Ultrahang vizsgálat előtt állsz? Így készülj fel!

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

Az ultrahang egy teljesen fájdalommentes képalkotó eljárás, aminek a segítségével belső szervek állapotát és bizonyos elváltozásait is tudják vizsgálni. Talán a leggyakoribb a hasi és kismedencei ultrahang, de előfordulhat, hogy nőgyógyászati, szív, nyaki ultrahangra, mell ultrahangra vagy pajzsmirigy ultrahangra kell mennünk.

Egy teljesen kockázatmentes és szükség szerint ismételhető diagnosztikai vizsgálatról van szó, ami általában hamar vagy akár azonnal elkészül. Azonban megnyugtató, ha ismerjük előre a menetét, és hogyan készüljünk fel rá.

Az ultrahang vizsgálat menete

A vizsgált testrészt első lépésben szabaddá kell tennünk. Az ultrahang vizsgálat során általában egy vizesbázisú, nem zsíros zselét használnak a bőr kenésére. Ezt a zselét közvetlenül a vizsgált területre vagy az ultrahangos eszköz fejére helyezik.

Ennek egyik oka, hogy az ultrahang hullámokat jobban vezeti a víz vagy a vízzel hígított zselé, mint a száraz bőr. A zselé réteg segít az ultrahangos hullámoknak hatékonyabban áthatolni a bőrön, és így pontosabb képet nyújtani a vizsgált területről. A zselé továbbá segít megakadályozni a levegőbuborékok képződését a bőr és az ultrahangos szenzor között.

Ez fontos az ultrahangos kép minőségének javítása érdekében, mivel a levegőbuborékok elnyomhatják vagy torzíthatják a képet.

Végül a zselé használata megkönnyíti az ultrahangos fej mozgását a bőrön, és csökkenti a súrlódást, ami a páciensnek kényelmesebbé teszi a vizsgálatot.

A vizsgálat előtt

A hasi, kismedencei és a nőgyógyászati ultrahang vizsgálatra is érdemes üres hólyaggal érkezni, hogy a belső szervek jól láthatók legyenek a monitoron. Egy teli hólyag takarásba helyezhet bizonyos részeket, ami eredménytelenné teheti ezt a diagnosztikai eljárást.

Amikor a hasnyálmirigyet vagy az eperendszert vizsgálják, akkor az étkezésre kell odafigyelni. Általában javasolt előző este zsírszegény, könnyebb ételt fogyasztani vacsorára, és a vizsgálat előtt az orvos utasítása szerint 4, 8 vagy 12 órával már nem étkezni és inni.

A pontos utasítást feltétlenül érdemes a kezelőorvossal egyeztetni a vizsgálat előtt és a folyamatosan szedett gyógyszerekre is rákérdezni, hogy a vizsgálat előtt alkalommal bevegyük-e vagy sem.

Ha a húgyhólyagot fogják ultrahanggal vizsgálni, ott éppen az ellenkezőjére számíthatunk a kéréseknek vagyis a vizsgálat előtt általában tiszta vizet javasolt inni szénsav nélkül nagyobb mennyiségben, ami megtölti a hólyagot a vizsgálat idejére. Az étkezésre vonatkozóan ilyenkor is lehet olyan kérés, hogy koplaljunk a vizsgálat előtt ezzel csillapítva a bélmozgásokat a vizsgálat alatt.

A vizsgálat közben csupán annyit fogunk érezni, hogy az orvos a tologatja az érintett testrészen a vizsgálófejet. Apró kellemetlen érzés lehet, ha a zselé egy picit hideg, de ezt igazán ki lehet bírni. Ha gyorsan szeretnénk időpontot kapni az ultrahang vizsgálatra, akkor magánúton, beutaló és TB kártya nélkül is igényelhetjük például A MultiClinic diagnosztikai központban.

Összegezve egy gyors és kíméletes diagnosztikai vizsgálatról van szó, ami nagy segítség a szűrővizsgálatok során vagy valamilyen kialakult betegség kontrolljában.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója