K-vitamin: Az életmentő alvadás segítő és a csontok védelmezője

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A K-vitamin az egyik kevésbé ismert, mégis létfontosságú vitamin, amelynek kulcsszerepe van az emberi egészség fenntartásában. Sokan hallottunk már a C-vitamin immunerősítő hatásairól vagy a D-vitamin fontosságáról a csontok egészségében, de a K-vitamin gyakran a háttérbe szorul.

Pedig ennek a vitaminnak az alvadásban, a csontok és fogak egészségének fenntartásában, valamint a sejtek növekedésében és normális működésében is döntő szerepe van.

Ebben a cikkben mélyebben belemerülünk a K-vitamin témájába, hogy megértsük szerepét, forrásait, valamint a hiány vagy túladagolás következményeit.

Mi is az a K-vitamin?

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely szükséges a vér megfelelő alvadásához és a csontok egészségének fenntartásához. Neve a német „Koagulation” szóból származik, ami alvadást jelent, mivel az alvadási tulajdonságai miatt lett felfedezve.

Kémiai szerkezet és típusai

A K-vitamin nem egyetlen vegyület, hanem egy csoport olyan vegyületeknek, amelyek hasonló szerkezettel és funkcióval rendelkeznek.

A két legfontosabb típus:

 1. Phylloquinone (K1-vitamin): Főként zöld növényekben található, és ez az emberi étrend fő K-vitamin forrása.
 2. Menaquinones (K2-vitaminok): Mikroorganizmusok által termelt, különböző hosszúságú oldalláncokkal rendelkező vegyületek. Az emberek bélflórájában is előállnak, és bizonyos fermentált élelmiszerekben is megtalálhatóak.

A K-vitamin felfedezése

A K-vitamin felfedezését a dán tudós, Henrik Dam nevéhez köthetjük, aki 1929-ben kezdte el vizsgálni. Megfigyelte, hogy ha a csirkéket zsírszegény étrenden tartották, vérzési rendellenességek alakultak ki náluk.

Eredetileg azt hitte, hogy a csirkék diétájának hiányzik egy eddig ismeretlen lipid. További kutatások azonban kimutatták, hogy a vérzés oka egy új, eddig ismeretlen vitamin hiánya volt. Dam és Edward A. Doisy 1943-ban Nobel-díjat kapott a K-vitamin izolálásáért és szerkezetének meghatározásáért.

A K-vitamin biológiai szerepe

A K-vitamin esszenciális vitamin, ami azt jelenti, hogy a testünk nem képes előállítani azt, tehát az étrendünkkel kell bevinnünk. Alapvető szerepe van számos biokémiai reakcióban a testünkben.

1. Az alvadási folyamatban betöltött szerepe

Az egyik legismertebb szerepe a K-vitaminnak az alvadási folyamatban való részvétel. A vér alvadásának folyamata több fehérjét és egyéb molekulát is igénybe vesz, melyeknek aktiválásához K-vitaminra van szükség.

Ez a folyamat szükséges azokban az esetekben, amikor a testünknek meg kell állítania a vérzést, például sérülés esetén. Ha nincs elegendő K-vitamin a szervezetben, a vér nem alvadhat meg megfelelően, ami súlyos vérzéshez vezethet.

2. A csontok és a fogak egészségének támogatása

A K-vitamin nem csak az alvadáshoz járul hozzá, hanem a csontok és fogak egészségének fenntartásához is. Támogatja a kalcium beépülését a csontokba és megakadályozza annak felhalmozódását az érfalakban.

Egyes K2-vitamin formák, különösen a menaquinon-7 (MK-7), aktívan részt vesznek a csontok ásványianyag-tartalmának szabályozásában, növelve ezzel a csontok erősségét és csökkentve a törés kockázatát.

3. A sejtek növekedése és normális működése

A K-vitamin szerepet játszik a sejtciklus-szabályozásban, és segíti a sejtek normális működését és növekedését. Különösen fontos a sejtek apoptózisának (programozott sejthalál) szabályozásában.

Ezenkívül a K-vitamin hatására aktiválódó fehérjék bizonyos sejtválaszokat is szabályoznak, mint például a gyulladás, a sejtdifferenciálódás és az adhezív folyamatok. Ezen tulajdonságai miatt a K-vitamin fontos a sejtek egészségének és a szervezet homeosztázisának fenntartásában.

K-vitamin források

A K-vitamin megtalálható különböző élelmiszerekben, és a típusa származásától függően változik. A K1-vitamin főként növényekben található, míg a K2-vitamin főleg állati forrásokban és bizonyos baktériumok által termelődik.

Növényi források (K1-vitamin)

A K1-vitamin a legelterjedtebb K-vitamin forrás az emberi étrendben. A legjobb növényi források:

 • Zöld leveles zöldségek: pl. kel, spenót, zöld saláta, mustármag levél és petrezselyem.
 • Zöldségek: brokkoli, káposzta, és Brüsszeli csíra.
 • Növényi olajok: például szójaolaj, repceolaj és olívaolaj.
 • Gyümölcsök: mint például az avokádó és a kiwi.

Állati források és baktériumok által termelt K2-vitamin

A K2-vitamin több formában is előfordul, amelyeket az oldallánc hossza alapján kategorizálnak (például MK-4, MK-7 stb.). A K2-vitamin forrásai:

 • Húsok: különösen a máj és egyéb belsőségek.
 • Tojás: különösen a tojássárgája.
 • Tejtermékek: sajtok, tej és vaj. Kiemelendő, hogy a pasztőrözött tej kevesebb K2-vitamint tartalmaz, mint a nyers tej.
 • Fermentált ételek: nattó (fermentált szójabab, különösen gazdag MK-7-ben), kimcshi, miszó és egyes fermentált sajtok.
 • Halak: egyes halolajak, különösen a skót tőkehal májolaja.

Továbbá, az emberi bélben lévő baktériumok is képesek K2-vitamint termelni, bár a bélflóra által előállított mennyiség hozzájárulása a teljes K-vitamin bevitelhez változó lehet.

A K-vitamin hiány okai és tünetei

A K-vitamin hiányának esélye viszonylag alacsony az egészséges felnőtteknél, mivel a vitamin számos élelmiszerben megtalálható és a bélbaktériumok is előállítanak belőle egy bizonyos mennyiséget. Ennek ellenére néhány körülmény elősegítheti a hiány kialakulását.

Okai:

 1. Elégtelen étrendi bevitel: Nem elegendő K-vitamin-tartalmú étel fogyasztása.
 2. Malabszorpció: Bizonyos betegségek, mint a cöliákia, Crohn-betegség vagy más emésztőrendszeri problémák befolyásolhatják a K-vitamin felszívódását.
 3. Hosszantartó antibiotikum-kezelés: Ez megzavarhatja a bélflórát és csökkentheti a K2-vitamin termelését.
 4. Bizonyos gyógyszerek: Például a véralvadásgátlók vagy az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek befolyásolhatják a K-vitamin metabolizmusát.
 5. Súlyos májbetegség: Mivel a májban zajlanak le a K-vitaminhoz kapcsolódó alvadási folyamatok.

Tünetei:

 1. Könnyen kialakuló véraláfutások vagy vérzések.
 2. Hosszabb vérzési idő sebekből vagy vágásokból.
 3. Vérzés a bőr alatt vagy a szem körül.
 4. A székletben vagy a vizeletben található vér.
 5. Károsodott csontsűrűség vagy osteoporosis.

A K-vitamin túladagolás tünetei

A K-vitamin túladagolása ritka, mivel a vízben oldódó természeténél fogva a szervezet többnyire kiválasztja a felesleges mennyiséget. A túladagolás elsősorban a K-vitamin kiegészítőkkel vagy injekciókkal történő nagy mennyiségű bevitel során fordulhat elő.

Lehetséges tünetek és következmények:

 1. Vérzési zavarok: A K-vitamin túlzott mennyiségben történő bevitele a vér túlzott alvadékonyságát okozhatja, ami trombózishoz vagy embóliához vezethet.
 2. Hemolitikus vérszegénység: Egyes esetekben, különösen újszülötteknél és csecsemőknél.
 3. Májkárosodás: Ez különösen azoknál az újszülötteknél és csecsemőknél fordulhat elő, akiknél nagy mennyiségű K-vitamin injekciót adnak be.

A K-vitamin kiegészítők és az egészségügyi kockázatok:

 1. Véralvadásgátlókkal való interakció: A K-vitamin antagonistái, például a warfarin, csökkentik a véralvadást. A túl sok K-vitamin bevétele csökkentheti ezen gyógyszerek hatékonyságát vagy teljesen semlegesítheti azokat.
 2. Nagy dózisok: Míg a természetes táplálékokból származó K-vitamin túladagolása rendkívül ritka, a nagy dózisú kiegészítők hosszú távú használata növelheti az egészségügyi kockázatokat.
 3. Terhesség alatt: Bár nincs megerősített bizonyíték arra, hogy a K-vitamin kiegészítők károsak lennének a terhes nők számára, mindig ajánlott orvossal konzultálni a kiegészítők bevétele előtt.
 4. Allergiás reakciók: Egyes emberek allergiásak lehetnek a K-vitamin kiegészítőkben található egyéb összetevőkre.

Összefoglalva, bár a K-vitamin létfontosságú az emberi egészség szempontjából, fontos az ajánlott beviteli értékekhez tartani magunkat, különösen, ha kiegészítőket használunk. Mindig konzultáljunk orvossal vagy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen kiegészítőt kezdenénk szedni!

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója