Sűrű, krémes fehér folyás – Mi lehet az oka?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A hüvelyi folyás természetes része a női egészségnek, amely minden nő életében megjelenik különböző életszakaszokban. A folyás mennyisége, állaga és színe különböző tényezők – például hormonális változások, ovuláció, terhesség vagy szexuális aktivitás – hatására változhat.

Ugyanakkor, ha a folyás hirtelen megváltozik, vagy ha kísérő tünetek jelentkeznek, az egy esetleges egészségügyi problémára is utalhat.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a sűrű, krémes fehér folyás lehetséges okait, kísérő tüneteit, és azt, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Mi az a folyás?

A folyás a női nemi szervekből származó váladék, amely változó összetételű lehet és változhat a nő menstruációs ciklusa során. Természetes és egészséges része a női test működésének.

A folyás funkciója a női testben

 1. Tisztítás: A folyás segítségével a hüvely képes megszabadulni a halott sejtektől és a felesleges folyadéktól, ezzel elősegítve a hüvely egészségének fenntartását.
 2. Védelem: A folyás segít megvédeni a hüvelyt a káros baktériumoktól és egyéb kórokozóktól. Ennek köszönhetően csökken a fertőzések kockázata.
 3. Lubrikáció: Bizonyos időszakokban, különösen az ovuláció körüli időszakban, a folyás mennyisége növekszik, ami a hüvely természetes lubrikálását segíti elő és megkönnyíti a spermiumok útját a méh felé.

Az egészséges folyás jellemzői

 1. Szín és állag: Az egészséges folyás átlátszó vagy tejszerű fehér színű lehet. Az ovuláció idején nyúlósabb, míg egyéb időszakokban folyékonyabb lehet.
 2. Szag: Az egészséges folyásnak enyhe, nem kifejezetten kellemetlen szaga van.
 3. Mennyiség: A folyás mennyisége női ciklustól és egyéni tényezőktől függően változhat, de általában nem túl bőséges.
 4. Tünetek hiánya: Az egészséges folyás nem okoz viszketést, égő érzést vagy fájdalmat a hüvely területén.

A sűrű, krémes fehér folyás okai

A folyás jellege, állaga és mennyisége változhat a női menstruációs ciklusának különböző szakaszaiban, valamint különböző körülmények és tényezők hatására. A sűrű, krémes fehér folyásnak több lehetséges oka is lehet:

 1. Hormonális változások:
  • A női testben termelt hormonok, különösen az ösztrogén és a progeszteron, befolyásolják a hüvelyi váladék jellegét. A menstruációs ciklus során, különösen a menstruáció előtt és után, a folyás sűrűbbé és krémes állagúvá válhat.
 2. Terhesség jele:
  • A terhesség első jele lehet a sűrű, krémes fehér folyás. A terhesség korai szakaszában a méhnyak termeli ezt a fajta váladékot, ami lezárja a méhnyakcsatornát, védelmet nyújtva a méhnek és a magzatnak.
 3. Ovuláció periódusa:
  • Az ovuláció ideje körül a folyás változhat. Bár sok nőnél az ovuláció során a folyás nyúlósabb és átlátszóbb lesz (mint a tojásfehérje), néhány nőnél a folyás krémes állagú és fehér lehet az ovuláció előtt vagy után.
 4. Szexuális aktivitás:
  • Szexuális izgalom esetén a hüvely természetes lubrikáló váladékot termel, amely keveredhet a hüvelyi folyással, így sűrűbbé és krémes állagúvá téve azt. Emellett az ejakulátum és a hüvelyi folyadék keveredése is befolyásolhatja a folyás állagát és színét a szexuális aktus után.

Minden nő teste egyedi, ezért a folyás jellege és mennyisége egyéntől függően változhat. Amennyiben a folyás hosszabb ideig tart, vagy kísérő tünetek jelentkeznek (például viszketés, égő érzés), ajánlott orvoshoz fordulni.

Betegségek és állapotok, melyek sűrű, krémes fehér folyást okozhatnak

A sűrű, krémes fehér folyás nemcsak természetes okokból adódóan jelenhet meg, hanem egyes betegségek és állapotok miatt is. A következők azok a leggyakoribb betegségek és állapotok, melyek ilyen jellegű folyást okozhatnak:

 1. Hüvelyi gombás fertőzés (élesztőszerű fertőzés):
  • Ez egy gyakori hüvelyi fertőzés, amelyet a Candida albicans nevű gomba okoz. A folyás sűrű, túróra emlékeztető állagú lehet, és általában viszketéssel, égő érzéssel és hüvelyi irritációval jár. A Candida-fertőzés kialakulásának okai között szerepelnek az antibiotikumok használata, a túlzott hüvelyi mosakodás, a diabetes vagy a csökkent immunitás.
 2. Bakteriális hüvelyfertőzés (Bakteriális vaginózis, BV):
  • A BV egy olyan állapot, amely akkor alakul ki, ha egyensúlyba kerülnek a hüvely normál baktériumai. A folyás fehér vagy szürke, hal szagú lehet. Egyéb tünetek közé tartozhat az égő érzés vizelés közben vagy a hüvelyi irritáció. A BV kialakulásának pontos oka nem ismert, de többek között szexuális aktivitás, a hüvely túlzott tisztítása vagy a hüvelyi baktériumok egyensúlyának zavara miatt jöhet létre.
 3. Szexuális úton terjedő betegségek (STI):
  • Egyes szexuális úton terjedő betegségek, mint például a chlamydia, a gonorrhoea vagy a trichomoniázis, folyás-változásokat okozhatnak. Ezek az STI-k fehér, sárga vagy zöldes folyást okozhatnak. Ezenkívül egyéb tünetek, mint például a hüvelyi viszketés, az égő érzés, a fájdalom vagy a rendellenes vérzés is kialakulhatnak.

Ha valaki úgy érzi, hogy a folyásának változása egy betegség vagy állapot jele lehet, fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljon. Az időben történő diagnózis és kezelés megelőzheti a komplikációkat és segíthet a betegnek mihamarabb visszanyerni egészségét.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A hüvelyi folyás természetes jelenség a nők életében, és általában nem okoz aggodalmat. Azonban néhány változás vagy kísérő tünet esetén érdemes orvosi segítséget kérni, hogy kizárjuk az esetleges fertőzéseket vagy egyéb egészségügyi problémákat.

Az alábbiakban bemutatjuk, mikor ajánlott szakemberhez fordulni:

 1. A folyás mennyiségének, színének vagy szagának hirtelen változása:
  • Mennyiség: Ha a folyás mennyisége hirtelen nő vagy csökken, ez fertőzésre, hormonális változásokra vagy egyéb állapotokra utalhat.
  • Szín: Az egészséges folyás általában átlátszó vagy tejszerű fehér. Zöldes, sárgás, szürke vagy véres színű folyás esetén érdemes orvoshoz fordulni.
  • Szag: Az egészséges folyásnak enyhe, semleges szaga van. Hal vagy kellemetlen szagú folyás bakteriális vaginózisra vagy egyéb fertőzésekre utalhat.
 2. Kísérő tünetek:
  • Viszketés: A folyással járó viszketés gyakran hüvelyi candidiasisra vagy egyéb fertőzésekre utal.
  • Égő érzés: Az égő érzés, különösen vizelés közben, gyakran bakteriális vagy gombás fertőzést jelez.
  • Fájdalom: A hasi fájdalom, a hüvelyi fájdalom vagy a szex közbeni fájdalom jelentkezése esetén érdemes orvosi tanácsot kérni, mivel ezek egyes fertőzések, gyulladásos állapotok vagy egyéb egészségügyi problémák tünetei lehetnek.

Továbbá, ha valaki úgy érzi, hogy terhes lehet, vagy ha nemrég szexuális úton terjedő betegséggel (STI) kapcsolatos kockázati tényezőknek volt kitéve (például óvszer nélküli szex vagy új partner), érdemes orvoshoz fordulni, ha a folyása megváltozik.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója