Quinoa kalória és tápértékek áttekintése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A quinoa, egyre népszerűbb egészséges élelmiszer, amely rendkívüli tápértékkel bír, és sokoldalúan használható a modern konyhában.

Az Andokból származó, gyakran „szuperélelmiszerként” emlegetett quinoa nem csak ízletes, hanem gazdag fehérjékben, rostokban és különböző fontos tápanyagokban is.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a quinoa tápértékét két különböző formában: száraz és főtt állapotban. Bemutatjuk, hogy ezek a különböző elkészítési módok hogyan befolyásolják a quinoa kalóriatartalmát, fehérje-, zsír-, rost-, szénhidrát- és cukortartalmát, 100 grammonkénti összehasonlításban.

Quinoa kalória és tápérték táblázat

TápanyagokSzáraz Quinoa (100g-ban)Főtt Quinoa (100g-ban)
Kalória368120
Fehérje14.14.1
Zsír6.11.9
Rost7.02.8
Szénhidrát64.221.3
Cukor1.50.9

A quinoa vizsgálata során feltárultak annak tápértéki különbségei a száraz és főtt állapot között. Ez a megfigyelés alátámasztja, hogy a főzési folyamat jelentősen befolyásolja az élelmiszerek tápanyagtartalmát. A quinoa esetében a főzés jelentősen csökkenti a kalória-, fehérje-, zsír-, rost- és szénhidráttartalmat, miközben megőrzi ezen tápanyagok fontos részét.

Ez a felismerés segíthet a fogyasztóknak tudatosabban beilleszteni a quinoát az étrendjükbe, figyelembe véve, hogy melyik forma hogyan illeszkedik leginkább táplálkozási igényeikhez és céljaikhoz.

Az egészséges táplálkozás és a tápanyagok megértésének ez a fajta megközelítése elengedhetetlen az egészséges életmód fenntartásához.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója