Terhesség alatt sokféle étellel és itallal kapcsolatban vannak ajánlások és előírások, melyeket érdemes betartani a magzat egészsége és a kismama jóléte érdekében. A gyümölcsök nagyrészt egészségesek és táplálóak, de néhányukat óvatosan, vagy egyáltalán nem ajánlott fogyasztani terhesség idején.
Kerülendő gyümölcsök terhesség alatt
Néhány gyümölcs és magyarázatuk:
1. Papaya
Főleg az éretlen papaya kerülendő, mert olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegíthetik az összehúzódásokat és a koraszülést. A papayában található latex hatással lehet a méhre, növelheti az összehúzódások számát.
A papayában található latex egyik alkotóeleme a papain, egy proteolitikus enzim, amely fehérjéket bont le. Ez az enzim segít az élelmiszer emésztésében, és sok emésztést elősegítő készítményben is megtalálható. Ugyanakkor, néhány kutatás szerint az éretlen papaya és a belőle származó latex nagy mennyiségben fogyasztva összehúzódásokat és koraszülést okozhat terhes nőknél.
2. Gránátalma
Néhány orvosi tanulmány szerint a gránátalma koncentrált mennyiségben történő fogyasztása összehúzódásokat okozhat, de erről nincs egyértelmű bizonyíték.
3. Ananász
Az ananászban található bromelain nevű enzim hatással lehet a méhre, elősegítheti az összehúzódásokat és a koraszülést, különösen nagy mennyiségben történő fogyasztás esetén.
Fontos megjegyezni, hogy a fent említett gyümölcsök mérsékelt mennyiségben valószínűleg nem okoznak problémát a legtöbb kismamának. Mindig beszéljünk orvosunkkal vagy szülésznőnkkel a táplálkozással kapcsolatos kérdésekről.
Ezenkívül, különösen ha utazunk, ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsöket jól megmossuk vagy meghámozzuk, mert a rosszul megmosott gyümölcsökön található baktériumok vagy vegyszermaradványok károsak lehetnek a terhesség alatt.
Az említett információk alapján nem minden terhes nő számára kerülendők ezek a gyümölcsök, de érdemes tudatosan hozzáállni a fogyasztásukhoz és tanácsot kérni orvostól vagy táplálkozási szakértőtől.