Biztosan hallottad már, hogy több rostot kellene enned. Nagyon sokan hangoztatják, hogy az milyen egészséges, mert tisztítja a beleket. A rost fogyasztásának a valós okáról viszont nagyon ritkán lehet hallani – valószínűleg azért, mert kevesen tudják.
A kérdés az, hogy miért egyek nagy mennyiségben valami olyat, amely emésztetlenül megy át a szervezetemen – és ez miért lenne egészséges?
Magyarországon a felnőttek ajánlott napi rost fogyasztás mennyisége 25-35 gramm – vagyis egy nap alatt 25-35 gramm rostot kellene megennünk minimum.
A jó hír, hogy ebből bármennyivel többet meg lehet enni, nem lesz tőle semmi bajunk, nem lehet túl adagolni. Ez a mennyiség nagyjából 1 kg zöldségnek felel meg, tehát minden nap egy kiló zöldséget kellene megenned!
Miért egészséges a rost?
Nagyon hamar ráakadhatunk a neten arra, hogy miért egészséges a rost. Valószínűleg már találkoztál is az alábbi jótékony hatásokkal:
- hatékonyabbá teszik a víz megkötését
- segítik az elfogyasztott ételek felszívódását
- jótékonyak a bélműködésre és az emésztésre
- felszívják az epesav sóit és a koleszterint
- megkötik az emésztéskor termelődő gázok egy részét
Ezek mind igazak a rostra, de van még egy nagyon fontos tulajdonsága, mellyel ritkán dicsekednek – pedig talán a legfontosabb!
A rost titkos tulajdonsága
A rost a belekben lévő baktériumoknak az étele. A baktériumok az evés hatására egy „butyrate” nevű zsírsavat termelnek. Ezt a testünk nem képes előállítani, csak a bennünk lévő baktériumok.
Ha elegendő rostot eszel, fenn tudsz tartani egy olyan baktérium populációt, melyek a rostot butyrate zsírsavvá alakítják. Ez pedig fenntartja a jótékony baktériumokat – és rengeteg betegségtől megvédhet, például a ráktól.
Ha viszont túlságosan kevés rostot eszel, a baktériumok olyan dolgot fognak termelni, melyek az egészségedre negatív hatással vannak.
Azt is érdemes tudni, hogy nem minden rost képes ugyanolyan hatékonysággal segíteni a baktériumainkon. A gabona rostok a legrosszabbak ilyen szempontból, mert ezek kötik meg a legkevesebb vizet.
Ezzel szemben a zöldségek és gyümölcsök rostjai kiválóak! Ezért is van szükségünk arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk minden nap.