Szerotonin – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A szerotonin egy olyan neurotranszmitter, vagyis egy kémiai anyag az idegrendszerben, amely szerepet játszik a hangulat, az étvágy, az alvás, a memória, a szexuális aktivitás és más testi folyamatok szabályozásában. A szerotonin az agyban és az emésztőrendszerben is megtalálható.

A szerotonint először 1948-ban izolálták, amely a boldogság hormonjaként is ismert. Annak ellenére, hogy az agyban szekretálódik, ahol ellátja funkcióit, a szervezetben pontosan az emésztőrendszerben és a vérlemezkékben található.

A szerotonin funkciói

A szerotonin az idegimpulzusok közvetítőjeként működik. Fontos szerepet játszik a gyomor-bél traktus működésében és a véralvadási folyamatokban. Nagyon fontos hatással van az ember mentális stabilitására azáltal, hogy egyensúlyba hozza az érzelmeket és a hangulatokat. A szerotonin befolyásolja az étkezési módot, az izmok normál működését, a szív- és érrendszert és az endokrin rendszer egyes részeit is.

Ez a biológiai ágens a szervezet számos funkcióját befolyásolja: az érzelmi szférától a motoros szokásokig. A szerotonin gyakorlatilag az emberi viselkedés minden aspektusára hatással van.

Ez az állítás meglepőnek tűnhet számodra, mivel a valóságban minden millió sejtből kevesebb, mint 1 termeli ezt az anyagot. A valóságban azonban a szerotonin neuronok ideális helyen vannak, ezáltal az emberi agy idegi kapcsolatainak meglehetősen széles skáláját modulálják.

A szerotonin számos viselkedési és neuropszichiátriai hatást befolyásol: hangulat, észlelés, harag, agresszió, étvágy, memória, szexualitás, figyelem. Elég nehéz lenne megnevezni egy olyan emberi viselkedést, amelyet nem befolyásol vagy szabályoz a neurotranszmitter.

Az egyes szerotonin receptorok expressziós mintázata az emberi központi idegrendszerben szintén ismert. Ahogyan minden viselkedést több szerotonin receptor szabályoz, mindegyik szerotonin receptor több viselkedési folyamatot is modulál.

A szerotonin aktívan részt vesz a szervezet cirkadián ritmusának, szexuális viselkedésének és testhőmérsékletének szabályozási folyamataiban is. Befolyásolja a fájdalom, hányinger és hányás érzését.

A szerotonin közvetett szerepet játszik az alvás szabályozásában, mivel a melatonin hormon előfutára. A férfiak és a nők szerotoninszintjének különbsége jelentéktelen, az erősebb nemnél valamivel magasabb.

Mindazonáltal jelentősek a különbségek abban, ahogy a két nem reagál a szerotoninszint csökkenésére. Ez megmagyarázza azt is, hogy a nők miért hajlamosabbak a depresszióra.

Mire van hatással a szerotonin?

1. Székletürítés

Talán még nem hallottunk róla, de még a bélmozgást is a szerotonin szabályozza. Itt a neurotranszmitternek a mennyisége meglehetősen magas, emiatt az a logikus következtetés vonható le, hogy az emésztőrendszer minőségét és működését nagymértékben a szerotonin mennyisége szabályozza.

2. Hányinger

A túlzottan magas szerotonintermelés az émelygés egyik oka. Ily módon az agy tulajdonképpen jelet kap, hogy meg kell tisztítania a szervezetet az emésztőrendszerbe került káros mérgező termékektől.

3. Alvás és ébrenlét

Ez a vegyi anyag a fő felelős az emberi test ezen fázisainak szabályozásában. Attól függően, hogy egy adott pillanatban pontosan melyik receptor aktív, azt is meghatározza, hogy az ember mélyen alszik-e vagy felébredt.

4. Véralvadás

A vérlemezkékben található szerotonin aktívan részt vesz ezekben a folyamatokban. A szervezetnek szüksége van ennek a neurotranszmitternek a szintézisére. Fokozott termelése viszont az erek szűküléséhez vezet, ami veszélyes, mivel vérrögképződést okozhat.

5. A csontrendszer szilárdsága

A megnövekedett szerotonin szintézis negatív hatással lehet a mozgásszervi rendszerre. Ez különösen a csontrendszer problémáihoz vezet, ami törékennyé teszi a csontokat.

6. Szexuális funkció

A megnövekedett szexuális vágy annak a ténynek köszönhető, hogy a szervezetben a szerotonin szintje csökken. Ezzel együtt az alacsony libidó azt jelzi, hogy a neurotranszmitter szintje megemelkedett.

Ennek megerősítése még az antidepresszánsok bevitele is, amelyek valójában szelektív szerotonin-visszavétel gátlók. Ezen gyógyszerek szedése esetén a szexuális vágy automatikusan csökken a fent leírt okok miatt.

7. Az érzelmi háttér

Hangulatunk a szerotonin termelésének és cseréjének idejétől függ. A jó hangulat a neurotranszmitter normál szintjének eredménye.

Másrészt a depressziós állapot azt jelzi, hogy a szervezetben szerotoninhiány van. A mániás viselkedés (eufória és túlzott pszichomotoros izgalom) biztos jele ennek az anyagnak a fokozott szintézisének.

Ennek a kémiai közvetítőnek a normál szintjén az ember úgy érzi:

 • boldog és elégedett
 • nyugodt
 • koncentrált és figyelmes

Ezek az emberek sokkal ritkábban tapasztalják meg a szorongást, és nem aggódnak az életük jelentéktelen dolgai miatt. Jól alszanak és könnyen elalszanak, emellett mélyen alszanak és kipihenten ébrednek.

Általánosan elfogadott, hogy a vér normál szerotoninszintje 100 és 285 nanogramm/ml között van. Ezek a szerotonin értékek kissé eltérhetnek, vagyis a mérési módszertől, a felhasznált anyagtól és a szervezet számos fontos élettani paraméterétől függően.

A szerotonin forrásai

Azok az élelmiszerek, amelyekből szerotoninhoz juthatunk, a banán, csokoládé, dió, spenót és a zöldsaláták, csípős paprika, sütőtök és a tökmag.

A szervezet szerotoninszintjének növelése érdekében ajánlatos több vizet inni, kevesebb sót fogyasztani, és több időt tölteni a szabadban és a napon sétálni.

A fenti sorokból kitűnik, hogy a sokak által kedvelt csokoládé az egyik legjobb szerotoninforrás. A teljes hatékonyság érdekében azonban étcsokinak kell lennie. A legalább 70% kakaót tartalmazó natúr csokoládé az egyik legjobb szerotonin beszerzési módszer.

Egy másik dolog, amit meg kell jegyezni, hogy a szerotonin szintézise a triptofán segítségével kezdődik. Ez a szerotonin természetes előanyaga és értékes aminosav, amely az élelmiszer-fehérjékben található.

A triptofán legjobb forrásai

 1. Tojás: Különösen a sárgája gazdag triptofánban.
 2. Sajtok: Például a cheddar és a svájci sajt magas triptofántartalommal rendelkezik.
 3. Banán: Nemcsak triptofánt, hanem B6-vitamint is tartalmaz, ami szintén hozzájárul a szerotonin termeléséhez.
 4. Diófélék és magvak: Különösen a tökmag és a dió jó forrásai a triptofánnak.
 5. Tofu és szója termékek: Szójatermékek, mint a tofu, szójatej és szójajoghurt, jó triptofánforrások.
 6. Hal és tengeri herkentyűk: Lazac, tonhal és garnélarák tartalmaznak jelentős mennyiségű triptofánt.
 7. Pulyka és csirkehús: Ezek a húsok ismertek magas triptofántartalmukról.
 8. Zab és zabpehely: Reggeli zabkásaként fogyasztva segíthet a szerotoninszint növelésében.
 9. Sötét csokoládé: Kismértékben tartalmazhat triptofánt, és más hangulatjavító vegyületeket is.
 10. Lencse és babfélék: Növényi alapú fehérjeforrásként jók a triptofán pótlására.

Fontos megjegyezni, hogy a szerotonin szintjének növelése érdekében a fenti élelmiszereket egyensúlyban kell fogyasztani a teljes étrend részeként, és figyelembe kell venni az egyéni táplálkozási igényeket és egészségi állapotot.

A szerotonin és a testmozgás

A rendszeres fizikai aktivitás bizonyítottan javítja az alakot és a hangulatot. A gyakorlatok növelik a noradrenalin és a szerotonin szintjét az agyban.

A mozgás általában csodálatos gyógymód a depresszióra. A fizikai aktivitás elűzi a negatív gondolatokat és javítja a hangulatot.

Alacsony szerotonin szint

A szervezetben lévő szerotonin túl alacsony szintje káros az egészségre, mert hajlamosít agresszív viselkedésre és depresszióra, fibromyalgiára, ingerlékeny gyomor- és idegrendszeri rendellenességekre. Ennek a neurotranszmitternek a hiánya demotivációt és alvászavarokat okozhat.

A kutatások azt mutatják, hogy a depressziós férfiak alacsony szerotoninszintet termelnek, vagy kevés sejtjük van, amely a hormont hírvivőként használja az impulzusok továbbítására. Ezen túlmenően az alkoholfogyasztás után bűncselekményt elkövetők, erőszakolók és gyilkosok esetében is alacsony a hormon szintje.

Egy másik tanulmány szerint viszonylag alacsony szerotoninszintet és a szintéziséért felelős enzimet találtak kisgyermekeknél, akik nyilvánvaló ok nélkül haltak meg. Úgy gondolják, hogy az újszülötteknél a csecsemőhalál szindrómáját ez a hiány okozza.

Kétségtelen, hogy a szerotonin rendkívül fontos neurotranszmitter. Széles elterjedése megmutatja számos testfunkcióra gyakorolt ​​hatását. Körülbelül 40 millió agysejt közvetlenül függ a hangulattól, az étvágytól, a potenciától, a hőcserétől, a tudástól és részben az alvástól.

Szerotonin hiány

A szerotoninhiány a következő jelenségekkel is összefügg:

 • problémák a kapott információk memorizálásával és reprodukálásával;
 • édes vagy tésztatermékek iránti igény;
 • elalvási nehézség;
 • saját képességek és teljesítmények alacsony értékelése;
 • túlzott szorongás és idegesség;
 • önmagunkkal vagy másokkal szembeni indokolatlan agresszió.

Szerotonin szindróma

A szerotonin szindróma olyan állapot, amelyben az agy és a vér szerotoninszintje túl magas. Az állapotot szerotoninmérgezésnek is nevezik.

A szindróma leggyakrabban az öngyógyítás vagy az előírt kezelés hibáinak következménye, amelyekben a gyógyszer dózisai nem felelnek meg a beteg szükségleteinek. Egyes régebbi típusú antidepresszánsok mellékhatásaként is találkozhatunk vele.

Leggyakrabban azonban ez az állapot kábítószer-fogyasztás esetén fordulhat elő. Ennek a szindrómának a tünetei 6 órával azután jelentkeznek, hogy az ecstasy aktív komponensei bejutottak a függő szervezetébe.

A túlzott szerotonin másik lehetséges oka a karcinoid daganatok. Ezek a jó- vagy rosszindulatú daganatok gyakran az emésztőrendszerben találhatók. A karcinoid daganatok képesek aktiválni a szerotonin szintézist.

A cikk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvossal való konzultációt!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója