Tudnivalók az övsömörről: Okok, tünetek, kezelés

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Az övsömör, vagy más néven herpes zoster, egy gyakran fájdalmas bőrállapot, amely azokban alakul ki, akik korábban átestek a bárányhimlőn.

A vírus újbóli feléledése gyulladást és fájdalmas kiütéseket okozhat a bőrön, amelyek egy-egy ideg mentén helyezkednek el, olyan mintázatot alkotva, ami övszerűen tűnik körbeölelni a test egy részét – innen az elnevezés, övsömör.

Az érintettek gyakran számolnak be erős, égő, lüktető fájdalomról, amit a kiütések kísérnek, és ami jelentősen befolyásolhatja az életminőségüket.

Ez a cikk bemutatja az övsömör tüneteit, lehetséges kiváltó okait, és részletesen kitér a kockázati tényezőkre. Emellett praktikus tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogy miként kezelhető és enyhíthető a betegség által okozott fájdalom és kellemetlenség.

Célunk, hogy hasznos információkkal lássuk el az olvasót, segítve ezzel az övsömörrel való küzdelem és a betegség megértését.

Mi is az az övsömör és milyen vírus okozza?

Az övsömör a herpes zoster szakkifejezéssel is illetett állapot, a varicella-zoster vírus újraaktiválódásának eredménye. Ez a vírus maradandóan a szervezetben marad a bárányhimlő lezajlása után, és az idegrendszerben rejtőzködik.

Későbbi aktiválódása során a vírus az idegrostok mentén terjed el, és jellemzően egyetlen ideg körzetét érintve okoz fájdalmat és kiütéseket, általában a test egyik oldalán.

Az övsömör tünetei és megjelenési formái

Az övsömör tünetei általában az érintett ideg területén jelentkező érzékenységgel, viszketéssel, égő érzéssel vagy zsibbadással kezdődnek. Néhány nap múlva ezek a területek vöröses kiütésekké alakulnak, melyekből hólyagok fejlődnek ki.

Ezek a hólyagok megtelnek folyadékkal, majd később kiszáradnak és pörkké válnak. A fájdalom a kiütések megjelenése előtt, alatt és után is jelentkezhet, és sok esetben erős és zavaró lehet.

Az övsömör általában 2-4 hétig tart, de néhány ember esetében a fájdalom továbbra is fennállhat, miután a kiütések elmúltak. Ezt posztherpetikus neuralgia (PHN) nevezik, és ez a leggyakoribb szövődménye az övsömörnek, különösen az idősebb felnőttek körében.

A betegség megjelenési formái és a tünetek súlyossága személyenként változhatnak. Az övsömör rendszerint egyszer fordul elő egy személynél, de nem ritka az ismétlődő esetek előfordulása sem.

Az övsömör kialakulásának folyamata

Hogyan aktiválódik újra a varicella-zoster vírus?

Miután valaki bárányhimlőben szenvedett, a varicella-zoster vírus (VZV) nem tűnik el teljesen a szervezetből. Helyette visszahúzódik és hosszú ideig, akár évtizedekig is inaktív állapotban marad az agy és a gerincvelő közelében lévő idegdúcokban.

A VZV reaktiválódása általában akkor következik be, amikor az immunrendszer gyengül, például más fertőzések, stressz, bizonyos gyógyszerek, vagy az öregedés következtében.

Az immunrendszer gyengülésekor a vírus újraéled és vándorol az idegrostok mentén, amíg el nem éri a bőrt. Itt az idegek végződéseiben okoz gyulladást és fájdalmat, majd bőrkiütéseket hoz létre. Ezek a kiütések gyakran követik az érintett ideg dermatómáját, vagyis azt a bőrterületet, amelyet az adott idegdúc idegei látják el.

Kockázati tényezők

Az övsömör kialakulásának kockázata bárkit érinthet, aki már átesett a bárányhimlőn, de bizonyos csoportokban magasabb a kockázata a vírus újraaktiválódásának. Ezek közé tartoznak:

 • Idősebb felnőttek: Az övsömör kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő, különösen 50 éves kor felett. Az immunrendszer természetes gyengülése miatt az idősebbek nagyobb eséllyel szenvednek az övsömörtől.
 • Az immunrendszert gyengítő állapotokban szenvedők: Olyan betegségek, mint a HIV/AIDS vagy a rák, valamint az immunrendszert elnyomó kezelések – például kemoterápia, sugárkezelés, szteroidok vagy más immunmoduláló gyógyszerek – szintén növelik az övsömör kialakulásának esélyét.
 • Stressznek kitett egyének: A krónikus stressz negatívan befolyásolhatja az immunrendszert, így ez is hozzájárulhat a vírus újraaktiválódásához.
 • Szervtranszplantáción átesett személyek: Az ilyen típusú műtéten átesett betegek gyakran szednek immunszuppresszív gyógyszereket a transplantátum kilökődésének megakadályozására, ami szintén fokozza az övsömör kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy aki övsömörrel küzd, az képes varicella-zoster vírust továbbadni azoknak, akik még nem voltak bárányhimlősek vagy nem kaptak ellene oltást, aminek eredményeként náluk bárányhimlő alakulhat ki. Azonban az övsömör maga nem adható tovább másik személynek.

Kezelési opciók

Az övsömör kezelésében az elsődleges cél a fájdalom enyhítése és a vírus terjedésének megakadályozása. A kezelési lehetőségek közé tartoznak orvos által felírt gyógyszerek és otthoni, valamint alternatív gyógymódok is.

Gyógyszeres kezelések: antivirális szerek és fájdalomcsillapítók

Az antivirális gyógyszerek segíthetnek a vírus terjedésének lelassításában és a tünetek súlyosságának és időtartamának csökkentésében. Ezeket a gyógyszereket általában az övsömör első jeleinek megjelenésekor kell elkezdeni a leghatékonyabb eredmény érdekében.

A fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol vagy az ibuprofen, segíthetnek a fájdalom és a gyulladás kezelésében. Súlyos fájdalom esetén az orvos erősebb, receptköteles fájdalomcsillapítókat is felírhat, mint például a kodein vagy tramadol, és egyéb fájdalomcsillapító tapaszokat vagy krémeket, mint a lidokain tapasz.

Otthoni és alternatív gyógymódok az övsömör kezelésére

Otthoni kezelések közé tartoznak:

 • Borogatások: Hideg borogatások vagy hideg vízzel történő fürdetés segíthet a fájdalom és a viszketés enyhítésében.
 • Higiénia: A hólyagok tisztán és szárazon tartása segíthet megelőzni a másodlagos fertőzést.
 • Pihenés: Elegendő pihenés és stresszkezelés segíthet az immunrendszer erősítésében.
 • Ruházat: Laza pamut ruházat viselése segíthet csökkenteni a bőrirritációt.

Alternatív kezelések közé tartozhatnak:

 • Kiegészítő terápiák: Akupunktúra vagy hipnoterápia, melyek néhány ember számára segíthetnek a fájdalomkezelésben.
 • Természetes gyógymódok: Körömvirág krém vagy aloé vera használata a bőr nyugtatására.
 • Táplálékkiegészítők: Néhányan B-vitamin-komplexet, E-vitamint, vagy Omega-3 zsírsavakat szednek a gyulladás csökkentésére és az idegrendszer támogatására.

Mindig fontos konzultálni egy orvossal a kezelés megkezdése előtt, különösen ha komplementer vagy alternatív módszereket kívánunk alkalmazni, mivel egyes gyógymódok interakcióba léphetnek a hagyományos gyógyszerekkel vagy súlyosbíthatják a tüneteket.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója