A rizs sokféle formában létezik, mindegyik különböző tápértékekkel. Az alábbi táblázatban összehasonlítjuk a legnépszerűbb rizstípusokat – mint a fehér, barna, basmati, jázmin és fekete rizs – tápérték szempontjából.
Kiemeljük a kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmukat 100 grammonként, hogy segítsünk a táplálkozási döntések meghozatalában, legyen szó diétáról, egészséges táplálkozásról vagy csak a különböző rizsfajták közötti választásról.
Rizs kalória és tápérték táblázat
Rizstípus | Kalória (100g-onként) | Fehérje (g/100g) | Zsír (g/100g) | Szénhidrát (g/100g) |
---|---|---|---|---|
Fehér Rizs | 130 | 2.7 | 0.3 | 28 |
Barna Rizs | 111 | 2.6 | 0.9 | 23 |
Basmati Rizs | 121 | 2.5 | 0.2 | 25 |
Jázmin Rizs | 117 | 2.2 | 0.2 | 25 |
Fekete Rizs | 101 | 3.5 | 0.5 | 22 |
Ez a táblázat segíthet a különböző rizstípusok közötti táplálkozási különbségek megértésében.