Gyógytorna gyakorlatok lábra: mire kell figyelni?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

Manapság rengetegen küzdenek lábfájdalmakkal. Legyen szó a térdről, a bokáról, az Achillesről, esetleg a vádliról, sok esetben okozhat problémát egy húzódás, egy rövidülés, egy ízületi gyulladás, esetleg egy törés.

Mindenre létezik kezelés, így ezekben az esetekben nagy valószínűséggel gyógytornászra lesz szükség. De vajon mire kell figyelni, mennyi ideig tart a gyógyulási folyamat és milyen módszerek léteznek? 

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ. 

A gyógytorna kezelés

A több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok panasz esetén először egy állapotfelmérést végeznek, ezáltal pedig kiderülhet, hogy mi áll a dolog hátterében. Az anamnézis felvétel kulcsfontosságú, hogy a szakember megtudja, mi lehte a kiváltó ok, milyen kórelőzményekkel kell számolni, valamint milyen mozgásformát végzünk.

Ezeket összevetve teljes képet kaphat arról, hogy mi lehet a baj. Ha sikerül rájönni, akkor jöhet a személyre szabott kezelés kialakítása, hiszen csak ezáltal tudunk gyorsan és hatékonyan gyógyulni.

Ezért is fontosak a megfelelő gyógytorna gyakorlatok, ezekkel ugyanis folyamatosan mozgásban tarthatjuk a fájó testrészt, jelen esetben a lábat, ami így könnyebben megerősödik. 

Ahhoz azonban, hogy a gyógyulás teljes és tartós legyen, a páciensre is szükség van. Ez azt jelenti, hogy a feladatokat nemcsak a kezelés során kell elvégezni, hanem otthon is folytatni kell.

Általában pár alkalom után érezhető a változás, a betegek nagy része pedig 10-15 alkalom után már nem mennek vissza a gyógytornászhoz. Az állapot viszont csak úgy tartható fenn, ha teszünk azért, hogy a későbbi sérüléseket megelőzzük. 

Milyen gyógytorna módszerek léteznek?

Az egyik legnépszerűbb kezelési forma a fascia/FDM terápia, amely hatékonyan csillapítja a fájdalmat, valamint kezeli a kiváltó okot.

A módszer alapja a fascia, azaz a kötőszövet, amely behálózza a testünket, ennek köszönhetően a kötőszövetre gyakorolt fogásokkal más szövettípusokon ugyanolyan jó hatást tudunk elérni. Ide tartoznak az idegek, a csontok, valamint a láb és annak ízületei. Az FDM kezelés ráadásul hatékonyan oldja a kötőszövet beszűkülése okozta kellemetlen tüneteket. 

Másik gyakori kezelési módszer a manuálterápia, amely a fizioterápia egyik speciális technikája. A kézzel végzett gyógyítás során a mozgató szervrendszer funkcionális működési zavarait lokalizálja.

A manuális megoldással kivitelezett fogások csillapítják a fájdalmat, valamint mobilizálják az ízületet. Ennek hála pedig javul az ízületek mozgástartománya, illetve oldódik az izmok merevsége. Remek megoldás térd, esetleg bokafájdalmakra, műtétek utáni kezelés gyanánt. 

A manuálterápia része még a trigger pont kezelés. Ennek során azokat a csomókat gyógyítják, amelyek a kötőszövetben, esetleg az izomban alakultak ki. Kívülről nem láthatóak, nyomás hatására azonban nagyon nagy fájdalmat tudnak okozni. A módszer során a befeszült izmokra nyomást helyezve feloldják, megszüntetik a fájdalmat okozó köteget.

Köpölyözés és kinesio taping technika

Gyakran kerül képbe a köpölyözés, aminek során egy harang alakú eszközzel vákuumot hoznak létre a bőr felszínén, így egy masszázst végeznek az érintett területen. Amellett, hogy ezáltal lazulnak a szövetek, feloldódnak az összetapadások. Hozzá kell tenni, hogy ez nemcsak a kötőszövet kezelésben lehet hatékony megoldás, hanem a hegkezelésben is. 

Sokszor találkozhatunk tapaszokkal, amik gyakran a lábat is érintik. Nem csoda, hiszen a fájdalomcsökkentés és a tehermentesítés egyik leghatásosabb módszere. A gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape segítségével a szervezet öngyógyító folyamatait támogatjuk meg.

A tapasz ugyanis pozitív jelet küld a testünk számára, mindezt a reflexkörök aktiválásával, amelyek képesek felgyorsítani a gyógyulást. Kerülhet a combra, térdre, bokára, lábfejre, esetleg az inakra egyaránt. 

Bármilyen fájdalomról van tehát szó, mindenképpen érdemes időben felkeresni egy szakembert. Minél tovább húzzuk az időpont kérést, annál előbb hatalmasodik el a probléma, ezáltal pedig sokkal hosszabb ideig tart majd a felépülés.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója