Durián (Durio zibethinus): A gyümölcsök koronázatlan királya

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A durián a trópusi gyümölcsök között kivételes helyet foglal el. Míg számos gyümölcsöt azonnal be lehet azonosítani édes illatuk alapján, a durián egy olyan kihívást jelent, amely szembesíti az ízlelőbimbókat és az orrot egyaránt.

Ebben a cikkben mélyebben belemerülünk a durián világába: megvizsgáljuk eredetét, fizikai jellemzőit, tápanyagtartalmát és népszerű felhasználási módjait a konyhában.

Emellett tanácsokat is adunk a gyümölcs tárolásához. Csatlakozz hozzánk ezen különleges gyümölcs izgalmas felfedezésében, amelyet sokan a gyümölcsök királyának tartanak.

A durián története

A durián, melyet gyakran a trópusok királyaként emlegetnek, Délkelet-Ázsiában őshonos. Bár pontos eredetét nehéz meghatározni, sokan Malájziában és Indonéziában keresik a gyümölcs ősi gyökereit.

A régi maláj és indonéz irodalomban többször is említik a duriánt, ami arra utal, hogy a gyümölcsnek már évszázadokkal ezelőtt is fontos szerepe volt a helyi kultúrákban. Egyes források szerint a duriánt már az 1400-as években ismerték és kereskedelmi célból termesztették a régióban.

A durián Délkelet-Ázsián kívüli terjedése viszonylag lassú volt elsősorban annak szagának intenzitása miatt, amit sokan kellemetlennek találnak. Ennek ellenére a 20. században a durián elért más ázsiai országokat, mint például Kínát és Thaiföldet, ahol mára jelentős termesztői területekkel rendelkezik.

A durián különleges íze és állaga, valamint tápanyagban gazdag összetétele miatt sokan kedvelik Délkelet-Ázsiában. Ennek eredményeként a gyümölcs ma már a régió egyik legnépszerűbb és legdrágább gyümölcse, melyet nem csak frissen, hanem számos más formában, például édességként, konzervként vagy fagylaltként is fogyasztanak.

A durián megjelenése és jellemzői

A durián első pillantásra is igen jellegzetes és könnyen felismerhető.

 1. Héja: A gyümölcs nagy, ovális vagy hosszúkás formájú, súlya elérheti az 1-3 kilogrammot is. A durián legfeltűnőbb tulajdonsága talán a vastag, tüskés héja, mely barnászöld vagy sárgászöld színű lehet. A tüskék kemények és szúrósak.
 2. Belseje: A héj alatt a durián lágy, krémes állagú, sárgás vagy világosbarna húsát találjuk, melyet sokan „szegfűszegszerű”, „mandulás” vagy akár „krémes” ízjegyekkel írnak le. A gyümölcs húsa szelvényekre oszlik, melyek között nagy, magvas területeket találunk. A magvak oválisak, sima felületűek és viszonylag nagyok, melyek akár 2-4 cm hosszúságúak is lehetnek.
 3. Szaga: Míg a durián ízét sokan dicsérik, a gyümölcs szaga megosztó. Jellegzetes, erőteljes és behatoló szaga van, amelyet egyesek „romlott hagymához”, „szennyvízhez” vagy „penészes szagúhoz” hasonlítanak, míg mások édeskés, karamellizált hagyma vagy almás pálinka aromáját éreznek benne. A szag olyan intenzív, hogy számos helyen, például szállodákban és tömegközlekedési eszközökre tilos duriánt bevinni.

Tápanyagtartalom és egészségügyi előnyök

A durián nem csak ízében és szagában különleges, hanem tápanyagtartalmában is. A gyümölcs számos vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot tartalmaz, amelyek pozitív hatással lehetnek az egészségre.

 1. Vitaminok: A durián gazdag C-vitaminban, amely antioxidánsként működik a szervezetben és elősegíti az immunrendszer megfelelő működését. Továbbá jelentős mennyiségű B-vitaminokat is tartalmaz, beleértve a tiamint (B1), riboflavint (B2) és niacint (B3), amelyek segítenek a szervezetnek az élelmiszerből energiát előállítani.
 2. Ásványi anyagok: A durián jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz, ami segít a vérnyomás szabályozásában és az idegrendszer megfelelő működésében. Továbbá magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz.
 3. Rost: A durián gazdag rostban, ami elősegíti az emésztést, hozzájárul a jó bélműködéshez és segíthet a koleszterinszint szabályozásában.
 4. Energia és kalória: A durián viszonylag magas kalóriatartalmú a gyümölcsök között, ami annak köszönhető, hogy gazdag természetes cukrokban és zsírokban. Egyesek számára ezáltal kiváló energiaforrás lehet.
 5. Antioxidánsok: A duriánban található antioxidánsok, mint például a béta-karotin és a C-vitamin, segíthetnek a szabad gyökök elleni védekezésben, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához.
 6. Egészségügyi előnyök: Ezen tápanyagok kombinációja révén a durián elősegítheti az emésztési egészséget, csökkentheti a szívbetegség kockázatát, támogathatja az immunrendszert és segíthet a sejtek védelmében.

Tápérték tartalom

A durián tápérték-tartalma eltérhet a különböző források és fajták alapján, de általános értelemben a következő tápérték-adatok tekinthetők átlagosnak 100 gramm duriánra vonatkozóan:

 • Kalória: Kb. 147-150 kcal
 • Fehérje: Kb. 1,5 g
 • Zsír: Kb. 5-5,5 g
  • Telített zsír: Kb. 2,2 g
 • Szénhidrát: Kb. 27-30 g
  • Rost: Kb. 3,8 g
  • Cukor: Kb. 13-15 g
 • Vitaminok:
  • C-vitamin: Kb. 19,7 mg (33% RDA)
  • B6-vitamin: Kb. 0,316 mg
  • Tiamin (B1-vitamin): Kb. 0,374 mg
  • Riboflavin (B2-vitamin): Kb. 0,2 mg
 • Ásványi anyagok:
  • Kálium: Kb. 436 mg
  • Foszfor: Kb. 39 mg
  • Magnézium: Kb. 30 mg
  • Vas: Kb. 0,43 mg
  • Cink: Kb. 0,28 mg

Ezek az értékek átlagosnak tekinthetők, és eltérések lehetnek a különböző duriánfajták és érettségi fokok között, valamint a talajtípustól, a termesztési körülményektől és az éghajlati viszonyoktól függően is. A pontos tápértékek meghatározásához laboratóriumi analízisre lehet szükség.

Durián a konyhában: Népszerű receptek és felhasználási módok a duriánnal

A duriánt Délkelet-Ázsiában gyakran „a gyümölcsök királyának” nevezik, és édes íze miatt számos kulináris alkalmazása van. A következőkben bemutatjuk a durián legnépszerűbb felhasználási módjait és receptjeit:

 1. Durián fogyasztása nyersen: A durián legelterjedtebb fogyasztási módja, hogy a gyümölcsöt kettévágják, és a lágy, krémes húsát kikanalazzák és nyersen fogyasztják.
 2. Duriános rizspuding (Durian Sticky Rice): Ez a desszert gluténmentes rizsből, kókusztejből, cukorból és friss duriánhúsból készül. A rizst kókusztejben főzik, majd tálaláskor duriánhússal koronázzák meg.
 3. Duriános fagylalt és sorbet: A durián krémes állaga ideális fagylalt vagy sorbet készítésére. Hozzáadhatunk kókusztejet vagy tejszínt a további krémesség érdekében.
 4. Duriános pite és sütik: A duriánhúst használják édes töltelékként pitékhez, tortákhoz vagy sütikhez.
 5. Duriános smoothie: A durián, kókusztej, méz vagy édesítőszer és jég kombinációja tökéletes, krémes italt eredményez.
 6. Duriános piskóta: Néhány délkelet-ázsiai országban népszerű a duriánhúsból készült piskóta, amelyet cukorral, tojással és liszttel készítenek.
 7. Duriánchips: A duriánt vékony szeletekre vághatjuk és megszáríthatjuk vagy sütőben piríthatjuk, így ropogós, édes snacket kapunk.
 8. Duriános kávé vagy latte: Néhány kávézóban és étteremben kínálnak duriánalapú kávét vagy latte-t, ahol a durián ízét a kávé keserűségével kombinálják.

A durián sokféle módon felhasználható a konyhában, és az édes ízét számos desszertben és édességben ki lehet használni. Emellett a durián karakterisztikus íze és állaga új és különleges élményt nyújthat a kulináris kísérletezésben.

Hogyan tároljuk a duriánt otthon és mire figyeljünk a frissesség megőrzése érdekében?

A durián egy olyan gyümölcs, amelynek tárolása speciális figyelmet igényel, különösen az erős szaga miatt. Íme néhány tipp és tanács, hogy hogyan tároljuk megfelelően és mire figyeljünk:

 1. Szobahőmérsékleten: Ha a durián még nem teljesen érett, szobahőmérsékleten tarthatjuk néhány napig. Ezt úgy azonosíthatjuk, ha a durián húsának állaga még kemény, és az erős szaga nem túl intenzív.
 2. Hűtőszekrényben: Ha a durián már teljesen érett, és nem szeretnénk azonnal elfogyasztani, hűtőszekrényben tárolhatjuk. Érdemes egy zárt edényben vagy lezárható zacskóban tárolni, hogy a szaga ne terjedjen el a hűtőszekrényben. Az így tárolt durián csak néhány napig marad friss.
 3. Fagyasztás: Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni a duriánt, akkor a húsát eltávolíthatjuk a magjától és fagyasztóban tárolhatjuk. Fagyasztott állapotban hónapokig is eltartható.
 4. Ellenőrzés a romlás jelei szempontjából: A durián húsa a tárolás során barnulhat és szárazzá válhat. Ezek a romlás első jelei lehetnek. Ha a gyümölcsön penész vagy kellemetlen szag jelentkezik, jobb, ha nem fogyasztjuk el.
 5. Védjük a nedvességtől: Ha a duriánt hűtőszekrényben tároljuk, próbáljuk meg minimalizálni a nedvességnek való kitettséget. A túl sok nedvesség növeli a penész kialakulásának esélyét.

Összefoglalva, a durián tárolása során a legfontosabb, hogy figyeljünk a gyümölcs állapotára és szagára. Ha a duriánt frissen tartjuk, ízletes és édes lesz, de ha elkezd romlani, gyorsan elveszíti jellegzetes ízét és állagát.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója