Agorafóbia: Több mint a nyílt terek félelme

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 7 perc

Az agorafóbia gyakran tévesen egyszerűen „nyílt terek félelmeként” van leírva, de valójában sokkal összetettebb és mélyebb mint ez a leírás.

Ez a rendellenesség az érintett számára nagyfokú szorongást okozhat bizonyos helyzetekben vagy környezetekben, gyakran korlátozva őt az otthonában vagy ismert területeken.

De mi áll e félelem mögött? Hogyan kezelhető, és hogyan támogathatjuk azokat, akik ezzel a kihívással élnek?

Ebben a cikkben bemutatjuk az agorafóbia jellemzőit, az okait, a kezelési lehetőségeket, valamint tippeket és stratégiákat a megelőzésre és támogatásra.

Célunk, hogy tájékoztatást és reményt nyújtsunk mindazoknak, akiket ez a rendellenesség érint, és segítsünk megérteni a körülöttük élőknek, hogyan segíthetnek.

Mi is az az agorafóbia?

Ez egy gyakran félreértett állapot, amelyet általában „nyilvános helyektől való félelemnek” neveznek. Valójában ez az állapot különböző súlyosságú pánikrohamok kombinációja, ami a zsúfolt helyektől vagy a rendkívül nyitott környezettől való általános félelemhez vezet.

Kapcsolat van az agorafóbia és a pánikrohamok között, ami klausztrofóbiás félelemhez vezethet attól, hogy elhagyjon egy „biztonságos helyet”, általában az otthont.

Az agorafóbia tünetei

A tünetek intenzitása egyéntől függően változhat, de az agorafóbiával élők sokszor kerülik azokat a helyzeteket, melyek pánikrohamot válthatnak ki náluk.

1. Fizikai tünetek:

 • Pánikroham: Ez a legjellemzőbb fizikai tünet, melynek keretében a beteg heves szívverést, légszomjat, izzadást, remegést, szédülést vagy hányingert tapasztalhat.
 • Hőhullámok vagy hidegfrontok: A beteg hőhullámokat vagy hidegrázást érezhet.
 • Gyomori kellemetlenségek: Ilyen a hányinger, gyomorfájdalom vagy hasmenés.

2. Emocionális tünetek:

 • Intenzív félelem: Félelem olyan helyzetektől vagy környezetektől, melyek elkerülhetetlennek vagy nehezen elhagyhatónak tűnnek.
 • Elkerülési viselkedés: Kerülése azoknak a helyzeteknek vagy tevékenységeknek, melyek pánikrohamot válthatnak ki, például tömeg, nyilvános helyek vagy utazás.
 • Félelem a félelemtől: Félelem a pánikrohamok ismételt megjelenésétől, amely magában hordozza az elkerülési magatartás fokozódását.

3. Kognitív tünetek:

 • Katasztrofális gondolatok: Az agorafóbiások gyakran félnek attól, hogy elveszítenek az ellenőrzést, meghalnak vagy megőrülnek egy pánikroham során.
 • Túlzott összpontosítás a testi érzésekre: Az agorafóbiások gyakran túlzottan összpontosítanak testi érzéseikre, és ezeket katasztrofális események előjeleként értelmezik.
 • Negatív ön-értékelés: Az érintettek gyakran érzik magukat gyengének, hibásnak vagy „őrültnek” miattuk.

Az agorafóbia súlyos és korlátozó állapot lehet, de megfelelő kezeléssel az érintettek jelentősen javíthatnak állapotukon és életminőségükön.

Az agorafóbia okai

Az agorafóbia pontos oka nem ismert, de számos tényező játszhat szerepet a kialakulásában. Ezek közül néhány a következő:

1. Genetikai hajlam:

 • Örökletes tényezők: Néhány kutatás azt mutatja, hogy az agorafóbia hajlam örökölhető. Ha a családban már volt agorafóbiával élő, nagyobb esély van rá, hogy az utódoknál is megjelenik a rendellenesség.
 • Agyi kémia és szerkezet: A neurotranszmitterek, mint például a szerotonin vagy a noradrenalin egyensúlyának zavara is szerepet játszhat az agorafóbia kialakulásában.

2. Életbeli traumák:

 • Megdöbbentő események: Egyes embereknél egy traumatikus esemény, például baleset, támadás vagy egyéb negatív élmény után alakulhat ki agorafóbia.
 • Pánikrohamok: Néhány embernél az agorafóbia egy váratlan pánikroham után alakul ki, különösen, ha nem értik, miért történt vagy hogyan kontrollálhatják a későbbiekben.

3. Pszichológiai faktorok:

 • Negatív élettapasztalatok: Azoknál az embereknél, akik gyakran tapasztaltak elutasítást, bántalmazást vagy elhanyagolást gyermekkorukban, nagyobb a kockázata az agorafóbia kialakulásának.
 • Nehéz életszakaszok: Krónikus stressz, súlyos betegség vagy egy hosszan tartó elszigetelődés szintén hajlamosíthat az agorafóbia kialakulására.
 • Személyiségjegyek: Néhány személyiségjegy, mint például a nagyfokú függőség vagy a perfekcionizmus, növelheti az agorafóbia kialakulásának kockázatát.

A fent említett okok közül bármelyik önmagában is előidézheti az agorafóbiát, de gyakran több tényező kombinációjaként jelenik meg. Megfelelő diagnózis és kezelés mellett az érintettek azonban jelentős javulást érhetnek el állapotukban.

Kezelési lehetőségek

Az agorafóbia kezelésének célja, hogy csökkentse a tüneteket, javítsa a beteg életminőségét és segítse őt a mindennapi életben való részvételben. Több kezelési lehetőség is rendelkezésre áll, melyeket gyakran kombinálva alkalmaznak a legjobb eredmény érdekében.

1. Kognitív viselkedésterápia

 • Kognitív terápia: Célja az agorafóbiához kapcsolódó negatív gondolatok és hiedelmek azonosítása és átértékelése.
 • Viselkedésterápia: Amely a beteget a félelmet kiváltó helyzetekkel szembeni kitettség révén segíti.
 • Kitettségi terápia: Gyakran használt technika az agorafóbiásoknál, ahol a beteg fokozatosan és kontrollált körülmények között kerül szembe a félelmet kiváltó helyzetekkel.

2. Gyógyszeres kezelés

 • Szelektív szerotonin visszavétel-gátlók (SSRI): Ezek az antidepresszánsok gyakran első vonalbeli kezelésként alkalmazhatók agorafóbiában.
 • Benzodiazepinek: Nyugtatóként alkalmazhatók, de körültekintően kell őket használni a függőség kockázata miatt.
 • Béta-receptor-blokkolók: Ezeket gyakran szívproblémák kezelésére használják, de az agorafóbia egyes fizikai tüneteinek, mint például a szapora szívverés, kezelésére is alkalmazhatók.

3. Alternatív kezelések

Számos otthoni gyógymód létezik, amelyek csökkenthetik az agorafóbia tüneteit, és még a rohamok előfordulásának esélyét is csökkenthetik. És sok gyógyszerészeti megoldással ellentétben ezek ártalmatlanok.

Jó ötlet azonban pszichológushoz fordulni, mielőtt elhatároznánk, hogyan kezeljük magunkat házilag.

1. Kamilla

A kamillateát gyakran használják a stressz és a szorongás csökkentésére. Bizonyos flavonoidokban gazdag, nyugtatóként és idegerősítőként is ismert, vagyis csillapítja az agorafóbiára jellemző hormonális ingadozásokat és idegi funkciókat.

A kamilla segíthet ellazítani és enyhíteni az izomfeszültséget, csökkentve a pánikroham esélyét, ha egy agorafóbiában szenvedő személy olyan helyzetbe kerül, amely kiválthatja azt.

2. Kava

Ez a kevéssé ismert cserje Polinéziában őshonos, és a gyökereket és a rizómákat általában nyugtatóként használják a szorongásos emberek számára. A kava hatása olyan erős, hogy az orvosok a benzodiazepinek hatását hasonlítják össze, amelyek nagyon erős gyógyszerek.

Ne használjuk a kava-t kezelésként, ha egyéb allopátiás kezelést kapunk. A kava használata sok országban tiltott/korlátozott, ezért kérdezzük meg kezelőorvosunkat a lehetőségekről.

3. Golgotavirág

Ez a növény Észak-Amerikában őshonos, és nagyon hasznos az agorafóbia kezelésében, mivel a növényben lévő kémiai komponensek kötődnek a szerotonin receptorokhoz, szabályozzák a szervezet stresszválaszát és csökkentik a szorongást.

A kavához hasonlóan azonban a golgotavirágnak is erős hatása van, ezért nem ajánlott más gyógyszeres kezelésekkel kombinálni.

4. Macskagyökér

Rendkívül népszerű gyógymód számos egészségügyi állapot kezelésére, beleértve az álmatlanságot, a szorongást, a depressziót és a fáradtságot.

Ami az agorafóbiát illeti, a macskagyökér kötődhet a szervezet benzodiazepin receptoraihoz, így természetes Valiummá válik, egyéb mellékhatások nélkül.

5. Levendula

Ez a népszerű gyógynövény és illóolaj nagyon hasznos az agorafóbia hatásainak csökkentésében. A levendula szerves vegyületei valójában gátolják a kortizol termelődését és felszabadulását a szervezetben, így nagyon jó lehetőség a stressz leállítására és a pánikrohamok megszüntetésére.

Az agorafóbiában szenvedők ihatnak levendula teát, vagy kipróbálhatják a levendula illóolajos aromaterápiát, hogy megnézzék, pozitív hatással van-e viselkedésükre és érzelmeikre.

6. Orbáncfű

Ha a test és az idegrendszer megnyugtatásáról van szó, az orbáncfű nem hagyható ki, és ez egy nagyszerű és széles körben elérhető lehetőség.

Ez a gyógynövény csökkenti a noradrenalin szintjét a szervezetben, ezáltal csökkenti a pánik és a szorongás érzését.

7. Hipnoterápia

Ami az agorafóbia viselkedési kezelését illeti, a hipnózis bizonyos előnyöket mutatott. Míg a hipnózis terápiás hatékonysága még mindig nagy kérdéses más rendellenességek esetén, a kutatások azt mutatják, hogy a viselkedésmódosítás és a szorongásos zavarok tekintetében a hipnoterápia segíthet abban, hogy a szervezet megfelelőbben reagáljon a normál helyzetekre anélkül, hogy a szervezet rendszerét megzavarná.

8. Kerüljük a kávét, az alkoholt és a drogokat

Ha agorafóbiában szenvedünk, a legfontosabb, hogy viszonylag nyugodtak maradjunk – ne legyünk túlzottan izgatottak, idegesek és szorongók.

A nyugodt és kiegyensúlyozott életszemlélet a legjobb módja a pánik- vagy szorongásos epizód megelőzésének. Ezért kerülni kell a magas koffeintartalmú italokat, például a kávét és az energiaitalokat, csakúgy, mint az olyan anyagokat, amelyek különféle módon megváltoztatják az elmét, például az alkoholt és a drogokat.

Még a sokak által stresszoldóként igénybe vett cigaretta is megemeli a pulzusszámot, és pánikrohamot is okozhat, így semmissé válik azon természetes gyógymódok működése, amelyek mellett döntöttél a probléma megoldására!

Agorafóbia megelőzése és támogatás

Bár az agorafóbia pontos oka nem teljesen ismert, vannak stratégiák és tippek, amelyek segíthetnek a kialakulásának megelőzésében vagy a már meglévő állapot súlyosbodásának elkerülésében.

Ezenkívül a szenvedők támogatása kulcsfontosságú a kezelés sikeressége és az életminőség javítása érdekében.

Megelőzés:

 1. Korai beavatkozás: Ha valaki pánikrohamokat tapasztal, fontos, hogy minél előbb konzultáljon szakemberrel, mielőtt a tünetek súlyosbodnának vagy agorafóbiává válnának.
 2. Stresszkezelés: A relaxációs technikák, mint a meditáció, a jóga és a mély légzés, segíthetnek a stressz csökkentésében.
 3. Egészséges életmód: Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az elegendő alvás hozzájárulhatnak az általános jóléthez és a mentális egészséghez.

Támogatás:

 1. Informálódás: Ha valaki a környezetében agorafóbiától szenved, fontos, hogy tájékozódjon a betegségről, hogy megértse és támogathassa az érintettet.
 2. Nyílt kommunikáció: Biztassuk az érintettet arra, hogy ossza meg érzéseit és félelmeit, és hallgassuk meg őt ítélkezés nélkül.
 3. Csoportterápia és támogató csoportok: Ezek a csoportok lehetőséget kínálnak az agorafóbiával élőknek, hogy megosszák tapasztalataikat, és tanuljanak mások történeteiből.
 4. Támogatás a kezelésben: Bátorítsuk az érintettet a kezelés folytatására, és ha szükséges, kísérjük el orvosi látogatásokra vagy terápiás ülésekre.
 5. Türelem és megértés: Az agorafóbia kezelése időbe telik, és előfordulhatnak visszaesések. Fontos, hogy türelmesek legyünk, és megértsük, hogy az érintett a legjobb tudása szerint küzd a helyzettel.

A megelőzés és a támogatás kombinációja kulcsfontosságú az agorafóbia hatékony kezelésében és a szenvedők életminőségének javításában.

Vigyázat!: A súlyos agorafóbia tönkreteheti az ember életét, és drámai hatással lehet a személyes kapcsolatokra. Egyes esetekben ez depresszióhoz és öngyilkossági gondolatokhoz vezethet. Ha súlyos agorafóbiában szenvedünk, természetes gyógymódok is választhatók, de továbbra is konzultáljunk egy professzionális tanácsadóval vagy egészségügyi szakemberrel, aki a legjobb ajánlást tudja adni nekünk.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója