Fehérvérsejtek jelenléte a vizeletben: Okok, tünetek és kezelések

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A vizelet összetétele sokat elárul az egészségünkről. A fehérvérsejtek jelenléte a vizeletben gyakran jelezhet húgyúti fertőzéseket vagy egyéb állapotokat.

Ebben a cikkben mélyebben beleásunk a témába: megvizsgáljuk, mi okozza a fehérvérsejtek megjelenését a vizeletben, milyen tünetek és jelek kísérhetik ezt, hogyan diagnosztizálható a jelenség és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Mi is az a fehérvérsejt?

A fehérvérsejtek, más néven leukociták, a vérben található sejtek, amelyek fő feladata a szervezet védelme a káros mikroorganizmusokkal, mint például baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozókkal szemben. Ezek a sejtek életfontosságúak a szervezet immunválaszának kialakításában és fenntartásában.

Fehérvérsejt fajták és funkciók

A fehérvérsejtek több típusra oszthatók, amelyek mindegyike különböző funkciót lát el a szervezet védekezésében:

 1. Neutrofilek: A leggyakoribb fehérvérsejtek a vérben. Elsősorban baktériumok és gombák ellen harcolnak, és az elsők között reagálnak a fertőzések helyszínére.
 2. Limfociták: Két fő típusa van – B-limfociták és T-limfociták. A B-limfociták antitesteket termelnek, amelyek a kórokozókhoz kapcsolódnak és semlegesítik azokat. A T-limfociták közvetlenül támadnak a fertőzött sejtekre és rákos sejtekre.
 3. Monociták: A vérben keringenek, majd a szövetekbe vándorolva makrofágokká alakulnak. Ezek a sejtek „elnyelik” és megemésztik a kórokozókat, valamint segítik a sérült szövetek tisztítását.
 4. Eozinofilek: Főként paraziták és allergiás reakciók ellen harcolnak.
 5. Bazofilek: Allergiás reakciók során hisztamint bocsátanak ki, ami növeli a véráramlást a sérült vagy gyulladt területeken.

Mi okozza a fehérvérsejtek magas szintjét a vizeletben?

1. Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések a húgycső, húgyhólyag, húgyvezeték és/vagy vesék fertőzését foglalják magukban. Ezek a fertőzések gyakran bakteriális eredetűek, főleg az Escherichia coli (Kólibaktérium) által okozottak.

Amikor a baktériumok behatolnak a húgyúti rendszerbe, a test fehérvérsejteket küld a fertőzött területre a kórokozók elleni harcban, ami a fehérvérsejtek számának növekedését eredményezi a vizeletben.

2. Vesefertőzések

Vesefertőzések, más néven pyelonephritis, a vesék bakteriális fertőzését jelentik. A vesefertőzés tünetei közé tartozik a láz, hátfájás, gyakori vizelés és zavaros, esetleg vérrel kevert vizelet. A vesefertőzések gyakran a húgyúti fertőzések következményeként alakulnak ki.

3. Húgyhólyag-gyulladás

A cystitis, vagyis húgyhólyag-gyulladás, a húgyhólyag belső falának gyulladását jelenti. Ez a gyulladás általában bakteriális fertőzés eredményeként alakul ki, de más okai is lehetnek, mint például irritáció vagy gyógyszeres kezelés.

4. Húgyvezeték gyulladás

A húgyvezeték gyulladását, más néven urethritis acuta, a húgyvezeték belső falának gyulladása jellemzi. Bár ez ritkábban fordul elő, mint a többi húgyúti fertőzés, a fehérvérsejtek szintjének emelkedését okozhatja a vizeletben.

5. Egyéb betegségek és állapotok

A fehérvérsejtek számának növekedése a vizeletben nemcsak fertőzésekhez köthető. Egyes állapotok, mint a vesekő, daganatok, autoimmun betegségek vagy más, a húgyúti rendszert érintő problémák is okozhatnak emelkedett fehérvérsejtszintet a vizeletben. Ezenkívül bizonyos gyógyszerek és kezelések, valamint sérülések is befolyásolhatják a fehérvérsejtek szintjét a vizeletben.

Minden esetben fontos, hogy az emelkedett fehérvérsejtszint okát orvosi vizsgálat határozza meg, hogy megfelelő kezelést és gondozást biztosíthassunk a beteg számára.

Tünetek és jelek

Amikor a húgyúti rendszer fertőzött vagy gyulladt, számos tünet és jel utalhat erre. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb tüneteket és jeleket, amelyek a fehérvérsejtek magas szintjének jelenlétével együtt jelentkezhetnek a vizeletben:

1. A vizelet elszíneződése és egyéb változásai

 • Zavaros vizelet: A fehérvérsejtek, baktériumok és egyéb anyagok jelenléte a vizeletben zavarossá teheti azt.
 • Vér a vizeletben (hematuria): A vizelet rózsaszín, piros vagy barna színű lehet a benne lévő vér miatt.
 • Különös szag: A fertőzött vizeletnek gyakran erős, kellemetlen szaga van, ami a benne lévő baktériumok miatt alakul ki.

2. Fájdalom és égő érzés vizelés közben

 • Dysuria: Égő érzés vagy fájdalom jelentkezik vizelés közben a húgycsőben. Ez általában a húgycső gyulladásának vagy irritációjának a jele.
 • Pelvisi (csontos medence) vagy hasi fájdalom: Különösen a húgyhólyag területén jelentkező fájdalom, amely a húgyhólyag fertőzésére vagy gyulladására utalhat.

3. Gyakori vizelési inger

 • Pollakisuria: A személy gyakran érez kényszert a vizelésre, még akkor is, ha csak kis mennyiségű vizelet távozik. Ez gyakran együtt jár a húgyhólyag irritációjával vagy fertőzésével.
 • Éjszakai vizelés (nycturia): A beteg éjszaka többször is felébred a vizelési inger miatt.
 • Sürgető vizelési inger: Az érzés, hogy azonnal vizelni kell, akár hirtelen és váratlanul is, még ha a húgyhólyag nem is teljes.

Ezen tünetek és jelek együttesen vagy külön-külön is megjelenhetnek, és más állapotokhoz vagy betegségekhez is kapcsolódhatnak. Ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, ajánlott orvosi vizsgálatot kérni a diagnózis megerősítése és a megfelelő kezelés érdekében.

Kezelési lehetőségek

Amennyiben fehérvérsejtek jelenlétét észlelik a vizeletben, a kezelés főleg a tünetek okától függ. Az alábbiakban bemutatjuk a lehetséges kezelési lehetőségeket:

1. Antibiotikumok és más gyógyszerek

 • Antibiotikumok: Amennyiben bakteriális húgyúti fertőzés áll fenn, antibiotikumokat írhatnak elő. A pontos antibiotikum típusát gyakran a vizeletkultúra és az érzékenységi teszt eredményei alapján választják ki.
 • Fájdalomcsillapítók: Némely esetben fájdalomcsillapítókat írhatnak elő a vizelési fájdalom és a húgyúti rendszer egyéb fájdalmának csillapítására.
 • Hólyaglazítók: Olyan gyógyszerek, amelyek segítenek ellazítani a húgyhólyag izmait, csökkentve ezzel a vizelési ingert és a fájdalmat.

2. Életmód változtatások és otthoni kezelések

 • Folyadékbevitel növelése: A bő folyadékbevitel segít kiüríteni a baktériumokat a húgyúti rendszerből.
 • Vizeletürítés gyakoriságának növelése: A gyakori vizelés segít megelőzni a baktériumok felhalmozódását a húgyúti rendszerben.
 • Meleg borogatás: A hasi vagy pelvisi fájdalom enyhítésére meleg borogatást helyezhetünk az érintett területre.
 • Irritáló anyag kerülése: Az olyan termékek, mint az erős szappanok, hüvelyi öblítők vagy más irritáló anyagok elkerülése segíthet megelőzni a húgycső irritációját.

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Amennyiben a vizeletben vér jelenik meg.
 • Ha a vizelési fájdalom tartós vagy súlyos.
 • Ha láz, hidegrázás vagy hátfájás kíséri a tüneteket, mivel ezek a vesefertőzés jelei lehetnek.
 • Ha már antibiotikumos kezelés alatt állunk, és a tünetek nem javulnak vagy rosszabbodnak.
 • Ha gyakran visszatérnek a húgyúti tünetek.
 • Terhes nőknek különösen fontos orvossal konzultálni a húgyúti tünetek esetén, mivel nagyobb a fertőzések kockázata, és a fertőzés komplikációkat okozhat.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója