Egészségmegőrzés 50 év felett: így figyelhet egészségére hatékonyan

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

Akarva-akaratlanul, az életben sok dolgot veszünk garantáltnak. Vannak olyan tényezők, amik minden nap jelen vannak az életünkben, különösebb figyelmet pedig nem is szentelünk nekik, hiszen már oly gyökeres részei az életünknek, hogy csak a hiánya ébreszt rá minket, mennyire nagy becsben tartjuk az adott dolgot.

Többek között ide tartozik az egészségünk is.

Az esetek nagy részében csak akkor fordítunk figyelmet a testünkre, ha az jelez, hogy valami nincs rendben: általában akkor eszmélünk rá, hogy valami baj lehet, ha valamink fáj, vagy éppen valamilyen kellemetlen tünettel küzdünk.

Ha a testünkre heti, vagy akár napi rendszerességgel figyelemet fordítunk és megadjuk neki azt a törődést, amire szüksége van, akkor hosszú távon szervezetünk ezt mind meghálálja nekünk – kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, hangulatunk stabilabb, energiaszintünk megnövekszik és az esetleges kellemetlen tünetek kialakulását is kiküszöbölhetjük.

Sosem késő ahhoz, hogy az egészségmegőrzés a prioritások közé tartozzon – az egészséges életmódnak 50 év felett is ugyanúgy jótékony hatásai vannak.

Ebben a cikkben most összegyűjtöttünk néhány remek tippet, amivel akár napi szinten tud tenni az egészségéért és szervezete jóllétéért.

A rohanás ára

Szinte már a csapból is az folyik, hogy a kiegyensúlyozott étkezés csodákra képes – nem hiába!

Manapság a napjainkat az állandó rohanás jellemzi: szinte mindig mozgásban vagyunk, sietünk valahová és igyekszünk a napi teendőinkkel időben végezni. Sokszor ezekért áldozatot is képesek vagyunk hozni: ez az áldozat azonban sokszor valamelyik napi főétkezés szokott lenni.

A reggeli kimarad, az ebédet letudjuk egy péksütivel, vacsorára pedig nagy nehezen kitalálunk valamit, ami gyorsan elkészíthető, de sokszor nem egészséges.

A rendszertelen étkezés ingadozó vércukorszintet okozhat és a hormonháztartásunkra is negatív hatással lehet: fáradékonyabbnak és stresszesebbnek érezhetjük magunkat.

Ha Ön is magára ismert a fentiekben, tanácsos megreformálni az étkezési szokásokat.

Az egészséges táplálkozás beépítése

Az étrend átalakítása először embert próbáló feladatnak tűnhet – sokan elkövetik azt a hibát, hogy egyből szinte a feje tetejére állítják az étkezési szokásaikat, amihez végül nem tudják tartani magukat.

A hirtelen váltás helyett célszerűbb lépésenként haladni: ha hajlamosak vagyunk napközben elfeledkezni az étkezésről, jelöljünk ki a napunkban egy óra ebédszünetet! Válasszunk egészséges alternatívákat: ilyen lehet cukor helyett az édesítőszer vagy fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztből készült termékek. Ha hosszú nap elé nézünk, bátran csomagolhatunk otthonról ebédet, tízórait vagy uzsonnát, ha időnk engedi.

Célszerű lépésenként haladni és egyik változtatás után folyamatosan beépíteni a másikat, így hagyva időt magunknak arra, hogy szokjuk és tartsuk magunkat a változásokhoz.

A rendszeres mozgás beiktatása

Ha eddig nem tudtuk a sportolást beépíteni a heti rutinunkba, akkor ennek most eljött az ideje.

Megannyi előnye van a rendszeres testmozgásnak, amikkel sokan tisztában is vagyunk: az állóképesség javulása, az izmok és a csontok egészségének a megőrzése és a testsúly csökkenése mind ide tartozik, azonban a sport rendszeres űzése sokak számára problémát jelent.

Célszerű egy olyan sportot kipróbálni, ami felé húz a szívünk, hiszen ha valamit érdeklődéssel és örömmel végzünk, azt sokkal eredményesebben építjük be az életünkbe. Ha szorongunk edzőterembe járni, bátran kipróbálhatunk valamilyen szabadtéri sportot, például a futást, vagy akár az interneten is keresgélhetünk kezdésnek szobatorna videókat.

Ha pedig van egy kedves barátunk vagy családtagunk, aki szintén szeretne többet mozogni, akkor akár közösen is nekivághatunk az életmódváltásnak – így motiválni is tudjuk egymást az egészségmegőrzés terén.

A mentális egészség fontossága

Manapság egyre nagyobb teret kap a köztudatban a mentális egészség megőrzésének a fontossága – egy igen fontos téma, ami a testi egészséggel is összefüggésben állhat.

Lelki jóllétünkért nem csupán szakember segítségével tudunk tenni, hanem akár napi szinten saját magunk is – természetesen, ha egy több ideje fennálló élethelyzeti problémával küszködünk, akkor tanácsos pszichológus segítségét kérni, viszont néhány gyakorlattal a lelki egyensúlyt elő tudjuk segíteni.

Ilyen lehet a hála gyakorlata, amikor minden nap lefekvés előtt vagy ébredés után listát készítünk, hogy melyek azok a dolgok, amiért hálásak vagyunk – célszerű ezekhez indoklást is írni, hogy a pozitív érzelmekben még jobban el tudjunk mélyülni.

Ha hajlamosak vagyunk elveszni a gondolatainkban és negatív spirálban találjuk magunkat, akkor a tudatos jelenlét, azaz a mindfulness gyakorlása ebben jelentősen a segítségünkre lehet. Gondolataink tudatos megfigyelése, elfogadása és szemlélése segíthet abban, hogy egy-egy konfliktusra vagy stresszhelyzetre hatékonyan reagáljunk és hogy a megoldást könnyen felismerjük.

Rendszeres szűrővizsgálatok – ahol mi is segítünk

Annak érdekében, hogy megelőzzük a krónikus betegségek kialakulását, javasolt évente egyszer szűrővizsgálatokon részt venni. Ezúton meggyőződhetünk arról, hogy testünkkel minden rendben van-e, esetleg mi az, amire jó, ha különösképp figyelemmel vagyunk.

Sokak számára azonban problémát okozhat a vizsgálatokra történő eljutás és nem elérhető számukra egy kedves barát vagy rokon, akik végig tudnák a beteget segíteni a folyamaton.

Az MV Betegszállítás csapata készen áll, hogy az ilyen helyzetekben segítsen: modern, korszerű betegszállító autóinkkal budapesti, vidéki és külföldi kórházakba is vállalunk betegszállítást. Önnek csupán annyi a dolga, hogy felveszi velünk a kapcsolatot, mi pedig a megbeszélt időpontra Önért megyünk és együtt indulunk tovább a kórházba – ráadásul lehetősége van úgy kérni szolgáltatásunkat, hogy a vizsgálat után haza is visszük Önt.

Egy kórházi vizsgálat akár egy betegség megelőzését is jelentheti – amennyiben Ön is szeretné igénybe venni betegszállítási szolgáltatásunkat, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója