Triglicerid magas és alacsony értékek jelentése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A táplálkozás és az életmód egyensúlya sok egészségi problémánkra kínálhat megoldást. A trigliceridszintünk is jelentős mértékben függ az étrendi és életmódbeli választásainktól.

Ebben a cikkben részletesen tájékoztatást nyújtunk arról, hogy milyen étrendi változtatásokat tehetünk, ha magas a trigliceridszintünk.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a cikk tájékoztató jellegű, és az itt található információk nem helyettesítik a szakorvosi tanácsot. Mindig konzultálj orvosoddal az egészségeddel kapcsolatos döntések előtt!

Mi az a triglicerid?

A trigliceridek a leggyakoribb típusú zsírok (lipidek) a szervezetben és az étrendben is. Nemcsak a táplálékunk legfontosabb zsírforrásai, hanem az energiaraktározás szempontjából is kulcsszerepet játszanak a szervezetünkben.

Emellett a triglicerid szintjének változása a vérben fontos kockázati tényező lehet számos egészségi problémához, köztük a szív- és érrendszeri betegségekhez.

A trigliceridek szerepe a szervezetben

A trigliceridek elsődleges energiaforrásként szolgálnak a szervezetben. Amikor több kalóriát viszünk be, mint amennyit azonnal felhasználunk, a szervezetünk a felesleges kalóriákat trigliceridként tárolja a zsírsejtekben.

Később, amikor energiára van szükségünk (például étkezések között), a szervezet e triglicerideket bontja le és használja fel. Ezen kívül a trigliceridek izolálják és védenek kritikus szerveinket, mint például a vesét és a szívet, és segítenek a testhőmérséklet szabályozásában is.

Hogyan mérjük a trigliceridek szintjét?

A trigliceridek szintjének megállapítása kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri kockázatok értékelése és az anyagcsere állapotának felmérése szempontjából.

A trigliceridszint laboratóriumi vizsgálata és értelmezése

A trigliceridek szintjének meghatározásához vérvételre van szükség. A legpontosabb eredmény érdekében a betegnek általában 9-12 órás éhezés után kell vért adnia. Az éhezés biztosítja, hogy a nemrégiben elfogyasztott táplálék trigliceridjei ne torzítsák az eredményt.

A laboratóriumban egy speciális reagenssel kezelt vérmintából mérik a trigliceridek koncentrációját. A kapott eredmény millimól/liter (mmol/L) vagy milligramm/deciliter (mg/dL) egységekben kerül kifejezésre, attól függően, melyik mérési rendszert használják az adott országban.

Referenciaértékek

A trigliceridek normális szintje egyénenként változhat, de általánosan elfogadott referenciaértékek a következők:

 • Normál: Kevesebb, mint 150 mg/dL (1.7 mmol/L)
 • Enyhén magas: 150-199 mg/dL (1.7-2.2 mmol/L)
 • Magas: 200-499 mg/dL (2.3-5.6 mmol/L)
 • Nagyon magas: 500 mg/dL vagy magasabb (5.6 mmol/L vagy magasabb)

Triglicerid magas

Ha a trigliceridek szintje magas, az fokozott kockázatot jelenthet szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb egészségügyi problémák szempontjából, mint például a heveny hasnyálmirigy-gyulladás.

A magas trigliceridszint a következőket jelezheti:

 1. Életmódbeli tényezők: Túlzott alkoholfogyasztás, túlsúly, túlzott kalóriabevitel (különösen egyszerű cukrok és finomított szénhidrátok), illetve alacsony fizikai aktivitás mind hozzájárulhat a trigliceridszint emelkedéséhez.
 2. Egyéb állapotok: Bizonyos állapotok, mint a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis), a vesebetegség vagy a májbetegség is magas trigliceridszinthez vezethetnek.
 3. Gyógyszerek: Néhány gyógyszer, mint a diuretikumok, szteroidok, fogamzásgátlók, béta-blokkolók vagy az immunoszuppresszív szerek is növelhetik a trigliceridszintet.
 4. Genetikai tényezők: Egyes genetikai változatok vagy örökletes állapotok, mint a familiáris kombinált lipidemia, hajlamosíthatnak a magas trigliceridszintre.
 5. Szív- és érrendszeri kockázat: A magas trigliceridszint önmagában kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. A magas trigliceridek gyakran együtt fordulnak elő más kardiovaszkuláris kockázati tényezőkkel, mint az alacsony HDL-koleszterinszint, a magas LDL-koleszterinszint vagy a magas vérnyomás.
 6. Metabolikus szindróma: A magas trigliceridszint egyik jellemzője a metabolikus szindrómának, amely egy olyan állapot, amely magában foglalja az emelkedett vérnyomást, a magas vércukorszintet, a derék körüli elhízást és az emelkedett koleszterinszintet is. A metabolikus szindróma növeli a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kockázatát.
 7. Akut pancreatitis kockázata: Nagyon magas trigliceridszint (általában 500 mg/dL vagy magasabb) növelheti a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát.

Amennyiben valakinél magas trigliceridszintet állapítanak meg, fontos az okok feltárása és a megfelelő kezelési stratégia kidolgozása. Ebben az életmódbeli változtatások, mint az étrend, a fizikai aktivitás növelése és a súlycsökkenés, valamint bizonyos esetekben gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

A magas triglicerid szint tünetei

A magas trigliceridszint (hipertrigliceridémia) általában nem okoz jellegzetes tüneteket, ezért gyakran „csendes” állapotnak tekintik, mivel az érintett személyek gyakran nem is tudnak róla. A legtöbb esetben a magas trigliceridszintet véletlenszerűen, rutinszerű vérvizsgálat során fedezik fel.

Azonban nagyon magas trigliceridszintek esetén (általában 1000 mg/dL felett) néhány tünet vagy szövődmény jelentkezhet:

 1. Xanthomák: Sárgás, viaszos csomók, melyek főként az ízületek és az Achilles-ín körül, valamint a tenyéren, a lábtalpon vagy a test más részein jelennek meg. Ezek a bőr alatti zsírlerakódások, amelyek magas trigliceridszint mellett alakulnak ki.
 2. Xanthelazma: A szemhéjakon megjelenő sárgás foltok vagy csomók, melyek szintén a zsírlerakódások miatt alakulnak ki.
 3. Heveny hasnyálmirigy-gyulladás: A nagyon magas trigliceridszint növelheti a heveny hasnyálmirigy-gyulladáskockázatát. A tünetei közé tartozik a fájdalom a has felső részén, hányinger, hányás és láz.
 4. Látászavarok: Néhány ember, akiknek nagyon magas a trigliceridszintje, panaszkodhat látászavarokra vagy a szem körüli elváltozásokra a vér lipidszintjének emelkedése miatt.

Fontos megjegyezni, hogy míg a nagyon magas trigliceridszintekhez társulhatnak ezek a tünetek, a mérsékelten magas trigliceridszintek (200-999 mg/dL) általában nem okoznak tüneteket. Ennek ellenére a magas trigliceridszint hosszú távon növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Mit ehet akinek magas a triglicerid szintje?

Ha valakinek magas a trigliceridszinte, az étrendjében végzett változtatások jelentősen segíthetnek ennek csökkentésében. Az alábbiakban felsorolunk néhány ajánlást és étrendi irányelvet a magas trigliceridszint kezelésére:

 1. Kerüld az egyszerű szénhidrátokat: Korlátozd a finomított szénhidrátok (pl. fehér kenyér, fehér rizs, cukros édességek) fogyasztását, mert növelhetik a trigliceridszintet.
 2. Kerüld az alkoholt: Még kis mennyiségben is emelheti a trigliceridszintet.
 3. Fogyassz omega-3 zsírsavakat: A zsíros halak, mint a lazac, makréla vagy hering, jó omega-3 források. Ha étrend-kiegészítő formájában fogyasztod, előtte konzultálj orvossal.
 4. Kerüld a telített zsírokat és transzzsírokat: Ne fogyassz sok vajat, zsíros húst vagy teljes tejterméket. A transzzsírok is károsak, amelyek főleg feldolgozott ételekben találhatók.
 5. Növeld a rostbevitelt: Fogyassz több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket.
 6. Fogyassz sovány fehérjéket: Válaszd a sovány húsfajtákat, mint a csirke vagy pulyka. A tofu és hüvelyesek is jó fehérjeforrások.
 7. Kerüld a cukros italokat: Ne igyál sok cukros üdítőt vagy gyümölcslevet.
 8. Fogyassz egészséges zsírokat: Az avokádó, olívaolaj, diófélék és magvak egészséges zsírokat tartalmaznak.
 9. Ne vigyél be túl sok kalóriát: A túlzott kalóriabevitel elhízáshoz vezethet, ami növeli a trigliceridszintet. Figyelj a kalóriabevitelre!
 10. Mozogj rendszeresen: Az aerob testmozgás, mint a séta vagy futás, segít csökkenteni a trigliceridszintet.

Ezen javaslatok mellett mindig kérdezd meg az orvosodat és kövesd az általa adott tanácsokat!

Triglicerid alacsony

Az alacsony trigliceridszint ritkább, mint a magas, és általában kevesebb aggodalomra ad okot. Azonban az alacsony trigliceridszint (általában 40 mg/dL vagy kevesebb) egyes esetekben utalhat bizonyos állapotokra vagy körülményekre.

Az alacsony trigliceridszint hátterében a következő okok állhatnak:

 1. Táplálkozási hiányosságok: Az alacsony kalória- vagy zsírbevitel, illetve a krónikus alultápláltság csökkentheti a trigliceridszintet.
 2. Hipertireózis: A túlműködő pajzsmirigy (hipertireózis) csökkentheti a triglicerid- és a koleszterinszintet.
 3. Májbetegség: Mivel a máj fontos szerepet játszik a trigliceridek szintézisében, egyes májbetegségek, például a cirrózis, csökkenthetik a trigliceridszintet.
 4. Genetikai állapotok: Bizonyos ritka genetikai rendellenességek, amelyek befolyásolják a trigliceridek képződését vagy lebomlását, alacsony trigliceridszinthez vezethetnek.
 5. Gyógyszerek: Néhány gyógyszer, például a statinok, az omega-3 zsírsavak, a fibrátok, és a niacin csökkenthetik a trigliceridszintet.
 6. Alkoholizmus: A krónikus alkoholizmus és az alkohollal kapcsolatos májkárosodás csökkenthetik a trigliceridszintet.

Bár az alacsony trigliceridszint általában nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot, fontos annak megértése, hogy mi okozza a csökkent szintet, különösen ha egyéb tünetek vagy egészségügyi problémák is jelentkeznek.

Ha valakinél alacsony trigliceridszintet állapítanak meg, konzultálnia kell egy orvossal, hogy meghatározzák az alacsony szint mögött álló okot és annak esetleges kezelését.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója