Durián (Durio zibethinus): A gyümölcsök koronázatlan királya

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A durián a trópusi gyümölcsök között kivételes helyet foglal el. Míg számos gyümölcsöt azonnal be lehet azonosítani édes illatuk alapján, a durián egy olyan kihívást jelent, amely szembesíti az ízlelőbimbókat és az orrot egyaránt.

Ebben a cikkben mélyebben belemerülünk a durián világába: megvizsgáljuk eredetét, fizikai jellemzőit, tápanyagtartalmát és népszerű felhasználási módjait a konyhában.

Emellett tanácsokat is adunk a gyümölcs tárolásához. Csatlakozz hozzánk ezen különleges gyümölcs izgalmas felfedezésében, amelyet sokan a gyümölcsök királyának tartanak.

A durián története

A durián, melyet gyakran a trópusok királyaként emlegetnek, Délkelet-Ázsiában őshonos. Bár pontos eredetét nehéz meghatározni, sokan Malájziában és Indonéziában keresik a gyümölcs ősi gyökereit.

A régi maláj és indonéz irodalomban többször is említik a duriánt, ami arra utal, hogy a gyümölcsnek már évszázadokkal ezelőtt is fontos szerepe volt a helyi kultúrákban. Egyes források szerint a duriánt már az 1400-as években ismerték és kereskedelmi célból termesztették a régióban.

A durián Délkelet-Ázsián kívüli terjedése viszonylag lassú volt elsősorban annak szagának intenzitása miatt, amit sokan kellemetlennek találnak. Ennek ellenére a 20. században a durián elért más ázsiai országokat, mint például Kínát és Thaiföldet, ahol mára jelentős termesztői területekkel rendelkezik.

A durián különleges íze és állaga, valamint tápanyagban gazdag összetétele miatt sokan kedvelik Délkelet-Ázsiában. Ennek eredményeként a gyümölcs ma már a régió egyik legnépszerűbb és legdrágább gyümölcse, melyet nem csak frissen, hanem számos más formában, például édességként, konzervként vagy fagylaltként is fogyasztanak.

A durián megjelenése és jellemzői

A durián első pillantásra is igen jellegzetes és könnyen felismerhető.

 1. Héja: A gyümölcs nagy, ovális vagy hosszúkás formájú, súlya elérheti az 1-3 kilogrammot is. A durián legfeltűnőbb tulajdonsága talán a vastag, tüskés héja, mely barnászöld vagy sárgászöld színű lehet. A tüskék kemények és szúrósak.
 2. Belseje: A héj alatt a durián lágy, krémes állagú, sárgás vagy világosbarna húsát találjuk, melyet sokan „szegfűszegszerű”, „mandulás” vagy akár „krémes” ízjegyekkel írnak le. A gyümölcs húsa szelvényekre oszlik, melyek között nagy, magvas területeket találunk. A magvak oválisak, sima felületűek és viszonylag nagyok, melyek akár 2-4 cm hosszúságúak is lehetnek.
 3. Szaga: Míg a durián ízét sokan dicsérik, a gyümölcs szaga megosztó. Jellegzetes, erőteljes és behatoló szaga van, amelyet egyesek „romlott hagymához”, „szennyvízhez” vagy „penészes szagúhoz” hasonlítanak, míg mások édeskés, karamellizált hagyma vagy almás pálinka aromáját éreznek benne. A szag olyan intenzív, hogy számos helyen, például szállodákban és tömegközlekedési eszközökre tilos duriánt bevinni.

Tápanyagtartalom és egészségügyi előnyök

A durián nem csak ízében és szagában különleges, hanem tápanyagtartalmában is. A gyümölcs számos vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot tartalmaz, amelyek pozitív hatással lehetnek az egészségre.

 1. Vitaminok: A durián gazdag C-vitaminban, amely antioxidánsként működik a szervezetben és elősegíti az immunrendszer megfelelő működését. Továbbá jelentős mennyiségű B-vitaminokat is tartalmaz, beleértve a tiamint (B1), riboflavint (B2) és niacint (B3), amelyek segítenek a szervezetnek az élelmiszerből energiát előállítani.
 2. Ásványi anyagok: A durián jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz, ami segít a vérnyomás szabályozásában és az idegrendszer megfelelő működésében. Továbbá magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz.
 3. Rost: A durián gazdag rostban, ami elősegíti az emésztést, hozzájárul a jó bélműködéshez és segíthet a koleszterinszint szabályozásában.
 4. Energia és kalória: A durián viszonylag magas kalóriatartalmú a gyümölcsök között, ami annak köszönhető, hogy gazdag természetes cukrokban és zsírokban. Egyesek számára ezáltal kiváló energiaforrás lehet.
 5. Antioxidánsok: A duriánban található antioxidánsok, mint például a béta-karotin és a C-vitamin, segíthetnek a szabad gyökök elleni védekezésben, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához.
 6. Egészségügyi előnyök: Ezen tápanyagok kombinációja révén a durián elősegítheti az emésztési egészséget, csökkentheti a szívbetegség kockázatát, támogathatja az immunrendszert és segíthet a sejtek védelmében.

Tápérték tartalom

A durián tápérték-tartalma eltérhet a különböző források és fajták alapján, de általános értelemben a következő tápérték-adatok tekinthetők átlagosnak 100 gramm duriánra vonatkozóan:

 • Kalória: Kb. 147-150 kcal
 • Fehérje: Kb. 1,5 g
 • Zsír: Kb. 5-5,5 g
  • Telített zsír: Kb. 2,2 g
 • Szénhidrát: Kb. 27-30 g
  • Rost: Kb. 3,8 g
  • Cukor: Kb. 13-15 g
 • Vitaminok:
  • C-vitamin: Kb. 19,7 mg (33% RDA)
  • B6-vitamin: Kb. 0,316 mg
  • Tiamin (B1-vitamin): Kb. 0,374 mg
  • Riboflavin (B2-vitamin): Kb. 0,2 mg
 • Ásványi anyagok:
  • Kálium: Kb. 436 mg
  • Foszfor: Kb. 39 mg
  • Magnézium: Kb. 30 mg
  • Vas: Kb. 0,43 mg
  • Cink: Kb. 0,28 mg

Ezek az értékek átlagosnak tekinthetők, és eltérések lehetnek a különböző duriánfajták és érettségi fokok között, valamint a talajtípustól, a termesztési körülményektől és az éghajlati viszonyoktól függően is. A pontos tápértékek meghatározásához laboratóriumi analízisre lehet szükség.

Durián a konyhában: Népszerű receptek és felhasználási módok a duriánnal

A duriánt Délkelet-Ázsiában gyakran „a gyümölcsök királyának” nevezik, és édes íze miatt számos kulináris alkalmazása van. A következőkben bemutatjuk a durián legnépszerűbb felhasználási módjait és receptjeit:

 1. Durián fogyasztása nyersen: A durián legelterjedtebb fogyasztási módja, hogy a gyümölcsöt kettévágják, és a lágy, krémes húsát kikanalazzák és nyersen fogyasztják.
 2. Duriános rizspuding (Durian Sticky Rice): Ez a desszert gluténmentes rizsből, kókusztejből, cukorból és friss duriánhúsból készül. A rizst kókusztejben főzik, majd tálaláskor duriánhússal koronázzák meg.
 3. Duriános fagylalt és sorbet: A durián krémes állaga ideális fagylalt vagy sorbet készítésére. Hozzáadhatunk kókusztejet vagy tejszínt a további krémesség érdekében.
 4. Duriános pite és sütik: A duriánhúst használják édes töltelékként pitékhez, tortákhoz vagy sütikhez.
 5. Duriános smoothie: A durián, kókusztej, méz vagy édesítőszer és jég kombinációja tökéletes, krémes italt eredményez.
 6. Duriános piskóta: Néhány délkelet-ázsiai országban népszerű a duriánhúsból készült piskóta, amelyet cukorral, tojással és liszttel készítenek.
 7. Duriánchips: A duriánt vékony szeletekre vághatjuk és megszáríthatjuk vagy sütőben piríthatjuk, így ropogós, édes snacket kapunk.
 8. Duriános kávé vagy latte: Néhány kávézóban és étteremben kínálnak duriánalapú kávét vagy latte-t, ahol a durián ízét a kávé keserűségével kombinálják.

A durián sokféle módon felhasználható a konyhában, és az édes ízét számos desszertben és édességben ki lehet használni. Emellett a durián karakterisztikus íze és állaga új és különleges élményt nyújthat a kulináris kísérletezésben.

Hogyan tároljuk a duriánt otthon és mire figyeljünk a frissesség megőrzése érdekében?

A durián egy olyan gyümölcs, amelynek tárolása speciális figyelmet igényel, különösen az erős szaga miatt. Íme néhány tipp és tanács, hogy hogyan tároljuk megfelelően és mire figyeljünk:

 1. Szobahőmérsékleten: Ha a durián még nem teljesen érett, szobahőmérsékleten tarthatjuk néhány napig. Ezt úgy azonosíthatjuk, ha a durián húsának állaga még kemény, és az erős szaga nem túl intenzív.
 2. Hűtőszekrényben: Ha a durián már teljesen érett, és nem szeretnénk azonnal elfogyasztani, hűtőszekrényben tárolhatjuk. Érdemes egy zárt edényben vagy lezárható zacskóban tárolni, hogy a szaga ne terjedjen el a hűtőszekrényben. Az így tárolt durián csak néhány napig marad friss.
 3. Fagyasztás: Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni a duriánt, akkor a húsát eltávolíthatjuk a magjától és fagyasztóban tárolhatjuk. Fagyasztott állapotban hónapokig is eltartható.
 4. Ellenőrzés a romlás jelei szempontjából: A durián húsa a tárolás során barnulhat és szárazzá válhat. Ezek a romlás első jelei lehetnek. Ha a gyümölcsön penész vagy kellemetlen szag jelentkezik, jobb, ha nem fogyasztjuk el.
 5. Védjük a nedvességtől: Ha a duriánt hűtőszekrényben tároljuk, próbáljuk meg minimalizálni a nedvességnek való kitettséget. A túl sok nedvesség növeli a penész kialakulásának esélyét.

Összefoglalva, a durián tárolása során a legfontosabb, hogy figyeljünk a gyümölcs állapotára és szagára. Ha a duriánt frissen tartjuk, ízletes és édes lesz, de ha elkezd romlani, gyorsan elveszíti jellegzetes ízét és állagát.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója