CRP: A gyulladásos állapotok biomarkere

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A C-reaktív protein (CRP) a szervezet által termelt fehérje, amely gyulladásos és fertőző állapotokban szintje jelentősen megemelkedik. Mint biomarker, a CRP segít az orvosoknak a gyulladásos folyamatok felmérésében, a betegségek diagnosztizálásában és a kezelések hatékonyságának nyomon követésében.

E cikkben részletesen elemezzük a CRP termelődését, funkcióját, a gyulladással való kapcsolatát, valamint a vérvizsgálat jelentőségét és az eredmények értelmezését.

Mi is az a CRP (C-reaktív protein)?

A C-reaktív protein, vagy CRP egy fehérje, amit a máj termel, és a szervezet válaszreakciójának részeként szabadul fel a véráramba, amikor valahol a testben gyulladásos folyamatok zajlanak. A CRP tehát a gyulladás és a szervezeti sérülés egyik legfontosabb jelzőmolekulája.

A CRP szerepe a gyulladásos válaszban

 • Gyulladásos válasz aktiválása: A CRP szerepet játszik a gyulladásos válasz aktiválásában, amikor a szervezetet fertőzés, sérülés vagy betegség éri.
 • Segítség a sejtek és szövetek eltávolításában: A CRP segíti az elhalt vagy sérült sejtek és szövetek eltávolítását a szervezetből, elősegítve a gyógyulási folyamatot.
 • A komplement rendszer aktiválása: A CRP aktiválja a komplement rendszert, amely egy sor fehérje, amely segít a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben.
 • Segítség az immunválaszban: A CRP elősegíti az immunsejtek (például a makrofágok) képességét arra, hogy elnyeljék és megsemmisítsék a káros mikroorganizmusokat és a sérült sejteket.

A CRP tehát fontos szerepet játszik a szervezet védekező rendszerében, különösen a gyulladásos válaszban és az immunrendszer működésében.

A CRP szintjének mérése segíthet az orvosoknak azonosítani a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, és monitorozni a gyulladásos betegségek kezelésének hatékonyságát.

Hogyan termelődik a CRP a szervezetben?

A C-reaktív protein (CRP) a májban termelődik válaszul egy gyulladásos jelzésre. Ez a folyamat általában a következőképpen történik:

 1. Gyulladásos válasz: Amikor a szervezet sérül, fertőzést kap, vagy krónikus gyulladásos betegség áll fenn, a gyulladásos sejtek (például a fehérvérsejtek) citokin nevű jelzőmolekulákat bocsátanak ki.
 2. Citokin jelzés: Az egyik legfontosabb ilyen citokin az interleukin-6 (IL-6). Az IL-6 eljut a májig és „megmondja” a májsejteknek, hogy kezdjenek el több C-reaktív proteint termelni.
 3. CRP termelés: Válaszul az IL-6 jelzésre, a májsejtek nagy mennyiségben kezdenek CRP-t termelni és kibocsátani a véráramba.
 4. Gyulladásos marker: Az így megemelkedett CRP szint a véráramban jelezni kezdi a gyulladás jelenlétét a szervezetben. A CRP szintjének mérése általában segít az orvosoknak megállapítani, hogy fennáll-e valamilyen gyulladásos folyamat a szervezetben, illetve annak súlyosságát.

A CRP szint tehát nagyon gyorsan megemelkedhet a vérben, ha a szervezetben gyulladásos folyamatok zajlanak, és ez teszi a CRP-t hasznos biomarkerré a gyulladásos betegségek diagnosztizálásában és monitorozásában.

A CRP és a gyulladás kapcsolata

A C-reaktív protein (CRP) és a gyulladás közötti kapcsolat a CRP gyulladásos biomarkerként betöltött szerepében rejlik.

Amikor a szervezetben gyulladásos folyamat kezdődik, a szervezet válaszul citokin nevű jelzőmolekulákat bocsát ki, amelyek egyik legfontosabbika az interleukin-6 (IL-6). Az IL-6 jelzést a máj sejtjei „meghallják”, és nagy mennyiségű CRP-t termelnek és bocsátanak ki a véráramba.

Ez a CRP-szint növekedése gyorsan reagál a szervezetben fennálló gyulladásos állapotra. Tehát ha a szervezetben gyulladásos folyamat zajlik, a CRP szintje általában megemelkedik, és amikor a gyulladás csökken vagy megszűnik, a CRP szintje általában csökken.

Ez teszi a CRP-t olyan hasznos biomarkerré a gyulladásos folyamatok diagnosztizálásában és monitorozásában. Az orvosok gyakran végeznek CRP vérvizsgálatot, hogy segítsenek felmérni a szervezetben fennálló gyulladásos állapotot. A CRP szintjének mérése segíthet az orvosoknak felmérni a gyulladásos betegségek súlyosságát, monitorozni a betegség lefolyását, és értékelni a kezelés hatékonyságát.

Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a CRP egy hasznos biomarker, a magas CRP szint önmagában nem ad specifikus diagnózist. A magas CRP szint csak azt jelzi, hogy valahol a szervezetben gyulladásos folyamat zajlik, de nem mutatja meg, hogy ez a gyulladás pontosan hol található, vagy mi okozza azt. Azaz a CRP egy általános gyulladásos marker, de nem specifikus marker. A CRP szintjének értelmezésekor az orvosok ezért általában más vizsgálatok eredményeivel és a beteg tüneteivel is összevetik.

CRP vérvizsgálat: Miért és mikor végeznek ilyet?

A CRP vérvizsgálatot a következő esetekben végezhetik:

 • Gyulladásos betegségek diagnosztizálása: A CRP vérvizsgálat segíthet felmérni a gyulladásos betegségek, mint például az ízületi gyulladás vagy a lupus jelenlétét és súlyosságát.
 • Fertőzések diagnosztizálása: A CRP szintje gyakran megemelkedik bakteriális fertőzések esetén, így a CRP vérvizsgálat segíthet megkülönböztetni a bakteriális és vírusos fertőzéseket.
 • Szívbetegségek kockázatának felmérése: Egy speciális, nagy érzékenységű CRP vérvizsgálatot (hs-CRP) gyakran használnak a szívbetegségek, mint például a szívinfarktus vagy a stroke kockázatának felmérésére. A magas CRP szint hosszú távon összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségekkel.

A CRP vérvizsgálat eredményeinek értelmezése

A C-reaktív protein (CRP) vérvizsgálat eredményeit általában milligramm/liter (mg/L) egységben adják meg, és a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok jelenlétét és súlyosságát mutatják.

Az alábbiakban áttekintést adunk arról, hogy hogyan értelmezhetők a CRP vérvizsgálat eredményei:

 • Normális CRP szint: A CRP szintje egészséges, nem gyulladásos állapotban általában alacsony, tipikusan 1.0 mg/L alatt. Azonban ez az érték kissé változhat a laboratóriumok között, és a vizsgálat típusától (általános CRP vagy nagy érzékenységű CRP – hs-CRP) is függ.
 • Emelkedett CRP szint: A CRP szintje emelkedik, ha a szervezetben gyulladásos folyamatok zajlanak. A CRP szintje 10 mg/L felett általában akut gyulladást vagy fertőzést jelent. Azonban a CRP szintje nagyon magasra emelkedhet (100-500 mg/L vagy még magasabbra) súlyos fertőzések, sérülések, autoimmun betegségek, vagy más gyulladásos állapotok esetén.
 • Nagyon magas CRP szint: A CRP szintje 100 mg/L felett általában súlyos gyulladásos betegségeket, például bakteriális fertőzéseket, autoimmun betegségeket, vagy szöveti károsodást jelez.

Magas CRP szint: okok és lehetséges következmények

Okok

 1. Akut fertőzések: A CRP szintje gyakran megemelkedik bakteriális fertőzések esetén, de néha vírusos fertőzések esetén is megemelkedhet.
 2. Autoimmun betegségek: Az olyan autoimmun betegségek, mint a reumás ízületi gyulladás, a lupus, vagy a gyulladásos bélbetegségek, gyakran magas CRP szinttel járnak.
 3. Sérülések és sebészeti beavatkozások: A sérülések, a műtétek és a szöveti károsodások gyakran gyulladásos választ váltanak ki, ami magas CRP szintet eredményezhet.
 4. Krónikus betegségek: A szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, és a krónikus vesebetegség hosszú távon magas CRP szintet eredményezhetnek.

Lehetséges következmények

 1. Gyulladásos betegségek: A magas CRP szint gyakran összefügg gyulladásos betegségekkel, és jelezheti ezek súlyosságát és aktivitását.
 2. Fertőzések: A magas CRP szint jelezheti a fertőzések jelenlétét és súlyosságát.
 3. Szív- és érrendszeri kockázat: A hosszú távú, mérsékelten magas CRP szint összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával.
 4. Betegség lefolyásának követése: A CRP szintjének monitorozása segíthet az orvosnak követni a betegség lefolyását és értékelni a kezelés hatékonyságát.

Fontos megjegyezni, hogy a magas CRP szint önmagában nem ad specifikus diagnózist, és további vizsgálatokra lehet szükség a gyulladás okának és helyének meghatározásához.

Alacsony CRP szint: okok és lehetséges következmények

Az alacsony CRP szint általában normális, és azt jelzi, hogy nincsenek aktív gyulladásos folyamatok a szervezetben. Azonban néhány esetben az alacsony CRP szint a következő okokból adódhat:

 1. Szteroid gyógyszerek: A szteroidok, mint például a prednizon, csökkenthetik a CRP szintet, mert ezek a gyógyszerek gyulladáscsökkentő hatásúak.
 2. Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID): Ezek a gyógyszerek, mint az ibuprofen vagy az aspirin, szintén csökkenthetik a CRP szintet.
 3. Bizonyos életmódváltozások: Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás abbahagyása és a testsúlycsökkentés is csökkentheti a CRP szintet.

Lehetséges következmények

Az alacsony CRP szint általában nem jelent egészségügyi problémát. Sőt, általában pozitív jel, mivel azt mutatja, hogy a szervezetben nincsenek aktív gyulladásos folyamatok.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a CRP vérvizsgálat csak a gyulladás jelenlétének vagy hiányának jelzője. Az alacsony CRP szint nem jelenti azt, hogy nincs más egészségügyi probléma. Ha továbbra is fennállnak tünetek vagy panaszok, további orvosi vizsgálatokra lehet szükség.

CRP érték daganat esetén

A C-reaktív protein (CRP) értéke nem specifikus a daganatos megbetegedések esetében, és nincs konkrét „daganatos CRP-érték”. A CRP magasabb lehet a daganatos betegeknél a daganathoz társuló gyulladás vagy a daganat által kiváltott szisztémás gyulladási válasz miatt.

Azonban a CRP szintje nem csak a daganatos megbetegedések esetén emelkedik, hanem más gyulladásos állapotokban vagy fertőzéseknél is.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb CRP szint a daganatos megbetegedések rosszabb prognózisával társul, de a pontos értékek és a kapcsolódó kockázatok különbözőek lehetnek a különböző daganattípusoknál.

Mivel a CRP nem specifikus biomarker a daganatos megbetegedések esetében, nem alkalmazzák elsődleges eszközként a rák diagnosztizálására. Ha gyanítjuk, hogy rákos megbetegedésünk van, fontos más, specifikusabb vizsgálatok elvégzése is.

Az orvos a CRP-érték mellett általában más laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat is alkalmaz a daganatos megbetegedés diagnosztizálására és a betegség stádiumának megállapítására.

Ha kérdéseid vannak a CRP-értékek vagy annak jelentőségével kapcsolatban, konzultálj kezelőorvosoddal!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója