HELLP szindróma: Tünetek, okok és kezelés

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A HELLP szindróma egy ritka, de súlyos betegség, amely leggyakrabban a terhesség utolsó harmadában vagy a szülést követően jelentkezik. Az elnevezés egy akronima, amely a betegség három fő jellemzőjét foglalja össze:

 1. Hemolízis: Ez a vörösvértestek (eritrociták) károsodását és felbomlását jelenti. Ez a folyamat csökkenti a vér oxigénszállító képességét, ami számos egészségügyi problémát okozhat.
 2. Emelkedett májenzimek: Az emelkedett májenzimek a máj károsodására vagy stresszére utalnak. A májkárosodás súlyos esetekben sárgasághoz, hasi fájdalomhoz és egyéb komplikációkhoz vezethet.
 3. Alacsony vérlemezke szám: A vérlemezkék alacsony száma (trombocitopénia) csökkenti a vér alvadási képességét, ami fokozott vérzési hajlamhoz vezethet.

Okok és kockázati tényezők

A HELLP szindróma okai még nem teljesen ismertek, de számos kockázati tényezőt azonosítottak, amelyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Fontos megjegyezni, hogy ezek a tényezők növelik a HELLP szindróma kockázatát, de nem minden nő, aki ezeknek a tényezőknek van kitéve, fogja kialakítani a betegséget.

 1. Preeclampsia (terhességi toxémia) és eklampszia: A HELLP szindróma gyakran társul a preeclampsiával, egy terhességgel összefüggő állapottal, amely magas vérnyomást és a vizeletben megjelenő fehérjét jelent. A preeclampsia súlyosabb formája az eklampsia, amely görcsrohamokkal jár.
 2. Korábbi terhességi komplikációk: Azok a nők, akik korábbi terhességeik során HELLP szindrómát, preeclampsiát vagy egyéb komplikációkat tapasztaltak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
 3. Életkor: A HELLP szindrómát gyakrabban diagnosztizálják 25 évesnél idősebb nőknél.
 4. Többes terhesség: A többes terhességek, mint az ikrek vagy hármasikrek, növelhetik a HELLP szindróma kialakulásának kockázatát.
 5. Egyéb egészségügyi állapotok: Bizonyos egészségügyi állapotok, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a veseproblémák, szintén növelhetik a kockázatot.
 6. Immunológiai és vérzési rendellenességek: Egyes immunológiai és vérzési rendellenességek szintén összefügghetnek a HELLP szindróma kialakulásával.

Fontos megjegyezni, hogy a HELLP szindróma időben történő felismerése és kezelése kulcsfontosságú a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. A kockázati tényezők ismerete segíthet a terhesség alatti kockázatok minimalizálásában és a szükséges orvosi felügyelet biztosításában.

HELLP szindróma tünetek és diagnózis

A HELLP szindróma tünetei változatosak lehetnek és néha nehéz felismerni őket, mivel sokszor hasonlítanak a terhesség általános tüneteire vagy más állapotokra.

Az alábbiakban néhány gyakori tünet és a diagnózis folyamata van részletezve.

Tünetek

 1. Fájdalom a has felső régiójában vagy a bordák alatt: Ez a tünet különösen gyakori, és általában a jobb oldalon érezhető.
 2. Általános gyengeség, fáradtság, vagy betegségérzet: Ezek a tünetek sok esetben előfordulnak, de a HELLP szindrómára is utalhatnak.
 3. Hányinger, hányás, és étvágytalanság: Gyakran előforduló tünetek, és néha tévesen általános terhességi tüneteknek tulajdonítják őket.
 4. Fejfájás és látásproblémák: Erős fejfájás és látászavarok, mint homályos látás vagy fényvillanások, szintén előfordulhatnak.
 5. Magas vérnyomás: A magas vérnyomás gyakori jelenség a HELLP szindrómánál, bár nem minden esetben jelenik meg.
 6. Változások a vizeletben: A vese működési zavara miatt a vizelet sötétebb lehet vagy kevesebb lehet a szokásosnál.

Diagnózis

A HELLP szindróma diagnosztizálása általában a tünetek, fizikális vizsgálat és laborvizsgálatok alapján történik:

 1. Vérvizsgálatok: Ezek a vizsgálatok kimutathatják a vörösvértestek hemolízisét, az emelkedett májenzimeket és az alacsony vérlemezkeszámot.
 2. Májfunkció tesztek: Segíthetnek azonosítani a máj esetleges károsodását.
 3. Vérnyomásmérés: A magas vérnyomás figyelése fontos része a diagnózisnak, különösen ha a preeclampsia gyanúja is fennáll.
 4. Vizeletvizsgálat: A fehérje jelenléte a vizeletben preeclampsia jele lehet, ami gyakran társul a HELLP szindrómával.

Fontos, hogy a HELLP szindróma gyanúja esetén azonnal orvosi segítséget kérjünk, mivel ez egy súlyos és potenciálisan életveszélyes állapot. A korai felismerés és kezelés jelentősen javíthatja az eredményeket mind az anya, mind a magzat számára.

Kezelési módszerek

A HELLP szindróma kezelése a betegség súlyosságától, a terhesség hosszától, és az anya és a magzat állapotától függően változik.

A kezelés célja a súlyos szövődmények megelőzése, az anya állapotának stabilizálása és a magzat egészségének biztosítása.

Íme néhány gyakori kezelési módszer:

 1. Korai szülés: A HELLP szindróma leggyakoribb és legbiztosabb kezelése a szülés. Ha a betegség súlyos, vagy az anya és/vagy a magzat állapota romlik, gyakran szükség van azonnali szülésre, akár császármetszéssel.
 2. Magzat állapotának felügyelete: Fontos a magzat állapotának folyamatos monitorozása, különösen ha szóba jön a szülés elhalasztása.
 3. Magas vérnyomás kezelése: A magas vérnyomás kezelése gyógyszerekkel történik, hogy csökkentse a stroke és más szövődmények kockázatát.
 4. Transzfúziók és más vértermékek: Az alacsony vérlemezkeszám vagy súlyos vérszegénység kezelésére vértranszfúziók és más vértermékek adhatók.
 5. Májfunkció monitorozása: Fontos a májfunkció folyamatos monitorozása, hogy időben észleljék a lehetséges szövődményeket.
 6. Támogató terápia: Folyadékbevitel, elektrolit egyensúly fenntartása és szükség esetén oxigénterápia.
 7. Követés a szülés után: A HELLP szindrómás nőknek szoros orvosi felügyeletre van szükségük a szülés után, hogy időben észleljék és kezeljék az esetleges szövődményeket.

A HELLP szindróma kezelése komplex és multidiszciplináris megközelítést igényel, amely magában foglalja a nőgyógyászokat, a perinatológusokat, az aneszteziológusokat és más szakértőket. Az egyéni kezelési terv a beteg állapotától és az orvos által felmért kockázatoktól függ.

Szövődmények és hosszú távú hatások

A HELLP szindróma súlyos és potenciálisan életveszélyes állapot, amely komoly szövődményeket okozhat mind az anya, mind a magzat számára. Az alábbiakban néhány gyakori szövődmény és a lehetséges hosszú távú hatások vannak felsorolva:

Szövődmények az anyánál

 1. Májkárosodás: A HELLP szindróma súlyos májkárosodást okozhat, beleértve a májrepedést, ami életveszélyes lehet.
 2. Veseelégtelenség: A vesék funkciójának romlása vagy akut veseelégtelenség is kialakulhat.
 3. Eklampszia: Görcsrohamok, amelyek a preeklampsia súlyos formájából származnak.
 4. DIC (Diszeminált Intravaszkuláris Koaguláció): Egy olyan állapot, amelyben a vérzés és a véralvadás egyidejűleg történik az egész testben.
 5. Tüdőödéma vagy légzési elégtelenség: Folyadék felhalmozódása a tüdőben, ami légzési problémákat okozhat.
 6. HELLP szindróma utáni szindróma: Bizonyos esetekben a tünetek a szülés után is fennállhatnak vagy újra megjelenhetnek.

Szövődmények a magzatnál

 1. Koraszülés: A HELLP szindróma gyakran korai szülést eredményez, amely a koraszülött babákra jellemző komplikációkhoz vezethet.
 2. Intrauterin növekedési restrikció: A magzat növekedésének károsodása a méhen belüli környezet miatt.
 3. Magzati distressz: A magzat oxigén- és tápanyagellátásának csökkenése, ami stresszhez vezethet.
 4. Halvaszületés: A legrosszabb esetben a HELLP szindróma halvaszületést eredményezhet.

Hosszú távú hatások az anyánál

 1. Fokozott kockázat a jövőbeli terhességeknél: A HELLP szindrómát átélt nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve a későbbi terhességeik során.
 2. Krónikus egészségügyi problémák: Lehetnek hosszú távú hatások, mint a magas vérnyomás, vese- vagy májproblémák.
 3. Pszichológiai hatások: A HELLP szindróma megterhelő élménye pszichológiai problémákhoz, például poszttraumatikus stresszhez vagy depresszióhoz vezethet.

A HELLP szindróma súlyos szövődményeinek megelőzése érdekében fontos a korai felismerés és kezelés. A szülés után a nőknek szoros orvosi felügyeletre van szükségük, hogy időben észleljék és kezeljék az esetleges szövődményeket. A pszichológiai támogatás is fontos lehet a szindróma megküzdésében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója