A kukorica, ez a sokoldalú és tápláló alapanyag, nem csupán a nyári grillezések elengedhetetlen kelléke, hanem a kiegyensúlyozott étrend fontos része is. Gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így nem csoda, hogy számos konyhában előszeretettel használják.
A kukoricasaláták nemcsak hogy egészségesek, de rendkívül ízletesek is, ráadásul remek módját nyújtják annak, hogy friss, szezonális összetevőket vonjunk be étrendünkbe. Legyen szó egy könnyed, nyári vacsoráról vagy egy tápláló, de egyszerű ebédről, ezek a saláták minden alkalomra tökéletes választást jelentenek.
A következő receptgyűjteményünkben 10 különféle kukoricasalátát mutatunk be, melyek között megtalálható a klasszikus majonézes változat is.
Ezek a receptek nemcsak egészséges és ízletes fogásokat kínálnak, de garantáltan mindenkit lenyűgöznek majd a sokféleségükkel és színpompájukkal.
Íme 10 kukoricasaláta recept, amellyel könnyedén lenyűgözheted a vendégeidet
1. Mexikói ihletésű kukoricasaláta
Hozzávalók:
- 3 csésze főtt vagy konzerv kukorica
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 1 piros kaliforniai paprika, apróra vágva
- 1 csésze friss koriander, aprítva
- 2 avokádó, kockázva
- 1/2 csésze feta sajt, morzsolva
- 1 lime leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 teáskanál chilipor (opcionális)
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricát, vöröshagymát, paprikát, koriandert, és avokádót.
- Egy külön kis tálban keverjük össze a lime levét, olívaolajat, sót, borsot, és chilipor ha használjuk.
- Öntsük a öntetet a zöldségekre, adjuk hozzá a feta sajtot, és óvatosan keverjük össze.
- Hűtsük le legalább 30 percig, majd tálaljuk.
2. Grillezett kukorica és bab saláta
Hozzávalók:
- 3 csésze grillezett kukorica szemek
- 1 konzerv fekete bab, leöblítve és lecsöpögtetve
- 1 piros hagyma, vékonyan szeletelve
- 1 csésze koktélparadicsom, felezve
- 1 avokádó, kockázva
- 1/4 csésze friss lime lé
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1/2 teáskanál római kömény
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a grillezett kukoricát, fekete babot, hagymát, paradicsomot, és avokádót.
- Egy kis tálban keverjük össze a lime levét, olívaolajat, köményt, sót és borsot.
- Öntsük az öntetet a salátára és óvatosan keverjük össze.
- Szolgáljuk fel azonnal, vagy hűtsük le a fogyasztásig.
3. Cukkini és kukorica saláta
Hozzávalók:
- 2 csésze kukorica
- 2 közepes cukkini, vékonyan szeletelve
- 1/4 csésze vöröshagyma, finomra vágva
- 1/4 csésze friss bazsalikom levelek, aprítva
- 1/4 csésze feta sajt, morzsolva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy grill serpenyőben közepes-lángon grillezzük meg a cukkinit és kukoricát, amíg enyhén meg nem pirulnak.
- Egy nagy tálban keverjük össze a grillezett zöldségeket, vöröshagymát, bazsalikomot, és feta sajtot.
- Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, fehérborecetet, sót, és borsot.
- Öntsük az öntetet a salátára, óvatosan keverjük össze, és tálaljuk.
4. Görög kukoricasaláta
Hozzávalók:
- 3 csésze kukorica
- 1 csésze koktélparadicsom, felezve
- 1 uborka, kockázva
- 1/2 csésze kalamata olívabogyó, felezve
- 1/2 csésze vöröshagyma, vékonyan szeletelve
- 3/4 csésze feta sajt, morzsolva
- 1/4 csésze friss citromlé
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricát, paradicsomot, uborkát, olívabogyót, vöröshagymát, és a feta sajtot.
- Egy kis tálban keverjük össze a citromlét, olívaolajat, oregánót, sót, és borsot.
- Öntsük az öntetet a zöldségekre, óvatosan keverjük össze, és tálaljuk.
5. Édes-savanyú kukoricasaláta
Hozzávalók:
- 3 csésze kukorica
- 1 piros paprika, apróra vágva
- 1 zöld paprika, apróra vágva
- 1/2 csésze vöröshagyma, finomra vágva
- 1/4 csésze friss koriander, aprítva
- 1/4 csésze almaecet
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál mustár
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricát, piros és zöld paprikát, vöröshagymát, és koriandert.
- Egy kis tálban keverjük össze az almaecetet, mézet, mustárt, sót, és borsot.
- Öntsük az öntetet a zöldségekre, óvatosan keverjük össze, és hűtsük le a tálalásig.
6. Majonézes kukoricasaláta
Hozzávalók:
- 3 csésze főtt vagy konzerv kukorica
- 1/2 csésze apróra vágott zeller
- 1/4 csésze finomra vágott piros hagyma
- 1/4 csésze friss petrezselyem, aprítva
- 1/2 csésze sovány majonéz
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál fehérborecet
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy nagy tálban összekeverjük a kukoricát, zellert, piros hagymát, és petrezselymet.
- Egy kis tálban keverjük össze a majonézt, mustárt, borecetet, sót és borsot.
- Öntsük az öntetet a zöldségekhez, és óvatosan keverjük össze.
- Hűtsük le a salátát legalább 1 órán át a tálalás előtt.
7. Feta sajtos és olívabogyós kukoricasaláta
Hozzávalók:
- 3 csésze főtt vagy konzerv kukorica
- 1/2 csésze feta sajt, morzsolva
- 1/2 csésze fekete olívabogyó, karikázva
- 1/4 csésze piros hagyma, finomra vágva
- 1/4 csésze friss bazsalikom, aprítva
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricát, feta sajtot, olívabogyót, piros hagymát, és bazsalikomot.
- Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, citromlét, sót és borsot.
- Öntsük az öntetet a salátára, és óvatosan keverjük össze.
- Tálaljuk azonnal, vagy hűtsük le későbbi fogyasztásig.
8. Ázsiai ihletésű kukoricasaláta
Hozzávalók:
- 3 csésze főtt vagy konzerv kukorica
- 1 csésze edamame bab, párolva
- 1 közepes sárgarépa, julienne-re vágva
- 1/4 csésze piros paprika, vékony szeletelve
- 1/4 csésze friss koriander, aprítva
- 2 evőkanál szezámmag
- 3 evőkanál szezámolaj
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál friss lime lé
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricát, edamame babot, sárgarépát, piros paprikát, és koriandert.
- Egy kis tálban összekeverjük a szezámmagot, szezámolajat, szójaszószt, mézet, és lime levét.
- Öntsük az öntetet a zöldségekre, és óvatosan keverjük össze.
- Tálaljuk azonnal, vagy hagyjuk állni néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.
9. Mediterrán kukoricasaláta
Hozzávalók:
- 3 csésze főtt vagy konzerv kukorica
- 1 csésze apróra vágott uborka
- 1 csésze koktélparadicsom, felezve
- 1/2 csésze vöröshagyma, vékony szeletelve
- 1/4 csésze friss menta, aprítva
- 1/4 csésze feta sajt, morzsolva
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál vörösborecet
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy nagy tálban összekeverjük a kukoricát, uborkát, paradicsomot, vöröshagymát, és mentát.
- Egy kis tálban összekeverjük az olívaolajat, vörösborecetet, sót, és borsot.
- Öntsük az öntetet a salátára, adjuk hozzá a feta sajtot, és óvatosan keverjük össze.
- Hűtsük le a salátát, mielőtt tálaljuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
10. Görög stílusú kukoricasaláta
Hozzávalók:
- 3 csésze főtt vagy konzerv kukorica
- 1 csésze apróra vágott piros hagyma
- 1 csésze koktélparadicsom, felezve
- 1/2 csésze kalamata olívabogyó, felezve
- 1 csésze uborka, kockázva
- 1/2 csésze feta sajt, morzsolva
- 1/4 csésze friss oregánó, aprítva
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricát, piros hagymát, paradicsomot, olívabogyót, uborkát, feta sajtot, és oregánót.
- Egy kis tálban összekeverjük az olívaolajat, citromlevet, sót, és borsot.
- Öntsük az öntetet a salátára, és óvatosan keverjük össze.
- Hűtsük le a salátát a tálalás előtt, hogy az ízek jól összeérjenek.
Minden recept egyszerű, egészséges, és ízletes – tökéletes választás egy könnyű, nyári étkezéshez vagy körethez.
Jó étvágyat!