A Probiotikumok egészségügyi előnyei

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Mai cikkünkben mélyebben belemerülünk a probiotikumok világába, amelyek az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak az egészségtudatos táplálkozás és életmód terén.

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek számos előnyös hatással bírnak az emberi egészségre, különösen az emésztőrendszerre és az immunrendszerre.

Ez a cikk átfogó betekintést nyújt arra vonatkozóan, hogy mi is az a probiotikum, milyen típusai léteznek, és milyen forrásokból származhatnak.

Mi is az a Probiotikum?

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, mint például bizonyos baktériumok és élesztők, amelyeket általában jótékony hatásuk miatt fogyasztanak. Ezek a mikroorganizmusok pozitív hatással vannak az emberi egészségre, különösen az emésztőrendszer működésére. Számos élelmiszerben és étrend-kiegészítőben megtalálhatók.

A probiotikumok segíthetnek az emésztőrendszer egyensúlyának fenntartásában, elősegíthetik a hasznos bélbaktériumok növekedését, és csökkenthetik a káros baktériumok számát.

Emellett hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és szerepet játszhatnak bizonyos betegségek megelőzésében vagy kezelésében.

Széles körben használják őket például az antibiotikumok által okozott hasmenés megelőzésére és kezelésére, valamint az irritábilis bél szindróma és bizonyos allergiás állapotok kezelésében.

A Probiotikumok típusai és forrásai

A probiotikumok számos különböző típusból állnak, és különböző forrásokból származnak. Íme néhány a leggyakoribb típusokból és azok forrásaiból:

Probiotikumok típusai

 1. Tejsavbaktériumok: Ez a leggyakoribb probiotikum típus. Különböző fajai segíthetnek az emésztési problémák, mint például a hasmenés kezelésében, és elősegíthetik a laktóz emésztését.
 2. Bifidobacterium: Ezt a típust gyakran használják az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek enyhítésére. Segíthet az emésztési rendszer egészségének fenntartásában.
 3. Saccharomyces boulardii: Ez egy élesztő típusú probiotikum, amelyet gyakran használnak a hasmenés, különösen az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés megelőzésére és kezelésére.
 4. Streptococcus thermophilus: Gyakran használják tejtermékek fermentálására és segíthet az emésztésben.

Probiotikumok forrásai

 1. Fermentált tejtermékek: Joghurt, kefir, és egyes sajtok kiváló probiotikum-források lehetnek, különösen, ha feltüntetik a csomagoláson, hogy élő és aktív kultúrákat tartalmaznak.
 2. Fermentált élelmiszerek: Kimcshi, savanyú káposzta, miso, tempe, nattó és egyes savanyított zöldségek szintén gazdagok probiotikumokban.
 3. Táplálékkiegészítők: Probiotikumokat tartalmazó kapszulák, tabletták és porok formájában is elérhetők. Ezek gyakran magasabb koncentrációt és különböző törzseket tartalmaznak.
 4. Probiotikus italok: Bizonyos típusú probiotikus italok, mint a kombucha vagy bizonyos probiotikus teák szintén jó források lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a probiotikumok hatékonysága függhet a törzstől, a dózistól, és attól, hogy milyen állapotban vannak jelen az adott élelmiszerben vagy kiegészítőben.

Emiatt célszerű tájékozódni a különböző típusok és törzsek előnyeiről, valamint konzultálni egészségügyi szakemberrel a megfelelő típus kiválasztása előtt.

Probiotikumok és az egészség

A probiotikumok és az egészség kapcsolatát számos kutatás vizsgálta, amelyek azt mutatják, hogy számos egészségügyi előnyt kínálhatnak.

Íme néhány kulcsfontosságú terület, ahol a probiotikumok jótékony hatással lehetnek:

1. Emésztőrendszer egészsége

Egy 2019-es áttekintés kifejti, hogy a probiotikumok fogyasztása javítja az immunrendszert, az emésztőrendszert és a reproduktív egészséget egészséges felnőtteknél.

 • Hasmenés kezelése: A probiotikumok hatékonyak lehetnek bizonyos típusú hasmenés, különösen az antibiotikumok által okozott hasmenés megelőzésében és kezelésében.
 • Irritábilis bél szindróma (IBS): Sokan tapasztalnak javulást az IBS tüneteiben probiotikumok fogyasztásával, mint például a hasi fájdalom, puffadás és rendszertelen székletürítés csökkentése. Tanulmányok szerint az IBS kezelésében a legjobb hatás érdekében érdemes több törzsből álló probiotikum kapszulákat szedni és azt is legalább nyolc héten keresztül.

2. Immunrendszer támogatása

 • A probiotikumok erősíthetik az immunrendszert, javítva annak képességét a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni védekezésre.
 • Egyes kutatások azt mutatják, hogy a probiotikumok csökkenthetik a légúti fertőzések és bizonyos allergiás reakciók gyakoriságát.

3. Gyulladáscsökkentő hatások

 • A probiotikumok segíthetnek a szervezetben a gyulladás csökkentésében, ami előnyös lehet autoimmun betegségek és gyulladásos bélbetegségek esetén.

4. Támogatja az egészséges bőrt

 • Bizonyos probiotikumok pozitív hatással lehetnek a bőr egészségére, beleértve az ekcéma és az akne kezelését. Kutatások azt sugallják, hogy a kiegyensúlyozott bélkörnyezet jótékony hatással van az egészségre és a beteg bőrre egyaránt.

5. Mentális egészség

 • A „gut-brain axis” (bél-agy tengely) kutatása azt sugallja, hogy a bélflóra állapota befolyásolhatja a mentális egészséget is. A probiotikumok szedése kapcsolatba hozható a stressz, szorongás és depresszió tüneteinek enyhítésével.

6. Súlyszabályozás

 • Egyes kutatások azt mutatják, hogy a probiotikumok befolyásolhatják a testsúlyt és az anyagcserét, bár ez a terület még további kutatást igényel.

7. Szív- és érrendszeri egészség

 • Bizonyos törzsei csökkenthetik a koleszterinszintet és elősegíthetik a szív- és érrendszeri egészséget.

8. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

 • Számos nagyszabású tanulmány és két metaanalízis is megerősítette, hogy a probiotikumoknak fő szempontnak kell lenniük a cukorbetegség természetes kezelésének meghatározásakor.
 • Egy csaknem 200 000 alany és összesen 15 156 új esetben diagnosztizált 2-es típusú cukorbeteg személy bevonásával készült tanulmányban a kutatók megerősítették, hogy a probiotikumokban gazdag joghurt nagyobb dózisban való bevitele csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy a probiotikumok hatásai változhatnak az egyéni különbségektől és a probiotikumok konkrét törzseitől függően. Mindig ajánlott egészségügyi szakemberrel konzultálni a probiotikumok használata előtt, különösen ha már meglévő egészségügyi állapotokkal rendelkezik valaki.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója