Hogyan enyhíthető a lumbágó és isiászfájdalom? – Tippek és gyakorlatok

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

A modern, de rohanó mindennapok hatására a gerinc-rendellenességek tünetei egyre gyakoribbak. Különösen a derékfájdalom, amely a népesség közel 80%-át érinti. A derékfájdalom az egyik vezető ok, amiért az emberek orvoshoz fordulnak, hiszen megkeseríti a mindennapi tevékenységeket.

Ez nem állapotot, hanem tünetet jelent, amely jelentkezhet önmagában vagy a betegség egyéb megnyilvánulásaival együtt. Íme ezek közül két gyakori típus, amelyek korai stádiumban történő kezelése során elkerülhető egy komolyabb orvosi beavatkozás.

Lumbágó és isiász – mi a kettő közti különbség?

A lumbágó az alsó deréktájon, a keresztcsont környékén hirtelen jelentkező derékfájdalmat jelenti. Lényegében az ágyéki gerincoszlop feletti hátizom erős fájdalma, amit egy rossz mozdulat is előidézhet. Általánosságban a gerinc körüli izmok gyengülése következtében jelentkezik, főleg 50 éves kor felett, de manapság a fiatal korosztály sem kivétel alóla.

Az ülőideg a szervezet leghosszabb és legnagyobb idege, amely a gerincből kilépve egy vastag ideggé válik, és a medencéből egészen a combokig és lábfejekig fut. Az isiász, más néven ülőideg gyulladás, nem csak a keresztcsont tájékán, hanem az alsó végtagokba is kisugárzik, amely mögött sokkal komolyabb mozgásszervi betegség áll. Isiász esetén érzészavarok jelentkezhetnek, amely során a végtagok legyengülnek, de még átmeneti bénulás is felléphet.

További megkülönböztető jelek…

Lumbágó esetén hirtelen derékfájdalom, alsó gerincfájdalom, illetve mozgáskorlátozottság tapasztalható. Az isiász esetében is jelentkezik a derékfájdalom, viszont ezt combfájdalom, tűszúrásokkal járó éles fájdalom az ideg mentén, zsibbadás és izomgyengeség is kísérheti, egyénenként változó intenzitásban.

Bár a két tünet önmagában még nem betegség, de mindenképp figyelni kell rá, hiszen a gerincoszlop túlerőltetésére vagy működési rendellenességére utaló, kellemetlen tünet.

Ez a két legjobb módszer a lumbágó és isiász kezelésére!

A tünetek enyhítésének és megszüntetésének legjobb módja a gyógytorna, első lépésként mindkét esetben meg kell határozni a kialakulás pontos okát. A lumbágó torna kifejezetten az alsó gerincet és a hosszú hátizmokat megerősítő gyakorlatokra fekteti a hangsúlyt, megtanítva a helyes testtartás alapjait. Ülőideg gyulladás során a mély-izmok megerősítésére kerül a fókusz, levéve a terhelést a nyomás alatt álló idegekről. Kezelés szempontjából rendkívül fontos meghatározni, hogy a rossz testtartás vagy gerincsérv miatt gyulladt be az ülőideg.

A gyógytorna mindkét esetben a leghatékonyabb kezelési lehetőség, amely gyógyszerek nélkül segíthet vissza egy fájdalommentes élethez.

Egy másik sikeres kezelési módszer a manuálterápia, amelyet szintén elővizsgálat előz meg, amikor elkészül a személyre szabott kezelési terv. A kettő közti különbség a passzivitásban nyilvánul meg, tehát a gyógytornával ellentétben a páciens itt nem kell különböző feladatokat végrehajtson, hiszen a manuálterápia gondoskodik az idegek gyógyításáról. Természetesen lumbágó és isiász esetében, a gyorsabb gyógyulás érdekében a két kezelési módszer bátran kombinálható, mindez szigorúan szakképzett gyógytornászok által.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója