Omega-7: A kevésbé ismert zsírsav

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

Amikor az egészséges zsírsavakról beszélünk, gyakran az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakra gondolunk, melyek elengedhetetlenek a test számára és számos egészségügyi előnyt kínálnak.

Azonban létezik egy másik omega zsírsav, az Omega-7, amelyre érdemes egy kis figyelmet szentelni. Az Omega-7 egy speciális zsírsav, melyet egyes halakban, olajokban és más természetes forrásokban találunk, és számos potenciális előnnyel rendelkezik, melyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészséghez, a bőr állapotának javításához és még sok más területhez.

Ebben a cikkben bemutatjuk az Omega-7 forrásait, előnyeit és azt, hogy kinek érdemes beépítenie étrendjébe.

Mi is az az Omega-7?

A zsírsavak olyan létfontosságú molekulák, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtmembránok struktúrájában, az energiaellátásban és számos biológiai funkcióban. A zsírsavakat különböző kategóriákba soroljuk az alapján, hogy a szénatomok milyen kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz, valamint az első kettős kötés pozíciójára alapozva.

Az Omega-7 egy egyszeresen telítetlen zsírsav, amelynek első kettős kötése a hetedik szénatomban található. A legismertebb Omega-7 zsírsavak közé tartozik a palmitoleinsav és a vakcensav.

Miben különbözik az Omega-7 az Omega-3-tól és az Omega-6-tól?

 1. Kémiai struktúra:
  • Az Omega-7 egy egyszeresen telítetlen zsírsav, míg az Omega-3 és Omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavak. A különbség a kettős kötések számában és helyzetében rejlik. Az Omega-7-ben az első kettős kötés a hetedik szénatomban helyezkedik el, az Omega-3-ban a harmadikban, míg az Omega-6-ban a hatodikban.
 2. Funkcionális különbségek:
  • Az Omega-7-nek is vannak egészségügyi előnyei, de ezek eltérnek az Omega-3 és Omega-6 által ismert előnyöktől. Az Omega-3 és Omega-6 létfontosságú zsírsavak, melyek fontosak a sejtfunkciókban és a gyulladásos folyamatokban. Az Omega-7 főleg a szív- és érrendszeri egészség és a bőr egészsége szempontjából hasznos.
 3. Források:
  • Míg az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak számos élelmiszerben megtalálhatók (pl. hal, lenmag, diófélék, napraforgóolaj), az Omega-7 elsősorban tengeri homoktövis olajban és bizonyos halakban található meg.

Az Omega-7 természetes forrásai

A megfelelő táplálkozás révén bevitelre kerülő Omega-7 elsősorban néhány specifikus növényi és állati forrásból származik. Az alábbiakban bemutatjuk az Omega-7 legfontosabb természetes forrásait:

 1. Tengerparti homoktövis olaj:
  • A tengerparti homoktövis (Hippophae rhamnoides) homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken növekvő növény, amelynek bogyóiból nyerik ki az olajat. Ez az olaj egyike az egyik leggazdagabb természetes Omega-7 forrásnak, melyet gyakran étrend-kiegészítőkben és bőrápolási termékekben használnak fel.
  • További előnyök: A tengeri homoktövis olajban találhatók más tápanyagok is, mint az E-vitamin, az A-vitamin és az antioxidánsok, melyek támogatják a bőr és az immunrendszer egészségét.
 2. Makréla, lazac és egyéb tengeri halak:
  • Bár a tengeri halak leginkább Omega-3 zsírsavtartalmukról ismertek, néhányuk, mint a makréla és a lazac, jó Omega-7 forrásnak is számít.
  • A rendszeres tengeri hal fogyasztás nem csak az Omega-7, hanem az Omega-3 zsírsavak, valamint a D-vitamin és a szelén bevitelét is támogatja.
 3. Egyéb növényi és állati források:
  • Avokádó: Bár az avokádó leginkább egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalmáról ismert, kisebb mennyiségben Omega-7-t is tartalmaz.
  • Makadámia dió: Az egyik leggazdagabb növényi Omega-7 forrás, emellett egyszeresen telítetlen zsírsavakban is gazdag.
  • Tej és tejtermékek: Kisebb mennyiségben Omega-7-t is tartalmaznak, különösen a teljes zsírtartalmú változatok.

A táplálkozás során az Omega-7 bevitele nem annyira hangsúlyos, mint az Omega-3 vagy az Omega-6, mivel a szervezet is képes előállítani kisebb mennyiségben.

Az Omega-7 egészségügyi előnyei

Az Omega-7 zsírsavak, bár kevésbé ismertek, mint az Omega-3 vagy Omega-6 zsírsavak, számos potenciális egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Ezek az előnyök még kutatás alatt állnak, és további vizsgálatokra van szükség a teljes hatásuk megértéséhez.

Az alábbiakban bemutatjuk az Omega-7 eddig ismert előnyeit:

1. Szív- és érrendszeri előnyök

 • Koleszterinszint szabályozása: Az Omega-7, különösen a palmitoleinsav, hozzájárulhat a rossz LDL-koleszterin szintjének csökkentéséhez és a jó HDL-koleszterin szintjének növeléséhez.
 • Trigliceridek csökkentése: Az Omega-7 segíthet a trigliceridszint csökkentésében, ami csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
 • Vérnyomás szabályozása: Egyes kutatások szerint az Omega-7 hozzájárulhat a normál vérnyomás fenntartásához.

2. A bőr és a haj egészségének javítása

 • Bőr hidratálása: Az Omega-7 zsírsavak segíthetnek a bőr nedvességtartalmának növelésében, csökkentve a szárazságot és az irritációt.
 • Sebgyógyulás támogatása: A bőrben lévő Omega-7 elősegítheti a sebgyógyulást és a regenerációt.
 • Haj egészségének támogatása: A hajszálak erősségének és rugalmasságának javításával az Omega-7 elősegítheti a haj egészséges megjelenését.

3. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

 • Gyulladás gátlása: Az Omega-7 természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami segíthet az autoimmun betegségekkel és más gyulladásos állapotokkal kapcsolatos tünetek kezelésében.
 • Sejtek védelme: Az Omega-7 antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, melyek segíthetnek a szabad gyökök káros hatásainak csökkentésében.

4. Anyagcsere és testsúly kontroll

 • Inzulinérzékenység növelése: Egyes tanulmányok szerint az Omega-7 hozzájárulhat az inzulinérzékenység javításához, ami előnyös a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.
 • Éhségérzet csökkentése: Az Omega-7 segíthet az éhségérzet csökkentésében és a teltségérzet növelésében, ami támogatja a testsúly kontrollt.

Mellékhatások és elővigyázatosság

Mint minden étrend-kiegészítő és tápanyag esetében, az Omega-7-nek is lehetnek lehetséges mellékhatásai, és vannak olyan emberek, akiknek óvatosnak kell lenniük annak bevitelével.

 1. Ki ne szedje az Omega-7 kiegészítőket?
  • Gyógyszereket szedők: Mivel az Omega-7 befolyásolhatja a koleszterinszintet és a vércukorszintet, azoknak az embereknek, akik koleszterin- vagy cukorbetegség-gyógyszereket szednek, konzultálniuk kell orvosukkal a kiegészítők szedése előtt.
  • Műtéti beavatkozás előtt állók: Mivel az Omega-7 befolyásolhatja a véralvadást, azoknak, akik műtéti beavatkozás előtt állnak, el kell kerülniük az Omega-7 kiegészítőket a műtét előtt néhány héttel.
  • Terhes és szoptató nők: Bár az Omega-7 természetes tápanyag, a terhes vagy szoptató nőknek mindig orvossal kell konzultálniuk, mielőtt bármilyen kiegészítőt szednének.
 2. Lehetnek-e mellékhatásai az Omega-7-nek?
  • Emésztési problémák: Mint sok más zsírsav, az Omega-7 is okozhat emésztési problémákat, mint például puffadás, hasmenés vagy székrekedés, különösen nagyobb mennyiségben való fogyasztás esetén.
  • Májfunkció változása: Bár ritka, nagy mennyiségű Omega-7 bevitel esetén a máj funkciójának változása lehetséges.
  • Hipoglikémia kockázata: Az Omega-7 befolyásolhatja a vércukorszintet, ezért azoknak, akiknek már alacsony a vércukra vagy inzulint szednek, óvatosnak kell lenniük az Omega-7 bevitelével.
  • Vérnyomásváltozás: Mivel az Omega-7 befolyásolja a vérnyomást, azoknak az embereknek, akik már vérnyomáscsökkentő gyógyszert szednek, óvatosnak kell lenniük.

Mint mindig, a legjobb megközelítés az, hogy fokozatosan vezessük be az Omega-7-t az étrendbe, és figyeljük meg, hogyan reagál rá a szervezetünk. Ha bármilyen nem várt hatást észlelünk, konzultáljunk orvosunkkal. A legtöbb ember számára azonban az Omega-7 kiegészítők mérsékelt adagokban biztonságosak és jótékonyak lehetnek.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója