Kiropraktika: Mivel foglalkozik ez az alternatív tudományág?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A kiropraktika egy alternatív orvostudományi ág, amely a muszkuloszkeletális rendszer, különösen a gerinc állapotának javításával foglalkozik. A módszer középpontjában a kézi terápia áll, különösen a gerinc kiigazítása vagy manipulálása, melynek célja a fájdalom csökkentése és a mozgásfunkciók javítása.

A kiropraktika története és fejlődése

A kiropraktika alapjait 1895-ben Daniel David Palmer fektette le, aki meggyőződése szerint a test fizikai állapota közvetlen hatással van az egészségre és a betegségek kialakulására. Palmer azt vallotta, hogy a gerincferdülések (amiket „subluxációknak” nevezett) befolyásolják az idegek működését, ami számos egészségügyi problémához vezethet.

Az első kiropraktikus kezelés során Palmer állítása szerint egy siket portás hallását állította helyre a gerinc egy pontjának manipulálásával. Ez az esemény jelentette a kiropraktika születését.

Azóta a kiropraktika világszerte elterjedt, és számos országban elismert egészségügyi szakmává vált. A módszer és annak gyakorlata az évek során fejlődött, modern tudományos kutatásokkal bővült, amelyek igyekeznek alátámasztani a kiropraktika hatékonyságát és biztonságosságát.

Alapelvek és filozófia

A kiropraktika filozófiájának középpontjában az a nézet áll, hogy a test rendelkezik egy belső öngyógyító képességgel, amelyet a megfelelő gerincállapot és idegrendszeri működés segíthet fenntartani. A kiropraktőrök szerint a gerincferdülések, vagy „subluxációk”, zavarhatják az idegi impulzusok áramlását a testben, ami negatívan befolyásolhatja az egészséget.

A kiropraktikus kezelés célja ezeknek a subluxációknak a korrigálása, ami segít helyreállítani az idegrendszer normál működését és elősegíti a test öngyógyító képességének optimális működését. A kiropraktőrök manuális technikákat, köztük a gerinc manipulálását és kiigazítását alkalmazzák a subluxációk kezelésére, a cél a mozgás szabadságának növelése, a fájdalom csökkentése, és az általános egészségi állapot javítása.

Bár a kiropraktika gyakran a hátfájás kezelésére asszociálódik, a módszer alkalmazási köre szélesebb: fejfájás, nyakfájás, és egyéb mozgásszervi problémák kezelésére is használják.

Hogyan zajlik egy tipikus kiropraktikus vizsgálat?

 1. Anamnézis felvétele: A kiropraktőr részletesen megkérdezi a beteget a panaszairól, egészségügyi előzményeiről, életmódjáról és minden releváns információról.
 2. Fizikális vizsgálat: Ez magában foglalhatja a testtartás, a mozgástartomány, az izomerő és az idegrendszeri funkciók értékelését. Szükség esetén kiegészítő diagnosztikai tesztek (pl. röntgen, MRI) is kérhetők.
 3. Diagnózis: Az összegyűjtött információk alapján a kiropraktőr diagnosztizálja a problémát és meghatározza a kezelési tervet.
 4. Kezelés: A kezelési terv általában magában foglalja a manuális terápiát (pl. gerinc manipulációt), valamint lehetőség szerint egyéb módszereket is, mint a soft tissue (lágyrész) technikákat, rehabilitációs gyakorlatokat.
 5. Felülvizsgálat és utógondozás: A kezelések során a kiropraktőr rendszeresen értékeli a beteg előrehaladását és szükség esetén módosítja a kezelési tervet. Tanácsokat adhat az otthon végezhető gyakorlatokra, az ergonómia javítására és az egészséges életmód fenntartására.

A kiropraktikus kezelések előnyei

A kiropraktikus kezelések számos előnnyel járhatnak az egészségre és a jólétre nézve. Ezek a kezelések különösen hatékonyak lehetnek a mozgásszervi rendszer problémáinak kezelésében, de általános egészségjavító hatásuk is van.

Az alábbiakban összefoglaljuk a kiropraktikus kezelések legfontosabb előnyeit:

1. Fájdalomcsillapítás

 • Gerinc és hátfájás: A kiropraktika egyik leggyakoribb alkalmazási területe a hátfájás kezelése, beleértve az alsó háti szakasz fájdalmait is. A gerinc kiigazítása segíthet csökkenteni a feszültséget, javítani a mozgásfunkciót, és enyhíteni a fájdalmat.
 • Nyakfájás: A nyaki gerinc kiigazítása szintén gyakori kezelés, különösen azok számára, akik hosszú ideig ülő munkát végeznek vagy gyakran használják mobil eszközeiket.
 • Fejfájások: Különösen a tenziós típusú fejfájások és migrének esetében a kiropraktikus kezelések, mint például a nyaki manipuláció, csökkenthetik a fejfájás gyakoriságát és intenzitását.

2. Mozgékonyság és rugalmasság javítása

A gerinc és az ízületek manuális manipulációja segíthet javítani a mozgásterjedelmet és az ízületek rugalmasságát, ami fokozza az általános mozgékonyságot és csökkenti a sérülések kockázatát.

3. Testtartás javítása

Rendszeres kiropraktikus kezelésekkel javítható a testtartás, különösen azok számára, akik hosszú ideig ülnek vagy hajlamosak a testtartási problémákra. Ezáltal csökkenhet a gerincvelői deformitások kialakulásának esélye.

4. Idegrendszeri funkció optimalizálása

A gerinc manipulálásával a kiropraktőrök célja az idegrendszeri funkciók javítása is, mivel a gerincoszlop közvetlen kapcsolatban áll az idegrendszerrel. Ez segíthet javítani a test öngyógyító képességét és az általános egészségi állapotot.

5. Stressz és feszültség csökkentése

A kezelések javíthatják a test relaxációs képességét, csökkenthetik a stresszt és a mentális feszültséget, amely hozzájárul a jobb alvásminőséghez és általános jóléthez.

6. Prevenciós hatás

A rendszeres kiropraktikus kezelések segíthetnek megelőzni bizonyos egészségügyi problémák kialakulását, javítva ezzel az életminőséget és csökkentve a további orvosi beavatkozások szükségességét.

7. Holisztikus megközelítés

A kiropraktika az egész testre és annak összefüggéseire összpontosít, nem csak a tünetek kezelésére, hanem az alapvető okok feltárására és kezelésére is, ösztönözve az egészséges életmódot és a testmozgást.

Kritikák és tévhitek a kiropraktikáról

A kiropraktika, mint számos alternatív vagy komplementer gyógyászati forma, számos kritikával és tévhittel szembesül. Ezek a kritikák és tévhitek gyakran az alábbi területeken koncentrálódnak:

1. Biztonságosság kérdései

 • Kritika: Egyes kritikusok aggodalmukat fejezik ki a gerinc manipuláció, különösen a nyaki területen végzett kezelések biztonságosságával kapcsolatban, melyek ritka esetekben súlyos szövődményekhez vezethetnek, mint például aorta disszekció.
 • Valóság: Bár minden orvosi beavatkozás magában hordoz bizonyos kockázatokat, a kiropraktika általában biztonságosnak tekinthető, ha képzett és engedéllyel rendelkező szakemberek végzik. A súlyos szövődmények rendkívül ritkák.

2. Tudományos alátámasztottság

 • Kritika: Néhány kritikus szerint a kiropraktika gyakorlatai elégtelen tudományos bizonyítékokon alapulnak, és bizonyos esetekben hatékonyságuk megkérdőjelezhető.
 • Valóság: Számos tudományos kutatás és klinikai vizsgálat bizonyítja a kiropraktika hatékonyságát különböző állapotok, különösen az alsó háti szakasz kezelésében. Mindazonáltal, mint minden orvostudományi területen, további kutatások szükségesek a kiropraktika hatókörének és hatékonyságának teljes körű megértéséhez.

3. A kiropraktika hatóköre

 • Kritika: Egyesek úgy vélik, hogy a kiropraktőrök túllépik szakmai hatáskörüket, amikor olyan betegségek kezelésére vállalkoznak, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a muszkuloszkeletális rendszerhez.
 • Valóság: A kiropraktőrök képzésük során átfogó tudást szereznek az emberi testről és annak működéséről, ami lehetővé teszi számukra, hogy az egészség szélesebb körű aspektusait is kezeljék. Mindazonáltal fontos, hogy a kiropraktőrök és pácienseik tisztában legyenek a kiropraktika hatókörével és azokkal az esetekkel, amikor orvosi beavatkozás szükséges.

4. Tévhitek az „azonnali gyógyulásról”

 • Tévhit: Néha azt a téves elképzelést terjesztik, hogy a kiropraktika „azonnali gyógyulást” kínál számos betegségre.
 • Valóság: Bár néhány páciens azonnali javulást tapasztalhat a kezelések után, a kiropraktika általában a hosszú távú egészségjavításra és a problémák megelőzésére összpontosít. Az eredmények eléréséhez gyakran több kezelésre és a páciens aktív részvételére van szükség.

A kiropraktika megértéséhez és elfogadásához fontos a nyitottság a tudományos bizonyítékokra, valamint a kritikus gondolkodás a tévhitekkel és félreértésekkel szemben. Mindig ajánlott képzett és hiteles kiropraktőr véleményét kikérni, és tájékozódni a potenciális kezelések biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója