B7-vitamin – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A B7-vitamin, amelyet leginkább biotinnak ismerünk, egy alapvető tápanyag, amely számos élettani funkcióban játszik szerepet a szervezetben.

Míg sokan a haj, a köröm és a bőr egészségével kapcsolják össze, ennek a vízben oldódó vitaminnak a jelentősége messze túlmutat ezen a felületes ismertségen.

Ebben a cikkben mélyebben megvizsgáljuk a biotin szerepét, annak forrásait, a hiányával és a túladagolásával járó esetleges problémákat, valamint azt, hogy milyen mértékben és hogyan integrálható étrendünkbe.

Mi is az a B7-vitamin?

A B7 vitamint egy vízben oldódó B-vitamin, ami elengedhetetlen az emberi szervezet számára. A biotin számos kulcsfontosságú anyagcsere-folyamatban vesz részt, különösen azokban, amelyek a zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjével kapcsolatosak.

Kémiai tulajdonságok:

 1. Kémiai képlet: C10H16N2O3S.
 2. Stabilitás: A biotin stabil a savas környezetben, de a lúgos környezetben történő hőkezelés során lebomlik.
 3. Oldhatóság: Vízben jól oldódik, ami a vízben oldódó vitaminokra jellemző.

Fizikai tulajdonságok:

 1. Megjelenés: Fehér, kristályos por.
 2. Szag és íz: Szagtalan, íztelen.
 3. Olvadáspont: Kb. 232-233°C (dekompozícióval).

A B7-vitamin forrásai

A B7 vitamin számos élelmiszerforrásban megtalálható. Íme egy lista a legelterjedtebb biotinban gazdag élelmiszerekről, valamint az ajánlott napi bevitelről:

Élelmiszerek, melyek jó forrásai a B7 vitaminnak:

 1. Tojássárgája: Az egyik legismertebb biotin forrás. Fontos megjegyezni, hogy a nyers tojásfehérje tartalmaz egy avidin nevű fehérjét, amely megkötözheti a biotint és megakadályozhatja annak felszívódását.
 2. Máj és egyéb belsőségek: Különösen a marhamáj gazdag biotinban.
 3. Diófélék és magvak: Mint például a mandula, mogyoró, dió és szezámmag.
 4. Élesztő: Természetes élesztő egy kiváló biotin forrás.
 5. Teljes kiőrlésű termékek: Mint a barna rizs, zab és teljes kiőrlésű kenyér.
 6. Hal: Néhány hal, mint a lazac, is jó forrása a biotinnak.
 7. Brokkoli, spenót és káposztafélék.
 8. Banán és avokádó.
 9. Tejtermékek: Mint a tej, joghurt és sajt.
 10. Hüvelyesek: Mint a bab és a lencse.

Bár a bélbaktériumok is termelnek némi biotint, ennek a termelődésnek a mértéke és a táplálékba kerülés mértéke az egyes embereknél változó lehet.

Napi ajánlott bevitel

Az ajánlott napi bevitel függ a korcsoporttól, nemtől és az életkörtől (például terhesség alatt vagy szoptatás idején). Általánosságban, a felnőttek számára az ajánlott napi bevitel 30-100 mikrogramm között mozog.

Azonban az optimális bevitel meghatározásához érdemes konzultálni egy táplálkozási szakértővel vagy orvossal, különösen, ha specifikus étrendi vagy egészségügyi kérdések merülnek fel.

A B7-vitamin jótékony hatásai a szervezetben

A B7-vitamin, amelyet általában biotinként ismerünk, létfontosságú a szervezet számára és számos kritikus funkciót lát el. Íme néhány a biotin legjelentősebb jótékony hatásai közül:

 1. Anyagcsere-reguláció: A biotin kulcsfontosságú szerepet játszik a szénhidrátok, fehérjék és zsírok metabolizmusában. Részt vesz a glükoneogenezisben (a nem szénhidrát vegyületek glükózzá alakítása), a zsírsav szintézisében és az aminosavak lebomlásában.
 2. Haj és köröm egészségének fenntartása: Sokan használnak biotin-kiegészítőket hajhullás esetén vagy a haj erősítésére, bár a tudományos bizonyítékok ezen a területen vegyesek. A biotinhiány azonban hajhullást és törékeny körmöket okozhat.
 3. Bőregészség támogatása: Biotinhiány esetén bőrproblémák, mint az ekcéma vagy a bőr kipirosodása, léphetnek fel. A biotin segít fenntartani a bőr egészséges állapotát.
 4. Neurológiai funkciók támogatása: A biotin szerepet játszik a neurotranszmitterek működésében és segít fenntartani az idegsejtek megfelelő működését. Biotinhiány esetén idegrendszeri tünetek, mint a depresszió, fáradtság és idegesség, jelentkezhetnek.
 5. Az inzulinfüggés szabályozása: Néhány kutatás szerint a biotin pozitív hatással lehet az inzulinérzékenységre, ami segíthet a cukorbetegség szabályozásában.
 6. DNS-szintézis: A biotin szerepet játszik a sejtosztódásban, mivel támogatja a DNS és az RNS molekulák kialakulását, amelyek szükségesek a genetikai információ szervezetben való továbbításához.
 7. Terhesség és szoptatás alatt: A biotin különösen fontos a magzat egészséges fejlődése szempontjából, így a terhes nőknek fokozott biotin-bevitelre lehet szükségük.

A B7-vitamin számos jótékony hatással bír a szervezetre, de fontos megjegyezni, hogy túlzott mennyiségben történő bevitele nem feltétlenül biztosítja ezeket az előnyöket.

Mindig konzultáljunk orvossal vagy táplálkozási szakértővel a vitaminok és kiegészítők megfelelő bevitelével kapcsolatban.

B7 vitamin hiányának tünetei

A B7-vitamin, más néven biotin, hiányával kapcsolatos tünetek sokszor nem specifikusak és más állapotokkal is összefüggésbe hozhatók. Emiatt a biotinhiány gyakran nem ismerhető fel azonnal.

Azonban vannak olyan jellegzetes tünetek és egészségügyi problémák, amelyek biotinhiányra utalnak.

Hogyan ismerhetjük fel a B7-vitamin hiányának tüneteit?

 1. Hajhullás és hajtöredezés: A biotin szerepet játszik a haj egészségének fenntartásában. Hiánya esetén a hajhullás fokozódhat.
 2. Bőrproblémák: A biotinhiány bőrkiütésekhez, száraz és pikkelyes bőrhöz, valamint piros, gyulladt kiütésekhez vezethet az arcon és más testrészeken.
 3. Törékeny körmök: A köröm elvékonyodhat és törékennyé válhat.
 4. Neurológiai tünetek: Ideértve az izomfájdalmat, gyengeséget, letargiát, paresthesiát (bizsergés vagy zsibbadás), valamint depressziót.
 5. Fáradtság és kimerültség: A biotin részt vesz az energiatermelésben, ezért hiánya energiaszint-csökkenéshez vezethet.
 6. Étkezési problémák: Mint például étvágytalanság vagy émelygés.
 7. Immunszuppresszió: Vagyis a szervezet immunválaszának gyengülése, ami hajlamosabbá tesz a fertőzésekre.
 8. Fokozott vérhomocisztein szint: Ami növeli a szívbetegség kockázatát.

A biotinhiány rendkívül ritka, mivel a vitamin számos élelmiszerben megtalálható, és a bélbaktériumok is termelik. Ha valaki úgy érzi, hogy biotinhiányos, konzultáljon orvosával vagy táplálkozási szakértővel a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

A B7-vitamin túladagolás tünetei

A B7-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tárolja hosszú időn át, és a felesleget a vizelettel kiüríti.

Emiatt a túladagolás kockázata alacsony. Azonban, mint minden tápanyaggal, a túlzott mennyiségű bevitelnek is lehetnek mellékhatásai vagy nem várt következményei.

Milyen mennyiségben válik károssá?

A biotin túladagolására vonatkozó specifikus ajánlások változhatnak az egyes országokban és szervezeteknél. A legtöbb esetben nincs meghatározott „felső beviteli határérték” a biotinra, mivel eddig nincsenek ismert toxikus hatásai a túlzott bevitelnek. Sok ember szed biotin-kiegészítőket anélkül, hogy bármilyen káros hatást tapasztalna.

Túladagolás esetén fellépő tünetek és következmények:

 1. Laboratóriumi tesztek torzítása: A túlzott biotin bevitel zavart okozhat bizonyos laboratóriumi vizsgálatokban, például pajzsmirigy tesztekben, ami hamis eredményekhez vezethet.
 2. Bőrkiütések: Bár ritka, néhány ember esetében bőrkiütések alakulhatnak ki a túlzott biotin bevitel következtében.
 3. Gyomorpanaszok: Nagy dózisú biotin bevétele okozhat hasmenést vagy egyéb gyomor-bél traktusi panaszokat.
 4. Kockázat az akne kialakulására: Néhány ember esetében megfigyelték, hogy a magas dózisú biotin bevitel az arc különböző területein pattanások kialakulásához vezet.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója