Riboflavin: A B2-vitamin ereje és jelentősége

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Mikor a vitaminokról beszélünk, sokszor csak egy általános fogalmunk van róluk és hatásaikról, pedig nélkülözhetetlenek a testünk számára.

Az egyik ilyen alapvető tápanyag a B2-vitamin, vagy ahogy más néven ismerjük, riboflavin. Ez a vízben oldódó vitamin nem csak az energiatermelésben játszik kulcsszerepet, hanem az antioxidáns védelemben és a sejtnövekedésben is.

Bár sok élelmiszerben megtalálható, mégis vannak olyan csoportok, akiknél fokozottan előfordulhat a hiánya.

Cikkünkben a B2-vitamin jelentőségét, forrásait, a hiányának és túladagolásának tüneteit, valamint azokat a csoportokat mutatjuk be, akiknél nagyobb eséllyel alakulhat ki hiányállapot.

Mi is az a B2-vitamin?

A B2-vitamin, más néven riboflavin, egy vízben oldódó vitamin, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. A B-vitaminok csoportjába tartozik, és alapvető szerepet játszik az energia termelésében, a sejtnövekedésben és -fejlődésben, valamint a zsírsavak metabolizmusában.

A vitamin kémiai szerkezete és tulajdonságai

Kémiai képlete: C_17H_20N_4O_6.

Néhány fontos tulajdonsága:

 • Vízben oldódik, de fény és pH-érték hatására könnyen lebomlik. Ezért érdemes a riboflavint tartalmazó ételeket sötét helyen tárolni.
 • Hőstabilitása viszonylag jó, azonban hosszú tárolás és főzés során veszíthet tartalmából.
 • A B2-vitamin sárga színű, ami a riboflavint tartalmazó kiegészítők jellegzetes színét is adja.
 • Az emberi szervezet nem képes hosszú távon tárolni a riboflavint, ezért rendszeres bevitelre van szükség az étrenden keresztül vagy kiegészítők formájában.

A B2-vitamin két aktív koenzim formában is megtalálható a szervezetben: FMN (flavin-mononukleotid) és FAD (flavín-adenin-dinukleotid). Ezek a koenzimek alapvető szerepet játszanak számos biokémiai reakcióban, különösen azokban, amelyek az energiatermeléssel kapcsolatosak.

A B2-vitamin jótékony hatásai a szervezetben

1. Energiatermelés és sejtnövekedés

A B2-vitamin, vagyis a riboflavin kulcsszerepet játszik az energiatermelésben. Koenzim formáiban, az FMN (flavin-mononukleotid) és FAD (flavín-adenin-dinukleotid) formájában részt vesz az oxidációs-redukciós reakciókban.

Ezek a reakciók létfontosságúak az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításához, amely a sejtek energiáját szolgáltatja. A B2-vitamin tehát közvetlenül befolyásolja a sejtek energiaellátását és a szervezet teljes energiaszintjét.

A riboflavin elengedhetetlen a sejtnövekedéshez és -fejlődéshez. Részt vesz a DNS, az RNS és a protein szintézisében, ami szükséges a sejtek szaporodásához és megújulásához.

2. A vitamin szerepe az antioxidáns védekezésben

Az antioxidánsok a szervezet védelmi rendszerének fontos elemei, melyek segítenek semlegesíteni a káros szabadgyököket. Ezek a szabadgyökök károsíthatják a sejteket és a DNS-t, és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához, mint például a szívbetegség vagy a rák.

A B2-vitamin a glutation – egy természetes antioxidáns – előállításában játszik szerepet, amely segít a szabadgyökök semlegesítésében. A riboflavin szükséges a glutation-peroxidáz enzim aktiválásához, ami kulcsfontosságú az antioxidáns védekezési mechanizmusokban. Ezen kívül a B2-vitamin elősegíti a más antioxidánsok, például az E-vitamin és a C-vitamin regenerálódását is.

Összességében a B2-vitamin elengedhetetlen a sejtek normál működéséhez, növekedéséhez és reprodukciójához, valamint a szervezet antioxidáns védelmi rendszerének fenntartásához.

B2-vitamin források az étrendben

Élelmiszerek, amelyek magas riboflavin-tartalommal rendelkeznek:

A B2-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, így megfelelő étrenddel egyszerűen biztosítható a napi szükséglet. Az alábbi élelmiszerek kiváló riboflavin-forrásnak számítanak:

 1. Tej és tejtermékek: Tej, joghurt, sajt. Ezek az élelmiszerek különösen magas riboflavin-tartalommal rendelkeznek.
 2. Tojás: Különösen a sárgája tartalmaz nagyobb mennyiségű B2-vitamint.
 3. Húsok: Máj, vese, marha- és csirkehús.
 4. Halak: Lazac, tonhal és makréla.
 5. Zöldségek: Sötétzöld leveles zöldségek, mint például a spenót, kelkáposzta és brokkoli.
 6. Gabonafélék és magvak: Teljes kiőrlésű termékek, mandula.
 7. Élesztő: Sörélesztő vagy tápláló élesztő.

A B2-vitamin tartalom változása az élelmiszerek feldolgozása során:

A riboflavin vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy az élelmiszer főzése során a vízben elveszíthető. Így például a zöldségek főzésekor a B2-vitamin egy része átkerülhet a főzővízbe.

 1. Hőhatás: Bár a riboflavin viszonylag stabil hő hatására, hosszú távú főzés vagy sütés során a tartalma csökkenhet az élelmiszerben.
 2. Fény: A B2-vitamin érzékeny a fényre, különösen az UV-fényre. Például a tej, amely kiváló riboflavin-forrás, ha átlátszó üvegben tárolják és fénynek vannak kitéve, veszíthet riboflavin-tartalmából.
 3. Víz: Mint említettem, a riboflavin vízben oldódik, így a forralás során egy része a vízbe kerülhet, különösen ha az élelmiszert nagy mennyiségű vízben főzzük.

Összefoglalva, a legjobb módja annak, hogy megőrizzük az élelmiszerek B2-vitamin tartalmát, az alacsony hőmérsékleten és rövid ideig történő főzés, valamint a sötét helyen történő tárolás.

A B2-vitamin hiánya és túladagolása

Tünetek és következmények:

1. A B2-vitamhiány tünetei

 • Bőr: Piros, duzzadt ajkak, nyelvgyulladás, berepedezett ajkak (különösen a száj sarkainál), seborrheás dermatitisz (zsíros, pikkelyes bőrkiütés, különösen az arc és a fejbőr területén).
 • Szem: Érzékenység a fényre, könnyezés, homályos látás.
 • Növekedési zavarok: A B2-vitamin hiány esetén lassulhat a növekedés.
 • Vashiány: A riboflavin hiánya befolyásolhatja a vörösvértestek képződését, ami vashiányhoz vezethet.
 • Neurológiai tünetek: Zavartság, depresszió, idegesség, fejfájás.

2. A B2-vitamin túladagolás tünetei

Mivel a riboflavin vízben oldódik és a szervezet nem képes nagy mennyiségben tárolni, ezért a túladagolás ritka. A felesleges mennyiségű vitamin egyszerűen kiválasztódik a vizelettel, ami sötétebb, sárgás színt kaphat.

Azonban nagyon nagy mennyiségű B2-vitamin bevétele hosszú távon potenciálisan káros lehet, de a pontos következmények még nem ismertek.

Csoportok, akiknél fokozottan előfordulhat a vitaminhiány

 1. Idősek: Az idősebbek gyakran kevesebb élelmiszert fogyasztanak, és emiatt kevesebb vitamint vesznek fel, ráadásul a tápanyagok felszívódása is gyengülhet az évek során.
 2. Alkoholfogyasztók: A krónikus alkoholfogyasztás befolyásolja a riboflavin felszívódását és tárolását a szervezetben.
 3. Terhes és szoptató nők: Fokozott tápanyagszükségleteik miatt nagyobb eséllyel tapasztalhatnak vitaminhiányt.
 4. Vegánok és vegetáriánusok: Bár a zöldségekben és gabonafélékben is megtalálható a B2-vitamin, a legmagasabb koncentrációban állati eredetű élelmiszerekben található.
 5. Krónikus betegségekkel élők: Egyes betegségek, mint például a pajzsmirigy rendellenességek vagy májbetegségek, befolyásolhatják a B2-vitamin anyagcseréjét és felszívódását.
 6. Gyógyszerszedők: Bizonyos gyógyszerek, például az antipszichotikumok vagy az orális fogamzásgátlók, befolyásolhatják a riboflavin anyagcseréjét.

A B2-vitamin hiányának vagy túladagolásának gyanúja esetén mindig kérjünk tanácsot orvostól vagy táplálkozási szakértőtől!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója