Akupunktúra – mi ez és mikor alkalmazzák?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Az akupunktúra a kínai gyógyászatban népszerű terápia, amely a különböző betegségekhez kapcsolódó tünetek enyhítésére a test meghatározott pontjain történő tűk elhelyezésén alapul.

Ez az ősi kezelés továbbra is hatékony, és egyre népszerűbb az általános egészség- és stressz kezelésben.

Hogyan működik az akupunktúra?

Az akupunktúra gyakorlata több mint 3000 éves múltra tekint vissza. Elgondolása abban az elméletben gyökerezik, hogy a jó egészség két ellentétes erő egyensúlyából fakad: a jin és a jang.

A test kiegyensúlyozására szolgáló speciális akupunktúrás pontok segítségével serkentik a létfontosságú energia – „chi” – mozgását.

A Chi olyan utakon mozog, amelyeket az akupunktúrás szakemberek meridiánoknak neveznek. A negatív energia blokkolhatja a meridiánokat. Itt jön képbe a terápia, amely segít helyreállítani az energiaáramlást ezeken a meridiánokon.

Az akupunktúrás tűk stratégiailag a test különböző mélységein és pontjain vannak elhelyezve, hogy stimulálják a központi idegrendszert, és vegyi anyagokat szabadítsanak fel az izmokban, a gerincvelőben és az agyban.

Ez olyan biokémiai változásokat hoz létre, amelyek serkentik a szervezet természetes regenerációs képességeit.

Fájdalmas a terápia?

Az akupunktúra során a legtöbb ember enyhe szúráshoz hasonló kényelmetlenséget érezhet, amikor a tűket a speciális pontokra helyezik, de a kezelés szinte fájdalommentes. Néhány beteg el is alszik egy munkamenet alatt.

A titok az, hogy nagyon vékony tűket használnak, amelyek csak néhány milliméternyire hatolnak be a bőrbe, és nem olyan helyre helyezik, amely fájdalmat vált ki, vagy olyan helyre, ahol érezhető a kellemetlen érzés.

Például egy nyaki fájdalomtól szenvedő személynél a kezére vagy a lábára helyezett tűket használnak.

Hogyan zajlik egy akupunktúrás kezelés?

Általában az első látogatáskor az akupunktúrás szakember felméri általános egészségi állapotunkat. Ez több lépésből áll:

 1. A bőrtónus, a szemek, a fülek és a járás vizuális értékelése. Ezenkívül megvizsgálja a nyelv alakját, szerkezetét és nedvességszintjét.
 2. Hallgatás – a hangból és a kifejezésmódból sok mindent meg lehet érteni magáról az emberről és közérzetéről.
 3. Tapintás – a szakember megérinti a test különböző pulzuspontjait. Ez segít meghatározni a pulzus erősségét, és felismerni a duzzadt, meleg vagy hideg területeket.
 4. Párbeszéd – a szakember további kérdéseket tesz fel a páciens egészségi állapotunkkal kapcsolatban.

Ezután megtörténik az első akupunktúrás kezelés, amely az értékelés eredményétől függően 20-40 percig tart. A fizikoterápiához hasonlóan a legtöbb embernek több kezelésre van szüksége a megkönnyebbüléshez. Általában heti kétszeri látogatás javasolt.

Körülbelül 2-3 hét elteltével mindenki megtapasztalja, hogy az akupunktúra az adott esetben működik-e vagy sem.

A legtöbb szakember az egész test pontjait kezeli. Leggyakrabban a lábfejen, a bokán, a lábakon és a kezeken lévő pontokat használják. De néha a hangsúly kifejezetten a füleken van, vagy akár csak a kezeken és a lábakon.

Ugyanakkor a pangó energia mozgatásának más módjai is használhatók. Például enyhe elektromos stimuláció adható az akupunktúrás tűkhöz egy transzkután elektromos idegstimulációs (TENS) eszközzel.

Lehet gyakorolni a köpölyözést is, amely során a köpölyözést a test különböző területein alkalmazzák a chi áramlásának javítása érdekében. Egyes akupunktúrás szakemberek gyógynövényeket és kiegészítőket is javasolnak.

Mikor adható a terápia?

Mint minden kezelésnél, az akupunktúra egyéni eredményei is eltérőek. Vannak, akik ellazulnak, míg mások energikusabbnak érezhetik magukat.

Általában azok, akik befejezik a kezelést, egyszerű módszert találnak a fájdalom kezelésére. A betegeket arra biztatjuk, hogy kérjenek orvosi tanácsot annak eldöntésére, hogy a terápia hatékony lehet-e az adott állapotukra.

Az akupunktúra célja a szervezet természetes gyógyulási reakciójának serkentése. Hatékony lehet önmagában gyakorolva, valamint a hagyományos orvoslás támogatásaként olyan egészségügyi állapotok kezelésére, mint például:

 • Fejfájás
 • Álmatlanság
 • Depresszió
 • Mozgásszervi fájdalom
 • Osteoarthritis
 • Hányinger
 • Szezonális allergiák
 • Carpalis alagút szindróma
 • Menstruációs görcsök
 • Fibromyalgia
 • Magas vérnyomás
 • Asztma
 • Rehabilitáció stroke után

A kezelésnek vannak mellékhatásai?

Mint minden kezelés, az akupunktúra is okozhat mellékhatásokat néhány embernél, amelyek közé tartozik:

 • fájdalom és vérzés a tű beszúrása miatt
 • hányinger
 • bőrkiütés
 • allergiás reakció
 • zúzódások a tű környékén
 • szédülés

Kevésbé gyakoriak a súlyos mellékhatások, mint például az erek és az idegek, a szervek sérülése, valamint a gerincvelő sérülései.

Az ilyen szövődmények kockázatának csökkentése érdekében a kezelést mindig engedéllyel rendelkező szakembernek kell elvégeznie, és tiszta, eldobható tűket kell használni.

Az akupunktúra általában szinte mindenki számára biztonságos, de tájékoztassuk az orvost, ha bizonyos bőrproblémáink vannak, hölgyeknél pedig a terhességről.

Sajnos bizonyos betegségekben szenvedőknek kerülniük kell az akupunktúrát. Egyes esetekben ez a szövődmények kockázatának köszönhető, míg másokban – nincs elegendő kutatás arra vonatkozóan, hogy a terápia hogyan befolyásolhatja a mögöttes egészségi állapotot.

Ide tartoznak a következők:

 • aktív fertőzés
 • pacemaker behelyezve
 • véralvadási zavarok

Mi a különbség az akupunktúra és az akupresszúra között?

Az akupresszúra egy másik hagyományos kínai orvoslás eszköz, amely hasonló az akupunktúrához, de nem invazív.

Az akupresszúra egy tű nélküli kezelés, csak bizonyos pontok nyomásával.

Az akupunktúrához hasonlóan az akupresszúra is hatásos, mert növeli a chi áramlását és kiegyensúlyozza a rendszereket az egész testben. Ismét az idegrendszert és az agyat serkentik különböző neuropeptidek felszabadítására, amelyek segítenek a fájdalom, a szorongás stb.

A fő különbség az, hogy az akupunktúrát, mint már említettük, csak engedéllyel rendelkező szakember alkalmazza. Ezért hatékonyabb és professzionálisabb kezelési eszköznek tekintik. Az akupresszúra azonban az öngyógyítás egyik formája lehet.

Számos könyv és oktatóvideó található, amelyek segítségével megtanulhatjuk, hogyan alkalmazzuk otthon a legkülönfélébb betegségekre.

Mindenképpen beszéljünk orvosunkkal, mielőtt bármilyen akupunktúrát vagy akupresszúrát kipróbálnánk. Egyik megközelítés sem helyettesíti az egyéb szükséges orvosi ellátást. Néha mindkettőt csak kiegészítő terápiaként szabad alkalmazni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója