Csirkemáj: A táplálkozástudomány szemszögéből

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A csirkemáj, mint táplálék, régóta ismert a tápanyagokban és vitaminokban gazdag összetételéről. Azon felül, hogy ízletes számos egészségügyi előnnyel is bír, amelyek különösen fontosak lehetnek egy kiegyensúlyozott és tápláló étrend részeként.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a csirkemáj tápanyagtartalmát, jótékony hatásait és a fogyasztásával kapcsolatos potenciális kockázatokat és mellékhatásokat, hogy segítsünk az olvasónak informált döntést hozni az étrendjükkel kapcsolatban.

A csirkemáj tápértékadatai

Íme egy általános összefoglaló a nyers és a resztelt (sült) csirkemáj tápanyag- és vitamintartalmáról 100 grammos adagra vonatkozóan:

Nyers csirkemáj (100g)

 • Kalória: Körülbelül 135 kcal
 • Fehérje: 20.4 g
 • Zsír: 4.8 g
 • Vas: 9 mg
 • B12-vitamin: 16.6 µg
 • A-vitamin: 11033 IU
 • Cink: 2.9 mg
 • Szelén: 36 µg
 • B-vitaminok: Magas B2-, B3-, B5-, B6-vitamin tartalom

Resztelt csirkemáj (100g)

 • Kalória: Körülbelül 190 kcal
 • Fehérje: 26 g
 • Zsír: 8 g
 • Vas: Csökkenhet a sütés során
 • B12-vitamin: Stabil maradhat vagy enyhén csökkenhet
 • A-vitamin: Valamelyest csökkenhet
 • Cink: Stabil maradhat
 • Szelén: Stabil maradhat
 • B-vitaminok: Néhány (pl. B6-vitamin) csökkenhet a hő hatására

Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek átlagos tápértékek, és eltérhetnek a csirkemáj pontos fajtájától, előkészítési módjától és a sütési időtől.

A sütés során a fehérjetartalom nőhet a víztartalom csökkenése miatt, míg bizonyos vitaminok, különösen a vízben oldódó vitaminok, mint például a B-vitaminok, csökkenhetnek. A zsírtartalom növekedése a sütési módszertől is függ (pl. olajban sütés).

A csirkemáj jótékony hatásai

1. Magas fehérjetartalom

A csirkemáj kiemelkedően magas fehérjetartalmú, ami létfontosságú az izomépítéshez és -fenntartáshoz. Egy 100 grammos adag csirkemáj körülbelül 20-26 gramm fehérjét tartalmazhat, ami különösen fontos az aktív életmódot folytató személyek és sportolók számára.

A fehérjék szerepet játszanak a sejtek felépítésében és javításában, valamint az immunrendszer megfelelő működésében. Ezenkívül, a csirkemájban található fehérjék magas biológiai értékűek, ami azt jelenti, hogy tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amelyeket a test nem képes előállítani.

2. Vitaminokban gazdag

A csirkemáj rendkívül gazdag különböző vitaminokban, különösen a B-vitaminokban, mint a B12, B2 (riboflavin), B3 (niacin) és B6-vitamin, amelyek kulcsfontosságúak az energiatermeléshez, az idegrendszer egészségéhez, és az anyagcsere folyamatokhoz.

Emellett kiváló A-vitamin forrás is, ami szerepet játszik a sejtnövekedésben és -differenciálódásban, valamint támogatja a szem egészségét a látás élességének és az éjszakai látásnak a fenntartásával.

A csirkemájban található vitaminok hozzájárulnak a szervezet általános jólétéhez és segíthetnek bizonyos hiányállapotok, mint például a vérszegénység megelőzésében.

3. Kiváló vasforrás

A csirkemáj jelentős vasforrásként szolgál, amely létfontosságú a szervezet számára, különösen a vörösvérsejtek és a hemoglobin képződésében.

Egy 100 grammos adag csirkemáj akár 9 mg vasat is tartalmazhat, ami hozzájárul a megfelelő oxigénszállításhoz a testben és segít megelőzni a vashiányos vérszegénységet.

A csirkemájban található vas könnyen felszívódó formájában van jelen, amelyet a szervezet hatékonyabban hasznosít, mint a növényi forrásokból származó nem-hémvasat.

Ezért a csirkemáj különösen hasznos a vasbevitel növelésére azok számára, akiknek nagyobb a vasigényük, például terhes nők, sportolók és azok, akik vashiányos állapotban vannak.

4. Szelén és cink jelenléte

A csirkemáj jelentős mennyiségű szelént és cinket tartalmaz, amelyek fontos nyomelemek az emberi szervezet számára. Szelénje hozzájárul az antioxidáns védelemhez, segít megőrizni az egészséges immunfunkciót és fontos a pajzsmirigy normál működésében.

Cinktartalma pedig elengedhetetlen a sejtnövekedéshez, a sejtjavításhoz és az immunrendszer támogatásához, valamint szerepet játszik az ízlelés és a szaglás megfelelő működésében.

A csirkemájban található szelén és cink kombinációja tehát hozzájárul a szervezet átfogó egészségének fenntartásához és az esszenciális biológiai folyamatokhoz.

Kockázatok és mellékhatások

Bár a csirkemáj számos tápanyagot és vitamint tartalmaz, amelyek jótékonyak lehetnek az egészségre, vannak bizonyos kockázatok és mellékhatások is, amelyeket figyelembe kell venni:

 1. Magas A-vitamin tartalom: A csirkemáj nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz, ami túlzott fogyasztás esetén A-vitamin mérgezéshez vezethet, különösen terhes nők esetében, ahol ez károsíthatja a magzatot.
 2. Koleszterin: A csirkemáj magas koleszterintartalmú, ami problémát jelenthet azok számára, akiknek már magas a vérkoleszterinszintjük vagy hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre.
 3. Toxinok felhalmozódása: Mint minden belsőség, a máj is felhalmozhat bizonyos toxinokat és nehézfémeket, amelyek az állat táplálékában vagy környezetében vannak jelen.
 4. Allergiás reakciók: Néhány ember allergiás lehet a csirkemájra, vagy érzékenységet fejleszthet ki rá, ami emésztési problémákat vagy más allergiás reakciókat okozhat.
 5. Vashiányos vérszegénység: Mivel a csirkemáj gazdag vasforrás, a túlzott fogyasztása hozzájárulhat a túl sok vas felhalmozódásához a szervezetben, ami egyensúlytalanságot okozhat.

Ezért fontos, hogy a csirkemájat mértékkel fogyasszuk, és figyelemmel kísérjük az egyéni egészségi állapotunkat és étrendi szükségleteinket. Az egészséges felnőttek számára általában biztonságos a rendszeres, de mérsékelt csirkemáj fogyasztása.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója