A helyes testtartás fontossága

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A rossz testtartás igen komoly problémákat, egészségi panaszokat okozhat hosszútávon. Nem is gondolnánk elsőre, de akár légzőszervi panaszok vagy mozgásszervi panaszok is megjelenhetnek hatására.

A hátproblémákat leggyakrabban a nehéz fizikai munka vagy a túlzott testedzés során bekövetkező túlerőltetés okozza. Ha a fizikai munka vagy akár súlyemelő mozdulatok nem helyes testtartásban kerülnek elvégzésre, akkor komoly károkat is okozhatunk.

Helyrehozni, amit elrontottunk sokkal nehezebb, mint megelőzni. A helyrehozás nagyon időigényes vagy akár kénytelenek vagyunk műtétet bevállalni. Ezért inkább a megelőzésre, testünk egészségesen tartására koncentráljunk.

Ha a hátfájással együtt az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik, az súlyos problémát jelezhet, ami mielőbbi kivizsgálást és kezelést igényel.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha az alábbiak fennálnak:

 • látszólag megmagyarázhatatlan láz
 • vizelet-, vagy széklet-visszatartási zavarok
 • vörösség vagy duzzanat a háton vagy a gerincen
 • a lábba sugárzó fájdalom, illetve a far, a medence vagy a lábak gyengesége vagy zsibbadása
 • vizelés közbeni égető érzés, véres vizelet
 • olyan fájdalom, amelytől nem tud aludni, vagy amely fekvés közben rosszabbodik

A helyes testtartás fontossága

Életünk közel egyharmadát alvással töltjük – ami megdöbbentő leírva: 20-30 évet erre fordítunk összességében-, ezért igen fontos ezt az időt alapos megfontoltsággal, jól kiválasztott ágyban, és megfelelő matraccal felkészülnünk erre az időtöltésre.

Alvás közben a felsőtest jóval kisebb súllyal nehezedik a gerincre, a hát azonban ilyenkor sem tud mindig kellően pihenni. Többnyire észre sem vesszük, hogy kényelmetlen tartást vettünk fel.

Különösen megterhelő lehet a hát számára a hason fekvés, de valójában bármelyik póz, ha sokáig nem változtatunk rajta.
A legtöbben napi 6-8 órát töltünk alvással, ami elég sok idő ahhoz, hogy az ágy és az ágynemű kiválasztására különösen nagy gondot fordítsunk.

Mit tegyünk a kényelmes testhelyzet eléréséért?

1. Biztosítsunk megfelelő fekvőhelyet

 • Fekvőhelynek mindenképp tágas ágyat válasszunk, mert ebben nem kell kényelmetlen testhelyzetbe összekuporodni. Mielőtt döntenénk és valamelyik mellett letesszük a voksunkat, próbáljunk ki több ágyat is: feküdjünk néhány percet mindegyiken és forgolódjunk is rajta feltétlen.
 • Ágybetétnek sem a túl puha, sem a túl kemény matrac nem jó. Olyat válasszunk, amely elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon testünk körvonalaihoz, és ezáltal megőrizze a gerinc természetes görbületeit, de azért a test nem süpped bele. Ne feledjük rendszeresen megfordítani a matracot.
 • A párnának úgy kell megtartania a nyakat, hogy az egy vonalban maradhasson a gerinccel. A túl sok vagy a magas, tömött párna felnyomja a fejet, a vékony, alacsony párna pedig nem nyújt elegendő alátámasztást. Legjobb, ha ergonomikus párnát használunk, ami követi a gerinc vonalát. Érdemes a térdeink közé kispárnát illeszteni oldalfekvésnél, mert ez a póz terheli legkevésbé a gerincet.

2. Az ülőhely fontossága

Másik komoly időszeletünket a munkahelyünkön töltjük és sokan ezt az íróasztal vagy a számítógépasztal mellett ülünk. Az ülés közben felvett rossz tartás a deréktájon jelentkező panaszok egyik leggyakoribb oka.

Amikor egyenesen ülünk, a felső testünk súlya 50%-kal nagyobb nyomást fejt ki a gerinc alsó részére, mint ha állnánk vagy járnánk. Ha pedig gubbasztunk, helytelen tartást veszünk fel, az íróasztalnál, akkor a gerinc terhelése akár 150%-kal is meghaladhatja az álló helyzetben a hátra nehezedő terhelést.

A helyes testtartás különösen fontos akkor, ha sok időt kell az íróasztalnál vagy a számítógép előtt tölteni. Próbáljunk meg 20 percenként felállni és járkálni egy kicsit.

Eközben érdemes átmozgatni magunkat. Nyújtsuk ki a nyakunkat, végezzünk fej-, és vállkörzéseket, vállvonogatásokat, karnyújtásokat és jól nyújtózkodjunk meg, hogy ellazíthassuk hátizmainkat.

Lássuk részletesebben az optimális íróasztali pózt:

 • A szem legyen egy magasságban a képernyő felső szélével, ezt akár úgy is elérhetjük, hogy néhány könyvet elhelyezünk a monitor alatt.
 • Ne üljünk görnyedten, a csípőt ne toljuk hátra, hanem a hátunkkal legyen egy vonalban. Olyan széket válasszunk, amely jól megtámasztja a derekunkat.
 • A monitort és a billentyűzetet úgy helyezzük el, hogy ne kelljen elfordítani a törzsünket munka közben.
 • A kar és a csukló tekintetében a munkafelület épp egy kicsivel legyen alacsonyabb a könyökünknél.
 • Gépelés közben a csukló legyen egy magasságban a kézfejjel, ehhez akár csuklótámaszt is alkalmazhatunk.
 • A láb és a lábfej optimális pozíciójához a szék magasságát úgy állítsuk be, hogy a térdünk derékszögben hajoljon be, a talpunk pedig teljes felületével nyugodjon a padlón vagy a lábtámaszon. A lábunknak be kell férnie az asztal alá, mert különben előre fogunk görnyedni.
Forrás: goodpath.com

Főkép forrása: patient.practicalpainmanagement.com

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója