Körömágy gyulladás: Okok, megelőzés és kezelés

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A kéz az egyik legtöbbet használt testrészünk, mely mindennapi tevékenységeink során ki van téve különböző kockázatoknak. A körömágy gyulladása egy olyan kellemetlen állapot, amely sokakat érinthet, és amelynek megelőzése egyszerűbb, mint gondolnánk.

Ebben a cikkben bemutatjuk, mi áll a körömágy gyulladásának hátterében, hogyan ismerhetjük fel, és milyen lépésekkel előzhetjük meg kialakulását.

Mi is az a körömágy gyulladás?

A körömágy gyulladás, vagy paronychia, a köröm melletti bőr gyulladásos állapota. A gyulladás rendszerint bakteriális vagy gombás fertőzés miatt alakul ki, de más okai is lehetnek, mint például a kémiai irritáció vagy sérülések.

A körömágy gyulladásának meghatározása

A paronychia tipikusan két formában jelenhet meg: akut és krónikus. Az akut körömágy gyulladás gyorsan kialakul, és rövid ideig tart, míg a krónikus forma hónapokig, vagy akár tovább is eltarthat.

A gyulladás gyakran piros, duzzadt és fájdalmas területként jelenik meg a köröm mellett. Gennyes váladék is megjelenhet a duzzadt területen.

A körömágy anatómiája

A körömágy a köröm alatt lévő bőrterület, mely táplálja a köröm növekedését. Ezen bőrterületben sok apró véredény és ideg található, melyek táplálják és érzékenyebbé teszik ezt a területet.

A köröm védő funkciót lát el, megóvja a körömágyat a külső sérülésektől, irritációtól és fertőzésektől. Ha a köröm sérül vagy a körömágy nem megfelelően ápolt, kinyitja az ajtót a különféle fertőzéseknek és irritációknak ami körömágy gyulladást okozhat.

A körömágy gyulladás okai

A körömágy gyulladásának (paronychia) oka számos tényező lehet. A gyulladás kialakulásának megértéséhez érdemes részletesebben megvizsgálni az egyes okokat:

 1. Bakteriális fertőzések:
  • A leggyakoribb ok az akut körömágy gyulladásra a Staphylococcus aureus nevű baktérium, de más baktériumok is okozhatnak fertőzést.
  • A bőr sérülése, például apró vágások vagy repedések, lehetőséget adnak a baktériumoknak a bejutásra és a fertőzés terjedésére.
  • Az ajkakon, orrban vagy más testrészeken lévő fertőzések átterjedhetnek a körömágyra, különösen, ha valaki a szájához ér a kezével.
 2. Gombás fertőzések:
  • A Candida nevű gomba a krónikus körömágy gyulladás leggyakoribb oka.
  • A gombás fertőzés kialakulásának kockázata megnő, ha a kéz gyakran nedves, például folyamatos kézmosás vagy gyakori áztatás miatt.
  • Azok, akiknek az immunrendszere gyengült (pl. cukorbetegség vagy immunrendszert befolyásoló gyógyszerek szedése miatt), hajlamosabbak a gombás fertőzésekre.
 3. Sérülések és behatások:
  • A túl mélyre vágott köröm vagy a köröm sarkának eltávolítása növelheti a fertőzés kockázatát.
  • A köröm vagy a köröm körüli bőr rágása szintén hozzájárulhat a gyulladás kialakulásához.
  • Professzionális manikűr során a köröm vagy a köröm körüli bőr sérülése esetén fennáll a fertőzés veszélye.
 4. Kémiai irritáció:
  • Bizonyos vegyszerek, például mosogatószerek, tisztítószerek vagy más agresszív vegyületek irritálhatják a bőrt és hozzájárulhatnak a gyulladás kialakulásához.
  • Allergiás reakciók is vezethetnek kémiai irritációhoz, például bizonyos kozmetikai termékekkel vagy körömlakkokkal szemben.

Az ismertetett okok megértése segít a megelőzésben és a kezelésben, és felhívja a figyelmet a körömágy megfelelő ápolásának fontosságára.

Tünetek és diagnózis

A körömágy gyulladás tünetei eltérhetnek az akut és krónikus formák között, de vannak közös jellemzők is.

A körömágy gyulladásának tipikus tünetei:

 1. Vörösség és duzzanat: A köröm mellett vagy alatt a bőr pirosodik és megduzzad.
 2. Fájdalom: Az érintett terület érzékeny vagy fájdalmas lehet, különösen érintéskor.
 3. Váladék: A gyulladt területen genny vagy más váladék képződhet, ami sárga vagy fehér színű lehet. Ebben az esetben nagy a valószínűsége a fertőzésnek.
 4. A köröm megváltozása: Krónikus körömágy gyulladás esetén a köröm elszíneződhet, deformálódhat vagy leválhat.
 5. Égő érzés vagy viszketés: Ezen tünetek a gombás fertőzés jelenlétére utalhatnak.

Hogyan diagnosztizálják az orvosok?

 1. Fizikai vizsgálat: Az orvos először megvizsgálja az érintett területet, hogy megállapítsa a gyulladás mértékét és annak jellegét. A vörösség, duzzanat, váladék és a köröm állapota alapján az orvos következtetéseket vonhat le.
 2. Anamnézis: Az orvos kérdéseket tehet fel az életmódra, munkahelyi körülményekre, korábbi hasonló tünetekre vagy fertőzésekre, valamint a tünetek kialakulásának módjára és idejére vonatkozóan.
 3. Váladékminta: Ha váladék van jelen, az orvos mintát vehet belőle a fertőzés okozójának azonosításához. Ezt követően a laboratóriumban vizsgálják meg a mintát bakteriális vagy gombás fertőzés jelenlétére.
 4. Más vizsgálatok: Rendkívül ritka esetekben, ha az alapbetegségre vagy az okra vonatkozóan kétségek merülnek fel, további vizsgálatokra lehet szükség, mint például bőrbiopsziára.

A pontos diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezelési terv kialakításához, és segít a betegnek megérteni a gyulladás okát és annak lehetséges következményeit.

Kezelési lehetőségek

A körömágy gyulladás kezelése függ a gyulladás súlyosságától, annak okától, valamint attól, hogy akut vagy krónikus állapotról van-e szó. Alább részletezve a különböző kezelési módszereket:

Otthoni kezelési módszerek:

 1. Meleg vizes áztatás: Az érintett kezet vagy lábat több alkalommal naponta 15-20 percig meleg, sós vízben áztatva enyhülhet a gyulladás és a fájdalom. A só elősegíti az esetleges váladék kijutását.
 2. Steril borogatás: A váladékozás csökkentésére és az érintett terület védelmére steril borogatás alkalmazható.
 3. Kerüljük a további irritációt: Ha lehetséges, kerüljük azokat az anyagokat vagy tevékenységeket, amelyek irritációt okoznak vagy súlyosbíthatják a gyulladást.
 4. Hydrocortison-Wagner kenőcs: Enyhe gyulladás esetén, különösen ha kémiai irritáció az oka, alkalmazható a bőr nyugtatására.

Orvosi beavatkozások:

 1. Váladék eltávolítása: Ha genny alakul ki az érintett területen, az orvos egy steril tűvel megnyithatja azt, hogy eltávolítsa a váladékot, ezáltal csökkentve a feszülést és a fájdalmat.
 2. Sebészeti beavatkozás: Krónikus körömágy gyulladás esetén, különösen, ha a köröm érintett, sebészeti beavatkozásra lehet szükség a köröm eltávolításához vagy az érintett terület tisztításához.

Antibiotikumok és egyéb gyógyszerek:

 1. Antibiotikumok: Bakteriális fertőzés esetén orális vagy helyi antibiotikumokat írhatnak fel.
 2. Gombaellenes krémek vagy gyógyszerek: Ha gombás fertőzés az oka, gombaellenes krémeket vagy tablettákat írhatnak fel.
 3. Fájdalomcsillapítók: Enyhe fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen vagy paracetamol, segíthetnek a fájdalom és a duzzanat csökkentésében.

Mindig ajánlott orvoshoz fordulni, ha a tünetek nem enyhülnek otthoni kezeléssel, vagy ha a gyulladás terjed vagy súlyosbodik.

Körömágy gyulladás – Megelőzési tippek

Hogy elkerüld a körömágy gyulladását, érdemes néhány egyszerű tanácsot megfogadni:

Hogyan előzheted meg a körömágy gyulladást?

 1. Ne rágd a körmöd és ne harapd a körömágyadat! Ezek a szokások károsítják a körömágyat és növelik a fertőzés kockázatát.
 2. Viselj kesztyűt, ha vegyszerekkel vagy vizes környezetben dolgozol, mint például mosogatásnál vagy takarításnál.
 3. Ápold a körmöd! Vágd rendszeresen, de ne túl rövidre, és kerüld a köröm sarkainak mélyre vágását.
 4. Kerüld a kémiai irritációt: Ha allergiás vagy egy bizonyos kozmetikai termékre vagy körömlakkra, akkor ne használd.
 5. Tartsd a kezeidet szárazon és tisztán! Moss kezet rendszeresen, de ne legyenek folyamatosan vizesek vagy nedvesek.
 6. Légy óvatos és kerüld a sérüléseket, különösen, ha kézimunkát vagy kertészkedést végzel.

A helyes kézápolás fontossága

A kézápolás nem csak a szépség, hanem az egészség szempontjából is fontos:

 1. Hidratáld a kezed! Használj hidratáló krémet vagy kézkrémet a bőröd szárazságának megelőzésére, főleg hideg időben vagy gyakori kézmosás után.
 2. Reszeld rendszeresen a körmödet, hogy sima és egyenletes legyen, így csökkentve a sérülés kockázatát.
 3. Kerüld az agresszív manikűrt! Légy óvatos a manikűr során, különösen, ha a köröm sarkait távolítod el vagy a körömágyat nyomod vissza.
 4. Védd a kezeidet! Ha olyan tevékenységeket végzel, amelyek károsíthatják a kezed vagy a körmöd, használj védőfelszerelést, például kesztyűt.

Ezen egyszerű, napi kézápolási szokásokkal nem csak a körömágy gyulladásának kockázatát csökkentheted, hanem hozzájárulhatsz a kezed és körmöd egészségének és szépségének megőrzéséhez is.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója