Sárgabarack: Az antioxidánsok és vitaminok aranybányája

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 8 perc

A sárgabarack vagy kajszibarack (Prunus armeniaca) egy közepes méretű, lombhullató fa gyümölcse, amely az északi féltekén, különösen a mérsékelt éghajlaton terem.

A sárgabarack gyümölcse kisméretű, sárga vagy narancssárga színű, gyakran pirosas oldallal, és egy nagy, kemény maggal rendelkezik. A gyümölcs húsa általában lágy és édes, népszerű frissen való fogyasztásra, valamint számos élelmiszer- és italkészítési eljárásban.

A Sárgabarack rövid története:

 1. Eredet: A sárgabarackot gyakran Örményországgal hozzák kapcsolatba, amit az „armeniaca” latin név is tükröz. Azonban a legújabb kutatások azt sugallják, hogy a gyümölcs eredetileg Kelet-Ázsiában, valószínűleg Kínában jelent meg, ahol már több mint 4000 éve termesztik.
 2. Útja a világ körül: A sárgabarack Kelet-Ázsiából az ókori Selyemúton keresztül terjedt el a Közel-Keleten és Európában. A rómaiak ismerték és termesztették, és az idők során a sárgabarack elterjedt a Mediterráneumon és Európa más részein is.
 3. Amerikai bevezetés: A sárgabarackot a 17. században hozták be Észak-Amerikába, ahol gyorsan népszerűvé vált, különösen Kaliforniában, amely ma az Egyesült Államok egyik fő sárgabarack-termelő területe.

A sárgabarack a világ sok részén népszerű a magas tápértéke és sokoldalúsága miatt, legyen szó friss fogyasztásról, konzerválásról, szárításról vagy lekvárkészítésről. Emellett számos egészségügyi előnyt is kínál, például gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmat, valamint antioxidáns tulajdonságokat.

Sárgabarack (nyers) tápanyagtartalom 100 g-ban

 1. Kalória: Körülbelül 48 kcal, ami alacsony kalóriatartalmúnak számít, ezért gyakran szerepel a fogyókúrás étrendekben.
 2. Víztartalom: Magas, körülbelül 86-90% körüli, ami hozzájárul a hidratáláshoz és segít a gyümölcs frissességének megőrzésében.
 3. Szénhidrátok: Körülbelül 11 gramm, amelynek nagy része cukor (glükóz és fruktóz), de a sárgabarack rostban is gazdag, körülbelül 2 gramm rost található 100 gramm gyümölcsben.
 4. Fehérje: Alacsony, körülbelül 1-1,5 gramm.
 5. Zsír: Nagyon alacsony, kevesebb mint 0,5 gramm.
 6. Vitaminok: Kiemelkedően magas A-vitamin tartalommal rendelkezik (különösen béta-karotin formájában), valamint C-vitamint és kisebb mennyiségben E-vitamint is fellelhetünk benne. Ezen kívül B-vitaminokat (különösen B3, B5, és B6-vitaminokat) is tartalmaz.
 7. Ásványi anyagok: Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort, valamint olyan nyomelemeket, mint a vas, cink és réz.
 8. Antioxidánsok: Gazdag természetes antioxidánsokban, mint a flavonoidok, amelyek segíthetnek a szervezet védekezésében a szabad gyökökkel szemben.

Ez a tápanyagprofil teszi a sárgabarackot egy egészséges, tápláló snack választássá, amely hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tápanyagtartalom változhat a termesztési és tárolási körülményektől függően.

Sárgabarack (szárított) tápanyagtartalom 100 g-ban

A szárított sárgabarack tápanyagtartalma jelentősen különbözik a friss gyümölcsétől, mivel a szárítási folyamat koncentrálja a tápanyagokat és a cukrokat. A szárított sárgabarack 100 grammjának tápanyagtartalma a következőképpen alakul:

 1. Kalória: Körülbelül 241 kcal, ami jelentősen magasabb, mint a friss sárgabaracké, mivel a víztartalom csökkenésével a cukrok és egyéb tápanyagok koncentráltabbak lesznek.
 2. Szénhidrátok: Körülbelül 62 gramm, ami nagyrészt cukrokból (glükóz és fruktóz) áll. Ez jóval magasabb, mint a friss gyümölcs esetében.
 3. Rostok: Körülbelül 7,3 gramm. A szárítás során a rosttartalom koncentrálódik, így a szárított sárgabarack kiváló rostforrás.
 4. Fehérjék: Körülbelül 3,4 gramm, ami magasabb, mint a friss gyümölcsben.
 5. Zsírok: Nagyon alacsony, kevesebb mint 1 gramm.
 6. Vitaminok: A szárított sárgabarack különösen magas A-vitamin tartalmú (a béta-karotin formájában), valamint tartalmaz C-vitamint, bár a C-vitamin tartalom csökkenhet a szárítás során. Emellett B-vitaminokat (B3, B5, és B6) is tartalmaz.
 7. Ásványi anyagok: Gazdag káliumban, ami fontos a szív egészségére és a vérnyomás szabályozására. Ezen kívül tartalmaz vasat, kalciumot és magnéziumot is.
 8. Antioxidánsok: Bár egyes antioxidánsok, mint a C-vitamin, elveszíthetnek a hatékonyságukból a szárítás során, a szárított sárgabarack még mindig jó antioxidáns forrás marad.

Fontos megjegyezni, hogy a szárított sárgabarack magasabb cukor- és kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó, különösen, ha valaki a figyel a testsúlyára vagy cukorbetegségben szenved. A szárított gyümölcsök általában koncentráltabb forrásai a cukroknak és a kalóriáknak, így ajánlott korlátozni a napi fogyasztást.

A sárgabarack (kajszibarack) jótékony hatásai

1. Természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns forrás

 1. Antioxidáns tulajdonságok: A sárgabarack gazdag különböző antioxidánsokban, beleértve a béta-karotint, a C-vitamint és az E-vitamint. Ezek az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához. A sárgabarack tele van karotinoidokkal, egyfajta pigmenttel, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint a sárgabarack különösen magas karotinoidokban, például béta-karotinban, béta-kriptoxantinban és gamma-karotinban.
 2. Gyulladáscsökkentő hatás: Bár a sárgabarack közvetlen gyulladáscsökkentő hatásai nem olyan jól dokumentáltak, mint egyes más élelmiszereké, a benne lévő összetevők, mint például a flavonoidok és a C-vitamin, hozzájárulhatnak a gyulladás csökkentéséhez a szervezetben.
 3. Szív- és érrendszeri egészség: Antioxidáns tartalma elősegítheti a szív- és érrendszeri egészséget, csökkentheti a koleszterinszintet és javíthatja az érrendszer működését.
 4. Bőr egészsége: Az antioxidánsok, különösen a béta-karotin és az E-vitamin, hozzájárulhatnak a bőr egészségének megőrzéséhez, védelmet nyújthatnak a káros UV-sugárzás és más környezeti károsítók ellen.
 5. Immunrendszer támogatása: A C-vitamin, amely szintén megtalálható a sárgabarackban, elengedhetetlen az egészséges immunrendszer működéséhez, és segíthet a fertőzések elleni védekezésben.

Ezek a pontok hangsúlyozzák a sárgabarack gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságait, amelyek számos egészségügyi előnyt kínálhatnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a sárgabarack egészséges táplálék, nem helyettesítheti a gyógyszereket vagy az orvosi kezelést súlyos vagy krónikus állapotok esetén.

2. Szemünk egészségének őrzője

 1. Béta-karotinban gazdag: A sárgabarack kiemelkedően magas béta-karotin tartalmú, ami egy A-vitamin előanyag. Ez az anyag létfontosságú a megfelelő látás fenntartásához, különösen az alacsony fényviszonyok melletti látás szempontjából.
 2. A-vitamin forrás: A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, amely esszenciális a szem egészségéhez. Az A-vitamin hiánya látásproblémákat okozhat, mint például az éjszakai vakságot.
 3. Antioxidáns védelem: A sárgabarackban található antioxidánsok, mint a C-vitamin és az E-vitamin, segíthetnek megvédeni a szemet a káros oxidatív stressztől, ami idővel hozzájárulhat az életkorral összefüggő látásromláshoz, mint a makuladegenerációhoz.
 4. Lutein és zeaxantin: Bár a sárgabarack nem a leggazdagabb forrása ezeknek a karotinoidoknak, mégis tartalmazhat kisebb mennyiségben luteint és zeaxantint, amelyek szintén fontosak a szem egészségének megőrzésében, mivel védelmet nyújtanak a káros UV-sugárzás ellen.

3. Sárgabarack és a szív egészsége

 1. Káliumtartalom: A sárgabarack magas káliumtartalommal rendelkezik, ami fontos a szív egészségének megőrzésében. A kálium segít szabályozni a vérnyomást és csökkenti a stroke és más szívbetegségek kockázatát.
 2. Antioxidánsok: Gazdag antioxidánsokban, mint a béta-karotin, a C-vitamin és az E-vitamin. Ezek az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a szívizomsejteket az oxidatív stressztől és a krónikus gyulladástól, amelyek hozzájárulhatnak a szívbetegségek kialakulásához.
 3. Szívbarát rostok: A sárgabarack jó rostforrás, amely elősegítheti a koleszterinszint csökkentését és javíthatja az emésztési egészséget, ezáltal közvetetten támogatva a szív egészségét.
 4. Szív egészségének támogatása különböző mikrotápanyagokkal: A sárgabarackban található ásványi anyagok, mint a magnézium és a réz, is hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez. A magnézium például segít a szívritmus szabályozásában, míg a réz fontos a vörösvérsejtek és az érfalak egészségének fenntartásában.
 5. Gyulladáscsökkentő hatások: A gyulladás szerepet játszhat a szívbetegségek kialakulásában, és a sárgabarackban lévő gyulladáscsökkentő összetevők, mint a flavonoidok, segíthetnek ezen a folyamaton.
 6. Alacsony kalória- és zsírtartalom: A sárgabarack alacsony kalóriatartalmú és szinte zsírmentes, ami ideális választássá teszi azt az egészséges szívdiéta részeként, különösen azok számára, akik a testsúlyukat szeretnék kontrollálni.

4. Bőrápolás természetesen

 1. Vitaminokban gazdagság: A sárgabarack kiváló A-, C- és E-vitamin forrás. Ezek a vitaminok létfontosságúak a bőr egészségének megőrzésében, segítenek a bőr regenerációjában és védik azt a káros környezeti hatásoktól.
 2. Hidratálás és bőrregeneráció: A sárgabarack magas víztartalmú, ami segít hidratálni a bőrt belülről. Emellett az A-vitamin elősegíti a bőrsejtek regenerálódását, amely javíthatja a bőr textúráját és rugalmasságát.
 3. Antioxidáns védelem: Az antioxidánsok, mint a béta-karotin és a C-vitamin, védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen, amelyek elősegíthetik a bőr öregedését. Ezek az antioxidánsok hozzájárulnak a bőr fiatalságának és ragyogásának megőrzéséhez.
 4. Gyulladáscsökkentő Hatások: A sárgabarackban található gyulladáscsökkentő vegyületek, mint a flavonoidok, segíthetnek a bőrirritáció és a gyulladás csökkentésében, ami különösen hasznos lehet bőrproblémák, mint például ekcéma vagy psoriasis esetén.
 5. Bőr tisztítása és méregtelenítése: A sárgabarack rosttartalma segít a szervezet méregtelenítésében, ami közvetve javíthatja a bőr állapotát, mivel a méreganyagok felhalmozódása hozzájárulhat a bőrproblémák kialakulásához.
 6. UV-sugárzás elleni védelem: A béta-karotin, amely az A-vitamin előanyaga, segíthet védelmet nyújtani a nap káros UV-sugarai ellen, csökkentve ezzel a napégés és a bőröregedés kockázatát.

5. A máj egészsége és védelme

A máj amellett, hogy az emberi test legnagyobb belső szerve, az egyik legfontosabb szerv. Funkcióinak hosszú listája van, a véralvadást elősegítő fehérjék előállításától a zsírok lebontásáig, hogy energiatermelést termeljen.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a sárgabarack gyümölcs jótékony hatással van a máj egészségére, és még a májbetegségek ellen is védelmet nyújthat.

Egy, a British Journal of Nutrition folyóiratban publikált állatkísérletben a sárgabarack képes volt megvédeni a májkárosodást, valamint védelmet nyújtott a zsírmáj ellen, amely állapotot a zsír felhalmozódása jellemez a májban.

6. Emésztési előnyök

 1. Rosttartalom: A sárgabarack jelentős mennyiségű oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz. Az oldható rost segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszint stabilizálásában, míg az oldhatatlan rost elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését és megelőzi a székrekedést.
 2. Emésztőrendszeri egészség: A rostok serkentik a bélmozgást, ami segíti az étel könnyebb és gyorsabb áthaladását az emésztőrendszeren. Ez csökkenti a székrekedés kockázatát és elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását.
 3. Méregtelenítés: A sárgabarackban lévő rostok segíthetnek a méreganyagok eltávolításában a szervezetből azáltal, hogy megkötik és eltávolítják azokat az emésztőrendszeren keresztül.
 4. Gyulladáscsökkentő Hatások: A sárgabarackban található rostok és egyéb összetevők (például antioxidánsok) hozzájárulhatnak a gyulladás csökkentéséhez az emésztőrendszerben, ami előnyös lehet olyan állapotok esetén, mint az irritábilis bél szindróma (IBS).
 5. Teltségérzet és súlykontroll: A rostok hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához, ami segíthet az étkezések közötti nassolás elkerülésében és támogathatja a súlykontrollt.
 6. Tápanyagok felszívódása: A sárgabarack rostjai segíthetnek az étkezésből származó tápanyagok optimális felszívódásában, biztosítva, hogy a szervezet a lehető legtöbbet hozza ki az elfogyasztott élelmiszerekből.

Ezek a pontok alátámasztják, hogy a sárgabarack rosttartalma miként járul hozzá az emésztőrendszer egészségének fenntartásához és javításához.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a sárgabarack fogyasztása önmagában nem helyettesíti az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet, és a rostokban gazdag táplálkozás részeként a legjobb, ha többféle zöldséget és gyümölcsöt is beépítünk az étrendünkbe.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója