MCV magas és alacsony értékek jelentősége

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A vörösvérsejtek, melyek a vérünk egyik legfontosabb alkotóelemei, sokféle információt hordoznak az egészségi állapotodról. A teljes vérkép vizsgálat során több paramétert is meghatároznak, köztük az MCV, MCH és MCHC értékeket, melyek elengedhetetlenek a vérszegénységek megértésében és diagnosztizálásában.

De vajon mit jelentenek ezek a rövidítések, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz? Ebben a cikkben közelebbről is megismerkedhetsz ezekkel a mutatókkal, és megtudhatod, hogyan adnak betekintést a vérünk rejtelmeibe.

Kérlek, vedd figyelembe, hogy ez a cikk csak tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi diagnózist vagy tanácsadást. Ha kérdéseid vannak vagy aggódsz az egészségi állapotod miatt, mindenképp keresd fel szakorvosod.

Mi is az az MCV?

Az MCV, vagy más néven az átlagos sejttérfogat, egy laboratóriumi mutató, amely a vérben lévő vörösvértestek átlagos térfogatát jelzi. A mutatót femtoliterben (fL) adják meg, és a teljes vérkép vizsgálat részeként szokták meghatározni.

Az MCV fontos a különböző vérszegénységek (anémiák) típusának megállapításában. A vörösvértestek méretének változása gyakran összefüggésben áll bizonyos állapotokkal vagy betegségekkel. Például, alacsony MCV érték általában a vas-hiányos anémiára utal, míg a magas MCV érték a B12-vitamin vagy a folsav hiányára, illetve más állapotokra is utalhat.

A vörösvértestek méretének ismerete segíthet az orvosoknak a helyes diagnózis felállításában, valamint a megfelelő kezelési stratégia kiválasztásában. Emiatt az MCV-nek kulcsfontosságú szerepe van a klinikai diagnosztikában és a betegségek monitorozásában.

Az MCV mérése és értelmezése

Hogyan történik az MCV mérése?

Az MCV mérése a teljes vérkép vizsgálat részeként történik. A vizsgálat során egy kis mennyiségű vért vesznek a páciensből, melyet különféle laboratóriumi eszközökkel elemznek. A modern hematológiai analizátorok automatikusan mérnek számos vérparamétert, köztük az MCV-t is. Ezek az eszközök általában a vörösvértestek térfogatának eloszlását vizsgálják, és ebből számítják ki az átlagos sejttérfogatot.

Milyen értékek számítanak normálisnak?

A normális MCV érték felnőttek esetében általában 80-100 femtoliter (fL) között van, bár ez az érték kissé változhat a laboratóriumok és az általuk használt módszerek függvényében.

Fontos megjegyezni, hogy az életkor és a nem is befolyásolhatja az MCV normális értékét. Például, csecsemőknél és kisgyermekeknél az MCV értéke gyakran magasabb lehet.

Alacsony MCV (kevesebb, mint 80 fL) általában mikrocitózisra utal, ami azt jelenti, hogy a vörösvértestek kisebbek a normálnál. Magas MCV (több, mint 100 fL) makrocitózisra utal, ami azt jelenti, hogy a vörösvértestek nagyobbak a normálnál.

A pontos értelmezéshez mindig fontos figyelembe venni a páciens egyéb laboratóriumi eredményeit, tüneteit és klinikai körülményeit. Az MCV önmagában nem ad teljes képet, de kombinálva más laboratóriumi eredményekkel segíthet a betegségek és állapotok pontos diagnosztizálásában.

Magas MCV (Makrocitózis)

Okok és lehetséges betegségek

A makrocitózis azt jelenti, hogy a vérben lévő vörösvértestek átlagos mérete nagyobb a normálisnál. Számos oka lehet ennek:

 1. Vitamin-hiány: A B12-vitamin vagy a folsav hiánya a leggyakoribb okai a makrocitózisnak.
 2. Alkoholfogyasztás: Túlzott alkoholfogyasztás befolyásolhatja a csontvelő működését és makrocitózishoz vezethet.
 3. Májbetegség: Különösen a cirrózis növelheti az MCV-t.
 4. Gyógyszerek: Néhány gyógyszer, például az antivirális szerek vagy a kemoterápiás szerek befolyásolhatják a vörösvértestek méretét.
 5. Csontvelői betegségek: Mint például a mielodiszpláziás szindróma.
 6. Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis): A pajzsmirigy alulműködése is okozhat makrocitózist.

Tünetek és diagnózis

A makrocitózis önmagában nem mindig jár tünetekkel. Azonban az alapbetegség tünetei kifejezhetik magukat:

 1. Fáradtság, gyengeség: Különösen, ha makrocitózis anémiával társul.
 2. Pallor (sápadtság)
 3. Légszomj
 4. Szédülés vagy fejfájás

A diagnózis az alábbi lépésekből áll

 1. Teljes vérkép: Az MCV értékének meghatározása.
 2. B12-vitamin és folsav szintjének mérése: Ezeknek a hiánya gyakori okai a magas MCV értéknek.
 3. Májfunkciós tesztek: Májbetegség kizárása vagy megerősítése érdekében.
 4. Pajzsmirigyfunkciós tesztek: Hypothyreosis kizárásához.

Kezelés és megelőzés

A kezelés főként a makrocitózis okán alapul:

 1. Vitamin-kiegészítés: B12-vitamin vagy folsav hiánya esetén.
 2. Alkoholmennyiség csökkentése: Ha az alkoholfogyasztás az ok.
 3. Gyógyszeres kezelés módosítása: Ha a makrocitózist egy adott gyógyszer okozza.
 4. Pajzsmirigy-hormon kiegészítés: Hypothyreosis esetén.
 5. A kiváltó ok kezelése: Például májbetegség vagy csontvelői betegség esetén.

A megelőzés érdekében fontos a kiegyensúlyozott étrend, a mérsékelt alkoholfogyasztás, a rendszeres orvosi ellenőrzés és a gyógyszeres kezelések megfelelő monitorozása.

Alacsony MCV (Mikrocitózis)

Okok és lehetséges betegségek

A mikrocitózis azt jelenti, hogy a vérben lévő vörösvértestek átlagos mérete kisebb a normálisnál. A mikrocitózis mögött álló okok a következők lehetnek:

 1. Vas-hiányos anémia: Ez a leggyakoribb oka a mikrocitózisnak, amikor a szervezetnek nincs elegendő vas a hemoglobin előállításához.
 2. Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, például a krónikus vesebetegség vagy a gyulladásos bélbetegség miatt mikrocitikus anémiával járó mikrocitózis alakulhat ki.
 3. Thalassemia: Egy genetikai rendellenesség, amely befolyásolja a hemoglobin termelését.
 4. Vércsoport-konfliktus: Egyes esetekben a terhesség alatt, ha az anya és a magzat vércsoportja nem kompatibilis, a magzatnál mikrocitózis alakulhat ki.

Tünetek és diagnózis

A mikrocitózis tünetei hasonlóak más anémiákhoz:

 1. Fáradtság és gyengeség
 2. Sápadt bőr
 3. Légszomj és mellkasi fájdalom
 4. Fejfájás
 5. Hideg végtagok

A diagnózis az alábbi lépésekből áll:

 1. Teljes vérkép: Az MCV értékének meghatározása.
 2. Vas, ferritin és a telített transferrin szintjének mérése: Ezekkel a tesztekkel állapítható meg a vas-hiány.
 3. Hemoglobin-elektroforézis: Thalassemia diagnosztizálásához.
 4. Más laboratóriumi tesztek: Például krónikus betegségek jelenlétének kizárása vagy megerősítése érdekében.

Kezelés és megelőzés

A kezelés a mikrocitózis oka alapján történik:

 1. Vas-kiegészítés: Vas-hiányos anémia esetén.
 2. A kiváltó ok kezelése: Például krónikus betegségek megfelelő kezelése.
 3. Vérátömlesztés: Thalassemia súlyos formáinál.
 4. Más gyógyszerek: Például eritropoetin, ha a mikrocitózis krónikus vesebetegség miatt alakult ki.

A megelőzés érdekében fontos:

 1. Elegendő vasbevitel: A vas gazdag ételek, mint a húsok, hüvelyesek és zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása.
 2. Vas-kiegészítők: Terhesség alatt vagy más körülmények között, amikor fokozott a vasigény.
 3. Rendszeres orvosi ellenőrzés: Különösen ha valakinek hajlama van a vas-hiányra vagy krónikus betegsége van.

Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a mikrocitózis okozta komplikációk elkerülése érdekében.

Az MCV és más vérparaméterek kapcsolata: MCH és MCHC

Az MCV, MCH és MCHC három kulcsfontosságú paraméter a teljes vérképben, amelyek információt nyújtanak a vörösvértestek méretéről és hemoglobin tartalmáról. Mindhárom mutató fontos a vérszegénységek (anémiák) diagnosztizálásában és jellegük megértésében. Nézzük meg ezeket részletesebben:

 1. MCV (Mean Cell Volume): Az átlagos vörösvértest térfogatát mérő érték, amely femtoliterben (fL) van kifejezve. Az MCV megadja a vörösvértestek átlagos méretét.
 2. MCH (Mean Cell Hemoglobin): Az átlagos hemoglobintartalmat mérő érték, amely picogrammban (pg) van kifejezve. Az MCH megmutatja, hogy egy átlagos vörösvértest mennyi hemoglobint tartalmaz.
 3. MCHC (Mean Cell Hemoglobin Concentration): A hemoglobin koncentrációját mérő érték, amely g/dL-ben van kifejezve. Az MCHC az átlagos vörösvértest hemoglobin koncentrációját mutatja, vagyis azt, hogy a vörösvértestek mennyire telítettek hemoglobinnal.

Hogyan befolyásolják egymást ezek a mutatók?

Az MCV, MCH és MCHC egymással kapcsolódó értékek, és gyakran együtt értékelik őket a klinikai döntések meghozatalában:

 • Ha az MCV alacsony, a vörösvértestek kisebbek a normálisnál (mikrocitózis). Ebben az esetben az MCH is alacsony lehet, mivel a kisebb sejtek kevesebb hemoglobint tartalmaznak. Ha az MCHC is alacsony, ez azt sugallja, hogy a sejtek nemcsak kisebbek, hanem kevésbé is telítettek hemoglobinnal.
 • Ha az MCV magas, a vörösvértestek nagyobbak a normálisnál (makrocitózis). A nagyobb sejtek több hemoglobint tartalmazhatnak, tehát az MCH is magas lehet. Ugyanakkor az MCHC normális vagy alacsony maradhat, mivel a hemoglobin koncentráció nem változik jelentősen.
 • Normocitikus anémiánál az MCV normális értékű, de az MCH és az MCHC alacsony lehet, ami arra utal, hogy a vörösvértestek normál méretűek, de kevesebb hemoglobint tartalmaznak.

Fontos megérteni, hogy bár ezek a paraméterek egymással kapcsolódnak, a konkrét értékek önmagukban nem mindig elegendőek a végső diagnózis meghozatalához. A klinikai kép, más laboratóriumi eredmények és a beteg tünetei együttesen segítenek az orvosnak a helyes diagnózis felállításában.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója