Hogy segítsünk magunkon, ha agorafóbiában szenvedünk?

Szerző: Norbert

Az agorafóbia elleni otthoni gyógymódok közé tartozik a gyógynövények, például a kamilla, a macskagyökér, a levendula, az orbáncfű és a golgotavirág használata, valamint a viselkedési kezelések, például a hipnoterápia, a relaxációs technikák és az olyan anyagok kerülése, mint a koffein.

Mi is az az agorafóbia?

Ez egy gyakran félreértett állapot, amelyet általában „nyilvános helyektől való félelemnek” neveznek. Valójában ez az állapot különböző súlyosságú pánikrohamok kombinációja, ami a zsúfolt helyektől vagy a rendkívül nyitott környezettől való általános félelemhez vezet.

Kapcsolat van az agorafóbia és a pánikrohamok között, ami klausztrofóbiás félelemhez vezethet attól, hogy elhagyjon egy „biztonságos helyet”, általában az otthont.

Számos otthoni gyógymód létezik, amelyek csökkenthetik az agorafóbia tüneteit, és még a rohamok előfordulásának esélyét is csökkenthetik. És sok gyógyszerészeti megoldással ellentétben ezek ártalmatlanok.

Jó ötlet azonban pszichológushoz fordulni, mielőtt elhatároznánk, hogyan kezeljük magunkat házilag.

Az agorafóbia alternatív kezelése

1. Kamilla

A kamillateát gyakran használják a stressz és a szorongás csökkentésére. Bizonyos flavonoidokban gazdag, nyugtatóként és idegerősítőként is ismert, vagyis csillapítja az agorafóbiára jellemző hormonális ingadozásokat és idegi funkciókat.

A kamilla segíthet ellazítani és enyhíteni az izomfeszültséget, csökkentve a pánikroham esélyét, ha egy agorafóbiában szenvedő személy olyan helyzetbe kerül, amely kiválthatja azt.

2. Kava

Ez a kevéssé ismert cserje Polinéziában őshonos, és a gyökereket és a rizómákat általában nyugtatóként használják a szorongásos emberek számára. A kava hatása olyan erős, hogy az orvosok a benzodiazepinek hatását hasonlítják össze, amelyek nagyon erős gyógyszerek.

Ne használjuk a kava-t kezelésként, ha egyéb allopátiás kezelést kapunk. A kava használata sok országban tiltott/korlátozott, ezért kérdezzük meg kezelőorvosunkat a lehetőségekről.

3. Golgotavirág

Ez a növény Észak-Amerikában őshonos, és nagyon hasznos az agorafóbia kezelésében, mivel a növényben lévő kémiai komponensek kötődnek a szerotonin receptorokhoz, szabályozzák a szervezet stresszválaszát és csökkentik a szorongást.

A kavához hasonlóan azonban a golgotavirágnak is erős hatása van, ezért nem ajánlott más gyógyszeres kezelésekkel kombinálni.

4. Macskagyökér

Rendkívül népszerű gyógymód számos egészségügyi állapot kezelésére, beleértve az álmatlanságot, a szorongást, a depressziót és a fáradtságot. Ami az agorafóbiát illeti, a macskagyökér kötődhet a szervezet benzodiazepin receptoraihoz, így természetes Valiummá válik, egyéb mellékhatások nélkül.

5. Levendula

Ez a népszerű gyógynövény és illóolaj nagyon hasznos az agorafóbia hatásainak csökkentésében. A levendula szerves vegyületei valójában gátolják a kortizol termelődését és felszabadulását a szervezetben, így nagyon jó lehetőség a stressz leállítására és a pánikrohamok megszüntetésére.

Az agorafóbiában szenvedők ihatnak levendula teát, vagy kipróbálhatják a levendula illóolajos aromaterápiát, hogy megnézzék, pozitív hatással van-e viselkedésükre és érzelmeikre.

6. Orbáncfű

Ha a test és az idegrendszer megnyugtatásáról van szó, az orbáncfű nem hagyható ki, és ez egy nagyszerű és széles körben elérhető lehetőség.

Ez a gyógynövény csökkenti a noradrenalin szintjét a szervezetben, ezáltal csökkenti a pánik és a szorongás érzését.

7. Hipnoterápia

Ami az agorafóbia viselkedési kezelését illeti, a hipnózis bizonyos előnyöket mutatott. Míg a hipnózis terápiás hatékonysága még mindig nagy kérdéses más rendellenességek esetén, a kutatások azt mutatják, hogy a viselkedésmódosítás és a szorongásos zavarok tekintetében a hipnoterápia segíthet abban, hogy a szervezet megfelelőbben reagáljon a normál helyzetekre anélkül, hogy a szervezet rendszerét megzavarná.

8. Kerüljük a kávét, az alkoholt és a drogokat

Ha agorafóbiában szenvedünk, a legfontosabb, hogy viszonylag nyugodtak maradjunk – ne legyünk túlzottan izgatottak, idegesek és szorongók.

A nyugodt és kiegyensúlyozott életszemlélet a legjobb módja a pánik- vagy szorongásos epizód megelőzésének. Ezért kerülni kell a magas koffeintartalmú italokat, például a kávét és az energiaitalokat, csakúgy, mint az olyan anyagokat, amelyek különféle módon megváltoztatják az elmét, például az alkoholt és a drogokat.

Még a sokak által stresszoldóként igénybe vett cigaretta is megemeli a pulzusszámot, és pánikrohamot is okozhat, így semmissé válik azon természetes gyógymódok működése, amelyek mellett döntöttél a probléma megoldására!

Vigyázat!: A súlyos agorafóbia tönkreteheti az ember életét, és drámai hatással lehet a személyes kapcsolatokra. Egyes esetekben ez depresszióhoz és öngyilkossági gondolatokhoz vezethet. Ha súlyos agorafóbiában szenvedünk, természetes gyógymódok is választhatók, de továbbra is konzultáljunk egy professzionális tanácsadóval vagy egészségügyi szakemberrel, aki a legjobb ajánlást tudja adni nekünk.

Főkép forrása: drozshow.com

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója