LDH értékek – Az alacsony és magas LDH értelmezése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A testünkben zajló biokémiai folyamatokról gyakran kevés tudomásunk van, mégis ezek az eljárások alkotják egészségünk és betegségeink alapját.

Az LDH, vagyis a laktát-dehidrogenáz, egy olyan enzim, mely kritikus szerepet játszik a sejtek energiatermelésében. Ezen enzim szintjének változása a vérben gyakran sejtkárosodást jelez, és segíthet az orvosoknak a különböző betegségek és állapotok diagnosztizálásában és monitorozásában.

Ebben a cikkben közelebbről is megvizsgáljuk az LDH szerepét, annak klinikai jelentőségét és azt, hogyan befolyásolja az egészségünket.

Az LDH (laktát-dehidrogenáz) bevezetése

Mi az az LDH és hol található meg a testben?

Az LDH, vagy teljes nevén laktát-dehidrogenáz vagy tejsav-dehidrogenáz, egy enzim, amely számos testi szövetben és sejtben megtalálható. Legnagyobb koncentrációban az izomszövetekben, szívben, májban, vesékben, tüdőben és még néhány egyéb helyen található. Az LDH kulcsszerepet játszik az energiaanyagcsere-ben, különösen a glikolízis folyamatában.

Ez az enzim főként a sejten belül található, de kis mennyiségben jelen lehet a véráramban is. Amikor a sejtek károsodnak vagy elhalnak, az LDH a véráramba kerül, így annak mennyisége a vérben indikátorként szolgálhat a sejtek állapotára vagy károsodására.

Az LDH mérésének klinikai jelentősége

Az LDH szintjének vizsgálata kulcsfontosságú az orvosi gyakorlatban, mivel az LDH koncentráció változása a vérben gyakran összefügg a különböző betegségekkel és állapotokkal. A vér LDH szintjének emelkedése gyakran jelez sejtkárosodást vagy sejthalált, mivel az LDH, amely normál esetben a sejten belül található, a véráramba kerül, amikor a sejtek sérülnek vagy elhalnak.

Ezen kívül az LDH szintje segíthet az orvosoknak:

 1. Diagnózis meghatározása: Az LDH szintje emelkedhet számos állapotban, beleértve a szívrohamot, tüdőbetegségeket, májbetegségeket, bizonyos ráktípusokat, hemolítikus anémiát, izombetegségeket és másokat.
 2. A betegség súlyosságának és terjedelmének értékelése: Néha az LDH szintje arányos lehet a betegség kiterjedtségével vagy súlyosságával.
 3. Kezelés hatékonyságának nyomon követése: Az LDH szintjének csökkenése a kezelés hatékonyságának jele lehet, míg a szint növekedése a betegség előrehaladására vagy a kezelés nem megfelelőségére utalhat.
 4. Prognózis meghatározása: Bizonyos esetekben az LDH szintje befolyásolhatja a betegség kimenetelére vonatkozó előrejelzéseket.

Normál LDH érték

Az LDH normális értéke a laboratóriumi módszertől és az adott intézmény referenciaértékeitől függ. Az alábbi értékek azonban általánosan elfogadott referenciaértékeknek tekinthetők:

Felnőttek esetében:

 • Általában 140–280 U/L (egység/liter), bár ez az érték változhat az adott laboratóriumi módszer alapján.

Gyermekek esetében:

 • Az érték magasabb lehet, mivel a gyorsan növekvő szövetek több LDH-t termelnek.

Fontos megjegyezni, hogy az LDH értékek napszaktól, az étrendtől, a fizikai aktivitástól és sok más tényezőtől is függhetnek. Emellett az LDH-nek több izoenzime is létezik, amelyek különböző szövetekben és sejtekben találhatók. Bizonyos betegségek vagy állapotok esetében az izoenzimek aránya változhat, ami segít a diagnózis pontosításában.

LDH magas szint okai

Az LDH, mint a sejtekben található enzim, akkor kerül a véráramba nagyobb mennyiségben, amikor a sejtek károsodnak vagy elhalnak. Ezen kívül számos betegség és állapot is növelheti a vér LDH szintjét.

Az alábbiakban bemutatjuk ezeket az okokat részletesen.

Sejtkárosodás és sejthalál

Az LDH normál körülmények között a sejtek belsejében található. Amikor a sejtek sérülnek vagy elhalnak, az LDH a véráramba kerül, így annak koncentrációja a vérben nő. A sejthalál vagy károsodás különböző okokból következhet be:

 1. Fizikai sérülés: például trauma, sebészeti beavatkozás vagy baleset.
 2. Oxigénhiány: ami az izmokban, a szívben vagy más szövetekben iszkémiát vagy infarktust okozhat.
 3. Kémiai vagy toxikus anyagoknak való kitettség: például bizonyos gyógyszerek, mérgező vegyületek vagy alkohol.
 4. Gyulladásos folyamatok: amelyek a sejtek károsodását vagy halálát okozzák.

Betegségek és állapotok, amelyek magas LDH-szinthez vezetnek

Az LDH szintje számos betegség és állapot esetén emelkedhet. Néhány a leggyakoribb okok közül:

 1. Szívbetegség: Az LDH szintje emelkedhet szívroham (miokardiális infarktus) esetén, mivel a szívizomsejtek károsodnak és elhalnak az oxigénhiány miatt.
 2. Tüdőbetegség: Például a tüdőembólia, amelyben egy vérrög blokkolja az egyik tüdő artériáját, oxigénhiányhoz és sejtkárosodáshoz vezet.
 3. Májbetegség: Hepatitisz, cirrózis vagy májgyulladás esetén az LDH szintje emelkedhet, mivel a májsejtek károsodnak vagy elhalnak.
 4. Rákos megbetegedések: Bizonyos ráktípusok, különösen a limfóma és a leukémia, növelhetik az LDH szintjét a vérben. Az LDH szintje ezen betegségek esetén a betegség terjedését és a kezelés hatékonyságát is jelezheti.
 5. Vérrel kapcsolatos állapotok: Hemolítikus anémia, amikor a vörösvértestek túl korán elpusztulnak, vagy súlyos vérszegénység, amelyben a csontvelő nem képes elegendő vörösvértestet termelni.
 6. Izombetegségek: Izomgyulladás (miopátia) vagy sérülések, amelyek az izomsejtek károsodásához vagy halálához vezetnek.
 7. Egyéb állapotok: Bizonyos fertőző betegségek, autoimmun betegségek vagy állapotok, amelyek a vesék, a lép vagy más szervek károsodásához vezetnek, szintén emelhetik az LDH szintjét.

Hogyan csökkenthető az LDH szint?

 1. Kerüld a toxikus anyagokat: Az alkohol, néhány gyógyszer és más toxikus vegyületek károsíthatják a sejteket és emelhetik az LDH szintedet. Csökkentsd vagy kerüld el ezeknek az anyagoknak a fogyasztását.
 2. Tartsd magad egészségesen: Egy kiegyensúlyozott étrend, rendszeres mozgás és elegendő alvás mind segít a test egészségének fenntartásában és a sejtkárosodás kockázatának csökkentésében.
 3. Ne terheld túl magad: Bár a rendszeres mozgás jó, a túlzott vagy intenzív testmozgás, különösen felkészülés nélkül, izomkárosodást és magas LDH-szintet okozhat.
 4. Beszélj orvosoddal: Mielőtt változtatnál az életmódodon vagy a gyógyszereiden, konzultálj az orvosoddal. Ő tud ajánlani specifikus lépéseket vagy kezeléseket az LDH szinted csökkentésére az egyedi helyzetedtől függően.

LDH alacsony szint okai

Az LDH alacsony szintje kevésbé gyakori, mint a magas szint, és gyakran kevésbé hangsúlyozott a klinikai gyakorlatban. Azonban néhány állapot vagy tényező összefüggésbe hozható az alacsony LDH-szinttel:

 1. B6 vitamin hiány: A B6-vitamin szükséges az LDH enzim normál működéséhez. Ha a szervezetben hiány van ebből a vitamintípusból, az LDH szintje csökkenhet.
 2. Néhány gyógyszer mellékhatása: Egyes gyógyszerek, mint például a klofibrát, képesek csökkenteni az LDH szintet.
 3. Májműködési zavarok: Bár a májbetegségek gyakran magas LDH-szinttel járnak, néhány specifikus májműködési zavar csökkentett LDH termelődést eredményezhet.
 4. Genetikai faktorok: Bizonyos, rendkívül ritka genetikai rendellenességek, melyek az LDH enzim működését érintik, alacsony LDH-szinttel járhatnak.
 5. Alacsony izomtömeg: Az LDH főként az izmokban található, így azoknál az embereknél, akiknek kisebb az izomtömegük, természetesen alacsonyabb lehet az LDH szintjük is.

Fontos megjegyezni, hogy az alacsony LDH szint önmagában ritkán okoz tüneteket, és többnyire a kapcsolódó betegségek vagy állapotok kezelésére összpontosítanak, nem pedig az enzim szintjének növelésére. Ha aggódsz az LDH szinted miatt, mindenképpen konzultálj orvosoddal a további vizsgálatok és értékelések érdekében.

Végszó

Míg az LDH szintjének mérése és az izoenzimek vizsgálata értékes információt szolgáltathatnak a sejtkárosodásról és számos betegségről, fontos megérteni, hogy ezek az adatok csupán egy része a teljes klinikai képnek.

A diagnózis és a kezelés mindig egyénre szabott, és az LDH értékei önmagukban nem elegendőek a teljes kép megrajzolásához.

Mindenki számára létfontosságú, hogy az egészségügyi kérdéseiket és aggodalmaikat orvosi szakemberrel konzultálják. E cikk információi tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik az orvosi diagnózist vagy a szakértői tanácsot. A legjobb döntések meghozatala érdekében mindig forduljunk orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója