A tériszony pszichológiája: Hogyan kezeljük és értsük meg?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

Sokan tapasztaltak már légszomjat, szédülést vagy szorongást, mikor a mélység felett álltak egy balkonon, egy kilátó tornyán vagy akár csak egy létrán.

A tériszony, bár sokan úgy gondolják, pusztán a magasságtól való félelem, sokkal összetettebb jelenség. Nem csupán a magasság vagy a zuhanás félelmét jelenti, hanem az emberi psziché egy mélyebb, gyakran alábecsült rétegét is feltárja.

Ebben a cikkben belemerülünk a tériszony eredetébe, tüneteibe, valamint néhány hatékony módszert is bemutatunk a kezelésére.

A tériszony definíciója

A tériszony, vagy más néven akrofóbia, egy specifikus fóbia, mely a magasságtól való irracionális és túlzott félelmet jelenti. Azok a személyek, akik ettől szenvednek, gyakran érzik magukat szorongónak vagy pánikba esnek, ha magas helyen vannak, még akkor is, ha objektív szempontból biztonságban vannak.

A kifejezés eredete a görög „akron” szóból ered, ami „csúcsot” vagy „élt” jelent, és a „phobos”, ami „félelmet” jelent. Tehát az akrofóbia szó szerinti fordítása „csúcstól” vagy „éltől való félelem”.

Fontos megjegyezni, hogy a tériszony nem pusztán a magasságtól való félelem, hanem a zuhanástól, vagy az emelkedett helyzetben való veszélyeztetettség érzésétől való félelem. A tériszony nem csak a magas épületeket vagy hegyeket látva jelentkezik, hanem akkor is előfordulhat, ha valaki egy létrán vagy akár egy szék tetején áll.

A tériszony okai

A tériszony, mint a legtöbb fóbia, összetett és multifaktoriális eredetű. Több potenciális okot és tényezőt azonosítottak, melyek hozzájárulnak a fóbia kialakulásához. Néhány lehetséges ok:

 1. Korábbi traumás események: Azoknál az embereknél, akik korábban traumát szenvedtek el magas helyen (pl. leestek vagy majdnem leestek), nagyobb a kockázata annak, hogy tériszony alakul ki. Ez az emlék hosszú távú félelmet és szorongást válthat ki magas helyekkel kapcsolatban.
 2. Túlélési ösztön: Egyes elméletek szerint a magasságtól való félelem alapvetően be van programozva az emberi agyba mint túlélési ösztön, ami megóv minket a veszélyes helyzetektől. Ez az ösztön azonban néhány emberben túlzottan erőssé válhat.
 3. Genetika: Bár nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a fóbiák, beleértve a tériszonyt is, közvetlenül öröklődnek, a kutatások azt mutatják, hogy azoknak az embereknek, akiknek a családjában vannak fóbiás személyek, nagyobb a kockázata annak, hogy maguk is fóbiában szenvednek.
 4. Vesztibuláris rendszer: A belső fülben található vesztibuláris rendszer felelős az egyensúlyért és a térbeli orientációért. Ezen rendszer zavara vagy rendellenessége hozzájárulhat a magasságtól való félelemhez, mivel az ember elveszítheti az egyensúlyérzékét.
 5. Tanult válasz: Néhány esetben az emberek a környezetüktől tanulják meg a félelmet. Ha például egy gyermek azt látja, hogy a szülője vagy gondozója fél a magasságtól, nagyobb eséllyel sajátítja el ezt a félelmet.
 6. Egyéb pszichológiai okok: Néhány emberben a tériszony a kontroll iránti félelemmel vagy az önmagába vetett bizalom hiányával kapcsolatos. Például félnek attól, hogy elveszítik az irányítást és leesnek.

Bár sokféle oka lehet a tériszonynak, fontos megjegyezni, hogy ez egy valódi érzés és sok ember számára komoly kihívást jelent. A megértés és az empátia kulcsfontosságú a tériszonytól szenvedőkkel való kommunikációban.

A tériszony tünetei

A tériszonytól szenvedő emberek számos tünetet tapasztalhatnak, amelyek mind fizikai, mind érzelmi és mentális hatásokat fejtenek ki. Ezek a tünetek különböző súlyossággal jelentkezhetnek, és a környezettől, az adott helyzettől vagy a beteg egyéni érzékenységétől függően változhatnak.

Fizikai tünetek:

 1. Szédülés: Az egyik leggyakoribb tünet, mely gyakran összefügg az egyensúly elvesztésének érzésével.
 2. Hányinger: Sokan émelygést vagy hányást tapasztalnak, különösen extrém magasságban.
 3. Izzadás: Fokozott verejtékezés, különösen a tenyéren.
 4. Reszketés: A kezek, a lábak vagy az egész test remegése.
 5. Légszomj: Légzési nehézségek vagy gyors légzés.
 6. Szapora szívverés: A szívritmus megnövekedett gyorsasága vagy szabálytalansága.

Érzelmi és mentális reakciók:

 1. Intenzív félelem vagy pánik: A magasságtól vagy a zuhanás lehetőségétől való irracionális félelem.
 2. Kerülő magatartás: Az emberek elkerülhetik a magas helyeket vagy helyzeteket, még akkor is, ha ez nem jelent reális veszélyt.
 3. Az irányítás elvesztésének érzése: Sokakban van egy erős érzés, hogy elveszítik az ellenőrzést vagy képtelenek lesznek megtartani az egyensúlyukat.
 4. Önbezárkózás: A félelem miatt elkerülhetik a társadalmi eseményeket vagy tevékenységeket, amelyek magassággal járnak.
 5. Depresszió vagy szorongás: Hosszú távú tériszony esetén az emberek depressziósak vagy szorongóak lehetnek, különösen ha a fóbia megakadályozza őket a mindennapi tevékenységeikben.

Az érintetteknek tudatosítaniuk kell, hogy a tünetek nemcsak a magassággal járó helyzetekben, hanem még azelőtt is jelentkezhetnek, hogy a magas helyzetbe kerülnek, például ha csak gondolnak rá vagy beszélnek róla.

Ha valakinek ezek közül bármelyik tünete van és gátolja a mindennapi életben, érdemes szakemberhez fordulni segítségért.

Tippek és trükkök a tériszony kezelésére

A tériszony kezelése egyéni alapon változhat, attól függően, hogy milyen súlyos a probléma és milyen okok állnak mögötte. Azonban számos módszer és technika áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a magasságtól való félelem kezelésében.

 1. Relaxációs technikák: A relaxációs technikák, mint a mélylégzés, a progresszív izomrelaxáció vagy a meditáció, segíthetnek az izmok ellazításában és a szorongás csökkentésében. Ha egy személy képes ellazulni és lecsökkenteni a stressz szintjét, ez csökkentheti a tériszony tüneteit is.
 2. Pozitív gondolkodás: A negatív gondolatok és a katasztrófális-elvárások gyakran súlyosbítják a fóbia tüneteit. A pozitív megerősítések és a realisztikus gondolkodás segíthetnek ezen gondolatok korrigálásában.
 3. Kognitív viselkedésterápia (KVT): A KVT egyike a leghatékonyabb módszereknek a fóbiák, beleértve a tériszonyt is, kezelésére. Ezzel a módszerrel az emberek megismerik és megváltoztatják azokat a negatív gondolatmintákat és viselkedéseket, amelyek a fóbiát táplálják. A KVT során az egyént a fóbia forrásával szembesítik kontrollált körülmények között, miközben új viselkedési és gondolkodási stratégiákat tanulnak.
 4. Kitettségi terápia: Ez a terápia azt javasolja, hogy az egyén szándékosan és fokozatosan kerüljön olyan helyzetbe, amely félelmet vált ki, kezdve a kevésbé fenyegető helyzetektől az intenzívebbekig. Ennek célja, hogy az egyén megtanulja kezelni és csökkenteni a félelmét a különböző szituációkban.
 5. Önsegítő csoportok: Csoportos környezetben beszélni a tériszonyról és hallgatni mások történeteit és stratégiáit segíthet az érintetteknek abban, hogy úgy érezzék, nem egyedül vannak a problémájukkal.
 6. Virtuális valóság (VR) terápia: A modern technológia lehetővé teszi, hogy az emberek biztonságos környezetben szembesüljenek a félelmeikkel. A VR-terápiát gyakran használják a tériszony kezelésére, mivel lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy „valósághű” magas helyzeteket tapasztaljon meg kockázat nélkül.

A fentiek csak néhány a rendelkezésre álló módszerek közül. Az érintetteknek ajánlott szakemberrel konzultálni a legmegfelelőbb kezelési módszer kiválasztásához.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója