stressz hatásait.
 • Tudatosság és oktatás: A betegségről való tudatos tájékozódás és a betegoktatás segíthet a betegeknek abban, hogy jobban megértsék állapotukat és kevésbé érezzék magukat tehetetlennek.

A megküzdéses stratégiák és a támogatás kiválasztása egyéni lesz, attól függően, hogy a beteg milyen tüneteket tapasztal és hogyan befolyásolják ezek az életét. Mindig fontos, hogy a pikkelysömörrel élők beszéljenek kezelőorvosukkal vagy egy egészségügyi szakemberrel a rendelkezésre álló lelki egészségügyi erőforrásokról és támogatási lehetőségekről.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója