Melyek a pánikbetegség tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A pánikbetegség egy szorongásos zavar, melynek során ismétlődő pánikrohamok és azok előfordulásától való tartás jellemzi. A pánikrohamok hirtelen, intenzív félelemérzetek, melyek fizikai és pszichológiai tüneteket okoznak, például légszomjat, szívdobogást, izzadást, remegést, émelygést, gyengeséget, szédülést és halálfélelmet.

A pánikbetegség hátterében genetikai és környezeti tényezők is állhatnak, és számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, mint például a pszichoterápia és a gyógyszeres terápia.

A pánikbetegség tünetei

A pánikbetegség tünetei a pánikrohamokon túlmenően lehetnek pszichés és fizikai jellegűek is. A leggyakoribb tünetek a következők:

 1. Pánikrohamok: hirtelen jelentkező, intenzív félelemérzet, melyet fizikai tünetek, például szívdobogás, remegés, izzadás, légszomj, mellkasi fájdalom, szédülés és halálfélelem kísérhet.
 2. Szorongás és aggodalom: folyamatos szorongás– és aggodalomérzet, ami akár egész nap jelen lehet.
 3. Elkerülő magatartás: az érintettek elkerülik a pánikrohamot kiváltó helyzeteket, tevékenységeket, társas helyzeteket, aminek következtében korlátozódhat a társas kapcsolatokban való részvétel és az életminőség is csökkenhet.
 4. Álmatlanság: az érintettek nehezen alszanak el, vagy gyakran felébrednek éjszaka, ami további fokozza a szorongást.
 5. Depresszió: a pánikbetegség hosszabb idejű fennállása során a betegek depressziós tüneteket is tapasztalhatnak.
 6. Testi panaszok: a pánikbetegség hátterében gyakran állnak különböző testi betegségek, amelyek tovább ronthatják a betegek állapotát.
 7. Szédülés és zavartság: a pánikrohamok során fellépő intenzív fizikai tünetek gyakran szédülést és zavartságot okozhatnak.
 8. Deperszonalizáció vagy derealizáció: olyan érzések, amelyek során az érintettek kívülállóként érzik magukat a saját testükben vagy az általuk tapasztalt világban.
 9. Gyomorproblémák: a pánikrohamok számos emésztőrendszeri problémát okozhatnak, mint például hasi fájdalmak, hányinger, hányás, hasmenés.
 10. Hyperventiláció: a pánikrohamok során az érintettek gyakran lélegeznek túl gyorsan és sekélyen, ami hyperventilációhoz vezethet, ami tovább fokozza a fizikai tüneteket.
 11. Megnövekedett ingerlékenység: a pánikbetegség és a pánikrohamok folyamatos feszültséget és aggodalmat okozhatnak, ami hosszabb távon megnövekedett ingerlékenységhez vezethet.

A fenti tünetek bármelyike jelentkezhet pánikbetegség esetén. Ha azt észleljük, hogy ezek közül több tünet is fennáll, érdemes orvosunkkal konzultálni, hogy megfelelő kezelést kapjunk.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója